joi, 29 ianuarie 2009

Institutii de Stat, obligate sa finanteze campania electorala a lui Nastase.

Potrivit rechizitoriului DNA, zeci de institutii de stat au finantat campania din 2004 a lui Adrian Nastase, fiind constranse sa participe la simpozionul "Trofeul calitatii in constructii"
DNA a stabilit, in dosarul "Trofeul calitatii in constructii“, in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat ca si-a finantat ilegal campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2004, ca acesta a mobilizat mare parte din conducerea PSD, aflata in posturi-cheie ale administratiei publi­ce, pentru a colecta sumele necesare, informeaza Cotidianul.

Autorul principal al operatiunii de colectare ilegala a fondurilor a fost, conform rechizitoriului, Irina Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), care a organizat in 2004 simpozionul "Trofeul calitatii in constructii“, la care participantii erau obligati sa achite taxe cuprinse intre 5 si 20 de milioane de lei vechi.

Inspectoratul condus de Jianu santaja firmele de constructii din tara, prin intermediul inspectorilor, sa participe la simpozion.

La colectarea in acest mod a fondurilor de campanie au participat insa si institutii publice sau companii de stat care nu aveau nici o legatura cu domeniul constructiilor. Romsilva, condusa de deputatul PSD Ion Dumitru, a obligat zeci de ocoale silvice din tara sa achite taxa de parti­cipare la "Trofeul calitatii“. La fel, Rovana Plumb, membru in conduce­rea centrala a PSD si fosta presedinta a Autoritatii Nationale pentru Protec­tia Consumatorilor (ANPC), le-a ordonat oficiilor teritoriale sa participe la simpozion, desi specificul activitatii ANPC nu se intersecta cu domeniul constructiilor. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, condusa de Liviu Harbuz, membru PSD, s-a implicat la randul ei in organizarea "Trofeului calitatii in constructii“, relateaza Cotidianul.

Masinaria de partid a determinat si mari companii nationale, conduse de PSD-isti, sa se implice in finantarea ilegala a campaniei electorale a lui Adrian Nastase. Au mai cotizat la "Trofeul calitatii“: Com­plexul Energetic Turceni, Societa­tea Nationala a Lignitului Oltenia, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare, Hidroelectrica, Distrigaz Sud, Electrica Muntenia, precum si o sumedenie de primarii conduse de membri PSD, in special din Gorj, judet controlat de fostul baron PSD Nicolae Mischie.

Colectarea banilor pentru campania lui Adrian Nastase a fost gandita de Irina Jianu in doua etape. Prima, din mai 2004, s-a desfasurat la nivelul fiecaruia din cele 11 Inspectorate Teritoriale de Stat in Constructii, iar etapa finala, la care participantii la "Trofeul calitatii“ au primit diplome, a avut loc in 16 octombrie 2004, la Sala Palatului, eveniment la care a participat ca invitat de onoare Adrian Nas­ta­se.

In fapt, modul de organizare a "Tro­feului calitatii“ a fost decis chiar de Adrian Nastase, prin Regulamen­tul adoptat in 23 iunie 2004 prin De­ci­zia primului-ministru, in a carui subordine directa tocmai fusese trecut Ins­pectoratul de Stat pentru Construc­tii, potrivit Cotidianul.

Fostul premier se simte incoltit de procurorii DNA si va cere sprijinul Comisiei Europene si al CSM


"Am facut o scrisoare catre Comisia Europeana pentru a intreba daca cei care vin in Romania au un astfel de mandat de la Comisie pentru a se uita in dosare. Poate asta este o practica pe care noi nu o cunoastem, fiind o tara periferica cumva, usor bananiera, si poate lucrul asta asa se face", a afirmat deputatul PSD la o emisiune tv. El a adaugat ca nu se va opri aici, ci va scrie si sefului CSM pentru a se plange de activitatea procurorilor DNA. "Vreau sa ii trimit o scrisoare presedintelui CSM, care este garantul functionarii Justitiei. Si as vrea sa il intreb prin aceasta scrisoare deschisa daca acesta este modul de lucru la DNA? Si poate ca sunt niste reguli noi de procedura", si-a destainuit Nastase planul de bataie. Fostul premier a lansat si o ipoteza de lucru, conform careia "oamenii lui Traian Basescu", Monica Macovei, Daniel Morar si Doru Tulus, manipuleaza delegatii Comisiei Europene carora le spune doua-trei povesti din dosare. "Este o forma de manipulare, pentru ca oamenii aceia nu se intalnesc si cu mine, nu merg la Parlament. Ei au criticat Parlamentul in raport, dar o scrisoare pe care domnul Vacaroiu a dorit sa o trimita acolo, si cu domnul Olteanu, nu a mai ajuns la Uniunea Europeana, la Comisie, pentru a se spune ca la Parlament nu a venit nimeni sa discute cu ei in legatura cu functionarea Parlamentului", a sustinut pesedistul, citat de Ziua.


Sursa: 9am, astazi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu