Anul 1989 a fost unul de rascruce pentru Republica Socialista Romana. Din iarna lui '89, s-a schimbat toata istoria est-europeana. De atunci, poporul roman a ramas prins intre securistii si oamenii destepti(ex: Familia Becali, Iliescu, Nastase, Vanghelie, Patriciu, Tariceanu,Basescu, etc). Am trecut de la comunism la democratie. Acestia ne-au subjugat si au vandut tara, practic am ajuns sclavii lor. Oare, cand o sa scapam si de sclavagism?
luni, 26 ianuarie 2009
Vrea sa-si salveze afacerile aceasta duduie!
Între măsurile urgente anticriză avansate Guvernului s-a strecurat un proiect al ministrului Turismului de introducere rapidă a tichetelor de vacanţă: gaură bugetară de două miliarde lei.
Printre măsurile urgente anticriză centralizate de Guvern şi care au cel mai mare grad de probabilitate să intre la calculul bugetului, Guvernul a strecurat o cheltuială de două miliarde de lei pentru introducerea tichetelor de vacanţă.
Această măsură, promovată de Ministerul Turismului, este chiar pe al patrulea loc în topul cheltuielilor privind măsurile urgente împotriva crizei economice, depăşind finanţările acordate sectorului auto, sumele necesare pentru o eventuală sporire a salariilor bugetarilor (cu inflaţia) sau finalizarea capitalizării CEC.
Potrivit centralizatorului propunerilor din Platforma comună de măsuri anticriză, Guvernul ar urma să introducă, în procedură de urgenţă, tichetele de vacanţă.
Distracţia ar costa 2 miliarde de lei, după calculele Ministerului Finanţelor, sau 0,35% din PIB. Procedurile ar urma să fie derulate de Ministerul Muncii şi de Ministerul Finanţelor, potrivit actului, însă beneficiarul este chiar promotorul acestui proiect - Ministerul Turismului.
În fapt, ministrul Elena Udrea îşi afirma acum două săptămâni intenţia de a promova un proiect de lege referitor la acordarea de tichete de vacanţă, dar se lovea de lipsa unui acord al Finanţelor.
„Există ideea unui proiect de lege referitor la tichetele de vacanţă. Aşa cum mi-a fost prezentat, fără a avea un punct de vedere de la Ministerul Finanţelor, mi se pare util. Ar ajuta turismul românesc“, afirma Udrea pentru MEDIAFAX.
Ieri, ministrul a dezvoltat, pentru Cotidianul, efectele benefice pe care le vede de pe urma acestei măsuri. „Acum mă aflu la Sinaia şi am vorbit şi aici de acest proiect. De pe urma tichetelor de vacanţă s-ar aduce mai mulţi bani la buget. Să vă explic de ce. Ca măsură anticriză s-au scos primele de vacanţă (ale bugetarilor - n.r.). Angajaţii foloseau aceste prime să se ducă în vacanţă oriunde în lume. Tichetele se pot folosi numai în România.
Şi numai în unităţile înregistrate, care la rândul lor vor declara numărul real de turişti, nu cum se întâmplă acum. În plus, turiştii mai fac şi alte cheltuieli şi astfel se întorc şi mai multe taxe către buget”, ne-a explicat Udrea, al cărei soţ, Dorin Cocoş, este, întâmplător sau nu, şi patron de reţea hotelieră. Ministrul a cerut apoi răgaz să întrebe la Guvern dacă într-adevăr acest proiect a ajuns pe lista de măsuri anticriză, spunând că este „surprins” de această veste. După ce a primit confirmarea de la Guvern, Udrea a revenit declarând că „este o propunere a lui Bogdan Hossu”, preşedintele Cartel Alfa.
Potrivit proiectului legii promovate de Udrea, societăţile comerciale, regiile autonome şi ordonatorii de credite (pentru personalul contractual şi funcţionarii publici din sectorul bugetar) pot acorda la pachetul salarial prime de vacanţă şi sub formă de tichete de vacanţă. Tichetele constituie o cheltuială din bani publici pentru că, pe de-o parte, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, iar pe de alta, mult mai important, se pot transforma în bonificaţii pentru personalul bugetar. Aşa cum, până acum, primele de vacanţă sporeau consistent veniturile personalului de la stat.
În lista cu măsuri prioritare anticriză există şi propuneri reale anticriză, însă doar trei dintre ele se ridică peste valoarea ieşită din buget în contul tichetelor de vacanţă. Cap de listă în tabelul măsurilor anticriză este plata de la buget a datoriilor statului către firmele private. Guvernul vrea să stingă aceste datorii până cel târziu în martie. Ar fi vorba despre circa opt miliarde de lei (două miliarde de euro), restanţe acumulate de stat la plata facturilor, subvenţiilor din agricultură şi a TVA. A doua măsură ca importanţă este neimpozitarea profitului reinvestit, procedură care va fi reglementată în cel mai scurt timp prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului.
Ministerul Finanţelor a calculat că această măsură de relaxare fiscală ar aduce un minus de 3,44 de miliarde de lei la bugetul statului, dar ar lăsa aceşti bani la dispoziţia firmelor care vor reuşi să obţină profit anul acesta. Pe al treilea loc în topul priorităţilor, pe criteriul sumelor necesare, este asigurarea finanţării pentru cumpărarea de îngrăşăminte chimice prin subvenţionarea producătorilor agricoli, pentru care Guvernul va aloca 2,4 miliarde de lei. Apoi vin tichetele de vacanţă ale ministrului Udrea, care cer un efort bugetar de două miliarde de lei.
Urmează cheltuieli foarte importante de natură să deblocheze economia sau să asigure protecţia socială, de altfel două axe prioritare în centralizatorul pe baza căruia se va adopta mâine planul naţional anticriză. Astfel, Guvernul ar putea mări ajutorul de şomaj la 75% din câştigul salarial mediu brut realizat în ultimele trei luni, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pe economie la data plăţii. Această măsură ar costa bugetul circa 1,9 miliarde de lei.
Guvernul vrea să mai aloce 1,8 miliarde de lei pentru susţinerea producătorilor de autoturisme şi de componente auto pentru autoturisme.
Un ministru răsfăţat
Elena Udrea conduce unul dintre cele trei noi ministere inventate de premierul Emil Boc, pentru că, în vechea schemă, de turism se ocupa o agenţie. Mai mult, prima sa măsură în calitate de ministru a fost mutarea ministerului în Palatul Guvernului, pe motiv că spaţiul anterior (fostul Minister pentru IMM-uri, Comerţ Turism şi Profesii liberale) nu este potrivit. Turismul a devenit astfel singurul minister care are sediul în clădirea Guvernului. În plus, de când este Udrea ministru, la Turism a apărut un serviciu special, de protecţie a informaţiilor clasificate, care are şi atribuţii antiteroriste şi dreptul să solicite informaţii de la toate celelalte autorităţi publice, deci un mic serviciu secret.
Top 10 măsuri urgente anticriză (după sumele alocate)
1. Achitarea cu celeritate a obligaţiilor financiare certe - 8 miliarde
2. Neimpozitarea profitului reinvestit, reglementată prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului - 3,44 miliarde
3. Asigurarea finanţării pentru cumpărarea de îngrăşăminte chimice prin subvenţionarea producătorilor agricoli - 2,40 miliarde
4. Introducerea în procedură de urgenţă a tichetelor de vacanţă -
2 miliarde
5. Mărirea ajutorului de şomaj la 75% din câştigul salarial mediu brut realizat în ultimele trei luni şi nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut la data plăţii - 1,9 miliarde
6. Susţinerea producătorilor de autoturisme şi de componente auto pentru autoturisme, pentru modernizarea producţiei şi tehnologiilor - 1,8 miliarde
7. Menţinerea prevederilor legale care stabilesc valoarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut anual - 1,5 miliarde
8. În sectorul bugetar, ajustarea salariilor în anul 2009 se va face ţinând cont numai de creşterea prognozată a preţurilor de consum - 1,36 miliarde
9. Reglementarea plăţii TVA la încasarea facturii - 938 milioane
10. Finalizarea procedurilor de capitalizare a CEC Bank, cu respectarea legislaţiei UE - 900 milioane
25 Ian 2009 Ionut Tudorica
Cotidianul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu