Gheorghe Benea, noul preşedinte al Loteriei Române, primea în 2002, pe când era director al combinatului de celuloză Someş Dej, cel puţin 2.000 de dolari lunar într-un cont secret deschis la o bancă din Austria, pentru a-şi submina societatea în folosul unui partener extern.
În perioada 1999-2004, actualul şef al Loteriei Române a fost director general al combinatului de celuloză Someş Dej, care intrase atunci în reorganizare judiciară. Judecătorul sindic l-a numit pe Benea şi administrator judiciar. Un an mai târziu, combinatul a fost cumpărat de firma austriacă Hovis GmbH, care şi-a asumat şi planul de reorganizare judiciară. Această firmă se ocupa cu comerţul de celuloză şi hârtie şi dorise la vremea respectivă să cumpere şi o fabrică de profil.Potrivit unui document secret încheiat între Hovis GmbH şi Gheorghe Benea, în calitate de director şi administrator judiciar, firma austriacă se angaja să-i plătească lui Benea un comision de 5%, dar nu mai puţin de 2.000 de dolari, din diferenţa dintre preţurile cu care Someş vindea celuloza şi hârtia către Hovis şi cele cu care Hovis revindea mai departe marfa către terţi.
Prin urmare, cu cât Someş SA vindea mai ieftin către Hovis, cu atât comisionul pe care îl primea Benea era mai mare. O altă clauză controversată din acest contract prevedea că, în cazul în care judecătorul sindic l-ar fi demis pe Benea din funcţia de administrator judiciar, Hovis ar fi urmat să-l angajeze pe acesta timp de un an pentru un salariu de 5.000 de dolari lunar. Conducerea firmei Hovis îi deschisese lui Gheorghe Benea contul personal 00744457268 la Bank Austria din Viena, unde îi livra lunar cei peste 2.000 de dolari. Acest aranjament nu a fost adus la cunoştinţa judecătorului sindic, deşi era obligatoriu.În 2002, Hovis a dat faliment şi a fost preluată de o altă firmă austriacă, MFCC GmbH, care şi-a asumat şi angajamentele legate de combinatul din Dej. Noua conducere a combinatului a găsit în arhiva cu documente a lui Hovis contractul controversat şi a decis să-l rezilieze. După ce MFCC i-a tăiat o importantă sursă de venit, Benea a ieşit la atac şi a început să acuze noua conducere că nu doreşte să-şi îndeplinească angajamentul de investiţii menit a scoate societatea din administrare judiciară. Ca urmare a acestui conflict a ieşit la iveală şi faptul că până în anul 2002, cât a fost Hovis acţionar majoritar, combinatul dejean cumpăra lemn de la o societate din Harghita, Celforexim, unde Gheorghe Benea deţinea 16,6% din acţiuni. În urma acestor nereguli constatate în managementul combinatului, firma austriacă a depus o plângere la PNA (condus pe atunci de Ioan Amariei), care l-a scos nevinovat pe Gheorghe Benea.În legătură cu toate acestea, noul preşedinte al Loteriei Române a declarat pentru Cotidianul: “Ceea ce spuneţi dumneavoastră e o poveste veche. Într-adevăr, am avut deschis la o bancă din Austria un cont, în care mi se transferau lunar vreo 2.000 de dolari. Dar lucrul ăsta era legal. Era vorba despre un comision prevăzut într-un contract încheiat între acţionarul majoritar şi eu, ca director general al combinatului. Pentru asta am fost anchetat de PNA şi am fost găsit nevinovat. Concluzia cercetărilor a fost că fapta nu există. Restul sunt speculaţii”.Două salarii, un singur directorGheorghe Benea a fost membru PSD până la alegerile generale de anul trecut, când a trecut la PDL, pentru a candida la un post de senator într-un colegiu din Cluj, unde a pierdut. Pentru a-l putea numi la conducerea Loteriei, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a demis-o din funcţie pe Liliana Mincă, fără să-i impute acesteia vreo abatere sau greşeală de management. Prin urmare, Consiliul de Administraţie al Loteriei Române este obligat, paralel cu salariul noului director, să-i achite leafa plus bonusurile aferente şi Lilianei Mincă, până la expirarea mandatului acesteia, în martie 2010, sumă care se ridică la aproape 121.000 de lei.
Sursa: Cotidianul
19 Feb 2009 George Lacatus
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu