Angajatii care primesc pensie speciala de la stat si salariu incaseaza in medie lunar aproape 14.000 lei (3.300 euro), iar statul cheltuie anual circa 20 milioane euro cu plata pensiilor speciale, a declarat consilierul premierului Emil Boc pe probleme de munca si protectie sociala.
"Proietul de lege privind cumulul pensie-salariu va intra in dezbatere publica la sfarsitul lunii martie, urmand sa intre in Parlament in luna aprilie pentru dezbatere in regim de urgenta, iar legea se va aplica cel mai probabil de la data de 1 iulie", a precizat consilierul de stat Mihai Seitan, citat de NewsIn.Guvernul intentioneaza sa interzica cumulul pensiei cu salariul pentru angajatii ce incaseaza la stat mai mult decat salariul mediu pe economie.
"Principiul este simplu. Toti cei care castiga in acest an mai mult decat 1.693 lei lei vor trebui sa aleaga intre a ramane angajati la stat sau a iesi la pensie. Acelasi pricipiu (n.r. raportarea la salariul mediu pe economie) va functiona si in anii care urmeaza. Indiferent de solutia pe care o vor alege angajatii, statul va economisi aproape 20 de milioane de euro in fiecare an", a spus Seitan.
El sustine ca introducerea acestei legi nu-i va afecta pe profesori, doctori, actori si asistenti maternali, ci doar pe cei cu pensii speciale care lucreaza in administratia centrala si locala.
"In acest moment au pensii de peste 5.000 de lei aproape o mie de angajati din administratia centrala. Sigur, exista si angajati in administratia locala care cumuleaza salarii cu pensii foarte mari, insa numarul acestora este mult mai mic", a explicat consilierul premierului Emil Boc pe probleme de munca si protectie sociala.
Oficialul mai spune ca, prin introducerea acestei legi, "executivul urmareste deblocarea unor posturi din aparatul central ce ar putea fi ocupate de oameni mai tineri, bine calificati".
Pensiile speciale, discutate cu FMI
Ministrul Muncii Marian Sarbu a declarat joi, ca angajatii de la stat care beneficiaza de pensii de serviciu, in baza unor legi speciale, sunt magistratii, parlamentarii, functio¬narii publici, diplomatii, aviatorii, militarii si politistii.
"Am avut o discutie si cu reprezentantii FMI in legatura cu pensiile speciale din Romania, insa i-am informat ca aceasta problema nu tine de responsabilitatea Ministerului Muncii, intrucat nu noi am dat acele legi speciale", a spus Sarbu.
Publicat: astazi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu