Liderii PSD şi PDL au negociat între patru ochi împărţirea controlului asupra posturilor publice: cu şefi noi, TVR ar trebui să-i facă imagine candidatului Traian Băsescu, iar Radioul public ar rămâne să poarte mesajul candidatului Mircea Geoană
Negocierile pe funcţii între cele două partide din coaliţie au ajuns şi la nivelul posturilor naţionale de radio şi televiziune. Într-o întâlnire tête-à-tête, Mircea Geoană şi Emil Boc au hotărât ca PDL să-l înlocuiască pe Alexandru Sassu de la conducerea TVR, iar PSD pe Maria Ţoghină din fruntea radioului, au declarat pentru Cotidianul surse din conducerea PSD. Asta în ciuda faptului că o parte din jurnaliştii din TVR fac apel la partidele parlamentare să adopte cât mai rapid o nouă lege a SRTv care să asigure instituţiei o independenţă politică reală.
La radio, schimbarea de cadre se poate face fără probleme, întrucât mandatul actualei preşedinte, Maria Ţoghină, expiră.
PSD i-a pregătit deja succesorul în persoana lui Dan Preda, fost redactor-şef la Rador şi membru în Consiliul de Administraţie al SRR. Surse din radio spun despre Preda că are opţiuni politice clare, orientate spre stânga. La televiziune, situaţia este puţin mai complicată, pentru că actualul preşedinte-director general, Alexandru Sassu, propus de PSD, poate fi demis, odată cu Consiliul de Administraţie, numai dacă plenul Parlamentului respinge raportul de activitate al instituţiei pe anul anterior.
Raportul urmează să ajungă în comisii cel mai târziu pe 15 aprilie, iar surse din PDL susţin că acesta are toate şansele să fie respins din cauza deficitului financiar. În plus, Sassu - numit la propunerea PSD, dar cunoscut drept omul lui Adrian Năstase - ar putea fi schimbat din funcţie şi pentru că şi-a supărat foştii colegi de partid printr-o atitudine pro-Oprescu impusă în jurnalele de ştiri, susţin surse din interiorul televiziunii.
Mai mult, democrat-liberalii o vor din nou la conducerea Ştirilor pe Rodica Culcer, dată la o parte de Sassu în urma scandalului Remeş din 2007. Cum însă aceasta a pierdut definitiv procesul cu TVR, rămânând director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, nu al fostei direcţii Ştiri, singura modalitate de a fi repusă în funcţie este schimbarea conducerii şi modificarea fişei postului.
Contactată de Cotidianul, Culcer a declarat că nu ştie nimic despre intenţia PDL de a o repune în funcţie. Tot la bursa zvonurilor din PDL se vehiculează şi numele înlocuitorului lui Sassu - Andi Lăzescu, director executiv la TVR pe vremea şefiei lui Stere Gulea, propus anul trecut de PDL pentru Consiliul de Administraţie al televiziunii.
Şefa Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, pedelista Raluca Turcan, respinge însă ideea numirilor politice la TVR. „Ar fi o greşeală dacă s-ar desemna politic preşedinţii acestor instituţii publice. Pasul normal ar fi schimbarea legii de funcţionare şi de numire pe criterii de profesionalism, inclusiv redefinirea misiunii publice şi finanţării acestor instituţii. Din câte ştiu eu, în partid nu s-a discutat de aşa ceva până acum”, spune Turcan, care are deja în lucru un proiect de modificare a legii de funcţionare a instituţiei. De altfel, jurnaliştii din TVR, printre care Rodica Culcer, Marian Voicu şi Cezar Ion, au solicitat ieri parlamentarilor printr-un comunicat ca proiectul de modificare a legii să cuprindă aspecte privind „depolitizarea conducerii celor două instituţii” şi „introducerea unor prevederi care să sancţioneze managementul defectuos”.
23 Mar 2009 Diana Lazar, Adriana Dutulescu Cotidianul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu