26 Apr 2009 Liana Subtirelu
Cotidianul
Valentin Radu, şef la Audit, recomandase spitalelor cum să modifice criteriile la licitaţiile pentru seringi, astfel încât să fie inclusă şi Sanevit, unde el era şi administrator special.
O adresă cu antetul Direcţiei de Audit din Ministerul Sănătăţii, semnată chiar de directorul acesteia, Valentin Radu, a fost trimisă în luna martie către toate conducerile spitalelor. În respectiva notă se indică faptul ca la capitolul „caracteristici tehnice” din caietul din sarcini să se specifice că „se doreşte a se achiziţiona seringi cu trei componente”. În plus, documentul transmite şefilor de spitale că, „prin menţinerea afirmaţiei conform căreia se doreşte «achiziţionarea seringilor cu două componente», se elimină din start Sanevit, singura mare firmă producătoare de ace şi seringi din România”.
Adresa se încheie cu menţiunea că „măsura se impune cu atât mai mult ca urmare a manifestării efectelor crizei economice şi a nevoii păstrării locurilor de muncă”.
Mai mulţi reprezentanţi ai spitalelor au confirmat, sub rezerva anonimatului, că au primit respectiva adresă. Alţii ne-au spus că „se fac presiuni dinspre Ministerul Sănătăţii să se cumpere seringi numai de la Sanevit”. Unii dintre ei au calificat recomandările notei ca fiind „anticoncurenţiale”, cu atât mai mult cu cât veneau din partea celui care se ocupa chiar de controlul achiziţiilor din spitale, potrivit funcţiei deţinute în cadrul MS.
Contactat telefonic, Valentin Radu ne-a explicat că seringile cu 3 componente sunt calitativ superioare. Directorul Direcţiei de Audit a adăugat că la seringile cu 3 componente se oferă o garnitură de cauciuc, iar cele cu 2 „se pot face pe vas, se pot face în orice hambar”. „Dacă cineva, în caietul de sarcini, scrie cu 2 componente, ceea ce e şi calitativ inferior, scoate fabrica românească din joc, care face cu 3. O duce în faliment, deoarece cu 3 componente produc un pogon de fabrici în lume. Să nu se înţeleagă că această recomandare a noastră ar fi pus fabrica românească într-o situaţie privilegiată”, a declarat Valentin Radu. „În text se vorbeşte de invitarea fabricii, adică să nu se facă licitaţiile de seringi cum s-au făcut până acum şi am un pogon de exemple unde fabrica nici măcar nu a fost invitată, nici n-a ştiut. Eu n-am rugat decât să fie transparenţă şi această fabrică unică românească să fie şi ea invitată”, a explicat semnatarul adresei.
Întrebat dacă nota trimisă spitalelor a fost o iniţiativă personală, Radu a spus că „trebuia s-o semneze cineva”. Cât despre contradicţia dintre funcţia sa şi intenţia adresei, directorul din MS ne-a răspuns: „Tocmai asta este, că, prin licitaţii şi prin toate studiile pe care le fac, asta observ. Că sunt obligat să sesizez Parchetul de fiecare dată pentru prostiile pe care le fac. Asta se dorea să fie şi o protecţie pentru ei să procedeze cum e legal. Legal este ce le-am scris eu acolo. Să invite pe toţi cunoscuţii producători. Ori asta fiind singura, nici pe asta n-o ştii?”. Despre poziţia de administrator special la Sanevit, în care a fost numit prin ordin al ministrului Sănătăţii, la sfârşitul lunii februarie 2009, Valentin Radu a spus că „sufletul meu e acolo“. „Să văd cum se prăbuşeşte o fabrică şi alţii vând pe sub mână seringi produse pe nu ştiu unde, la preţuri de două-trei ori mai mari decât producem noi în România?”, s-a întrebat retoric Valentin Radu.
El ne-a explicat că nu este de acord cu faptul că spitalele licitează „pe pachete de consumabile” şi nu „pe produse”. De exemplu, a adăugat Radu, un pachet conţine ace, seringi şi catetere, iar fabrica era dată la o parte din start. „Le-am spus: «nu mai licitaţi pe pachete, licitaţi pe produse». Scopul este să nu lăsăm nişte oameni să moară de foame şi o fabrică românească să se închidă”, a conchis semnatarul adresei. Cotidianul a solicitat o reacţie din partea ministrului Sănătăţii, în încercarea de a afla dacă nota a fost o cerinţă a conducerii MS. Biroul de presă ne-a informat că ministrul Sănătăţii nu a ştiut nimic de acea adresă şi că aceasta este „o iniţiativă personală a domnului Radu Valentin, director al Direcţiei Audit din cadrul MS, probabil în calitatea domniei sale de administrator special al Sanevit”.
În opinia conducerii MS, „conţinutul adresei încalcă principiile ce stau la baza atribuirii contractelor de achiziţii publice şi nu reprezintă punctul de vedere al MS. Conducerea MS nu a avut cunoştinţă până la această dată despre adresă”. În doar câteva ore de la sesizarea făcută de Cotidianul, secretarul general al MS a trimis în teritoriu o circulară prin care a solicitat ca adresa lui Valentin Radu să nu fie luată în consideraţie. De asemenea, Ion Bazac, ministrul Sănătăţii „a cerut revocarea imediată din calitatea de administrator special al Sanevit a lui Radu Valentin şi demiterea sa din funcţia de director al Direcţiei de Audit a MS”.
Luni, o comisie a MS va analiza implicaţiile penale ale demersului d-lui Radu Valentin, se arată în răspunsul biroului de presă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu