miercuri, 13 mai 2009

Acasă la verişoara turnată de Felix

Autor: Iulius CEZAR
Data: 13 mai 2009 Adevarul


Paraschiva Silaghi povesteşte despre suferinţa trăită după ce a aflat că a fost vândută Securităţii de către vărul său Dan Voiculescu.„Adevărul” prezintă în exclusivitate victimele făcute de Voiculescu în propria familie. O notă informativă arată că Felix a documentat operativ fuga verişoarei sale în Germania.
Felix şi-a îngrozit verişoara cu turnătoriile
CNSAS: Felix îşi turna şeful cu făcături!
Felix: "Eram obligat să câştig şi eu o pâine"
Pe doamna Paraschiva Silaghi am găsit-o într-un cartier select din oraşul Offen-bach. S-a stabilit în Germania, împreună cu soţul său Victor Silaghi, în urmă cu 36 de ani. „Nu ne-a fost deloc uşor. Eu am muncit, pe brânci, peste zece ani la o bancă din Frank-furt. Între timp, Victor a pus pe picioare o firmă de consultanţă tehnică. Concurenţa e dură. Dacă nu eşti bun în ceea ce faci nu ai nicio şansă. Iar ca român, trebuie să fii de zece ori mai bun decât nemţii. Până acum nouă ani am locuit într-un apartament cu trei camere. Abia de curând am reuşit să ne cumpărăm o casă, aşa cum ne doream”, îşi începe povestea doamna Paraschiva.

Situată în cartierul muzicanţilor din Offenbach, casa familiei Silaghi este una „cu noroc. La război, a fost singura care a rămas în picioare după bombardamente. Toate celelalte case au fost lovite de bombe”.

Curtea este o oază de verdeaţă – gazon tuns la milimetru, rododendroni, trandafiri, panseluţe, arbori exotici. Familia Silaghi iubeşte pisicile. Mai puţin pe motanul Felix. „L-am băgat după gratii”, râde Victor Silaghi, în timp ce ne arată un cotoi negru, din ghips, postat după barele grilajului de la terasa din spatele casei.

Au copilărit ca fraţii

Paraschiva Silaghi a copilărit împreună cu Dan Voiculescu, iar Victor Silaghi a fost cel mai bun prieten din liceu al omului de afaceri. „Tatăl lui şi mama mea sunt fraţi. Ne cunoaştem de mici, ne consideram şi noi ca fraţii. Am copilărit foarte strâns, fără probleme cum mai există în alte familii.

Casele noastre erau foarte apropiate, undeva pe bulevardul Muncii. Pur şi simplu eram în fiecare zi împreună. Am fost preferata mamei lui. Iar pe soţul meu l-am cunoscut prin domnul Dan Voiculescu. Ne-am întâlnit la 16 ani, la un ceai, unde vărul meu m-a luat. În timpul liceului eram mai tot timpul împreună”, povesteşte Paraschiva Silaghi, pe care Dan Voiculescu o alinta „Viculaş”.

După terminarea liceului, destinele celor trei s-au despărţit. „Din 1964, relaţiile s-au mai răcit. Am terminat liceul şi fiecare a mers pe drumul lui. Soţia mea a făcut Filologia, eu am urmat Politehnica, iar domnul Voiculescu a intrat la ASE. În timpul facultăţii ne întâlneam mai rar, ne vedeam doar de Revelion. Apoi, în 1973 noi am plecat din România. Nu a ştiut nimeni că noi plecăm. Nici măcar Dan”, îşi aminteşte Victor Silaghi.

„Interesat de cum am plecat“

Plecarea din ţară a Paraschivei Silaghi a coincis, se pare, cu începutul colaborării tânărului Dan Voiculescu cu Securitatea. „Am aflat recent că îi vizita foarte des pe părinţii şi pe sora mea. Era imediat după plecarea noastră. Era foarte interesat de modul în care am părăsit România. Întreba tot timpul cum am plecat”, îşi aminteşte doamna Vica.

Curiozitatea lui Dan Voiculescu legată de modul în care verişoara sa a plecat din ţară a continuat. „În 1974, Dan Voiculescu, care abia împlinise 28 de ani, ne-a vizitat la Frankfurt. De altfel a fost şi singura pe care ne-a făcut-o. Mi-a dat un telefon. L-am invitat la noi acasă. A văzut unde stăm, tot. Nu am ştiut de unde avea numărul meu de telefon.

Am întrebat-o pe mama mea dacă i-a dat ea telefonul. Mama mi-a spus că da, dar eu am avut un semn de întrebare. De curând am aflat că nu mama l-a trimis la mine. A continuat să mă întrebe cine mi-a dat drumul să plec. Ulterior am aflat că, după vizită, a dat o informare la Securitate în care spunea că a aflat cine a fost persoana care mi-ar fi facilitat plecarea. Este o hârtie pe care eu am văzut-o, în care el spune că a făcut un drum în Germania cu cineva de la Securitate şi că a depistat persoana care ne-a dat nouă voie să plecăm. Cum putea să spună aşa ceva? Părerea noastră e că el a făcut mai multe incursiuni în Germania, de care noi nu am ştiut ”, spune doamna Vica.

„A făcut-o premeditat“

Vestea că Dan Voiculescu a trădat-o la Securitate a uimit întreaga familie Silaghi. „A fost un şoc imens. Educaţia asta antifamilie o are din altă parte, nu de acasă. A făcut-o premeditat. Şi eu am lucrat la firme care aveau legături cu străinătatea, dar nu am fost racolată. Cred că anumite persoane s-au dus de bunăvoie să dea ei aceste informaţii. Nu cred că aşa se manifestă loialitatea faţă de ţară, aşa cum susţinea el. Eu nu înţeleg că loialitatea faţă de ţară înseamnă să-ţi pârăşti rudele. Eu gândesc că dânsul a făcut ce a făcut pentru interesul propriu. Treaba cu interesul propriu se vădeşte a fi progresul său continuu din momentul în care a început să facă aceste, să spun, aventuri”, povesteşte Paraschiva Silaghi.

Doamna Vica recunoaşte că, deşi nu a avut suspiciuni în legătură cu Dan Voiculescu, nu s-a simţit în largul ei cu ocazia vizitei lui la Frankfurt. „Am avut în suflet o depărtare. Nu am văzut rostul unei asemenea insistenţe. De atunci s-au terminat relaţiile”, spune doamna Silaghi.

„Viculaş, vino! Ăştia vor să-mi strice viaţa“

„Am avut răspunsul în 2006. Atunci eram la aeroport pe lângă sala în care aştepţi să urci în avion. Mi-a sunat telefonul. Era domnul Andon, avocatul domnului Dan Voiculescu. Mi-a spus că Dan vroia să vorbească cu mine. El, care nu a dat niciodată un telefon. Dan, vărul meu, mi-a spus la telefon: «Viculaş, vino repede la Bucureşti ca să mă ajuţi. Ăştia vor să-mi strice viaţa, vor să mă termine. Vino şi ajută-mă». Eu plecam la Budapesta”, povesteşte doamna Vica. Verişoara lui Voiculescu spune că, după vizita de la Budapesta, s-a întors în România, la aeroport fiind aşteptată de şoferul lui Dan Voiculescu.

Între timp, Paraschiva Silaghi se interesase în ţară de problemele cu Securitatea ale lui Dan Voiculescu. Au aflat de la CNSAS despre acuzaţiile ce i se aduceau. „Le-am cerut dovezi, dar nu au putut să-mi dea atunci. Am spus că nu pot să-l condamn până nu am dovada”, îşi aminteşte verişoara lui Voiculescu.

„E cântecul lui de lebădă“

În 2007, Dan Voiculescu a chemat-o din nou pe Viculaş în România ca să-l ajute cu o declaraţie de bună purtare. „Am declarat că îl susţin. A venit şoferul lui şi m-a luat la Grivco şi domnul Gavrilă Vasilescu, care acum e notar. Am dat declaraţia respectivă”, spune doamna Vica.

La câteva luni după ce a dat declaraţia, în 2008, Paraschiva Silaghi a fost chemată la CNSAS să-şi vadă dosarul de la Securitate. „Când am văzut hârtiile am izbucnit în plâns”. În septembrie 2008, Paraschiva Silaghi a retractat „certificatul de bună purtare” dat lui Dan Voiculescu.

„La prima vizită pe care am făcut-o în România am fost la notar şi am retractat tot. Nu puteam să mint.” Referitor la suma de 40.000 de euro, bani pe care i-ar fi cerut lui Dan Voiculescu în schimbul tăcerii, familia Silaghi e categorică. „Nu am cerut niciodată bani. Domnul Voiculescu încearcă să ne mai facă un dosar. E unul dintre ultimele volume. E cântecul lui de lebădă. Chiar vineri ne-a sunat secretara lui să-mi spună că vrea să vorbească cu noi. Am refuzat să vorbim cu el. Considerăm că am vorbit prea mult”.

Dan Voiculescu despre plecarea Paraschivei

Fragment din documentul întocmit de Voiculescu în iunie 1980 (facsimil dreapta):

„În continuare menţionez că, în anul 1973, Silaghi Paraschiva a plecat în excursie în Austria şi nu s-a mai întors. În afara acestei verişoare în 1975 sora acesteia, Nanu Mihaela, s-a căsătorit cu un suedez, părăsind ţara cu aprobarea Consiliului de Stat. Menţionez că recent am aflat dintr-o discuţie cu tatăl meu că părinţii celor două verişoare au plecat din ţară tot cu aprobarea.

Consiliului de Stat. Nu cunosc locul unde s-au stabilit. Precizez că, în perioada 1973-1976, împreună cu tov. col. Gligor Octavian de la Dir. Paşapoarte am depistat cadrul care a contribuit la fuga fam. Silaghi. Menţionez că în această acţiune am activat atât în ţară, cât şi în repetate rânduri în RFG. Faţă de cele de mai sus îmi exprim convingerea că analiza făcută împreună cu organul Min. de Interne a fost deosebit de utilă, ea având rolul de a clarifica poziţia mea faţă de interesele statului român”.

„Părinţii mei au fost terorizaţi de Dan“

Raportul redactat de Felix, prin care îşi pârăşte verişoara

Chiar dacă relaţiile dintre cele două familii încetaseră, Paraschiva Silaghi spune că problemele au continuat să apară. „Au venit în familie lucruri furtunoase pentru care am siguranţa, sută la sută, că au fost făcute de dânsul. Părinţii mei au plecat subit, au fost terorizaţi de el. Am avut o excursie cu părinţii în România. În anul 1981, sfârşitul lui martie - începutul lui aprilie. Eram gravidă, dar nu cu sarcina înaintată, încât să nu pot călători cu avionul.

Mama şi tata veniseră să-şi vadă rudele din România. Ştiţi ce mi s-a întâmplat? Când m-am întors, avionul era pornit, au venit nişte militari direct la mine în avion. Mi-au spus să ies afară din avion. Şi acum mi se face pielea găină. Am fost scoasă din avion şi mi-au spus că îmi mai fac un control. Am fost dezbrăcată la piele. De ce pe mine din tot avionul? Erau atâţia români acolo. A fost tot o făcătură. (...) Am născut fetiţa prematur. Am rămas cu rana asta sufletească. De ce mi s-a întâmplat mie?”, se întreabă şi acum Paraschiva Silaghi.

Cine este Paraschiva Silaghi

S-a născut pe 5 iunie 1944.
A absolvit Liceul „Iulia Hasdeu“, Bucureşti, în 1962.
A terminat Facultatea de Filologie în 1969.
S-a căsătorit cu Victor în 1969.
A lucrat pe rând la Artimex, Fructexport şi la Liceul nr. 43 ca profe-soară de franceză şi română.
În 1973 a emigrat în Germania.

Proces cu întorsături dramatice

Paraschiva Silaghi şi soţul său, Victor Silaghi, susţin că se consideră grav prejudiciaţi, moral şi material, din cauza notelor informative date, între 1973 şi 1976, de către Dan Voiculescu.Paraschiva Silaghi, în prezent cetăţean german, cu domiciliul în oraşul Offenbach, a trimis, pentru termenul din 8 mai, o scrisoare adresată magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, unde se judecă procesul dintre Dan Voiculescu şi CNSAS.

Omul de afaceri încearcă să anuleze în instanţă verdictul dat de CNSAS, de colaborator al Securităţi sub numele conspirative „Felix“, „Dorin“ şi „Mircea“.Femeia trădată chiar de vărul său a transmis judecătorilor că retractează declaraţia dată în 29 ianuarie 2007, în faţa unui notar, în care arăta că informările scrise de vărul său, despre familia sa, nu au încălcat drepturile omului şi nu au împiedicat stabilirea ei în Germania.

Traseul „dosarului Felix“

August 2006. CNSAS a hotărât că Dan Voiculescu a fost colaborator al Securităţii şi că a făcut poliţie politică. Printre cei turnaţi se regăseşte şi verişoara cu care a copilărit, Paraschiva Silaghi.

Iunie 2007. Dosarul a fost trimis la Curtea Constituţională, avocaţii lui Dan Voiculescu invocând excepţii de neconstituţionalitate a Legii de funcţionare a CNSAS. Excepţiile invocate au dus la schimbarea legii: acum, doar justiţia poate hotărî dacă cineva a făcut sau nu poliţie politică.

August 2008. La Tribunalul Bucureşti a reînceput procesul în care Dan Voiculescu contesta verdictul primit de la CNSAS.

Mai 2009. Paraschiva Silaghi a trimis Curţii de Apel Bucureşti retractarea declaraţiilor de susţinere a vărului său Dan Voiculescu şi cererea de a deveni intervenient în proces. Gestul Paraschivei Silaghi survine după studierea dosarului său de urmărit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu