miercuri, 10 iunie 2009

Procurori și judecători votează cu falsificatorii alegerilor

Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 10 Iun 2009 | Mircea Toma


Pe www.catavencu.ro a fost postată o înregistrare video în care un tânăr, îmbrăcat cu tricou PSD, într-un sediu PSD, promite câte 50 de lei fiecărui student care va proba că a votat în cu PSD la o secție din sectorul 1. Am citit reacțiile cititorilor la filmulețul cu pârâciunea. Vreo doi dintre ei își manifestă îndoiala că situația ar fi autentică, pentru că li se pare absurd ca o persoană, fie ea cu ochelari și tricou psd, să fie atât iresponsabilă încât să se lase filmată în timp ce comite o faptă penală. Un răspuns la îndemână ar putea fi că omul nu ştia că e filmat – studenții au fost dotați de ziariști cu o cameră ascunsă.
Ei bine, pe mine nici răspunsul ăsta nu mă mulțumește: chiar dacă penalul – acum ştim că-l cheamă Laurențiu Viorel Badea – nu vedea camera, fapta lui era comisă în fața unui grup de persoane pe care nu le cunoștea și care pot oricând să depună mărturie în fața unui judecător. Ori asta tot inconștiență se numește. Pe de altă parte, așa cum l-am văzut, tânărul infractor nu pare să fie afectat de nici un handicap intelectual; el este pur și simplu liniștit că nu I se poate întâmpla nimic. Oare așa să fie?


Ce s-a prins în năvodul Pro Democrația: Am solicitat Asociației Pro Democrația (APD) informații despre fraude pe care observatorii lor le-au depistat și susținut cu probe și, respective, despre consecințele legale ale sesizărilor. La referendumul pentru Constituție, în 2003, APD împreună cu Agenția de Monitorizare a Presei și Grupul de Dialog Social au depus câteva zeci de sesizări cu privire la încălcări ale legii (vezi AICI); poate că unii dintre voi vă mai amintiți despre fugărirea cetățenilor cu urne volante prin mall-uri, de tombole cu premii în televizoare organizate în incinta unor secții de votare, despre lemnele promise cadou primăriilor cu număr mare de voturi etc. Toate, absolut toate sesizările au fost infirmate la nivelul parchetelor. În 2005, după alegerile parlamentare, APD a reușit să stabilească identitățile a 397 de persoane din cele peste 9900 care au votat de mai multe ori în județul Ilfov, pe liste suplimentare. Votul multiplu era și în 2004 infracțiune, se pedepsea cu închisoare de la câteva luni la 5 ani. În 2008 fraudele au luat proporții spectaculoase, iar cazurile vedetă au fost cele din comunele limitrofe Bucureștiului unde valoarea terenurilor a făcut să crească prețul pentru voturi la sume de basm – sunt evocate valori care ajung la câteva sute de euro; din tot scandalul, cu toate probele și cu toate sesizările cu care se băteau în piept șefii poliției, tot ce s-a întâmplat a fost că s-au anulat alegerile din Ștefănești și Sintești – ambele din Ilfov; un alt primar a fost prins că forțat modificarea rezultatelor alegerilor pentru a obține victoria din primul tur – deși faptele au fost dovedite, BEC a validat rezultatul așa falsificat cum era.


Procurorii complici la fraude electorale.

Ei bine, din toate aceste situații - și asta nu este decât o selecție sumară - singurii pe care justiția i-a găsit vinovați de-a lungul acestor ultimi ani electorali, au fost vreo doi-trei alegători prinși cu vot multiplu. Unul dintre ei a fost ditamai primarul Liviu Postolache din Măluțeni, prins (ha ha, chiar de contracandicatul lui) în flagrant în timp ce vota a doua oară pentru sine; a fost condamnat la amendă administrativă. Ceilalți sunt, evident, niște necăjiți rurali, cu pedepse convertite în amenzi.

În concluzie, de ce-și permite tânărul PSD-ist din povestea Academiei Cațavencu să încalce cu seninătate legea? Pentru că nimeni nu o aplică. Iar dacă există vreun magistrat care se simte jignit de acest enunț simplu, îl invităm aici să ne convingă de contrariu.


O soluţie juridică de succes pentru a răsturna raportul dintre numărul prea mare de sesizări de fraude electorale şi numărul zero de consecinţe juridice a fost eliminarea libertăţii de mişcare a observatorilor alegerilor: o decizie BEC din 2008, susţinută complice de justiţie, a interzis observatorilor să se deplaseze în secţia de vot, ei urmând a sta cuminţi într-un ţărculeţ special desemnat de preşedintele secţiei de vot. Imagini de la unul dintre protestele asociaţiilor Pro Democraţia şi Agenţia de Monitorizare a Presei, în faţa BEC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu