miercuri, 5 august 2009

Cum se acuză Mazăre cînd se scuză că nu a fost incompatibil

Romania trebuie salvata!

Catavencu.ro
05 Aug 2009 | Alexandru Cristorian

genţia Naţională de Integritate (ANI) s-a autosesizat în cazul primarelui de Constanţa, Radu Mazăre, pe motiv că micul Walkyrie a fost, pentru o perioadă, în anul 2003, incompatibil cu funcţia de primar. Adică omul era şi administrator al unei firme şi primar în acelaşi timp, lucru devenit ilegal din 2003. Imediat, primarul a dat nişte telefoane, a făcut rost de nişte acte şi afacerea s-a complicat puţin.


Mazăre se învîrte în Nisipuri mişcătoare

În 1998, primarul Radu Mazăre îşi face o firmă: Nisipuri SRL. Conform datelor înregistrate la Registrul Comerţului şi consemnate de judecătorul delegat Vasilica Tiţa, în actele de întregistrare apare Radu Ştefan Mazăre drept unic asociat şi administrator al societăţii.
Conform aceloraşi date de la Registrul Comerţului, Radu Ştefan Mazăre rămîne administrator al societăţii pînă în data de 6 noiembrie 2003, cînd societatea se transformă din societate cu răspundere limitată (SRL) în societate pe acţiuni (SA) şi cînd administrator devine fratele acestuia, Mihai Mazăre. De aici înainte, în societate se petrec multe schimbări, achiziţii şi alte acţiuni. Dar nu acestea ne interesează pe noi, ci faptul că, timp de mai multe luni, de la data intrării în vigoare a legii privind incompatibilităţile aleşilor (aprilie 2003), pînă la 6 noiembrie 2003, Mazăre a fost incompatibil.


Mazăre, mereu surprinzător: o simplă eroare judiciară

Orice persoană fizică, sau juridică, dacă vrea să înfiinţeze o societate comercială, trebuie să treacă, înainte de Registrul Comerţului, pe la un notar. Ei bine, surpriză! După ce ANI s-a sesizat, la mijlocul lui iulie, şi l-a luat pe primar la verificat, oamenii măzăriotului s-au mişcat mai ceva ca bărcile cu motor de pe lacul Siutghiol, unde Mazăre organizează raliuri pe apă. În 30 iulie, o reprezentantă a firmei lui Mazăre, Sorina Moscu Hortolomei, sună la directoarea Registrului Comerţului Constanţa si cere ca “greşeala” să fie remediată. Greşeala, că despre ea vorbim aici, constatată doar acum, aparţine judecătorului delegat Vasilica Tiţa. Cum, care greşeală? Păi, puţină atenţie: în actul constitutiv din 1998, întocmit la notarul Mariana Iosif, scrie negru pe alb că Radu Ştefan Mazăre este unic ASOCIAT iar ADMINISTRATOR al societăţii este fratele acestuia, Mihai Mazăre. In aceeaşi zi de 30 iulie 2009, directorea Registrului Comerţului Constanţa merge, ca urmare a telefonului Sorinei Moscu Hortolomei, la judecătorul delegat Iulia Cosac Cărbune. Iar aceasta constată greşeala din 1998 a judecătoarei Vasilica Tiţa şi semnează actele ce modifică greşeala. Deci, Mazăre e CURAT ca lacrima.


O întreagă poveste cusută cu aţă albă

La prima vedere, toată povestea pare în regulă iar verificările în cazul primarului Mazăre nu par a fi altceva decît rezultatul unei erori comise de un judecător cu mai bine de 10 ani în urmă. Sau, dacă ar fi să-l ascultăm chiar pe primar, este un atac politic, o acţiune orchestrată, bla bla. Ei bine, povestea este puţin mai complicată iar semnele de întrebare şi suspiciunile pe care acest caz le ridică sînt multiple. Aşadar:

- în primul rînd, este de-a dreptul ciudat cum, din 1998 încoace, nici Radu Mazăre şi nici vreun angajat de-al său nu au constatat această problemă, respectiv că administrator e chiar primarul şi nu fratele acestuia;

- timp de cinci ani s-au întîmplat o sumedenie de acţiuni în cadrul societăţii şi s-au semnat o căruţă de acte, însă în nici unul din ele nu apare Radu Mazăre, în calitate de administrator. Cu toate astea, nici Mihai Mazăre nu apare cu semnătură pe vreun act, în calitatea sa de administrator, pe care o avea, aşa cum zice acum Radu Mazăre;

- toate actele firmei sînt semnate (contracte, modificări de structură) de mandatari ai acţionarului unic Radu Mazăre. În cele mai multe cazuri apare un anume Ioan Gabriel Pătraşcu, dar şi Sorina Moscu Hortolomei;

- pe 7 octombrie 2003, cu mai bine de o lună înainte ca firma să fie schimbată din SRL în SA, şi Radu Mazăre să nu mai apară drept administrator, Sorina Moscu Hortolomei solicită de la Registrul Comerţului o copie după rezoluţia de înfiinţare a firmei, pentru a-i folosi la o bancă. În această rezoluţie de înfiinţare ar fi trebuit să apară, negru pe alb, faptul că Radu Ştefan Mazăre e administrator. Lucru pe care Sorina Moscu Hortolomeiu nu l-a văzut. Şi, culmea, Sorina Moscu Hortolomei este una şi aceeaşi cu persoana care a sunat la Registrul Comerţului în data de 30 iulie 2009 pentru a se opera, rapid, modificările;

- în actele de la Registrul Comerţului, la modificarea structurii firmei din 2003, cînd Nisipuri SRL a devenit Nisipuri SA şi administrator a fost numit Mihai Mazăre, apare scris negru pe alb că “se revocă din funcţia de administrator Radu Ştefan Mazăre”.


Dacă la toate astea mai adăugăm: rapiditatea cu care s-a operat modificarea, în mai puţin de 24 de ore (durată posibilă, dar puţin probabilă în România); faptul că au trecut cinci ani de zile şi nici Radu Mazăre, dar nici vreun asociat, angajat, partener ori membru al anturajului său nu şi-a dat seama că acesta era administrator şi nu fratele său; faptul că notarul Mariana Iosif este notarul de casă al primarului Mazăre şi, pe lîngă actul de de înfiinţare, a semnat mai toate actele rulate prin firma Nisipuri, atunci toată povestea pare puţin cusută cu aţă albă. Motiv pentru care le sugerăm celor de la ANI să meargă cu cercetarea puţin mai departe. Eventual pînă în arhiva notarului Mariana Iosif, unde trebuie să existe copii ale actului constitutiv din 1998, act ce îl dezvinovăţeşte, acum, pe primarul Mazăre în totalitate. Copii ale actelor scrise pe hîrtie din 1998, că doar se poate stabili vechimea hîrtiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu