vineri, 18 septembrie 2009

Leul, devalorizat cu premeditare pentru accize mai mari

Romania trebuie salvata!
Gardianul.ro


• Cursul leu-euro a crescut constant din a doua parte a lunii septembrie, iar analistii se asteapta ca acest proces sa continue, pe fondul crizei. Acesta nu este insa singurul motiv pentru care leul se depreciaza.Voci avizate sustin ca evolutia negativa a monedei nationale are stransa legatura cu data de 1 octombrie, cand se stabileste nivelul accizelor pe anul viitor, in functie de cotatia euro. Guvernul are nevoie disperata de bani si analistii nu exclud ca ar putea fi vorba despre o „devalorizare controlata.
• Daca acciza se va calcula la un curs favorabil statului, romanii vor plati mai multi bani pentru o serie de produse carora li se aplica aceasta taxa. Este vorba despre bauturi alcoolice, tutun, cafea, carburanti, energie electrica si autovehicule. De anul viitor insa, statul va elimina impozitul pe produsele de lux, precum blanuri, bijuterii, cosmetice, cristaluri, parfumuri, arme de vânatoare sau iahturi, pentru ca altfel risca sanctiuni de la UE.
• Si in ultimii doi ani s-a intamplat acelasi fenomen. Dupa ce leul s-a apreciat usor in timpul verii, la inceputul toamnei s-a constatat o usoara depreciere. Spre exemplu, in ultimele doua saptamani din septembrie 2007 si 2008, comparativ cu prima parte a lunii, leul a pierdut teren in fata euro, devalorizandu-se cu cateva unitati. Mai mult, in toamna anului trecut, cursul leu/euro a inregistrat un varf maxim chiar la inceputul lunii octombrie
O miscare asemanatoare a fost inregistrata si anul trecut si in toamna anului 2007, de cand in Codul Fiscal a fost introdusa data de 1 octombrie pentru calculul accizelor pe anul urmator, sustin sursele citate. Daca ne uitam pe cursul valutar din ultimele doua saptamani ale lunii septembrie 2008, constatam ca, in comparatie cu jumatatea lunii, in ultima zi din luna cursul este mai ridicat. Astfel, daca la 14 septembrie 2008 un euro costa 3,6612 lei, acesta a urcat treptat pana la valoarea de 3,7336 lei inregistrata in 30 septembrie, pentru ca pe 1 octombrie euro sa fie cotat la o valoare de 3,7348 lei. Surse din piata sustin ca si in toamna acestui an se va petrece un fenomen asemanator. Concret, dupa ce leul s-a apreciat usor in timpul verii, la inceputul toamnei constatam ca incepe sa o ia la vale, astfel incat la 1 octombrie cursul sa fie favorabil statului, si nu populatiei. De la inceputul acestei luni, cursul a oscilat in limitele 4,23 – 4,24 lei/euro, pentru ca in data de 11 septembrie acesta sa mai creasca cu o unitate la 4,25. In 14 septembrie, cursul a ajuns la 4,27 lei/euro, nivel maxim care nu a mai fost atins din 25 martie. Dupa aceasta data, cursul a inceput din nou sa scada pana la valoarea de 4,25 in cursul zilei de ieri. Si in anul 2008 cursul valutar a inregistrat un varf maxim chiar la inceputul lunii octombrie. Potrivit Codului Fiscal, „valoarea in lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme/autovehicule, stabilite in echivalent euro se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se utilizeaza pe toata durata anului urmator”.
Leul va continua sa se deprecieze, sustin analistii
Analistii economici considera ca poate fi luata in calcul o asemenea „manevra”, insa deprecierea monedei nationale este in primul rand rezultatul faptului ca economia este la pamant. „Nu cred ca BNR se expune la astfel de jocuri si nu cred ca guvernatorul marseaza la asa ceva. Cu precadere septembrie si octombrie sunt luni in care se realizeaza exporturi mari, deci exista cerere mare de euro, iar leul sufera o tendinta de depreciere”, ne-a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar. La randul sau, analistul Ilie Serbanescu sustine ca, nici chiar daca statul ar recurge la o asemenea solutie pentru a mai aduna bani la buget, nu vor fi depasite problemele cu care se confrunta economia. „Se poate recurge si la astfel de solutii. De ce nu? Insa problema nu rezolva deficitele mari ale statului, dar il ajuta sa mai atenueze din problemele pe care le are. Orice manevre se fac pe piata valutara, induse de Banca Nationala, nu reusesc, in conditiile in care fundamentele economice sunt deteriorate si directia leului nu este alta decat in jos. Piata nu-l poate tine ca nu are sustinere, romanii care muncesc in strainatate nu mai trimit bani, investitiile au scazut la jumatate, exporturile sunt la pamant”, a spus Ilie Serbanescu. Deprecierea leului va fi si mai accelerata dupa alegerile prezidentiale, considera si Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata. „Trendul descendent al leului este din iulie 2007. Sigur ca si lunile octombrie 2007 si 2008 se incadreaza in trend. Avem o tendinta de depreciere care va fi tot mai vizibila in zilele si saptamanile viitoare, iar dupa alegeri se va vedea si mai mult aceasta depreciere. Oricum, in momentul de fata leul este supraapreciat”, considera Liviu Voinea.
Care sunt produsele accizate in Romånia
Potrivit legislatiei din Romania, urmatoarelor produse li se aplica acciza: bauturi alcoolice, tutun, cafea, carburanti, energie electrica si autovehicule. Daca toate acestea vor fi suprataxate de stat in continuare, in schimb, tara noastra va elimina de anul viitor acciza pentru produsele de lux, precum blanuri, bijuterii, cosmetice, cristaluri, parfumuri, arme de vânatoare sau iahturi, pentru ca asa obliga legislatia UE.

Madalina Dicu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu