Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
01 Oct 2009 Cristian Vasilcoiu
Scandalul iscat pe marginea importului de muniţie în care a fost vehiculat şi numele lui Mircea Băsescu l-a determinat pe şeful DGIA, generalul Gheorghe Savu, să admită, într-un final, că au existat „scăpări“ în verificări. Şeful DGIPI, Gelu Drăjneanu, a dezvăluit, la rându-i, în cadrul Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, că importul a ieşit la iveală în urma unor interceptări telefonice conexe. Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, George Scutaru, susţine că Mircea Băsescu ştia despre muniţie încă din decembrie 2008.
Audierile din Comisia de Apărare, pe marginea importului de armament în care a fost vehiculat şi numele lui Mircea Băsescu, scot la iveală culisele unei afaceri ce a devenit incomodă pentru mai toate instituţiile cu atribuţii de siguranţă naţională şi serviciile de informaţii din România. Şefii acestora s-au contrazis atât pe ei înşişi, cât şi între ei, dezvăluind detalii şi mai şocante ale afacerii, în încercările de a oferi explicaţii membrilor Comisiei de Apărare.
Legăturile teroriste,o scăpare?
Şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA), generalul Gheorghe Savu, este unul dintre oficialii ale căror declaraţii din faţa Comisiei de Apărare sunt şocante.
Generalul Savu s-a văzut nevoit să admită, la ultimele audieri, că „într-adevăr a fost o scăpare“, referindu-se la verificările pe care DGIA le-a efectuat cu privire la importatorul armamentului, „Oxo Network Corporation“.
Gheorghe Savu a declarat că DGIA nu a avut cunoştinţă despre faptul că ofiţerul de contrainformaţii în rezervă Cornel Purcărea, care controlează „Oxo Network“, ar fi fost partener de afaceri, în trecut, cu cetăţeanul libanez Bakri Imad Abdul Reda.
Generalul Savu a mai susţinut în faţa comisiei că DGIA nu ştia nici despre informările Interpol Belgia, referitoare la suspectarea lui Bakri de finanţarea unor grupări teroriste. Interpol România a primit, totuşi, din Belgia informaţiile referitoare la Bakri, pe care le-a direcţionat către SIE, SRI şi DGIPI. În acest context, Gheorghe Savu a precizat că DGIA a efectuat verificări cu privire la „Oxo Network Corporation“ în perioada 15 ianuarie - 3 februarie, soldate cu „o scăpare“.
Dacă DGIA ar fi avut cunoştinţă de sesizarea Interpol, verificările referitoare la „Oxo Network Corporation“ ar fi fost mult mai ample, a admis Gheorghe Savu. Toate acestea în condiţiile în care şeful DGIA declarase la primele audieri că instituţia pe care o reprezintă nu a ştiut nimic despre importul de armament efectuat de „Oxo Network Corporation“ şi destinat distrugerii la Uzina Mecanică Băbeni.
DGIPI intercepta telefoanele unor angajaţi ai UM Băbeni
Şi şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) a MAI, Gelu Drăjneanu, a declarat, iniţial, în faţa Comisiei de Apărare, că instituţia pe care o conduce nu a ştiut despre importul de armament. Drăjneanu a precizat că, totuşi, ar fi aflat în urma unei adrese a Serviciului Român de Informaţii (SRI), datată 9 februarie, pe care ar fi redirecţionat-o, pe 18 februarie, către Parchetul General.
Şeful DGIPI a revenit asupra declaraţiilor la următoarea rundă de audieri din cadrul Comisiei de Apărare, când a făcut noi dezvăluiri. Astfel, Gelu Drăjneanu a precizat că a avut primele informaţii referitoare la importul de armament pe la jumătatea lunii ianuarie, în urma interceptării unor convorbiri telefonice. Concret, Drăjneanu a dezvăluit că DGIPI a solicitat cinci mandate de interceptare a convorbirilor telefonice ale unor angajaţi ai UM Băbeni, la sfârşitul lunii noiembrie 2008. Asta ca urmare a descoperirii, în depozitele societăţii, aproximativ 20 de tone de trinitrotoluen (dintr-un transport de 272 tone) care figurau a fi deja distruse.
Potrivit unor surse din cadrul serviciilor, câţiva angajaţi ai UM Băbeni încercau să vândă cele aproximativ 20 de tone TNT căutând clienţi în străinătate. Interceptările efectuate în această cauză până la mijlocul lunii ianuarie 2009 au dus la descoperirea de informaţii referitoare şi la importul efectuat de „Oxo Network Corporation“. Toate datele au fost înaintate Parchetului. Culmea, ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a declarat că a aflat despre importul de armament din aceeaşi adresă a SRI, şi nu de la DGIPI.
Avize, autorizaţii şi licenţe „la foc automat“
Rapiditatea cu care „Oxo Network Corporation“ a obţinut avizele şi licenţele necesare importului de armament surprinde, de asemenea. Astfel, firma înfiinţată în noiembrie 2008 a depus documentaţia necesară la Agenţia Naţională de Control a Exporturilor (ANCEX) pe 9 februarie 2009. Oficiul de Control al Importurilor de Produse Speciale (OCIEPS), din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, şi-a dat avizul în ziua următoare, 10 februarie. Asta pentru ca, pe 11 februarie, ANCEX să autorizeze „Oxo Network Corporation“, iar pe 12 să-i acorde şi licenţa globală.
Până a obţine avizele, autorizaţiile şi licenţele necesare, „Oxo Network“ a apelat la o firmă intermediară, care poseda deja documentaţia, pentru a putea demara importul de armament. Coincidenţă, firma în cauză, „Mirsand“ SRL Braşov, a rămas fără autorizaţie ANCEX în aceeaşi zi în care „Oxo Network Corporation“ o primea. Unicul acţionar şi administrator al „Mirsand“ SRL Braşov este un oarecare Costică Rusen Negru, născut în localitatea brăileană Pitulaţi. În trecut, acesta a încercat să omologheze un focos de proximitate, dar şi unul electronic, pentru bomba explozivă de calibru 120 mm. Costică Rusen Negru a evitat un dialog cu ziariştii Cotidianul.
Actele contrazic declaraţiile lui Purcărea
Declaraţiile publice ale ofiţerului rezervist de contrainformaţii Purcărea nu coincid nici ele cu datele din acte. Concret, Cornel Purcărea a declarat public că fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, i-ar fi fost la îndemână, în zona liberă din Portul Constanţa Agigea-Sud, atunci când el căuta societăţi comerciale care să descarce şi să depoziteze muniţia de pe vas. În realitate, contractul de depozitare a containerelor, dintre firma „Oxo“, controlată de Purcărea, şi societatea „Ice Age“, deţinută în proporţie de 50% de Raluca Băsescu, fiica lui Mircea şi nepoata preşedintelui României, este datat 19 decembrie 2008. Aşadar cu mult înainte ca vaporul ce transporta containerele cu armament să ajungă în portul românesc. Contractele încheiate cu celelalte firme, pentru paza şi transportul containerelor de armament, sunt datate tot în decembrie 2008, şi nu ianuarie sau februarie 2009.
„Mircea Băsescu a ştiut că în containere există muniţie“
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru, confirmă că în urma audierilor au ieşit la iveală o serie de neconcordanţe, dar precizează că „nu pot face declaraţii pe marginea acestora, până la redactarea raportului final“. Preşedintele Comisiei de Apărare, deputatul Costică Canacheu, a declarat după ultimele audienţe că urmează să se finalizeze raportul fără a se mai efectua alte audieri.
Vicepreşedintele Scutaru consideră însă că raportul nu poate fi redactat înainte de a fi audiaţi Cornel Purcărea, rezervistul de contrainformaţii care controlează „Oxo Network Corporation“, dar şi Sorin Roşca Stănescu, jurnalistul care a descoperit afacerea. Scutaru precizează că aceasta este opinia mai multor deputaţi din Comisie.
George Scutaru face totuşi o dezvăluire-şoc, referitoare la fratele preşedintelui României: „Domnul Mircea Băsescu a ştiut încă din luna decembrie că în acele containere exista muniţie. Potrivit contractului încheiat la data de 19 decembrie 2008, între compania controlată de dl Cornel Purcărea şi societatea în care domnişoara Raluca Băsescu este acţionar, la capitolul obligaţiile părţilor se prevede foarte clar că beneficiarul se obligă să-i ofere prestatorului lista cu artificierii autorizaţi să manipuleze containerele“.
Cum a ajuns un ofiţer (r) de contrainformaţii la fratele preşedintelui
Societatea „Oxo Network Corporation“, controlată de ofiţerul rezervist de contrainformaţii Cornel Purcărea, este înfiinţată în noiembrie 2008. Imediat încheie un contract de delaborare a 1.884 tone de muniţie veche, cu „Maxam“ Bulgaria. Muniţia provenea din Asia, iar compania „Maxam“ fusese contractată de o companie afiliată, „Explomo Technical Services“, din Singapore.
Cu afacerea încheiată, dar fără a deţine avizele, autorizaţiile şi licenţele necesare importului de armament, „Oxo Network Corporation“ apelează, la rându-i, la o societate comercială deja agreată de autorităţile române, SC „Mirsand“ SRL Braşov. Paralel, „Oxo“ întreprinde diligenţele necesare obţinerii documentaţiei necesare, dar contractează şi firme care să se ocupe de descărcarea, depozitarea, transportul şi distrugerea muniţiei în România. Între acestea, firma „Ice Age“, deţinută în proporţie de 50% de Raluca Băsescu, fiica fratelui preşedintelui României, Mircea Băsescu, cu care Cornel Purcărea a şi tratat personal pentru descărcarea şi depozitarea m
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu