Romania trebuie salvata!
Gardianul.ro
Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, revolutionarul Teodor Maries, este decis sa continue protestul cu greva foamei in pofida starii precare a sanatattii pâna ce autoritatile judiciare nu vor pune la dispozitia asociatiei macar a jumatate din documentele dosarului Revolutiei. Revolutionarul intentiona ieri, in cursul serii, sa poarte discutii cu reprezentantii SRI si ai STS pentru a desecretiza documentele referitoare la evenimentele din 1989. Reprezentantii Asociatiei 21 Decembrie cer procurorului general Laura Codruta Kovesi ca inclusiv documentele secretizate sa le fie predate, motivând ca aceste documente nu puteau fi clasificate de serviciile speciale în mod legal.
Teodor Maries sustine ca va iesi din greva foamei în momentul în care Asociatia 21 Decembrie primeste macar jumatate din copiile dosarului Revolutiei, motivându-si decizia prin faptul ca nu vrea ca CEDO sa considere ca nu i-au fost respectate dispozitiile. Desi luni seara Teodor Maries a fost dus la spital, unde i-au fost administrate perfuzii, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, spunea ca nu va iesi din greva foamei decât atunci când va avea toate copiile dosarului Revolutiei. „Consider ca, daca preda peste jumatate din copii, Parchetul nu mai are loc de întors si le va preda pe toate. Mai mult, am hotarât sa ies din greva foamei daca am în curtea asociatiei jumatate din acte, pentru a împaca ambele tabere, ca sa anunt si Curtea Europeana a Drepturilor Omului de acest lucru, pentru a nu întelege ca am ignorat decizia judecatorilor, care-mi cerusera sa ies din greva foamei“, a anuntat Maries. Revolutionarul a mai adaugat ca singurele institutii care nu au decis daca pot fi predate copii dupa documentele secretizate din dosarul Revolutiei sunt Serviciul Român de Informatii (SRI) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). „Parchetul General ne-a adus la cunostinta ca MApN si CNSAS au trimis raspunsuri, prin care permit desecretizarea actelor din dosarul Revolutiei, însa SRI si STS au cerut un ragaz de doua saptamâni pentru a lua o decizie. Nu înteleg de ce au nevoie de atât timp ca sa respecte o decizie a CEDO“, a spus Maries.
Himera documentelor secrete
Asociatia 21 Decembrie 1989 a transmis, luni, o scrisoare catre procurorul general al României, Laura Codruta Kovesi, în care saluta decizia Parchetului General de a începe predarea catre revolutionari a dosarului Revolutiei, actiune calificata drept „un semn de normalitate a conduitei în Ministerul Public al unui stat-membru UE“. În cadrul documentului, Asociatia 21 Decembrie 1989 cere sa-i fie predate si documentele clasificate, sustinând ca refuzul Parchetului de a le preda revolutionarilor si partea clasificata a dosarului Revolutiei, pe motiv ca SRI nu a raspuns la adresa privind „declasificarea“, nu este justificat. „Daca informatiile comunicate verbal de reprezentantii Parchetului sunt corecte, STS a refuzat sa declasifice documente, SRI nu a raspuns înca, iar CNSAS si Ministerul Apararii au agreat sa fie trimise, asa cum sunt, Curtii (implicit puse la dispozitia partilor vatamate)“, subliniaza scrisoarea Asociatiei 21 Decembrie. Reprezentantii asociatiei sustin ca documentele din dosarul Revolutiei nu puteau fi secretizate, deoarece Legea informatiilor clasificate a fost adoptata în anul 2002, astfel încât aceasta nu putea fi aplicata retroactiv, pentru a secretiza un dosar din anul 1990. „Daca se pretinde ca ar fi existat vreo secretizare înainte de anul 2002, atunci ea nu s-a putut face decât abuziv si în baza vreunor dispozitii cazute în desuetitudine - apartinând ordinii constitutionale rasturnate la 21-22 Decembrie 1989“, se arata în scrisoarea asociatiei. „Trebuie sa se declare public de cine au fost clasificate, când si de ce?“, cer revolutionarii. În finalul scrisorii se arata ca presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, „a promis ca va renunta la greva foamei în momentul în care dosarul integral va ajunge la partile vatamate“ si ca în orele de dinainte de trimiterea scrisorii, starea acestuia de sanatate „s-a deteriorat brusc“. Procurorii le-au predat luni reprezentantilor revolutionarilor copiile a aproximativ 280 de volume din dosarul Revolutiei, din totalul celor 1400. Avocatii Asociatiei 21 Decembrie au ajuns marti, la ora 8, la Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a prelua în continuare copii ale actelor din dosar. La ora 20 se va încheia procesul de predare pentru ziua de marti.
Parchetul General a început luni, la ora 16.00, predarea integrala a copiilor dosarului Revolutiei catre revolutionari, exceptând actele pentru care procurorii asteapta un raspuns de la institutiile ce au dispus secretizarea lor, a declarat, pentru NewsIn, avocatul Asociatiei 21 Decembrie, Antonie Popescu.
CEDO a trimis, vineri, 9 octombrie, o noua scrisoare Asociatiei 21 Decembrie, în care arata ca Maries poate obtine de la Parchet fotocopii dupa anumite documente din dosarul Revolutiei, mai exact cele „pertinente pentru apararea plângerii lor în fata Curtii, având în vedere volumul important“ al dosarului.
Intâlniri la ceas de seara
Revolutionarii reprezentanti ai Asociatiei 21 Decembrie aveau ieri seara stabilite o serie de discutii cu reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale, în urma unei cereri facute de Teodor Maries pentru a solicita desecretizarea actelor din dosarul Revolutiei. La intalniri urma sa participe si presedintele Asociatiei, Teodor Maries, aflat în greva foamei de pe 4 august, chiar daca starea de sanatate a acestuia era extrem de precara, medicii Spitalului Universitar solicitandu-i acceptul pentru internare. Asociatia 21 Decembrie nu au primit in schimb pana in prezent nici un raspuns de la Serviciul Român de Informatii, cealalta institutie care detine documente secretizate despre revolutie.
Gabriel Burlacu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu