miercuri, 17 martie 2010

Elena Udrea a trimis bugetul Turismului spre destinaţii portocalii

Romania trebuie salvata!
Catavencu.ro
Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 17 Mar 2010

Alexandru Cristorian
 
 
După ce a primit cu braţele deschise postul de dublu ministru, al Turismului şi-al Dezvoltării, un fel de detergent doi într-unul, Elena Udrea a trecut la treabă şi, în timp ce c-o mînă tricota şi cu alta mînuia mopul, s-a pus pe scos în evidenţă toate petele portocalii. Şi-a dat şi a împărţit bugetul destinat investiţiilor în turism aşa cum i-a dictat conştiinţa de partid, de parcă turistul ajuns pe plaiuri mioritice, tot rar şi din greşeală, urmează traseul flăcării portocalii, stabilit la alegerile locale din 2008. Mai exact, vreo 40 de milioane de euroi au fost împărţite discreţionar anul trecut şi alte 40 de milioane aşteaptă semnătura ministrului Udrea pentru a lua calea administraţiilor portocalii.
Începuturile turismului portocaliu
Anul trecut, cînd guvernarea era împărţită frăţeşte între democrat-liberali şi social-democraţi, Elena Udrea a avut la dispoziţie peste 50 de milioane de euroi, numai buni de băgat în proiecte de investiţii în turism, finanţate din bugetul de stat şi din bugetele administraţiilor locale.
Adică unde autorităţile locale au pus ceva deoparte pentru dezvoltarea turismului, mai venea şi tanti Udrea cu o completare. Fireşte, nu oriunde, ci doar pentru proiectele acceptate de minister. Aşa se face că, din cele 36 de administraţii locale ce au primit bani din sacul ministerial, vreo 16 sînt conduse de politicieni democrat-liberali, în timp ce restul partidelor, adunate la un loc, abia dacă-i depăşeşte pe pedelişti la număr. Pentru că, pe lîngă cele cinci administraţii locale conduse de PSD, cele şapte conduse de PNL şi cele cinci conduse de UDMR, mai avem şi un independent alături de doi germani. Evident, şi la nivelul consiliilor judeţene situaţia a fost similară, jumătate din cele zece administraţii care au beneficiat de finanţare avînd un democrat-liberal în frunte, în timp ce doar două sînt conduse de pesedişti şi trei de liberali. Şi dacă tot i-a lucrat la culoare, lucrătura a continuat şi la sume.






Cine-mparte, partidului îi face parte



După ce a trasat din pix liniile de dezvoltare a turismului de anul trecut, ministerul condus de doamna Udrea a trecut la executarea celor peste 50 de milioane de euroi alocaţi şi a reuşit, cu chiu, cu vai, să cheltuiască vreo 40 din ei. Iar banii s-au împărţit, aşa cum s-a stabilit, după principiul culorilor. Instituţii portocalii, precum Primăriile Braşov sau Predeal, cu primari democrat-liberali, au primit cîte 9,5 milioane de lei, în timp ce Consiliul Judeţean Braşov, condus de un liberal, a primit doar 2,5 milioane. Oraşe din judeţul Hunedoara, precum Vulcan, cu primar democrat-liberal în frunte, ori Petroşani, unde primar e soţul Monicăi Iacob-Ridzi, au primit unul 10,7 şi celălalt 1,7 milioane de lei, în timp ce Consiliul Judeţean condus de liberalul Moloţ a primit 672.000 de lei. Nici prietenul Pinalti n-a scăpat cu o sumă mică, că doar nu degeaba poartă insignă portocalie, Piatra Neamţ primind exact 10 milioane de lei în 2009. Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Prahova, la a cărui conducere se află un lider PSD, a primit exact 615.000 lei, în timp ce primării din judeţ conduse de democrat-liberali, precum cele din Azuga sau Buşteni, au primit peste 9 milioane fiecare. Ce-i drept, au fost şi consilii judeţene care au primit sume mari, precum Tulcea, care a beneficiat de nu mai puţin de 25 de milioane de lei. Iar faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea este democrat-liberal nu poate fi decît o simplă coincidenţă. La fel cum sumele destinate staţiunilor de pe Valea Oltului, cu primari pesedişti, au ajuns, adunate, la 5 milioane de lei tot dintr-o coincidenţă.





Udrea investeşte în satul de vacanţă al PSD Constanţa



Unul dintre proiectele turistice în care ministerul condus de Elena Udrea va investi în 2010 este amenajarea unui port turistic de agrement în comuna Topalu din judeţul Constanţa, obiectiv ce a intrat în vizorul ministerului doar anul acesta. Pentru că anul trecut, în comuna Topalu, situată pe un cot al Dunării, încă nu-şi terminaseră de construit casele de vacanţă toţi băieţii deştepţi din Constanţa. Mai exact, aşa cum am arătat într-o anchetă de anul trecut, la Topalu şi-a făcut casă de vacanţă însuşi fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi (foto 1), alături de o întreagă pleiadă de „elite“ ale administraţiei locale şi judeţene din Constanţa. Başca, ministrul Nemirschi a mai fost şi cercetat de Agenţia Naţională de Integritate pentru respectiva casă de vacanţă, pe care ba a omis să o menţioneze în declaraţia de avere, ba a trecut-o ca fiind în construcţie. Tot la Topalu mai au case de vacanţă şi Constantin Babuş (foto 2), directorul Administraţiei Domeniului Public din Constanţa şi apropiat al lui Radu Mazăre, personaj care în urmă cu cîţiva ani a fost cercetat de DNA pentru luare de mită într-un dosar ce avea la bază afaceri cu terenuri publice, dar şi Gheorghe Cristian Darie (foto 3), vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, turist de lux al comunei şi proprietar al unei vile de vacanţă, chiar pe aceeaşi stradă cu fostul ministru Nicolae Nemirschi. Iar dacă acestor personaje politice le mai adăugăm vreo doi consilieri locali din Constanţa plus nişte apropiaţi de-ai lor, putem spune că Topalu este un adevărat sat de vacanţă al PSD. Mai ales că primar al comunei este tot un pesedist, Gheorghe Morar, şi el priceput în afaceri imobiliare, în special cele cu terenurile comunei, scoase din domeniul public şi vîndute viitorilor turişti de lux ai comunei.





Şi anul ăsta finanţăm tot în familie



Ei bine, dacă anul trecut treaba a funcţionat cum a funcţionat, anul acesta fondurile se vor împărţi şi mai eficient, către la fel de multe administraţii democrat-liberale, plus mai multe conduse de membrii UDMR şi către la fel de puţine ce au în frunte politicieni de altă culoare politică. Că doar, fiind an de criză, şi bugetul este pe măsură şi trebuie chivernisit cu mai multă atenţie. Mai exact, dacă anul trecut s-a bugetat înainte, iar fiecărei administraţii locale i-a fost alocată o anumită sumă, anul acesta bugetul cuprinde doar o sumă totală, de aproximativ 40 de milioane de euroi – mai exact, 170.529.000 de lei. Iar această sumă nu este împărţită, fiecare administraţie locală urmînd să primească fonduri în funcţie de cît de bine dezvoltă respectivele proiecte şi de cum hotărăşte ministerul, normal. Şi mai exact, conform Hotărîrii de Guvern nr. 120 din 24 februarie 2010, s-a aprobat doar lista privind proiectele de investiţii în turism, finanţate de la bugetul de stat şi din bugetele administraţiilor locale, fără să fie aprobată o sumă fixă pentru fiecare proiect în parte. Ba mai mult, sumele de la bugetul de stat vor fi alocate, conform hotărîrii de guvern, „în limita fondurilor disponibile“ şi „se defalcă prin ordin al ministrului“. Deci nu e greu de ghicit unde se vor duce sumele şi pentru cine va exista o limită bine definită, consfinţită de semnătura doamnei Udrea.
Coana lista, pedelista



Şi dacă tot s-a aprobat lista asta cu administraţii locale ce dezvoltă proiecte în turism, e bine de ştiut că ea numără anul acesta, spre deosebire de anul trecut, 75 de administraţii publice locale sau consilii judeţene. În ceea ce priveşte însă coloratura politică a judeţelor, proporţia se păstrează la fel ca anul trecut, existînd pe lista aprobată 27 de primari sau şefi de consilii judeţene de la PD-L, în timp ce PSD e reprezentat de 18 edili, PNL de 15 şi UDMR de 11. Ba chiar s-au lipit şi vreo trei independenţi şi un reprezentant al Forumului German. Iar în ceea ce priveşte consiliile judeţene, treaba e oarecum la fel, PD-L avînd 10 reprezentanţi în timp ce PSD are 5, PNL – 4, iar UDMR – 2. Cel mai important este însă, aşa cum ziceam, că anul acesta nu s-a stabilit cît primeşte fiecare administraţie locală, deconturile pentru cele 40 de milioane de euroi urmînd să fie făcute prin ordin al doamnei Udrea. Iar dacă-i ordin, cu plăcere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu