Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
Sală de sport de 25 milioane de euro şi troleibuze de circa opt milioane de euro sunt doar două dintre investiţiile din acest an ale municipiului Cluj-Napoca. Investiţii care, alături de alte câteva, însumează peste 200 de milioane de euro, sfidând astfel austeritatea bugetară mult trâmbiţată şi aplicată doar pentru zonele fără nuanţe portocalii. De unde are Clujul atâţia bani? Răspunsul este simplu: investiţiile se direcţionează de la centru, unde stă cocoţat chiar fostul primar al municipiului Emil Boc, devenit şi el un mic stăpân peste ţară. Revenind la investiţiile din Cluj-Napoca, ele merită puţin detaliate. Astfel, cea mai nouă achiziţie a localităţii, condusă de urmaşul lui Boc, pedelistul Sorin Apostu, este reprezentată de cele 20 de troleibuze, pentru care edilul a plătit 7.725.000 de euro, fără TVA. Licitaţia a fost câştigată de firma Astra Bus SRL, din Arad, acelaşi furnizor al troleibuzelor din Capitală cumpărate în 2006 de fostul primar Adriean Videanu, la preţ de 270.580 euro/bucata, faţă de 386.250 euro pe troleibuz, preţul plătit de Cluj-Napoca. Cea mai „grea" investiţie a oraşului lui Boc este însă sala de sport multifuncţională, pentru care se vor plăti 105.159.876 lei, adică circa 25 milioane de euro. Caietul de sarcini prevede, printre altele, ca sala polivalentă să aibă un minim de 7.070 de locuri, cu anexele sportive şi tehnice aferente, cu dotări de alimentaţie publică, spaţii comerciale închiriabile, un parking pe un nivel şi un spaţiu public exterior de detentă pe dală. Tot în Cluj-Napoca se vor construi, de data aceasta prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, un complex sportiv şcolar, o sală de sport multifuncţională, un bazin de înot şi sediul Inspectoratului, toate obiectivele în valoare totală de 22.822.913 lei, adică 5,4 milioane de euro, fără TVA.
26 milioane de lei, pentru reabilitarea unui parc
Totodată, anul acesta, Primăria Cluj-Napoca a scos la licitaţie un contract în valoare de 5.435.710 lei, care are ca obiect modernizarea/automatizarea centralelor termice, înlocuire cazane în centrale termice. Un alt contract al primăriei, atribuit deja SC Electrogrup SA, din Cluj-Napoca, este cel pentru servicii de transmisii date la dispeceratul de monitorizare de la sediul primăriei municipiului, în valoare de 3.307.920 lei, fără TVA. În acelaşi domeniu poate intra şi o licitaţie organizată de Primăria Cluj-Napoca pentru achiziţia unui sistem informatic integrat pentru servicii online oferite de municipiu, contract în valoare de 5.612.245 lei. Acesta constă în achiziţia de platforme informatice, echipament de reţea, servere, dispozitive de stocare şi citire, pachete software şi sisteme informatice, servicii de software, servicii de formare în informatică, precum şi servicii de consultanţă privind gestionarea proiectelor.
La toate aceste investiţii realizate în acest an am putea adăuga pavelele şi dalele din granule de cauciuc şi compozit pentru dotarea locurilor de joacă, plătite de Primăria Cluj-Napoca cu 19 milioane de lei, reabilitarea Parcului Simion Bărnuţiu, care a costat 26 milioane de lei, achiziţia de elemente de semnalizare rutieră şi mobilier urban, plătită cu suma de 1.724.120 lei, angajarea unei firme pentru efectuarea de servicii de emitere şi expediere somaţii şi înştiinţări, un contract în valoare de 818.000 lei, precum şi alocarea a peste două milioane de euro pentru florile plantate în Cluj-Napoca.
Nu în ultimul rând, pentru că lista investiţiilor nu este nici pe departe completă, am putea aminti de controversata licitaţie, blocată momentan de contestaţii, licitaţie pentru care Primăria oferă nu mai puţin de 120 milioane de euro pentru repararea străzilor din municipiul Cluj-Napoca.
Publicat acum 2 ore si 27 minute Claudia Marcu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu