Romania trebuie salvata!
de Alina Neagu HotNews.ro
Vineri, 18 februarie 2011, 12:56
Romania a facut unele progrese in lupta impotriva coruptiei, dar trebuie sa se axeze pe accelerarea judecarii cazurilor de coruptie la nivel inalt si pe consolidarea politicii generale anticoruptie, pana in vara acestui an, cand este asteptata urmatoarea evaluare a Comisiei Europene, se arata in Raportul de Monitorizare pe Justitie, dat publicitatii vineri de CE.
Principalele concluzii ale Raportului intermediar de monitorizare:
* Pana la urmatoarea evaluare a Comisiei, din vara anului 2011, Romania ar trebui sa se axeze in special pe lansarea unei revizuiri independente a sistemului judiciar, pe reforma sistemului disciplinar pentru magistrati, pe masurile de imbunatatire a celeritatii proceselor care au ca obiect cazuri de coruptie la nivel inalt si pe consolidarea politicii anticoruptie generale.
* In ultimele sase luni, Directia Nationala Anticoruptie si-a mentinut rezultatele convingatoare in ceea ce priveste anchetarea cazurilor de coruptie la nivel inalt. In aceasta perioada, s-a putut observa o crestere a numarului condamnarilor nedefinitive si a pedepselor disuasive si a fost lansata o analiza de impact independenta a ultimelor doua strategii anticoruptie. Cu toate acestea, in privinta cazurilor importante de coruptie la nivel inalt nu s-au inregistrat evolutii importante in instanta de la ultima evaluare a Comisiei.
* Pentru a consolida acest moment, in care reformele au fost revigorate, Romania ar trebui sa se concentreze pe pregatirea pentru implementarea cu succes a celor 4 Coduri juridice, se mai arata in document.
* CE saluta adoptarea, de catre Romania, caa urmare a recomandarilor Comisiei, a unei legi imbunatatite de asigurare a functionarii Agentiei Nationale de Integritate: "Totusi, in aceeasi perioada, chiar daca autoritatile au continuat sa imbunatateasca cadrul juridic si functionarea sistemului judiciar, Parlamentul a decis reduceri bugetare importante in ceea ce priveste ANI in contextul constrangerilor bugetare generale. De asemenea, Parlamentul a impiedicat investigarea cazurilor de suspiciune de comitere a unor acte de coruptie de catre un fost ministru. Alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii au fost umbrite de contestarea in justitie a acestora si au dus la anularea de catre Curtea Constitutionala a alegerilor privind patru membri ai CSM."
* Preluarea mandatului de catre noul Consiliu Superior al Magistraturii reprezinta o ocazie importanta pentru o cooperare deschisa si constructiva intre actorii din domeniul politic si judiciar, mai precizeaza raportul MCV.
* CE saluta si adoptarea, de catre Romania, a Legii micii reforme in justitie, al carei scop este accelerarea procedurilor judiciare, scurtarea duratei proceselor si ajuta la implementarea unor reforme incluse in noile Coduri.
* In plus, Comisia Europeana arata ca trebuie depuse in continuare eforturi pentru a se da curs recomandarii Comisiei de a asigura faptul ca intreaga jurisprudenta a instantelor este publicata intr-o baza de date usor de utilizat si in care cautarile se efectueaza cu usurinta. "Au fost publicate noi hotarari pe portalul online de jurisprudenta, Jurindex, dar in prezent colectia este limitata la hotararile Curtilor de Apel (si hotararile unui tribunal) din 2008, 2009 si primele doua luni ale anului 2010", arata CE.
* CE saluta faptul ca "DNA a continuat sa obtina rezultate bune in ceea ce priveste investigarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, trimitand in instanta un numar semnificativ de persoane, inclusiv un membru al Parlamentului European, trei fosti ministri, doi fosti secretari de stat si cativa magistrati", insa aminteste faptul ca "Parlamentul a dat un vot negativ in ceea ce privese solicitarea de a se permite perchezita unui calculator personal, intr-o ancheta in curs privind o suspiciune de comitere a unor acte de corupte de catre un fost ministru. Prin urmare, Parchetul va trebui sa utilizeze toate celelalte dovezi disponibile in acest caz. In alt caz de suspiciune de acte de coruptie care priveste aceeasi persoana, Parlamentul a dat un vot negativ in ceea ce priveste solicitarea de deschidere a unei anchete. Intr-o alta ancheta in curs privind un caz de suspiciune de acte de coruptie care priveste un membru al Parlamentului, Parlamentul nu a aprobat solicitarea Parchetului de arestare preventiva." - referire la cazurile Ridzi si Pasat.
* CE mai atrage atentia ca, in decembrie, in contextul constrangerilor bugetare generale, Parlamentul a redus semnificativ bugetul ANI pe 2011, iar aceasta reducere bugetara poate impiedica publicarea declaratiilor de avere si de interese. Acest lucru ar constitui un obstacol in ceea ce priveste transparenta averilor si eficacitatea verificarilor efectuate de ANI, care se bazeaza partial pe semnalele provenite de la public.
* Raportul MCV subliniaza si faptul ca procurorii DNA au efectuat anchete penale privind politisti de frontiera si vamesii, ce au dus la o operatiune anticoruptie de mari proportii la frontiere, in februarie, care s-a concretizat prin numeroase arestari: "Este foarte important sa se furnizeze resursele umane pentru a ocupa posturile vacante in perioada in care se desfasoara procedurile judiciare corespunzatoare care urmeaza acestor arestari."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu