duminică, 17 iulie 2011

Justiţia în statul de drept (im)perfect Procurorul din cazul ALRO, promovat şef în Parchetul General

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro



În ultimii şase ani, Parchetul, DNA şi mai nou ANI şi ANAF au devenit principalii producători de show mediatic, care la anumite intervale de timp - atunci când puterea pedelistă are nevoie - schimbă agenda dezbaterilor publice. Dincolo de faptul că, în multe dintre cazurile celebre care au făcut deliciul publicului amator de justiţie televizată, nu a fost vorba despre trimiteri în judecată sau condamnări, ci s-a urmărit doar distrugerea reputaţiei unor oameni politici (vezi cazurile Teodor Atanasiu, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Decebal Traian Remeş, etc.), poate ar trebui să ne uităm cu mai multă atenţie cum sunt răsplătiţi procurorii care acceptă să instrumenteze genul acesta de dosare contrafăcute.
Actuala putere, reprezentată de Traian Băsescu şi PDL, a descoperit o nouă modalitate prin care răsplăteşte procurorii obedienţi regimului: promovarea la conducerea unor structuri din Procuratură, prin împuternicire sau prin delegare. Şmecheria cu şefia prin împuternicire sau delegare funcţionează de minune! Procurorii buni executanţi ai ordinelor politice, numiţi în diverse funcţii prin delegare sau împuternicire pentru perioade de şase luni, lucrează cu sabia lui Damocles deasupra capului. Fireşte că aceşti oameni, având în permanenţă de ales între a fi concediaţi şi a-şi păstra funcţia, vor accepta să facă orice dosar de tip vodevil, li se va cere, vor "executa" mediatic pe oricine li se va indica, doar pentru a mai primi încă o prelungire a delegării sau a împuternicirii la conducerea diverselor structuri din Parchet sau DNA.
De pildă, la începutul lunii iunie, Marius Iacob a fost numit cu delegaţie prim-adjunct al procurorului general. Da, exact! Este vorba despre procurorul Marius Iacob, autorul unor răsunătoare eşecuri în dosare cu greutate: de la cel cu Elodia până la unul din dosarele lui Sorin Ovidiu Vîntu sau de la dosarul tragicului incendiu de la Maternitatea Giuleşti (dosar în care procurorul Iacob a minţit fără nicio urmă de jenă că există imagini filmate cu asistenta incriminată intrând într-o încăpere din spital cu un tort în mână, acolo unde urma să îşi sărbătorească ziua de naştere) până la plângerea penală depusă împotriva Robertei Anastase pentru fraudarea votului la legea Pensiilor, plângere penală pe care procurorul Iacob o ţine la sertar de aproape un an de zile.
Şi mai interesant este faptul că în locul lui Marius Iacob, tot la începutul lui iunie, la şefia Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General a fost numit procurorul Horia Valentin Şelaru, fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi. Reamintim că Şelaru este procurorul care a instrumentat cazul ALRO, dând un NUP precipitat, imediat după ce Traian Băsescu a fost reales preşedinte, în iarna lui 2009. Atunci au primit un certificat de bună purtare sub forma unui NUP categoric trei dintre persoanele cele mai importante din dosar: Elena Udrea, Dorin Cocoş şi Theodor Stolojan.
Nu ar trebui să ne mai mire nimic din ceea ce se întâmplă în justiţia românească. În fond, nu era Monica Macovei - vestala justiţiei pedelisto-băsescine - cea care (spun chiar foşti consilieri ai domniei sale) afirma în 2005 că are nevoie de nulităţi controlabile în Parchetul General şi la DNA?! Din tot ceea ce s-a întâmplat din 2007, de când Monica Macovei a plecat de la Ministerul Justiţiei şi până acum, putem trage concluzia că doamna Macovei şi-a dus misia la capăt cu succes. Pare să fi găsit destule nulităţi controlabile, pe care le-a lăsat "moştenire" şi succesorilor săi.

Publicat Vineri, 15 iulie 2011Cristina Horvat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu