luni, 29 iulie 2013

Omar Hayssam şi DISTRUGEREA unei perle a economiei româneşti

Romania trebuie salvata!

Autor: Raluca Florescu

Înfiinţată în 1962, IPRS (Întreprinderea de piese radio şi semiconductori) Băneasa a fost o companie producătoare de componente electronice şi aparatură electronică şi electrotehnică.






1 /4.
La doi ani după înfiinţare, compania începe să producă şi pentru export. În 1964 s-a făcut primul export de componente (în Franta).

De la un an la altul erau introduse noi produse în fabricaţie, iar din 1967 o mulţime de brevete au fost obţinute de la OSIM, acestea având succes la export: monocristale, punţi auto; dispozitive rapide prin tehnologia de iradiere; celule solare; tehnologie de asperizare folie de Al; implantare ionică.

Îniante de 1989, IPRS era cunoscută drept cel mai bun furnizor de tranzistori din zonă, iar la nivel local dingura companie care îi făcea concurenţă era Microelectronica.



Iată ce spune Doina Didiv, fost director general al IPRS, şi care a lucrat în companie timp de 32 de ani: "Cam 2-3 ani (după Revoluţie), lucrurile au decurs oarecum normal, dar cu multe temeri pentru că industria autohtonă a început să se destrame. Ne-am pus serios problema unor noi fabricaţii în locul componentelor. Soluţiile au fost timide şi greu de creat cam 5.000 de locuri de munca şi cam peste 15.000 de metri pătraţi de hale de ocupat. Componentele, la rândul lor se cereau din ce în ce mai puţine, şi pentru că erau depăşite tehnologic".

Potrivit acesteia, decăderea IPRS a avut mai mulţi factori. "Unul intern românesc, dărâmarea semnificativă a industriei autohtone şi înlocuirea treptată cu producători străini sau interni, cu alte interese privind furnizorii de materiale; puteau să supravieţuiască destule familii de componente dacă era un anumit interes. Altă alternativă puteau fi firmele mixte pentru export; pentru exportul punţilor auto în SUA s-a înfiinţat o firmă în Luxemburg şi apoi în Insulele Virgine; a mers un timp", a msi spus aceasta într-un interviu acordat în 2010.

După anul 1989, firma a început să decadă, în special din cauza dezinteresului autorităţilor.

Cu toate astea, în 2002 compania avea încă 870 de angajaţi. Extrem de important era şi patrimoniul imobiliar al societăţii. În anul 2006, IPRS avea în proprietate două terenuri 118.845 mp în Voluntari şi 2.498 mp în sectorul 2 din Bucureşti, evaluate atunci la 20 milioane de euro.

Devalizarea IPRS

În 2003 pachetul majoritar de 51,4% de acţiuni a fost cumpărat de la AVAS (fosta APAPS) de compania Ogharit Trading CO Siria, controlată de Omar Hayssam. Elmefa B.V, un holding olandez specializat în producţia electrică şi electronică, interesat de asemenea de IPRS, a fost eliminat de la privatizare.

Ogharit Trading a oferit 3,1 milioane de euro, sumă în care era inclusă şi plata datoriilor societăţii. La scurt timp după tranzacţie, statul român a şters aproape toată datoria IPRS, astfel că în realitate Ogharit Trading a cumpărat societatea pentru suma de 140.000 de euro. După ce au preluat societatea, sirienii nu au făcut nici o investiţie.

După condamnarea lui Omar Hayssam pentru acte de terorism în cazul răpirii jurnaliştilor români în Iraq, Tribunalul Bucureşti a decis la 15 iunie 2007 anularea contractului de vânzare-cumpărare a 51,4% acţiuni la Întreprinderea de Piese Radio şi Semiconductoare Băneasa, încheiat în septembrie 2003, între AVAS (fosta APAPS) şi societatea siriană, controlată de Omar Hayssam, Ogharit Trading CO Siria.

Potrivit judecătorilor, societatea siriană avea obiect de activitate import-export de mărfuri generale şi de construcţii. "Mai mult, aceasta fusese înfiinţată în anul 2001, astfel că, şi în situaţia în care ar fi avut acest obiect de activitate, nu ar fi îndeplinit un alt criteriu de precalificare stabilit de APAPS, respectiv experienţă de cinci ani în domeniul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor", arătau judecătorii în 2005. În 2006, AVAS vindea pe bucăţi 1,4 hectare din terenul companiei către familia libaneză Jabra.

Un caz de succes

Cazul unei companii similare IPRS, dar care a avut parte de o privatizare de succes, arată cum ar fi putut evolua lucrurile dacă exista voinţă politică. La 500 de kilometri de Bucureşti, în buricul Timişoarei, a fost înfiinţată o "fabrică de calculatoare" sub regimul comunist, loc unde Institutul Politehnic Timişoara a produs echipamente de vârf pentru acea perioadă.

În 1990 s-a transformat în societatea Datatim, dar nu a avut soarta IPRS Băneasa şi exemplul acestei companii ne arată că România putea să fie acum pe alt drum, dacă era gestionată corect toată privatizarea economiei comuniste. Noua companie a devenit una dintre cele mai puternice din regiune şi mai mult decât atât. În perioada în care sistemul judiciar românesc începea să caute probe pentru frauda comisă la IPRS Băneasa şi Justiţia desfiinţa privatizarea, Alcatel România devenea centrul operaţional al multinaţionalei Alcatel pentru Balcani şi Europa de Est.



Citiţi mai mult: Omar Hayssam şi DISTRUGEREA unei perle a economiei româneşti - Economie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/omar-hayssam-si-distrugerea-unei-perle-a-economiei-romanesti-1049735.html#ixzz2aT9GkdQF
EVZ.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu