Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
09 Noi 2009 Teodor Stefan
Evident, anveloparea blocurilor era parte integrantă din măreaţa campanie a Partidului Democrat Liberal, referitoare la reabilitarea termică a blocurilor de pe vremea lui Ceauşescu.
Toată operaţiunea urma să fie coordonată la nivel naţional de un alt preacinstit ministru, Vasile Blaga, desemnat între timp să reabiliteze şi Ministerul Administraţiei şi Internelor!
Numai că opera politică de binefacere socială s-a transformat rapid într-un scenariu de afacere grosolană. În iunie 2009, Primăria Sectorului 3, condusă de preacinstitul Liviu Negoiţă, a redactat un caiet de sarcini pentru o licitaţie. Documentaţia de atribuire e o mostră de scenariu inteligent în materie de tunuri financiare. În primul rând, ea se referă la reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 3 pe perioada 2009-2013 şi se bazează pe Ordonanţa de Urgenţă nr. 18 din 4 martie 2009. În martie - ordonanţa de urgenţă a guvernului, în iunie a fost numită o comisie de evaluare, iar în iulie s-au deschis ofertele. Operaţiune-fulger, care să-i scape pe bucureştenii sectorului 3 de frigul iernii. Câteva lucruri nu erau însă stabilite. Câte blocuri vor fi reabilitate în baza contractului încheiat după această licitaţie?
Zece, o sută, trei sute? Dumnezeu ştie! Şi câte cu patru etaje şi câte cu zece? Nici Dumnezeu nu le-a numărat! Deşi într-o perioadă atât de scurtă directorii firmelor abia apucă să afle de lege şi să o interpreteze, la Primăria Sectorului 3 s-au prezentat suficiente firme pentru ca licitaţia să se poată desfăşura. Între altele, şi firme cunoscute din preajma PDL, plus alte firme de construcţii, avide de lucrări. De, începuse marea criză economică şi boomul pe construcţii era deja pe apa sâmbetei. Şi cine credeţi că se înscrie la licitaţia pentru executarea unor lucrări de reabilitare din sectorul 3? Celebra firmă Tehnologica Radion (o fi auzit oare Vasile Blaga de această societate comercială?) împreună cu Ascor Construct, Grant CFC împreună cu AB Construct şi MKD Termoplus, ACM nr. 4 împreună cu Rotary. La acestea s-au adăugat Strabag AG COMNORD SA şi Soares da Costa împreună cu Argecom. Caietul de sarcini pentru această licitaţie merită un premiu naţional de ingeniozitate.
Lucrările menţionate de documentaţie sunt prevăzute până în cele mai mici operaţiuni. Fiecare concurent trebuia să ofere preţuri pentru 86 de operaţiuni şi articole. Găselniţa aproape diabolică stă într-o idee extrem de simplă. Dacă un concurent dădea preţul la ferestrele de plastic extrem de mic, se alegea cu 0,7 puncte. Dacă pentru desfacerea izolaţiei de terasă oferea un preţ foarte mic, primea 4,5-5 puncte. Foarte simplu! Cu preţuri mari, exagerate la ferestre, câştigai licitaţia, cu preţuri mici pierdeai ca fraierul. Aşa se face că pe 28 iulie Comisia de evaluare a fost în situaţia de a constata că pe primele trei locuri se situau Tehnologica Radion, cu Art Construct, ACM 4 cu Rotary şi AB Construct cu MKD Termoplus. Două dintre acestea aveau preţuri cu mult mai mari decât adversarele eliminate. În câteva zile Primăria Sectorului 3 condusă de preacinstitul Negoiţă a bătut în cuie câştigătorii şi a încheiat contractele. Suma exactă a fost greu de aflat pentru că şi numărul blocurilor nu era sigur.
Unii vorbesc despre lucrări de 100 de milioane de euro, alţii de 300 de milioane sau mai mult, în funcţie de câţi bani procură primăria şi cât rezistă preacinstitul Liviu Negoiţă. Operaţinea de reabilitare termică a blocurilor, atât de trâmbiţată de Emil Boc şi Vasile Blaga, nu se desfăşoară doar pe banii primăriei. Mai vin şi bani de la Guvern şi un procent de la cetăţeanul ajutat să scape de frig şi chemat să contribuie şi el cu un vot. Pentru Traian Băsescu, evident! Rămâne de calculat dacă banii de la cetăţean plus o mică parte din cei de la Guvern nu sunt cumva suficienţi pentru acoperirea cheltuielilor unor reabilitări aranjate ca fiind între cele mai scumpe care se vor face vreodată!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu