marți, 10 noiembrie 2009

Calcule de ospătar la licitaţiile ţinute în primăria premierului desemnat

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
09 Noi 2009 Teodor Stefan

Evident, anveloparea blocurilor era par­te integrantă din măreaţa campanie a Par­ti­du­lui Democrat Liberal, referitoare la reabili­ta­rea termică a blocurilor de pe vremea lui Ceau­şescu.
Toată operaţiunea urma să fie co­or­do­na­tă la nivel naţional de un alt preacinstit minis­tru, Vasile Blaga, desemnat între timp să re­abi­li­te­ze şi Ministerul Administraţiei şi Internelor!
Nu­mai că opera politică de binefacere socială s-a transformat rapid într-un scenariu de afacere grosolană. În iunie 2009, Primăria Sectorului 3, condu­să de preacinstitul Liviu Negoiţă, a redactat un ca­iet de sarcini pentru o licitaţie. Do­cu­men­taţia de atribuire e o mostră de scena­riu inteligent în ma­te­rie de tunuri financiare. În primul rând, ea se re­feră la reabilitarea termică a blocurilor din sec­to­rul 3 pe perioada 2009-2013 şi se bazează pe Ordonanţa de Ur­gen­ţă nr. 18 din 4 martie 2009. În martie - or­do­nanţa de urgenţă a guvernului, în iunie a fost numită o comisie de evalua­re, iar în iulie s-au deschis ofertele. Operaţiune-ful­­ger, care să-i scape pe bucureştenii sectorului 3 de frigul ier­nii. Câteva lucruri nu erau însă stabilite. Câte blocuri vor fi reabilitate în baza contractului în­che­iat după această licitaţie?
Zece, o sută, trei sute? Dumnezeu ştie! Şi câte cu patru etaje şi câte cu zece? Nici Dumnezeu nu le-a nu­mărat! Deşi într-o perioadă atât de scurtă directorii fir­melor abia apucă să afle de lege şi să o interpre­teze, la Primăria Sectorului 3 s-au prezentat suficiente firme pentru ca licitaţia să se poa­tă des­fă­şura. Între altele, şi firme cunoscu­te din preajma PDL, plus alte firme de construcţii, avide de lucrări. De, începuse marea cri­ză economică şi boomul pe construcţii era deja pe apa sâmbetei. Şi cine credeţi că se înscrie la licitaţia pentru executarea unor lu­crări de reabilitare din sectorul 3? Celebra fir­mă Tehnologica Radion (o fi auzit oa­re Vasile Bla­ga de această societate comercia­lă?) împreună cu Ascor Construct, Grant CFC îm­preună cu AB Construct şi MKD Termoplus, ACM nr. 4 împreună cu Rotary. La acestea s-au adă­u­gat Strabag AG COMNORD SA şi Soares da Costa împreună cu Argecom. Caietul de sarcini pentru această licitaţie me­ri­tă un premiu naţional de ingeniozitate.
Lu­cră­ri­le menţionate de documentaţie sunt pre­vă­zute până în cele mai mici operaţiuni. Fie­ca­re concu­rent trebuia să ofere preţuri pentru 86 de ope­ra­ţiuni şi articole. Găselniţa aproape dia­bolică stă într-o idee extrem de simplă. Dacă un concurent dă­dea preţul la ferestrele de plastic extrem de mic, se alegea cu 0,7 punc­te. Dacă pentru desfa­ce­rea izolaţiei de te­ra­să oferea un preţ foarte mic, pri­mea 4,5-5 punc­te. Foarte simplu! Cu preţuri mari, exa­ge­ra­te la ferestre, câştigai licitaţia, cu pre­ţuri mici pierdeai ca fraierul. Aşa se face că pe 28 iu­lie Comisia de evaluare a fost în situaţia de a con­stata că pe primele trei locuri se situau Teh­nologica Radion, cu Art Construct, ACM 4 cu Rotary şi AB Construct cu MKD Ter­mo­plus. Două dintre acestea aveau pre­ţuri cu mult mai mari decât adversarele eli­mi­nate. În câ­teva zile Primăria Sectorului 3 con­dusă de prea­cinstitul Negoiţă a bătut în cuie câştigătorii şi a încheiat contractele. Su­ma exactă a fost greu de aflat pentru că şi nu­mă­rul blocurilor nu era si­gur.
Unii vorbesc despre lucrări de 100 de mili­oa­ne de euro, alţii de 300 de milioane sau mai mult, în funcţie de câţi bani procură primăria şi cât rezistă prea­cin­stitul Liviu Negoiţă. Operaţinea de reabilitare termică a blocu­ri­lor, atât de trâmbiţată de Emil Boc şi Vasile Bla­ga, nu se desfăşoară doar pe banii primăriei. Mai vin şi bani de la Guvern şi un procent de la ce­tă­ţea­nul ajutat să scape de frig şi chemat să con­tri­buie şi el cu un vot. Pentru Traian Bă­ses­cu, evident! Rămâne de calculat dacă banii de la ce­tă­ţean plus o mică parte din cei de la Guvern nu sunt cumva suficienţi pentru acoperirea cheltuielilor unor reabilitări aranjate ca fiind între cele mai scumpe care se vor face vreodată!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu