duminică, 30 mai 2010

Ei n-au încredere în şcoala românească!

Romania trebuie salvata!
Libertatea.ro
30 Mai 2010 | Articol semnat de Andrei Balan, Andrei Comsa


Personalităţile noastre politice preferă să-şi trimită copiii la studii foarte costisitoare in străinătate.

Foarte mulţi oameni politici români achită anual zeci de mii de euro pentru a-şi vedea odraslele învăţând la şcoli de renume din străinătate, în ciuda faptului că atunci când vorbesc de sistemul românesc de învăţământ toţi îl ridică în slăvi. Iată doar câteva exemple, poate cele mai elocvente.


Lyceum Alpinum Zuoz (Elveţia), unde studiază Mihnea Năstase, ocupă locul patru în topul celor mai scumpe colegii din lume

Băieţii lui Năstase au ales Elveţia şi Italia

Născut pe 23 iunie 1993, Mihnea este băiatul cel mic al liderului pesedist Adrian Năstase şi a fost înscris iniţial la Liceul Jean Monnet din Capitală. După scandalul “mătuşii Tamara”, Adrian Năstase a luat decizia de a-l trimite pe Mihnea, care nu se mai înţelegea cu colegii, în Elveţia. Lyceum Alpinum Zuoz, unde învaţă astăzi Mihnea, alături de alţi 300 de tineri din întreaga lume, este considerat un colegiu de prim rang, un singur an de studiu costându-i pe părinţii săi 45.000 de euro, din care 13.000 înseamnă cazarea, iar 8.700 - asigurarea mesei.

Nu-i place că ninge şi în luna mai

Locaţia este una fabuloasă, situată la 1.750 de metri înălţime, în Alpi, şi la câţiva kilometri de celebra staţiune St. Moritz, preferata multor miliardari ai planetei. Mihnea (17 ani) se simte foarte bine în comunitatea Zuoz, participând activ la toate petrecerile organizate în campus, singura nemulţumire a lui Năstase jr. fiind faptul că în Elveţia ninge chiar şi în luna mai, în timp ce în România temperaturile ating deja plus 30 de grade Celsius. Colegiul Zuoz ocupă locul 4 în topul celor mai scumpe instituţii de acest gen din lume!

Primul băiat al lui Adrian Năstase, Andrei (24 de ani), a studiat economia în străinătate, la Universitatea Bocconi, din Milano, Italia, pe care a terminat-o de curând. La fel ca alţi tineri cu posibilităţi financiare şi dorinţă de cunoaştere, Andrei a trebuit să scoată din buzunarul tatălui în jur de 15.000 de euro pe an, având cazarea asigurată de familie într-un apartament situat într-o zonă pretenţioasă a capitalei Lombardiei.


Vlad Stolojan - la Cambridge, Elena Băsescu - în SUA

Şi alţi copii de politicieni au preferat studiul în străinătate. Băiatul lui Theodor Stolojan, Vlad, a terminat prestigioasa universitate din Cambridge (Anglia), fata cea mică a preşedintelui Băsescu, Elena, a studiat în Statele Unite, la James Madison University, băiatul lui Miron Mitrea (PSD), Costin, a învăţat în Germania, iar fata li-beralului Dan Radu Ruşanu a stat cu burta pe carte la Londra, cu o bursă primită pentru merite deosebite.

Odrasla lui Videanu, la cele mai scumpe colegii

Băiatul ministrului economiei Adriean Videanu a studiat mai întâi în Elveţia, la exclusivistul colegiu Le Rosey, situat în apropierea oraşului Geneva. Învăţăturile lui Andrei (19 ani) au însemnat pentru Adriean Videanu câte 50.000 de euro pe an, dar se pare că a meritat cheltuiala, odrasla ajungând acum la nivelul următor, adică la celebra George Washington University din Statele Unite. Dacă va termina Facultatea de Economie, unde s-a înscris, Andrei îl va costa pe părintele său, la absolvire, încă 200.000 de dolari, cât s-ar aduna în total din taxa fiecărui an de studiu.

Băiatul ministrului economiei a absolvit colegiul Le Rosey (Elveţia), considerat cel mai scump din lume

Fire veselă, Andrei a lăsat amintiri nepieritoare în Elveţia, acolo unde se afişa la chefuri alături de fete vesele, pufăind trabucuri sau consumând şampanie. Le Rosey ocupă locul 1 în topul Forbes, al celor mai scumpe colegii din întreaga lume, la fel ca şi George Washington University, care este considerată cea mai scumpă universitate de pe mapamond!

Fiica lui Daniel Funeriu studiază în Germania

La 38 de ani, controversatul ministru al învăţământului Daniel Funeriu este prins la mijloc între România şi Germania, acolo unde locuiesc Sandra, soţia lui, şi Ema, fiica. Într-un interviu acordat ziarului Gândul, în decembrie anul trecut, Funeriu descrie situaţia familiei: “Ema, care acum este elevă în clasa I în Germania, abia aşteaptă să vină în România. Când am vorbit cu ea, îmi spunea că s-ar sui în avion cât mai repede, dar am convenit amândoi că va termina şcoala în Germania, iar acest lucru se va întâmpla prin august, şi abia după aceea va veni la şcoală în România”.

Partenera de viaţă a lui Funeriu, Sandra, are origine franceză, a fost balerină şi susţine în ziua de azi un curs pentru iniţierea copiilor în balet, la München. Elevii ei plătesc 42 de euro pentru fiecare oră.

Fiul lui Vasile Blaga e la universitate în München

Sebastian, băiatul lui Vasile Blaga, ministrul de interne, are 22 de ani şi studiază la München, în Germania, unde urmează cursurile Universităţii Tehnice, secţia Construcţii de maşini şi Management. Fiind vorba de o instituţie de stat, care a dat lumii 16 câştigători de Premii Nobel, din diverse domenii, Sebastian nu plăteşte decât o taxă modică, de 1.000 de euro pe an. Oricum, conform declaraţiei de avere a lui Vasile Blaga, Sebastian s-a descurcat cu banii, angajând două credite, unul la Stadtsparkasse München, în 2007, în valoare de 3.230 de euro, şi altul la Hypo Vereinsbank, în 2008, de 2.569 de euro. Din punct de vedere sentimental, Sebastian stă la fel de bine, având de câţiva ani o relaţie cu Alina Maria Bidner (22 de ani), studentă la o altă universitate din München.

Sebastian, fiul ministrului de interne, şi Alina, prietena sa

Soluţia de rezervă: Şcoala Americană

Pentru politicienii care nu se pot despărţi de copiii lor în perioada studiilor, soluţia comodă o reprezintă Şcoala Americană din Capitală. Deşi costurile anuale ajung uneori şi la 18.000 de euro, banul nu e o problemă pentru familia Geoană, de exemplu, care este reprezentată la Şcoala Americană şi de Alexandru, dar şi de Ana Maria. Şi fata lui Adriean Videanu, Diana Alexandra, studiază tot aici. Şi ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi-a permis să-şi dea copilul, Sebastian Alexandru, în acelaşi loc, unde a fost coleg cu Costin, băiatul lui Mugur Isărescu.

Ministrul Vlădescu, băiatul său, Sebastian, Mugur Isărescu şi fiul său, Costin (de la stânga la dreapta)

Pe bani publici, poliţia din Cluj îşi modernizează hotelul

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
Cristina Horvat


Pe bani publici, poliţia din Cluj îşi modernizează hotelul
Iar MAE continuă sărbătorirea eroilor în străinătate!

În timp ce Traian Băsescu, preşedintele-premier al României, se pregătea să-i anunţe pe români că le taie 25% din salarii şi 15% din pensii, soldăţeii portocalii din Palatul Victoria făceau ce ştiu ei cel mai bine: tocau bani publici, "fără număr, fără număr", pe te miri ce prostii!

În şedinţa de guvern din 28.04.2010, Boc&comp au alocat, prin HG nr. 428/28.04.2010, suma de 2.710.071 de lei, din Fondul de Rezervă al Guvernului, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Administraţiei şi Internelor, în vederea finalizării a două proiecte de investiţii ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj. Evident că asemenea sume nu puteau fi direcţionate decât spre Cluj. Noul Scorniceşti, aşa cum mai nou e denumit oraşul de suflet al micului premier.
Din nota de fundamentare a hotărârii de guvern aflăm că este vorba despre extinderea şi modernizarea imobilului COLINA (Complex de pregătire şi cazare, Secţia 4 Poliţie din municipiul Cluj-Napoca) în valoare actualizată de 8.548.830 de lei, şi despre extinderea şi modernizarea imobilului din Str. Albac nr.15 (Secţia 3 Poliţie, Serviciul Rutier şi Serviciul de Ordine Publică din municipiul Cluj-Napoca) în valoare actualizată de 5.915.000 de lei.

Acelaşi document ne arată faptul că lucrările propuse şi avizate la imobilul COLINA se referă la "modernizarea spaţiilor de cazare existente pe zona de hotel la etajele I şi II; extinderea pe orizontală şi verticală a zonei de restaurant şi bloc alimentar; amenajarea şi dotarea corespunzătoare a restaurantului, grupurilor sanitare, recepţiei hotelului, birourilor personalului şi, respectiv, a unei săli de pregătire cu o capacitate de 180-200 locuri, precum şi a unei săli de şedinţe pentru organizarea cursurilor de pregătire, perfecţionare şi instruire a personalului din cadrul MAI". Mai clar spus, imobilul COLINA este pregătit a fi mai mult cârciumă şi hotel pentru parangheliile mahărilor din IJP Cluj decât centru de instruire pentru cadrele din Ministerul de Interne. Suma alocată la acest obiectiv, pentru dotarea şi modernizarea mobilierului, obiectelor de inventar şi a mijloacelor fixe, este de 853.826 de lei.

Lucrările la al doilea proiect de investiţii, cel din Strada Albac nr.15, privesc execuţia unui nou corp de clădire P+E în prelungirea clădirii pentru Serviciul de Poliţie Rutieră, iar pentru finalizarea investiţiei se alocă suma de 1.856.245 de lei, din care 1.218.111 lei pentru construcţii-montaj şi 638.134 lei pentru dotări.

În aceeaşi zi, 28.04.2010, guvernul Boc mai dă o hotărâre de guvern, cel puţin bizară. Este vorba despre HG nr. 420/28.04.2010 privind finanţarea din bugetul MAE a unor manifestări culturale şi de diplomaţie publică organizate în ţară şi la misiunile României din străinătate, pentru aniversarea Zilei Europei şi a Zilei Eroilor. Până aici nimic rău, numai că într-o perioadă atât de neagră din punct de vedere financiar şi în plin scandal generat de adoptarea măsurilor de austeritate, poate că nu ar fi fost cazul ca MAE să anunţe, în nota de fundamentare a hotărârii de guvern, că evenimentele se vor întinde pe parcursul a două luni, mai şi iunie. Însă lucrul cel mai strident din această hotărâre de guvern este acela că nu se menţionează suma alocată organizării acestor evenimente. Adică bugetul MAE e un fel de sac fără fund, din care se pot aloca bani cu nemiluita, aşa cam cât îi trăsneşte prin cap fiecărui şef de misiune diplomatică?!

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ar fi trebuit să ştie mai bine ca oricine că un strop de decenţă şi de transparenţă în plus în cheltuirea banului public, mai ales în vremuri de criză economică, nu strică! Tout au contraire!

Accesari: 954

Publicat Vineri, 28 mai 2010