duminică, 27 martie 2011

Daca nu tipi, nu primesti!

Romania trebuie salvata!

Asa si cu jurnalistii astia. Au tipat si au primit ce si-au dorit!

Dar lumea ce crede ca jurnalistii astia care il critica pe Base sunt impartiali?, sau aia care ii critica pe cei din PSD sau celelalte partide sunt impartiali?
Asa am crezut si eu despre domnul MOraru Radu, ca el e impartiam, pana si-a bagat mainile si apoi a intrat cu totul in cacatul PDL-ist!
A aruncat cu bombe adevarate la Nasul si apoi dupa ce si-a primit partea s-a linistit. Ori si-a luat partea ori e amenintat! Nu inteleg cum poate sa apere PDL-ul.
Si am vazut cum se purta la TV tuna si fulgera, iar cand venea cineva de la PDL vorbea ca si cu stapanii.
Pacat ca nu mai suntem oameni, si pacat ca banii ne i-au toate mintiile!

Se "deşteaptă" prietenii regimului Băsescu!

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro

Se "deşteaptă" prietenii regimului Băsescu!
În 2010 cerea desfiinţarea TVR. În 2011, titular de emisiune!

Un grup de angajaţi ai TVR ne-a trimis la redacţie un mic dosar de presă privind un viitor coleg de-al lor. Cel în cauză solicita vehement până anul trecut desfiinţarea postului public de televiziune, iar acum va fi vedetă la un canal TV dedicat actualei Puteri.

Un post de ştiri pentru liniştea Puterii

Site-ul economic dailybusiness.ro publica marţi dimineaţă o declaraţie a directorului general al TVR, Alexandru Lăzescu, prin care acesta anunţa că postul TVR Info va fi regândit pentru a concura Realitatea TV şi Antena 3. "TVR Info era un canal fără nicio noimă, aşa cum l-am găsit noi, dar cred că televiziunea publică trebuie să aibă un canal de ştiri. Şi asta facem acum, îl regândim şi deja am început să facem câteva schimbări. Unul dintre proiectele importante pe care le avem în vedere este ca în câteva săptamâni să-l relansăm din toate punctele de vedere, ca un canal de ştiri care să facă un serviciu public real, pentru că sunt lucruri pe care celelalte canale le fac mult mai puţin decât ar trebui. De exemplu, politica externă sau alte lucruri care sunt extrem de importante", a declarat Lăzescu. Şeful TVR (desemnat pentru conducerea instituţiei de către preşedintele Traian Băsescu - n.a.) a mai afirmat că, teoretic, "TVR Info ar trebui să fie prezent, ca orice alt canal, ca şi Antena3, ca şi Realitatea, peste tot în grilele de satelit si de cablu din România".

Cine va "oficia" pe acest nou post de ştiri nu este greu de ghicit: ziarişti favorabili actualei Puteri. Deja avem şi două nume. Pe data de 17 martie a.c., site-ul paginademedia.ro informa: "Jurnaliştii Ioana Lupea şi Mircea Marian de la Evenimentul Zilei vor avea un talk-show zilnic, de luni până vineri, la canalul public TVR Info. Până în prezent, ei au realizat o emisiune de interviuri la B1 TV". Marţi am primit şi confirmarea acestei informaţii din partea unor angajaţi ai TVR, împreună însă cu o serie de luări de poziţii ale lui Mircea Marian despre instituţia care îl va plăti cu bani foarte frumoşi de la buget.

TVR trebuie desfiinţat

Pe 5 noiembrie 2008, într-un editorial în „Evenimentul Zilei", Mircea Marian spunea: "O sută de ani de acum încolo nu cred că mentalitatea celor care vor conduce TVR se va schimba. Politruci cu carnet de partid sau artişti cu aere de libertini - toţi au făcut un singur lucru: i-au slujit pe cei care i-au numit în funcţie şi au sifonat banii celor aproape şase milioane de plătitori ai taxei TV. Legea este făcută în aşa fel încât majoritatea parlamentară poate controla consiliul de administraţie. Dacă raportul anual de activitate este respins de legislativ sub un pretext oarecare, consiliul este demis în mod automat. Urmare a acestei prevederi, orientarea politică a TVR se modifică de fiecare dată când se schimbă puterea. (...) Cum scoatem deci cenzura şi obedienţa din televiziunea publică? Simplu. Desfiinţând instituţia. Jumătăţi de măsură precum elaborarea unei noi legi de funcţionare sau restructurarea celor peste 3.000 de angajaţi care lucrează în acest mastodont de sorginte comunistă nu vor schimba mare lucru. În 2005, preşedintele Traian Băsescu a cerut să se «depolitizeze» instituţia şi a refuzat să numească un membru în consiliul de administraţie până la adoptarea unor noi reglementări. Parlamentul nu a răspuns apelului său, iar în 2007 Băsescu a acceptat regulile existente şi a făcut propuneri pentru CA al TVR".

Pe 17 martie 2010 (când Alexandru Sassu era deja cu bagajele făcute – n.a.), acelaşi Mircea Marian insista şi scria pe blogul comun kiseleff.ro următoarele: "De ce trebuie contribuabilii români să suporte o instituţie-mamut, nereformată, politizată şi care nu slujeşte aproape deloc interesului public? Potrivit unui raport al comisiei parlamentare de anchetă a TVR, în 2006, în această instituţie lucrau 3193 de angajaţi, plus 3248 de colaboratori externi! (...) Eu unul nu cred că noua lege de depolitizare a TVR, propusă de Raluca Turcan, de la PD-L, va înbunătăţi situaţia. Mai degrabă va reuşi să-i confere imunitate viitorului preşedinte al TVR, care ar putea să fie Florin Călinescu sau Robert Turcescu. Întrebarea mea este: credeţi că televiziunea publică ar trebui desfiinţată? Eu am un răspuns nuanţat: să păstrăm doar TVR Cultural şi, eventual, să transformăm unul din posturile existente într-unul de muzică clasică şi jazz, gen Mezzo. Nu cred că în România ar putea să apară posturi publice susţinute din contribuţii private, deşi asta ar fi ideal".

Marian trebuie să decidă: mai doreşte desfiinţarea TVR sau nu?

Mircea Marian este acum dator faţă de plătitorul de impozite să-şi clarifice poziţia. Îşi mai menţine opiniile din 2008 şi 2010 sau nu. Este adevărat, în editorialul din 5 noiembrie 2008 - deci în plină campanie electrală -, jurnalistul de la EVZ ataca în primă instanţă conducerea de atunci a postului public de televiziune, dovadă şi titlul dat: "Cum scoatem PSD din TVR? Desfiinţând-o". Trecând însă peste elanul nihilist şi peste atacul direct la adresa conducerii de atunci a TVR, trebuie să remarcăm că Mircea Marian, atât în EVZ, cât şi pe site-ul mai sus amintit, solicita desfiinţarea TVR şi din alte motive, unele de ordin general şi care sunt şi astăzi perfect valabile. Amintim doar unul dintre ele: cheltuielile mari cu colaboratorii externi. Adică exact ce urmează să devină în aceste zile Mircea Marian.

Întrebări ale căror răspunsuri trebuie să le afle opinia publică:

Pentru Mircea Marian

- De ce era rău în timpul conducerii desemnate de PSD să existe colaboratori externi şi de ce acum când este o conducere a PD-L este bine?

- Actuala majoritate parlamentară controlează CA al TVR?

- Orientarea politică a instituţiei este pro puterea actuală?

Pentru Alexandru Lăzescu

- Se consideră un politruc cu carnet de partid?

- Trebuie desfiinţată TVR?

- Îl mai angajează pe Mircea Marian?

Accesari: 4485
Publicat Miercuri, 23 martie 2011 Izabela Niculescu

Arpechim se închide

Romania trebuie salvata!
cotidianul.ro

Arpechim se închide
"Mândria" industriei româneşti se taie şi se vinde la fier vechi


OMV Petrom, cel mai mare producator de țițeiei și gaze in sud-estul Europei, a anunțat decizia închiderii permanente a rafinăriei Arpechim. Decizia - spun oficialii companiei - este conformă cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile și de a crește eficiența. În realitate însă, prin închiderea Arpechim s-a urmărit doar ca piața pe care activa această rafinărie, să devină mai puțin aglomerată.

Petrom a explicat într-un comunicat de presă că nu a găsit cumpărători pentru rafinăria Arpechim Piteşti şi a anunţat că o va închide pentru totdeauna. Angajații vor primi plăți compenstorii de 10 mil. euro. "Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o în ultimul an, nu este fezabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei.Pe de altă parte, investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare având în vederecă este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite. În Europa, o serie de alte rafinării, cu o tehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bună decât Arpechim se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sau neutilizate" se arată într-un comunicat al Petrom transmis Bursei. Arpechim a funcționat anul trecut doar trei luni.

Oficialii OMV Petrom au spus că după oprirea permanentă a rafinăriei, o serie de rezervoare, infrastructura logistică şi facilităţile auxiliare vor continua să fie exploatate ca şi depozit. Trebuie spus că lucrurile nu stau deloc așa. Surse de încredere din piața de profil au declarat pentru cotidianul.ro, că tot ceea ce ține de infrastructura industrială a Arpechimului va fi efectiv vândut pe bucăți, la fier vechi, pur și simplu. Aceleași surse au mai dezvăluit și următoarea mișcare a OMV Petrom: privatizarea și, ulterior închiderea definitivă și a Oltchimului. Pe scurt, Oltchimul va avea aceeiași soartă ca Arpechimul.

Nici nu e de mirare având în vedere faptul că de aproape doi ani, Petrom pregătește aceste acțiuni de forță. În toată această perioadă, compania a pregătit pas cu pas, mutările finale. Un astfel de pas făcut de OMV Petrom a fost cel din 18 decembrie 2009, atunci Petrom a anunțat că a finalizat negocierile cu Oltchim pentru transferul activităților petrochimice din cadrul Arpechim. Iată că, la nici un an și jumătate, se poate vedea care a fost scopul acelui transfer. Acum se pregătește o mișcare similară și pentru Oltchim.


Publicat Sâmbãtã, 26 martie 2011 Cristina Horvat