miercuri, 2 septembrie 2009

Cine trebuie sa ne mai traga de urechi?

Romania trebuie salvata!

Poate Ungaria sau Romania!
Poate UE ne va da o mana de ajutor in radicarea hotiei.
Dar, parerea mea, slabe sanse daca nu ne trezim noi!

Olanda ataca dur Romania: Gata cu fondurile europene, daca nu apar progrese reale in justitie

Romania trebuie salvata!

Guvernul olandez este de parere ca Romania si Bulgaria inca fac eforturi prea mici pentru a combate coruptia si crima organizata, iar modul in care administreaza fondurile UE este inca deficitar, lucru ce-l il face cunoscut intr-un raspuns la raportul Comisiei Europene din 22 iulie. In replica, ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, isi amana vizita de lucru in Olanda, programata pentru miercuri si joi, considerand atitudinea autoritatilor olandeze neprietenoasa, "cu accente radicale".

Guvernul olandez considera ca progresele Romaniei si Bulgariei in combaterea coruptiei sunt inadecvate si se declara hotarat sa continue sa faca presiuni la nivel european pentru ameliorarea situatiei in ambele tari.

Daca, totusi, acest lucru nu se va intampla, cele doua state vor suporta consecintele atat la nivel de transfer al fondurilor europene, cat si cand vine vorba de aderarea la spatiul Schengen, potrivit raportului Ministerului Afacerilor Externe, datat 28 august si trimis catre Camera Reprezentantilor de la Haga. Cu alte cuvinte, Olanda doreste sisterea fondurilor europene pentru Romania, daca acesta nu remediaza situatia din justitie la nivel de coruptie.

Acest stat este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai critici membri UE in privinta stadiului reformei justitiei si luptei anticoruptie din Romania si Bulgaria. La inceputul acestui an, Haga a avertizat ca Romania si Bulgaria risca sa se confrunte cu masuri suplimentare din partea UE, daca pana in vara nu prezinta rezultate concrete in domeniul justitiei. In plus, Olanda a fost una dintre tarile care au cerut ca Mecanismul de cooperare si verificare aplicat Romaniei si Bulgariei sa ramana in vigoare. Mai mult, ea a sustinut recent ca Romania sa fie sanctionata si financiar, prin suspendarea fondurilor europene, daca raportul de anul acesta pe Justitie nu constata progrese suficiente, arata NewsIn.

Scrisoarea pe care ministrul pentru afaceri europene, Frans Timmermans, ministrul de externe, Maxime Verhagen, si ministrul justitiei Ernst Hirsch Ballin au semnat-o la 28 august si au trimis-o parlamentarilor olandezi subliniaza ca mai sunt inca multe neajunsuri in justitia din Romania si Bulgaria, mentionand inclusiv "lipsa vointei politice de a implementa reforme ireversibile".

Olanda reaminteste ca in septembrie, Comisia va prezenta un raport care sa vizeze administrarea fondurilor in cele doua tari. Unele fonduri au fost deja sistate in Bulgaria, iar executivul olandez nu se va opri in a cere noi sanctiuni pentru ambele state daca lucrurile nu sunt in regula.

Tot Olanda, alaturi de alte state a impus Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) a fost agreat ca o preconditie pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE si condidera ca trebuie sa fie pastrat si in continuare. Acesta mai precizeaza ca, din cauza coruptiei, Romania si Bulgaria nu sunt pregatite sa adere la spatiul Schengen. Olanda este de acord cu lucrurile bune specificate de Comisia Europeana in raportul ei pe justitie.

Diaconescu da replica

In acest context, ministrul de externe Cristian Diaconescu avea programata miercuri si joi o vizita de lucru in Olanda. Deoarece "a aflat cu surprindere din presa de demersul Guvernului Olandei de a transmite catre Camera Reprezentantilor a acestei tari, o evaluare publica, avand accente radicale privind functionarea statului de drept in Romania, precum si interpretari excesive asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Monitorizare si Verificare", Diaconescu a decis sa-si anuleze acesta vizita.

MAE considera ca gestul de a face public documentul mentionat este inamical si nepotrivit in relatia dintre doua state ale Uniunii Europene si contravine spiritului si deschiderii dintre cele doua state reliefate de cooperarea economica excelenta, din care rezulta ca firmele olandeze obtin profit in Romania, situandu-se pe locul I in ceea ce priveste capitalul total investit, adica peste 4,5 miliarde Euro, se explica intr-un comunicat de presa.

Totusi, institutia romana isi exprima speranta ca acest gest va fi urmat si de o explicatie pe canale diplomatice din partea ministerului olandez de externe conform conduitei care trebuie sa prevaleze intre state membre UE.

Publicat: astazi 9am.ro
Autor: C.C.

Asociaţii finului lui Mitrea, urmăriţi de Interpol, protejaţi de judecători români

Romania trebuie salvata!

Catavencu.ro

Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 02 Sep 2009 | Biroul de Investigatii


Căutat de Interpol de patru ani, un sirian cîştigă, ilegal, procese în Capitală. Adică în România. Unde, dacă ar fi prins, ar trebui să execute trei ani de închisoare. Dar nu e prins, pentru că judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti nu ştiu sau se fac că nu ştiu legea.


Ţeparul 1: sirianul Ousama

Ousama Chikh Al Sagha împreună cu alţi trei cetăţeni sirieni a fost condamnat la închisoare în 2005 pentru contrabandă şi evaziune fiscală. Ei reuşiseră să fraudeze statul român cu 33,5 miliarde de lei vechi prin operaţiuni comerciale, adică import de carne de porc şi peşte, şi cu încă alte zece miliarde de lei vechi din importul a 2.000 de tone de zahăr.
Totul prin întocmirea de facturi false şi neplata taxelor vamale. Ca efect, Ousama a primit trei ani de închisoare cu executare, pedeapsă de la care s-a sustras politicos şi a şters-o din ţară. De atunci, sirianul este dat în urmărire generală prin Interpol, fără ca cineva să-i fi venit de hac.

În multele afaceri pe care le-a derulat în România, Ousama şi-a încrucişat de mai multe ori interesele cu cele ale lui Florian Buşcă. Ca să recunoaşteţi personajul, trebuie să-l prezentăm puţin altfel, căci Buşcă s-a metamorfozat în Walter. Adică nimeni altul decît finanţatorul Universităţii Cluj, fost acţionar la Dinamo şi, nu în ultimul rînd, finul lui Miron Mitrea.

Sirianul condamnat la puşcărie, partener cu finul lui Mitrea

În dosarul condamnării lui Ousama, printre facturile întocmite în fals de contabilii sirienilor, anchetatorii au găsit şi 12 bucăţi emise pe numele societăţii Viva România, care ar fi livrat către aceştia diferite cantităţi de carne de pasăre şi peşte. Acţionar majoritar la Viva România era chiar Florian Buşcă.

Sirienii s-au folosit de societatea amicului Buşcă chiar în perioada în care acestuia nu prea îi mai păsa ce se întîmplă cu societatea sa: omul tocmai reuşise să ţepuiască Banca Populară Română cu un credit nereturnat în valoare de 20 de miliarde de lei vechi.

O altă legătură dintre Buşcă şi Ousama Chikh Al Sagha s-a înfiripat prin intermediul Mihaelei Bădilă (fostă Enescu). Este vorba de fosta şefă a Vămii Băneasa, care a fost arestată şi cercetată în dosarul de contrabandă cu ţigări „Porţelanul“. Conform presei de la acea vreme, Bădilă a fost salvată de dosar penal de guvernarea PSD, iar la scurt timp după a devenit asociata lui Buşcă. Adică a cumpărat acţiuni de la acesta cu 200.000 de dolari. Bădilă făcuse rost de ditamai bănetul, bani cash, de la nimeni altul decît Ousama Chikh Al Sagha. Coincidenţă, desigur.


Cine e Buşcă-Walter, finul lui Mitrea

După ce şi-a schimbat numele pentru a scăpa de ştampila dosarelor penale în care a fost cercetat pentru înşelăciune şi cămătărie, controversatul om de afaceri Florian Walter a pozat în om serios şi s-a făcut patron la Universitatea Cluj şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Romprest. N-a reuşit să se păstreze imaculat pentru mult timp, în prezent fiind în centrul unui nou scandal iscat în jurul unui contract de 450 de milioane de euro semnat între Romprest şi Primăria sectorului 1, considerat nul şi demn de desfiinţat în instanţă.

Walter e obişnuit să storcă banii statului încă de pe vremea cînd îl chema Buşcă şi se răsfăţa cu contracte de la Ministerul Transporturilor, condus atunci de naşul său, Miron Mitrea. A prins salubrizările de aeroporturi, contracte cu Metrorex, contracte cu SNCFR luate cu dedicaţie de la Mihai Necolaiciuc, a reuşit să scoată SRI-ul de pe aeroporturi pentru a presta el serviciile de securitate, spre bucuria contrabandiştilor de droguri, arme şi ţigări. Şi, nu în ultimul rînd, a reuşit performanţa de a aproviziona RATB-ul cu motorină de la o firmă de construcţii.


Ţeparul 2: austriacul Ingerl Siegfried

Un alt coleg de ţeapă şi şpagă al sirianului este omul de afaceri austriac Ingerl Siegfried. Cei doi au regizat împreună o afacere prin care au pus mîna pe un teren de 7.300 mp în Otopeni. Înainte să intrăm în iţele acestui dosar, să vedem ce hram poartă austriacul. Siegfried este, la rîndul lui, căutat prin Interpol. A avut o serie de afaceri foarte profitabile cu statul român, după ce a cumpărat pe sume derizorii mai multe societăţi scoase la privatizare (Romcamion Deva, ITA Oradea, ITIA Bucureşti, Intertrans Craiova), pe care le-a umplut de datorii şi le-a transformat în afaceri imobiliare. Ba chiar a fost şi ajutat de stat. Spre exemplu, cînd a cumpărat ITA SA Iaşi, a avut norocul ca, la privatizare, FPS să „uite“ de terenurile de sub clădirile pe care le vindea. Pe de altă parte, Fiscul nu a reacţionat la ingineriile financiare pe care austriacul le făcuse decît după ce omu’ şi-a luat tălpăşiţa din ţară, în 2005. Forţat fiind de nişte procese în care era acuzat că a ţepuit Romcamion Deva cu 280.000 RON, că a înşelat mai mulţi parteneri de afaceri cu 15,7 milioane de lei noi şi multe altele.


Cum acţionează frumoasa prietenie austriaco-siriană

Bon, şi acum, dacă ştim cu cine dansăm, să dăm drumul la muzică. Tema: terenul de 7.300 mp din Otopeni. Pămîntul i-a fost vîndut în decembrie 2000, de către Ingerl Siegfried, societăţii Holland Trucks România, reprezentată de Mihai Millio, contra sumei de 277.000 USD. S-au plătit banii, s-a făcut o chitanţă şi s-a semnat un contract sub semnătură privată, prin care Siegfried se obliga să autentifice la notar contractul de vînzare-cumpărare în termen de 30 de zile. În ianuarie 2001, cînd era programată vizita la notar, austriacul s-a evaporat şi a refuzat să mai facă actele. Atunci s-a prins şi Millio că şi-a procurat o ţeapă şi a cerut (şi obţinut) în instanţă o hotărîre judecătorească care instituia interdicţia de vînzare a terenului. Acest mic detaliu, însă, nu l-a împiedicat pe Siegfried ca, în mai 2001, să-i vîndă terenul lui Ousama Chikh Al Sagha. De această dată, cu drum la notar inclus. Pentru asta, Siegfried a declarat pe proprie răspundere că terenul vîndut e liber de sarcini şi toată lumea l-a crezut pe cuvînt.


Judecătorii de la Curtea de Apel au legalizat şmenul imobiliar

Ţepuitul de Millio de la Holland Trucks s-a mai dus o dată în instanţă şi a cerut anularea contractului de vînzare-cumpărare dintre Siegfried şi Ousama. Acţiunea, însă, a fost suspendată un an şi jumătate, pentru că Siegfried a susţinut că semnătura lui de pe chitanţa tăiată de Holland Trucks ar fi falsă. Scenariul, însă, a fost demontat de expertiza grafologică făcută de Poliţie. Odată repus pe rol dosarul, Ousama şi Siegfried au obţinut, culmea, soluţii favorabile şi pe fond şi în apel, păstrîndu-şi dreptul de proprietate asupra terenului. Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a apreciat că relaţia contractuală dintre cei doi este una legală şi a făcut abstracţie de interdiciţia de înstrăinare a terenului, notată în cartea funciară şi de faptul că sirianul a vîndut de două ori acelaşi teren, încasînd bani tot de atîtea ori.


Înalta Curte cere rejudecarea, Curtea de Apel face iar blat

Faptul că Curtea de Apel Bucureşti a încălcat legea cînd a decis că şmenurile imobiliare ale cuplului de aur austriaco-sirian sînt în regulă nu o spunem noi, ci Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Care a judecat în recurs acest dosar. În iunie 2008, ÎCCJ a casat soluţia Curţii de Apel Bucureşti şi a trimis cazul spre rejudecare la aceeaşi instanţă, cerînd anularea contractului de vînzare cumpărare încheiat între Siegfried şi Ousama şi pronunţarea unei hotărîri care să ţină loc de act de proprietate ÎN FAVOAREA (normal) lui Mihai Millio. În textul deciziei, ÎCCJ face referiri la prestaţia lipsită de profesionalism a Curţii de Apel, considerînd că aceasta a ignorat fondul problemei, adică contractul ilicit încheiat între sirian şi austriac. Concluzia ar fi că instanţa a cam judecat pe lîngă, prin bălării, de a ajuns la concluzia că acel contract ar fi legal.

Cu toate că ÎCCJ a dat toate aceste indicaţii preţioase, odată întors în grădina Curţii de Apel, dosarul a luat-o din nou razna. Iar arabii au ieşit cu dreptul de proprietate neşifonat, graţie soluţiei date de această instanţă în iunie 2009. Practic, ÎCCJ şi-a răcit gura degeaba, iar cei de la CAB au decis să ignore complet soluţia dată de instanţa superioară.


Sirienii nu ştie carte

Pentru că puţin i-a păsat sirianului de legile din România, în iunie 2003 a decis să pună cireaşa pe tort şi, în timpul procesului, a vîndut şi el terenul, încă o dată. Unui alt arab, Kassas Mohmad Nidal, contra sumei de 540.000 RON. Nu a contat faptul că terenul era în litigiu, iar litigiul era şi el notat în cartea funciară, lîngă mult uitata interdicţie de vînzare a terenului. Contractul a fost descoperit, însă, de partea adversă, adică de Holland Trucks. Care a şi făcut acţiune în instanţă. Pentru că gluma se îngroşase prea tare, în iunie 2006 Ousama s-a gîndit să o dreagă cumva. S-a dus frumos în instanţă şi a cerut să se constate nulitatea contractului de vînzare-cumpărare încheiat între el şi Kassas Nidal, prin hotărîre judecătorească. Acesta a susţinut în acţiune că ei sînt cetăţeni de origine arabă şi nu cunosc legile române (să muriţi dumneavoastră??), motiv pentru care au declarat în faţa notarului o vînzare de teren, nu una de drepturi litigioase. Asta da glumă!


Ousama, urmărit de Interpol, semnează liber procuri la notar

Trebuie să recunoaştem că Ousama are un simţ al umorului foarte dezvoltat, mai ales cînd vine vorba să rîdă în nasul autorităţilor române. Chiar dacă este luat în colimatorul Interpolului şi chiar dacă este dat în urmărire internaţională, sirianul n-a avut nici o jenă în a face o vizită în România. Nu o spunem noi, ci a transmis-o chiar el instanţei. La ultimul termen la Curtea de Apel, noua avocată a lui Ousama Chikh Al Sagha s-a prezentat în faţa judecătorilor cu procură semnată de sirian. Din procura cu pricina rezultă că Ousama s-a prezentat în faţa unui notar în România, fentînd vigilenţa autorităţilor, şi a semnat acest act prin care îşi împuterniceşte avocata să-l reprezinte în instanţă. Şi, da, poate ne repetăm pe undeva: în timpul ăsta era (şi mai este) urmărit de Interpol.

Recordul Elenei Udrea: 30 de minute

Romania trebuie salvata!

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a plecat din nou ieri de la Comisia de ancheta, de aceasta data dupa o jumatate de ora, timp in care nu a facut altceva decat sa ameninte Comisia cu sesizarea Camerei in cazul in care nu se rezolva "aspectele de ilegalitate" privind functionarea forului.

Udrea i-a somat pe deputatii din Comisia de ancheta sa rezolve "aspectele de ilegalitate", sustinand ca nu se poate prezenta in fata unei comisii si sa raspunda intrebarilor unui for care se afla "in ilegalitate cu obiectul activitatii sale". Ministrul Turismului a sustinut ca deputatii trebuie sa raspunda sesizarii sale privind neregulile in functionarea Comisiei pana miercuri, cand se implinesc 7 zile de la transmiterea adresei sale, in caz contrar urmand sa sesizeze Biroul Permanent al Camerei.

"(...)Nu pot sta de vorba in aceasta Comisie cu oameni cu un comportament abuziv si ilegal. Am trimis pe 26 august o sesizare Comisiei, in care am invederat aspecte care fac improprie desfasurarea oricarei activitati a acestei Comisiii: incompatibilitatea unor membri ai Comisiei, blocajul generat de lipsa regulamentului, vacanta unor posturi in Comisie. In conformitate cu Regulamentul Camerei Deputatilor, dvs aveti obligatia sa solutionati, pentru intrarea in legalitate, reglementarea acestor probleme. Daca considerati ca nu e necesar sa le solutionati, ma voi adresa Biroului Permanent al Camerei. Daca nu le veti rezolva, Biroul Permanent trebuie sa va impuna sa functionati in legalitate. Faptul ca aveti majoritatea in Parlament, PSD si PNL, nu inseamna ca trebuie sa va abateti de la legile acestei tari", a spus Udrea, potrivit NewsIn.

Ministrul a mai sustinut ca a transmis Comisiei toate documentele si a criticat deputatii pentru ca au solicitat acte care nu faceau obiectul de ancheta al forului, exitinzand astfel "in mod ilegal" acvitiatea Comisiei.

Udrea a parasit Comisia de ancheta, dupa aproximativ o jumatate de ora, fara a fi audiata pe fond. Udrea s-a mai prezentat la comisie pe 20 august, dar a ramas mai putin de jumatate de ora, prilej pentru parlamentari de a-i critica atitudinea.


"Contradictia" Orban-Udrea

Presedintele Comisiei de ancheta, Ludovic Orban, i-a marturisit Elenei Udrea ca nu-i face placere sa o intrebe in legatura cu incalcarea legii de catre minister in raport cu solicitarile deputatilor, in timp ce ministrul Turismului a replicat ca ei ii face placere sa raspunda.

"Va marturisesc ca nu-mi face nicio placere sa va intreb", a declarat Orban la inceputul lucrarilor Comisiei, dupa ce solicitase o serie de explicatii in legatura cu incalcarea legii de catre reprezentantii ministerului care nu au furnizat comisiei datele solicitate, sau nu au venit la audieri. Orban a acuzat incalcarea unor articole din Constitutie, referitoare la obligatia Guvernului sa raspunda la intrebarile sau la interpelarile formulate de deputati sau de senatori, regulamentul Camerei despre obligatia oricarei persoane de a se prezenta la comisii de ancheta si a Legii 115/1999 a raspunderii ministeriale, care prevede ca ministrii sunt obligati sa ofere Parlamentului informatiile solicitate, sau sa prezinte datele cerute cu buna credinta.

"Stiu ca nu va face mare placere sa ma intrebati, mie imi face mare placere sa va raspund", a replicat Udrea. "Cititi din Constitutie, din legi, faceti un amalgam, dar omiteti ca aceasta Comisie functioneaza in ilegalitate. Nu pot sa stau de vorba cu oameni care au un comportament abuziv si ilegal", a mai declarat ea, adaugand ca un ministru are obligatia sa raspunda solicitarilor unei comisii parlamentare permanente, nu de ancheta, asa cum a invocat Orban.

"In baza carei legi sa va trimit aceste documente?", l-a mai intrebat ministrul Turismului pe liberal. Orban i-a raspuns ca in baza documentului de infiintare a Comisiei de ancheta. Replica ministrului Turismului a venit imediat, punctand ca aceasta Comisie are competenta sa verifice contractele de achizitii legate de actiunea de promovare a tursimului. "Nu extindeti continutul articolului", a spus Udrea. Referitor la solicitarea lui Orban de a-si trage la raspundere subordonatii, Udrea a spus ca nu dispune de parghiile legale sa faca acest lucru.

Publicat: astazi 9am
Autor: A.G.

Clientela politica isi majoreaza salariul in plina criza - cazul APIA

Romania trebuie salvata!

Desi ne aflam in plina criza financiara, ba chiar in plina recesiune, daca e sa ii dam crezare presedintelui Traian Basescu, directorii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), isi majoreaza salariile.

Inpolitics relateaza cazul APIA, in cadrul careia scaderile de salarii se produc doar la angajati, fiind compensate de majorari considerabile ale veniturilor lunare ale directorilor agentiei. Aceasta in conditiile in care, directorul Agentiei, Daniel Constantin, sustine ca, in cadrul APIA, sunt operate diminuari salariale si nici pe departe majorari.

Sporuri pentru clientela politica

In realitate, e vorba de majorari salariale, dar acestea vizeaza doar functii de conducere, ocupate de personaje numite dupa alegerile ce au consfintit guvernarea PSD-PD-L desi, intr-un comunicat oficial al APIA, se incearca deturnarea atentiei intr-o cu totul alta directie. "Fondul de salarii al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) aferent anului 2009, respectiv de 276 milioane lei, a inregistrat o scadere cu peste 20 la suta fata de anul trecut, cei 5.300 de angajati ai Agentiei suplinind munca aferenta a 1.700 posturi, care ar trebui sa completeze actuala schema de personal", informeaza conducerea APIA, dispusa sa vorbeasca despre diminuari financiare, desi directorii Agentiei beneficiaza de sporuri salariale din ce in ce mai babane.

"Asta da tupeu! Ordinul semnat tot de Daniel Constantin, scrie negru pe alb ca salariul de baza se majoreaza. Mai mult decat atat, nu stiu cum se face dar nu toti angajatii care lucreaza cu fonduri europene se bucura de aceasta majorare, ci doar unii: cei angajati dupa data de 14 aprilie 2009. Surprinzator sau nu, dupa data de 14 aprilie au fost angajati (prin concurs, transfer etc) tocmai directorii coordonatori, restul posturilor fiind blocate. Cu alte cuvinte, exact gasca de clienti politici!", ne atrage atentia deputata liberala Diana Tusa, pe blog-ul propriu.



Publicat: astazi 9am.ro