luni, 3 august 2009

Nemirschi îmbogăţeşte SUA din sărăcia României

Romania trebuie salvata!

Catavencu.ro
03 Aug 2009 | Biroul de Investigatii

În nimicnicia lui măzăriană, ministrul Nemirschi de la Mediu şi-a ascuns casa de vacanţă. Un mizilic, pînă la urmă, de maxim o sută de mii de euro. Mai nasol, însă, e că tupeistul dobrogean crescut la Primăria şulfei modist-naziste ascunde un proiect prin care Românica e de acord să plătească zeci de milioane de euro către SUA. Adică, da, către Statele Unite ale Americii. Mai exact, către Lockheed Martin, companie care ar urma să doteze statul nostru cu niscaiva echipamente de prevăzut ploi şi preîntîmpinat inundaţii.

Ei, şi, de ce sîntem fiii ploii la faza asta? Pentru că, în loc să le plătim americanilor zecile de milioane de euro (plus dobînda aferentă, că banii se plătesc dintr-un credit pe care ni-l dau tot americanii), am putea să facem acelaşi proiect pe banii moca ai UE.
Adică ar putea să-l facă ministerul lui Nemirschi, că noi în ţara asta putem doar să plătim taxe şi să nu votăm. De ce nu vrea Nemirschi să ne ţinem pantalonii pe noi, banii la buget şi ţiglele pe casă, în loc să sărăcim ca proştii ca să facă americanii un dil bun? Amănunte, numai în Caţavencul care urmează.

Beţie de agenţii

Romania trebuie salvata!

Cotidianul.ro
02 Aug 2009 Razvan Mihai Vintilescu

Agenţiile guvernamentale sunt cele în care s-a practicat cea mai agresivă politică de angajări şi de măriri salariale. Nu de puţine ori, agenţii şi oficii din cadrul aceluiaşi minister au obiecte de activitate similare.
Conform raportului Băncii Mondiale din 2008, agenţiile de stat din administraţia centrală au aproape 40.000 de angajaţi, iar cele locale depăşesc cifra de 44.000 de salariaţi. Numărul total al acestor agenţii rămâne o enigmă, deoarece nici premierul Emil Boc nu a reuşit să răspundă la întrebările referitoare la acest aspect. Cu toate acestea, ele se află în avangarda instituţiilor bugetare care vor fi decimate în urma concedierilor din perioada următoare.

Un material neoficial realizat la nivelul Ministerului Finanţelor şi prezentat de Cotidianul în luna decembrie a anului trecut avertiza că în ultimii ani a existat o „tendinţă birocratică de creştere prin transformarea birourilor în servicii, a serviciilor în direcţii, a direcţiilor în direcţii generale şi a direcţiilor generale în agenţii/consilii/institute/instituţii, fiecare justificându-şi în mod fals necesitatea de funcţionare (adaptare la normele Uniunii Europene, integrare etc.)“.
Potrivit documentului citat, în agenţii există între 5.000 şi 10.000 de directori, iar personalul excedentar atinge o cotă de până la 40%.

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) va reduce, conform agenţiei NewsIn, numărul agenţiilor şi instituţiilor din subordine de la 33 la 13. Restructurarea înseamnă o reducere a personalului cu 20%, după cum a declarat, sâmbătă, ministrul Ilie Sârbu. Măsura a scos însă la iveală o întreagă reţea de agenţii, institute şi laboratoare ce aveau atribuţii asemănătoare, dar funcţionau separat şi cu un număr crescut de angajaţi.

Astfel, deşi în subordinea MAPDR exista Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, mai funcţiona paralel şi Oficiul Naţional al Denumirii de Origine pentru Vinuri. Acum, cele două vor fuziona într-o singură entitate, numită Oficiul Naţional al Viticulturii şi Produselor Vitivinicole. În mod similar, patru laboratoare pentru controlul calităţii vinului (două cu personalitate juridică, de la Blaj şi Odobeşti, şi filialele fără personalitate juridică, de la Craiova şi Basarabi) vor fi reorganizate şi vor trece direct în subordinea Laboratorului Central pentru Controlul Calităţii Vinului de la Valea Călugărească, instituţie aflată sub controlul MAPDR.

Un alt exemplu de eficientizare a activităţii din minister este absorbirea de către Autoritatea Naţională pentru Resurse Vegetale a nu mai puţin de şapte agenţii: Agenţia Naţională Fitosanitară, Inspecţia Naţională pentru Calitatea Seminţelor, Laboratorul Central pentru Carantină Fitosanitară, Laboratorul Central pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale, Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor, precum şi Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava.

În urma acestor comasări, ministrul Sârbu estimează că va rezulta o reducere de 20% a numărului de salariaţi. „Proiectul de act normativ privind restructurarea Ministerului Agriculturii a fost finalizat de aproape două luni, l-am prezentat de două ori în Guvern, dar încă nu a fost aprobat“, a mai precizat el.

Agenţii fără număr
Camera Deputaţilor are un Institut Român pentru Drepturile Omului, iar Senatul nu s-a lăsat mai prejos şi a înfiinţat un Institut al Revoluţiei din decembrie 1989. Cam de aceleaşi probleme se mai ocupă Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989. În domeniul învăţământului întâlnim Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, Centrul Naţional de Formare a Personalului din Învăţământul Preuniversitar. Mai există Centrul pentru Formarea Continuă în Limba Germană, Agenţia Naţională pentru Calificările din Învăţământul Superior şi Parteneriat cu Mediul Economic şi Social.