miercuri, 10 august 2011

Guvernanţii au "miluit" Cultele cu un miliard dolari în ultimii 20 de ani

Romania trebuie salvata!
cotidianul.ro


În ultimii 20 de ani, statul român a acordat Cultelor, de la buget, aproape un miliard de dolari. Cei mai mulţi bani au fost daţi între 2007 şi 2010, perioadă marcată de criza economică. Întâmplător sau nu, guvernanţii au miluit cultele religioase cu dublarea sau triplarea sumelor chiar în anii electorali, conform Antena 3.ro


Guvernul român a alocat Cultelor patru milioane de dolari în 1990. Guvernul care i-a urmat a dat sensibil mai mult - 4,7 milioane de dolari. Suma aproape s-a triplat însă în 1996. Atunci, în an electoral, guvernul Văcăroiu a decis să aloce pentru biserici suma de 12 milioane de dolari.

Numai că doar peste patru ani, guvernul Isărescu a dublat suma şi a alocat 25 de milioane de dolari bisericilor. Reţeta a fost urmată şi de Adrian Năstase, care a crescut suma alocată cultelor până la 32 de milioane de dolari în 2004.

Cel care însă ar putea fi desemnat un sfânt din acest punct de vedere a fost Călin Popescu-Tăriceanu. Guvernul condus de el a alocat în anul electoral 2008 nu mai puţin de 121 de milioane de dolari. Timid, dar tot cu tendinţă de creştere au acţionat şi guvernele conduse de Emil Boc - în 2010, suma a ajuns la 126 de milioane de dolari.

Anul acesta însă, Guvernul a anunţat că suma va fi cu jumătate mai mică. Asta doar prin declaraţii, pentru că deja Guvernului a dat cinci milioane de dolari doar pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi mulţi alţi bani pentru alte proiecte.

Asta nu e totul. Anul 2012 e un an electoral şi aşa cum ne-au obişnuit politicienii, credinţa lor se aprinde şi mai tare chiar în astfel de ani.
Accesări: 50
Iuliana Stan
Publicat acum o ora si 27 minute

Preşedintele României toacă banii statului în biserica din Cotroceni Moftul cu turlă al lui Băsescu mai înghite 50.000 de euro

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro


Preşedintele României, Traian Băsescu, a mai scos din vistieria publică 200.000 de lei, adică 50.000 de euro, pentru o nouă etapă de poleire a bisericii din incinta Palatului Cotroceni. Până acum, moftul bisericii prezidenţiale i-a costat pe românii loviţi de criză aproximativ 2.000.000 de euro! Estimp, în faţa sediului Guvernului, Boc îşi pune fântâni arteziene cu capete de leu.
De un an încoace şi mai ales în vremea din urmă, garantul constituţional al statului român le-a cerut guvernanţilor să economisească resursele bugetare. Care resurse bugetare ar fi limitate, după cum susţine Băsescu T. Tot de atunci, stăpânul guvernului Boc şi al PD le-a spulberat românilor speranţa măririi pensiilor şi a salariilor hăcuite deja de guvernarea pe care o patronează. Băsescu a dictat restriştea bugetară în numele unei aşa-zise redresări financiare.
La Traian Băsescu, după cum s-a văzut, sacrificiile le sunt destinate alegătorilor din popor. Preşedintele României şi-a rezervat pentru sine risipa bugetară.
Celor 2.000.000 de euro aruncaţi pe moftul cu turlă al preşedintelui ţării între 2007 şi 2010 li se mai adaugă în vara lui 2011, după cum atestă documente furnizate pentru cotidianul.ro de surse din Administraţia Prezidenţială, alţi aproximativ 50.000 de euro.
Conform documentului oficial al Administraţiei Prezidenţiale intrat în posesia cotidianul.ro, poleirilor cu aur de până acum ale catapetesmei bisericii Cotrocenilor li se mai adaugă în această vară alte elemente necesare registrului superior cum sunt:
- Grindă sculptată cu serafimi
- Friză sculptată
- Soclu registru cu icoane prăznicare
- Registru cu icoane prăznicare
- Capiteliu cu arcadă cu icoane prăznicare
- Grindă sculptată
- Soclu registru icoane cu Apostoli
- Registru icoane Apostoli
- Capiteliu cu friză sculptată cu registru Apostoli
- Grindă sculptată
- Registru cu Prooroci
- Cornişă
- Registru l sculptat cu trimorfiu
- Cruce - 1 bucăţi
- Molenii - 2 bucăţi.
Registrul inferior al catapeteasmei bisericii - realizat până în 2010 de Gelu P. Ticuleanu - a costat deja bugetul Administraţiei Prezidenţiale, numai anul trecut, 333.840,2 lei. O parte a realizării registrului superior i-a fost atribuit în 2011 Georgetei Ţiculeanu pentru o sumă ce s-ar ridica la 108.000 lei.
Cotidianul calculase la centimă, în 2009, spre disperarea lui Traian Băsescu şi a susţinătorilor săi, cât costase moftul lui cu biserica. Biserică ce fusese reconstruită deja de Ion Iliescu, chiar dacă într-o variantă restrânsă!
Aventurile iconostasului şi implicarea Cotidianul
Boc spărgea Muzeul Naţional de Artă al României ca să aurească biserica lui Zeus, după cum denunţa Cotidianul în 2009.
Muzeul Naţional de Artă al României protesta, în martie 2009, faţă de transferarea unor obiecte de cult către Administraţia Prezidenţială, decisă prin hotărâre de guvern. Oficialii muzeului spun că mutarea acestor piese „de o importanţă excepţională pentru cultura naţională şi universală" ar putea determina închiderea Galeriei de Artă Veche Românească.
Cotidianul s-a alăturat campaniei somităţilor din domeniul culturii şi a reuşit să oprească transferarea catapetesmei la Cotroceni.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a obţinut, în august 2009, în instanţă decizia de numire provizorie ca administrator sechestru a lui Dragoş Eduard Neamu, preşedintele RNMR, asupra bunurilor culturale mobile care constituie patrimoniul fostei mănăstiri Cotroceni, aflate în prezent la Muzeul Naţional de Artă al României, se arăta într-un comunicat al RNMR.
Aplicarea acelei hotărâri judecătoreşti anulează orice măsură de predare-primire a bunurilor culturale vizate ce s-ar putea realiza între Muzeul Naţional de Artă al României şi Administraţia Prezidenţială, fără înştiinţarea şi acordul administratorului judiciar.
Muzeul Naţional de Artă al României păstrează iconostasul orginial de la Cotroceni, şi cu ajutorul Cotidianului.
Clopotul satelitar încrustat cu numele "Băsescu"
Tot Cotidianul dezvăluia ceea ce puţini voiau să accepte: clopotul de un miliard al lui Băsescu bate din banii românilor.
Peste un miliard şi jumătate de lei vechi, din banii contribuabililor români, a cheltuit Administraţia Prezidenţială în mandatul lui Traian Băsescu numai pentru turnarea clopotului din bisericuţa din incinta Palatului Cotroceni. Clopotul care bate printr-un sistem acţionat prin satelit de comunicaţii de la staţie specială din Frankfurt. Pe clopotul turnat din bani publici este turnat şi numele lui Traian Băsescu.
Orice urmă a predecesorilor săi la Cotroceni, ştearsă sub Băsescu
În pridvorul bisericii memoriale, ridicată în 2004 sub preşedinţia lui Ion Iliescu, era montată o plăcuţă comemorativă care amintea de evenimentul reconstruirii: „Biserica fostei Mănăstiri Cotroceni a fost reconstruită la iniţiativa preşedintelui României, domnul Ion Iliescu, de către SC Aedificia Carpaţi SA, director ing. Petre Badea. 10 septembrie 2004". Din pridvorul - care s-a păstrat - al bisericii rereconstruite sub Traian Băsescu a dispărut această placă. Fără vreo explicaţie.
Parcul cotrocean cu cheltuială se ţine
Administraţia Prezidenţială a cheltuit în acest numai în 2010, în afara celor 50.000 de euro suplimentari pentru "biserica lui Zeus", 30.000 de euro, pentru simpla întreţinere a spaţiilor verzi din incinta Palatului Cotroceni. După cum atesta un document al Administraţiei Prezidenţiale, intrat în posesia cotidianul.ro la sfârşitul lunii martie 2010, era vorba despre suma totală de 117.647,06 lei, care va fi folosită pentru parcul interior al Palatului Cotroceni. Suma se adăuga celei de aproximativ 1.500.000 de euro, cheltuită pentru lucrări şi amenajări în incinta sediului Administraţiei Prezidenţiale.
Accesări: 305
Cristian Oprea
Publicat acum 6 ore si 31 minute

Administraţia Străzilor din Capitală dă peste 25 de milioane de euro pe bănci şi coşuri de gunoi Mai mult: Administraţia Străzilor din Capitală dă peste 25 de milioane de euro pe bănci şi coşuri de gunoi - Bucureşti | Libertatea.ro

Romania trebuie salvata!
Libertatea.ro
Delia Chilianu 10 August 2011, Ora 07:59




E mare nevoie de bănci şi coşuri de gunoi în Capitală. Cel puţin aşa se pare dacă e să ne luăm după anunţul publicat recent de Administraţia Străzilor din Bucureşti pe site-ul de licitaţii publice. Instituţia din cadrul Primăriei Generale va da peste 25 de milioane de euro pentru achiziţionarea de mobilier urban.
Anunţul prevede cumpărarea din bani publici de coşuri de gunoi de mai multe tipuri, bănci (cu spătarer din placă de oţel, fără săptar, cu suport din piatră naturală, din fontă etc), jardiniere şi suporturi pentru biciclete. Nota de plată pentru toate acestea: peste 25 de milioane de euro. Acordul cadru se va încheia pe o perioadă de patru ani, se mai specifică în anunţ.