joi, 23 aprilie 2009

Nou abuz asupra jurnalistilor constanteni: ZIUA de Constanta, interzis de Mazare

Cotidianul local ZIUA de Constanta nu mai este difuzat in punctele de distributie a presei apartinand societatii Conpress Group, care detine 85% din distributia de presa din Constanta si care il are printre actionari chiar pe primarul Constantei, Radu Mazare.
"Incepand cu data de 6 aprilie a.c., mai multi cititori ne-au sesizat ca, in chioscurile Conpress Group nu au gasit ZIUA de Constanta, iar abonamentele ce trebuiau distribuite prin grija aceleasi companii nu au inclus si editia locala a ziarului ZIUA. Dupa verificarea informatiilor a reiesit ca situatia prezentata este reala, fapt confirmat si de vanzatorii de la punctele de distributie a presei ce apartin societatii Conpress Group si in care ziarele sunt difuzate de SC Tutun si Ziare SRL", se arata intr-un comunicat de presa al publicatiei, semnat de redactorul-sef, Emilian Andrei.

Intra-adevar, responsabilii de chioscuri au comunicat conducerii ziarului ca nici nu vor mai primi ZIUA de Constanta, lucru pe care sefii lor il stau de mult. SC Tutun si Ziare SRL are ca unic asociat firma Conpress Group SRL, in actionariatul careia il regasim pe primarul Constantei, dl. Radu Mazare. Societatea detine 85% din distributia de presa din Constanta, ceea ce inseamna, de fapt, monopolul. Vanzarea ziarelor distribuite de SC Tutun si Ziare SRL se face in chioscurile ce apartin Conpress Group, pe terenuri cesionate de la primaria condusa de Radu Mazare, se mai explica in anuntul trimis de redactia cotidianului local.

Totusi, la sfarsitul lunii noiembrie 2008, SC Tutun si Ziare SRL a informat ZIUA de Constanta ca "datorita costurilor logistice ridicate", se afla in imposibilitatea de a mai distribui ziarul. Adresa din 28.11.2008 a fost urmata de alte documente care mentionau acelasi aspect, fara a avea insa urmari. In fapt, documentele transmise de SC Tutun si Ziare SRL pot fi considerate avertismente ale societatii de distributie fata de materiale de presa aparute in cotidianul nostru. Interesant este ca prima adresa ce poarta semnatura directorului Tutun si Ziare SRL a fost primita pe 28.11.2008, la doar doua zile dupa ce ZIUA de Constanta isi arata solidaritatea fata de jurnalista Feri Predescu si se alatura demersului de sustinere a acesteia pentru strangerea banilor cu care trebuie sa-l despagubeasca pe primarul Radu Mazare, precizeaza comunicatul. Feri Predescu este numita primul "ghimpe" al acestui demers, intr-un articol de pe pagina electronica a ziarului, numit "De ce a interzis Mazare ZIUA de Constanta?!".

"In editia din 25 martie prezentam informatii referitoare la terenul pe care Beatrice Maris, judecatoarea care a condamnat-o pe Feri Predescu in procesul cu Mazare primise de la edil, prin dispozitie de primar, teren pe legea 10 din 2001. Punctul culminant l-a reprezentat materialul Gresit: NU l-au votat 70% din constanteni", aparut in ZIUA de Constanta pe 31 martie 2009. consideram ca acesta a fost motivul care a dus la interzicerea cotidianului nostru in chioscurile Conpress Group", sustine Emilian Andrei.

Delict de opinie pedepsit la Constanta: Feri Predescu plateste bani grei primarului Mazare

El a mai adaugat ca linia ziarului a fost intotdeauna echidistanta si a prezentat atat partile pozitive, cat si pe cele negative ale administratiei publice locale, dar si ale activitatii primarului constantean si, de aceea, edilul a fost deranjat de prezenta lui pe piata media constanteana si ca scoaterea ziarului de la difuzare din chioscurile Conpress Group nu poate fi considerata decat o forma de interzicere a publicatiei.

"In acest sens, am considerat necesar sa aducem la cunostinta opiniei publice abuzul la care au recurs mai-marii urbei, interzicand un ziar considerat de conducerea Primariei si a Consiliului Judetean, ca fiind unul de opozitie", se conchide in comunicat.

De asemenea, ZIUA de Constanta isi informeaza cititorii ca va aplica metoda de difuzare proprie, intr-un numar si mai mare de exemplare, care se va completa cu editia on-line www.ziuadeconstanta.ro. Pe aceasta pagina de internet se poate gasi si toata documentatia care sustine afirmatiile conducerii ziarului, insotita de un film in chioscurile Conpress Group, mail-uri si sesizari telefonice de la cititori care atesta faptul ca ziarul nu mai este distribuit in acele puncte de difuzare a presei.



Publicat: astazi 9am.ro
Autor: C.C.