miercuri, 24 iunie 2009

Iar a scapat Nastase! Si Ridzi asta o sa scape la fel.

Romania trebuie salvata!

Nu o sa pateasca mai nimic nici Ridzi.
Adios Romania!

Ridziada. Faza pe judete

Romania trebuie salvata!
Cotidianul
23 Iun 2009 Dan Duca, Iuliana Gatej, Codruta Simina

Ministerul Tineretului a alocat 65.000 de euro firmei Artisan Consulting pentru a organiza, pe 2 mai, acţiuni în 39 de judeţe. Direcţiile judeţene susţin însă că manifestările au fost organizate din fonduri proprii şi nu au avut relaţii cu firma.
Noi detalii în scandalul „2 mai”, o afacere în care Ministerul Tineretului şi Sportului, condus de Monica Iacob-Ridzi, a plătit în condiţii deloc clare peste 600.000 de euro din banii publici. Iniţial a fost scandalul scenei de 75.000 de euro de la Costineşti, o sumă incredibilă pentru un serviciu care ar fi putut costa de 10 ori mai puţin. Ulterior, Cotidianul a dezvăluit - în ediţia de ieri a ziarului – cum pentru prestaţia de Ziua Tineretului din Bucureşti, Monica Iacob-Ridzi a alocat 60.000 de euro pentru concertele Viţa de Vie, Holograf şi Pepe. Artiştii susţin că au primit maximum 15.000, deci o gaură de încă 45.000 de euro.
Cotidianul vă prezintă acum o nouă modalitate prin care bani din bugetul statului au fost alocaţi în mod dubios către celebrele firme de apartament cu care ministerul a organizat acţiunile publice din ziua de 2 mai.
Să luăm, aşadar, procesul-verbal de recepţie servicii încheiat de MTS cu firma Artisan Consulting SRL, document obţinut de „Gazeta Sporturilor” de la ministerul condus de Monica Iacob-Ridzi. Potrivit acestui proces-verbal, la punctul 5, firma prestatoare s-a angajat să organizeze „acţiuni de promovare a MTS, activări care vor implica publicul în acţiuni interactive”. Şi se continuă cu exemple: cros băieţi/fete, concurs ciclism, concurs „Sloganul tinereţii”, concurs de poezie, jocuri cu mingea, concurs role, demonstraţii de aerobic. Sunt oferite şi alte propuneri de activităţi, cu precizarea ca măcar jumătate dintre ele să fie implementate de către firma prestatoare (înviorare de dimineaţă, concurs ciclism, concurs de role/skate-board, dans sincron, demonstraţie de aerobic/karate, concursuri cu mingea, fotbal mixt, campionat de streetball, minigolf, ateliere tematice (pictură, olărit), teatru de păpuşi etc. În procesul-verbal de recepţie servicii se spune explicit că „prestatorul şi-a îndeplinit în totalitate obiectivele asumate prin contract propunând decontarea către acesta a sumei integrale a contractului în valoare de 513.627,80 lei TVA inclus”.




Din totalul acestei sume, peste 280.000 de lei, fără TVA, adică circa 65.000 de euro, au fost alocaţi pentru toate acţiunile de mai sus, şi anume pentru „organizarea de ansamblu a evenimentului de divertisment” în 39 de reşedinţe de judeţ.



Şi acum vine surpriza. Dincolo de banii daţi de MTS firmei prestatoare, ministerul condus de Iacob-Ridzi a mai alocat bani suplimentari către toate Direcţiile Judeţene de Tineret, pentru organizarea aceluiaşi eveniment. Din verificările noastre, sumele sunt similare, ridicând astfel serioase întrebări cu privire la soarta banilor direcţionaţi către firma Artisan Consulting SRL.



Astfel, Direcţia Judeţeană Maramureş confirmă pentru Cotidianul primirea unor sume de bani de la minister care să fie cheltuite pentru ce ar fi trebuit să facă firmele contractate deja de MTS. „A fost o sumă ca şi pentru celelalte direcţii judeţene. Pe lângă aceşti bani, ne-au mai trimis şi 600 de pixuri, 350 de tricouri, 350 de şepci, 150 de brelocuri, 2.000 de baloane şi 800 de pliante. Din cei 5.000 de lei noi am plătit artificiile, 1.500 de lei, şi, cu aceeaşi sumă am achitat sonorizarea şi luminile la scenă, am plătit şi premiile la concursurile pe care le-am organizat”, ne-a declarat Marcel Sitar, directorul adjunct al Direcţiei de Tineret din Maramureş.



La fel, la Direcţia Judeţeană de Tineret Vaslui, care a primit de la „centru” tot 5.000 de lei. „În plus faţă de suma menţionată am primit de la MTS următoarele: afişe, pliante, tricouri şi şepci inscripţionate, brelocuri inscripţionate, baloane inscripţionate, bannere şi pixuri inscripţionate, spot tv şi machete pentru presa scrisă”, se arată în răspunsul semnat de directorul DJT Vaslui, Ciprian Cristea. Contactat telefonic, acesta a precizat că nu a colaborat cu nici una din cele două firme - Artisan Grup sau Compania de publicitate Mark -, adăugând că, din câte îşi aminteşte, o parte din materialele inscripţionate au fost realizate de una dintre acestea. „Am lucrat şi noi cu o firmă, dar nu una dintre acestea, pentru organizarea concertului, e o firmă cu care noi lucrăm în fiecare an la evenimentele de Ziua Tineretului”, a spus Cristea.



La Cluj, MTS a trimis chiar şi mai mult - aproape 10.000 de lei. „Noi am primit direct de la Ministerul Tineretului şi Sportului banii, 9.974 de lei, pentru a organiza aceste acţiuni de 2 mai. Avem hârtie pentru fiecare bănuţ”, a declarat pentru Cotidianul directorul Direcţiei pentru Sport Cluj, Cristian Răduţă.

În cadrul evenimentului, cea mai mare parte din bani, 4.400 de lei, au fost folosiţi pentru achitarea unor tipărituri şi inscripţionări, iar alţi 2.598 de lei au mai fost cheltuiţi pentru achiziţii de protocol, a mai explicat Răduţă.



Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Tineret Vrancea susţin că nu au primit nici un leu de la minister pentru organizarea evenimentelor din 2 mai. Au cheltuit însă, din fonduri proprii, circa 2.500 de lei pentru indemnizaţii de arbitraj şi materiale promoţionale la evenimentele sportive organizate în Focşani, Adjud şi Mărăşeşti.



Aceeaşi poveste şi la Constanţa, după cum dezvăluia, la începutul scandalului „Gazeta Sporturilor”. „Partea de întreceri sportive a fost responsabilitatea noastră. Pe plaja de la Costineşti am avut concursuri de fotbal şi volei pe plajă şi un poligon pentru paintball. Interesul din partea turiştilor a fost foarte mare şi totul a costat 8.297,66 lei, bani suportaţi exclusiv de noi“, declarau pentru GSP reprezentanţii DJT Constanţa.
Monica Ridzi, anchetată de Parlament
Cu 220 de voturi pentru, 1 contra şi 2 abţineri, deputaţii au votat constituirea unei comisii parlamentare care să ancheteze cheltuielile angajate de Ministerul Tineretului şi Sportului pentru manifestările ocazionate de Ziua Tineretului (2 mai). Înainte de vot, ministrul Monica Ridzi a cerut tuturor deputaţilor să voteze constituirea comisiei, afirmând că doreşte ca ancheta să se termine cât mai repede pentru a-şi demonstra nevinovăţia. Componenţa Comisiei de anchetă este următoarea: Cristian Dumitrescu, Anghel Stanciu, Doina Burcău, Dan Ioan Florea şi Nicolae Bănicioiu (PSD), Gelu Vişan, Dan Radu Zătreanu, Cristian Petrescu, Marius-Sorin Göndör şi Sever Voinescu (PDL), Alina Gorghiu, Graţiela Gavrilescu şi Bogdan Olteanu (PNL), Lakatoş Petru (UDMR). (L.G.)

Nastase ramane si cu imunitatea, si cu termopanele

Romania trebuie salvata!

PSD, PNL si UDMR au mai pus o caramida la imunitatea lui Adrian Nastase in dosarul „Zambaccian 1”. Telenovela ridicarii imunitatii lui Nastase va continua insa la toamna.




Deputatii au votat cu 116 voturi pentru (PSD, PNL, UDMR), 100 contra (PDL, minoritati) si 10 abtineri (UDMR, PNL, minoritati) inadmisibilitatea cererii procurorului general de reluare a procedurilor in dosarul „Zambaccian 1”. Pe 13 august 2008, plenul Camerei a respins cererea de incepere a urmaririi penale a lui Nastase in acest dosar, dar procurorul general a cerut reluarea procedurilor, motivand ca intre timp s-a schimbat Regulamentul Camerei. In acest dosar, fostul premier este acuzat de savarsirea infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta si participatie improprie la fals material in inscrisuri sub semnatura privata in perioada 2001-2004. Tinand cont de acest vot din plen, se poate spune ca, in ceea ce priveste acuzatiile din acest dosar, cazul este inchis, iar Adrian Nastase nu va mai putea fi cercetat penal in dosarul „Zambaccian 1”.



PDL a sustinut ca cererea de ridicare a imunitatii lui Adrian Nastase adresata Parlamentului de catre procurorul general face referire de fapt la un alt dosar decat cel pentru care se votase anterior inadmisibilitatea reluarii procedurilor. Drept consecinta, PDL a cerut sa se voteze si o hotarare prin care sa se ridice imunitatea lui Nastase. Au urmat trei ore de certuri in special intre PDL-isti si PSD-isti, ultimii sustinuti de PNL si de UDMR . Pana la urma, UDMR a venit cu o propunere de compromis: sa se trimita o adresa procurorului general in care acesta sa vina cu clarificari. Cererea de incepere a urmaririi penale in cazul Nastase vizeaza dosarul ,,Zambaccian 1'' sau alt dosar, asa cum sustine PDL. Propunerea a fost votata cu 185 de voturi pentru si 20 contra.




Sursa: Cotidianul, 24 Iunie 2009