vineri, 10 iulie 2009

No coment!

Romania trebuie salvata!


Bip, bip, bip!!!!!

1.260 euro/angajat, primă de vacanţă la ministerul lui Blaga

Romania trebuie salvata!
Catavencu.ro
09 Iul 2009 | Alina Moscalu

Uite, a venit vara şi ne-a prins pe toţi în plină criză. Adio vacanţe prelungite, adio excursii în străinătate! Strîngem puţin cureaua, mai sunăm din rudele de la ţară, munte ori mare. Că deh, o trece şi criza asta! Vestea bună e că în 2009, de la bugetul de stat au fost alocate peste 81 de milioane de euro pentru primele de vacanţă ale tuturor amărîţilor care lucrează în sistemul de stat.

Că unii angajaţi ai statului nu capătă nici măcar un sfanţ pentru vacanţa mult visată, iar alţii sînt blagosloviţi cu peste 1000 de euro, e altă poveste.
Depinde cum a ştiut fiecare instituţie să îşi negocieze bugetul. Ideea e că cea mai mare parte a angajaţilor din sistemul de stat care şi-au tocit costumele ori fustiţele în birourile înţesate de dosare vor fi recompensaţi cu vîrf şi îndesat. Oamenii chiar merită! Nu contează că bugetul de stat abia se tîrîie, că se împrumută de la bănci, că peste tot se taie din lefuri ori din alte cheltuieli inutile. Oamenii trebuie să plece în concedii şi nu pe cheltuiala lor. Şi asta deoarece lucrează la stat.


În topul celor care îşi vor permite un concediu simpatic se află angajaţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. Suma alocată pentru primele de vacanţă este de peste 850.000 euro, de unde rezultă o medie de 1.260 euro primă de vacanţă pentru fiecare angajat. Elegant, nu? Ar fi absolut futil să vorbim despre poziţia ministrul Blaga în ochii angajaţilor. Osanale fără număr-fără număr!

Cu paşi mărunţi, dar siguri, pe locul doi (II) s-a apropiat Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri care a alocat 1.430.000 euro pentru primele de vacanţă. Aşa, estimativ, să ajungă la toată lumea. În medie, fiecare angajat va primi 1.200 de euro.

Pe locul trei (III) avem o instituţie bugetară care s-a înscris în cursa primelor de vacanţă cu 330.000 euro. E vorba de Consiliul Concurenţei care va băga în buzunarele fiecărui angajat 1.082 euro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României se poziţionează pe locul patru (IV) cu 506.000 euro alocaţi pentru nişte vacanţe decente ale angajaţilor atît de solicitaţi. Fiecare va avea în portofel o sumă de 1.055 euro pentru vacanţa plătită de către stat.

Pe ultima poziţie în Top 5 prime de vacanţă se află Oficiul Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor care a alocat 109.000 euro pentru a-şi trimite angajaţii pe coclauri. Bugetarii Oficiului vor cheltui pentru vacanţe 929 euro/angajat din bugetul statului. Şi asta cît se poate de legal!

Deputatul Daniel Buda mulge Napolact pentru vaca lui

Romania trebuie salvata!
09 Iul 2009 Codruta Simina
Cotidianul

Deputatul PDL atacă dur firma clujeană de lactate, pe care o ameninţă cu controale în serie, dar uită să menţioneze că ferma sa furnizează lapte la o firmă concurentă.
Deputatul Daniel Buda a lansat, prin intermediul publicaţiei locale online citynews.ro, două atacuri virulente la adresa companiei Friesland, cea care deţine brandul clujean Napolact. La finalul lunii iunie, Buda declara pentru publicaţia online că are de gând să ceară demararea unor controale dure la Napolact, din cauza calităţii slabe a produselor, dar şi din cauză că firma îşi bate joc de producătorii locali. Ce a „uitat“ să menţioneze liderul PDL Cluj este că el însuşi este acţionar la o firmă ce are, potrivit codului CAEN, ca obiect de activitate tocmai creşterea bovinelor şi producţia de lapte.

Astfel, potrivit Registrului Comerţului, Buda apare, alături de alţi doi membri ai familiei sale, coacţionar la SC Apiovis SRL din Sălaj, judeţul de origine al deputatului.
Mai mult, surse din piaţă, confirmate ulterior de declaraţiile lui Buda, au precizat că firma la care este acţionar este furnizor al Bonas, firmă aflată în competiţie directă cu Friesland, deţinătorul brandului clujean Napolact. Printre acţionarii Bonas se află Vasile Naş, consilier local în comuna Apahida, fost membru al PDL, actual membru PNL.

„Această fabrică a fost o emblemă a Clujului pe care olandezii de la Friesland au distrus-o şi vreau să-i anunţ prin intermediul dumneavoastră că îi voi trece prin toate furcile caudine din puncul de vedere al controalelor“, declara Buda pentru publicaţia online la sfârşitul lunii trecute. Apoi, la câteva zile, subiectul Napolact a fost tratat din nou de publicaţia online, într-un interviu voluminos, în care Buda acuză compania din nou de aceleaşi lucruri, pe larg de această dată şi mult mai dur: „Astăzi laptele de Napolact nu este decât o apă chioară. Am avut discuţii cu factorii abilitaţi pe această problemă“. Iar Daniel Buda nu se opreşte aici cu ameninţările: „Am demarat deja un mecanism care se va pune în mişcare în scurt timp de verificare sub toate aspectele posibile şi imposibile a tot ceea înseamnă Napolact“. Întrebat ce anume presupune această acţiune, deputatul PDL nu vrea să dea amănunte.

„Aş prefera să nu o fac, pentru că ar însemna să îi pun într-o uşoară gardă, însă vreau să le spun să fie foarte atenţi la ceea ce înseamnă densitatea laptelui, conţinutul în grăsime, conţinutul de germeni şi aşa mai departe. Ştiu domniile lor ce înseamnă normele de igienă a laptelui, care nu sunt nici pe departe cele din scripte. Au fost şi discuţii referitoare la posibilitatea de verificare a acestor maşini care tranzitează Clujul şi merg la Târgu-Mureş. Unii colegi spuneau că nu pot fi verificate în trafic, ci doar la destinaţie, în fine, să nu aibă nici un fel de griji că vom găsi pârghiile şi mecanismele necesare pentru a acţiona asupra lor. Nu vrem nici să plece, nici să dea faliment, nu vrem nici să aibă pierderi, vreau doar să dea respectul cuvenit producătorului roman“, a declarat Buda, care a uitat să menţioneze faptul că şi el se numără printre producători.

Oricum, indicaţiile lui Daniel Buda au ajuns unde trebuie. Prefectul de Cluj, Florin Stamatian, a anunţat deja că vor fi luate măsuri şi a recunoscut că a aflat „de la terţi“ de problemele de la Napolact.

Contactat de Cotidianul, Buda a explicat, în prima fază, că firma trecută în declaraţia sa de avere ar fi suspendată, ca urmare a introducerii impozitului forfetar, dar a recunoscut că aceasta furniza lapte către Bonas. Ulterior, deputatul a revenit cu un telefon şi a menţionat că şi în prezent familia sa este furnizor la compania clujeană Bonas. „Eu am spus despre Napolact că nu mai cumpără lapte de la producătorii locali, ci din Ungaria, şi au închis şi la Huedin, unde, din câte ştiu eu, erau pe plus, ca să se mute la Târgu-Mureş“, a precizat Buda.

El a adăugat că, din punctul său de vedere, nu se află în nici un fel de conflict de interese. „Acum e foarte greu pentru noi, deputaţii, să facem ceva, pentru că automat apare şi un interes. Eu vreau doar să fie respectaţi producătorii locali. E adevărat că nu este ilegal să ia lapte din Ungaria, dar mă deranjează imoralitatea acestei opţiuni“, a mai precizat deputatul. El a adăugat că a primit foarte multe plângeri de la diferite persoane, referitoare la calitatea produselor Napolact în ultima vreme, dar şi de preţul oferit producătorilor şi că de aceea a vorbit despre companie.

În schimb, compania Friesland, prin purtătorul de cuvânt, Daniela Dorca, consideră că „grija“ lui Buda sună a „ameninţare“.

„Ne-a deranjat metoda prin care a abordat problema. Totul a sunat ca o ameninţare şi o încercare de denigrare publică, fără a se prezenta vreun argument valid“, arată Dorca. Tot ea spune că se află în concurenţă directă cu Bonas în cea ce priveşte producţia, dar şi că Friesland a avut parte de controale mai dese decât în trecut, însă nu le pune în seama activităţii lui Buda. Dorca a respins informaţia privind achiziţiile de lapte de la furnizori din Ungaria.

Numele Buda a fost rostit şi în dosarul „Gazeta“

Daniel Buda apare în mai multe convorbiri telefonice interceptate de procurori în cazul dosarului „Gazeta“, în care mai mulţi jurnalişti ai trustului Gazeta au fost acuzaţi de şantaj în formă organizată. Din conţinutul interceptărilor reiese că Buda şi Liviu Man, directorul trustului Gazeta, erau foarte apropiaţi, Man scriind de mai multe ori texte în defavoarea unor competitori politici ai PDL. Buda a fost şi chemat ca martor la audierile procurorilor.

Un pas mic pentru sport, un pas mare pentru adevăr

Romania trebuie salvata!

GSP.ro
9 July, 2009
Catalin Tolontan

Comisia de Anchetă parlamentară a vorbit în numele românilor: Ridzi, pleacă! Ministrul se ţine de scaun

O femeie tînără, bronzată şi o decizie în premieră pentru 20 de ani de luptă democratică. “Doamnelor şi domnilor, Comisia de Anchetă a decis în raportul său să solicite începerea urmăririi penale în cazul ministrului Monica Iacob-Ridzi pentru comiterea infracţiunilor de delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice”.

Alina Gorghiu se opreşte. Camerele de luat vederi stau cu luminile aprinse. Niciodată un ministru nu a fost verificat, audiat şi, în final, găsit vinovat ca răspundere în Parlament pentru fapte atît de grave.

9 ore de dezbateri
Ca să se ajungă la această declaraţie, ziua a parcurs 9 ore infernale. Monica Ridzi ajunsese la 8 dimineaţa în biroul şefei Camerei Deputaţilor. De acolo, ieşeau pe rînd parlamentarii PD-L din comisie. Duceau cu ei un draft de raport separat. “Tot timpul au ştiut că nu vor semna raportul majoritar”, spune cineva de la PNL. “Nici vorbă, am avut toată buna-credinţă”.

Timp au avut, asta e clar. Oră după oră, au discutat pe puncte, încercînd să pornească din extremele celor două tabere şi să ajungă la un compromis. Se înţeleseseră inclusiv pe a solicita Comisiei Juridice să vadă dacă e justificat să se ceară urmărirea penală. Dar n-a ţinut. Şi atunci s-a votat. Cu 9 voturi contra 5, la fiecare punct, Comisia a ajuns la un raport de o asprime unică.

A cumpărat ştiri!
Comisia recunoaşte că “Monica Ridzi a intervenit în programele posturilor respective de televiziune, încălcînd dispoziţiile legale în vigoare”.

“Monica Ridzi a achiziţionat din fonduri bugetare ştiri în scop publicitar”
raportul Comisiei parlamentare

La acest punct, chiar şi părerea minoritară a PD-L este cea mai apropiată de raport din întregul document. “Prezenţa acestor ştiri în contract este cu totul inadecvată”, spun pedeliştii.

Pentru libera informare a oamenilor e o mişcare fără precedent. Guvernul va trebui să explice tuturor organizaţiilor media şi publicului de ce a cumpărat ştiri şi să găsească soluţii ca acest lucru să nu se mai întîmple.

A minţit
Un alt punct este acela în care se arată că “ministrul a minţit în faţa Comisiei de Anchetă” cînd a spus că nu ştia de scena existentă în patrimoniul MTS.

Atribuirea celor 630.000 de euro din banii tineretului şi sportului către cele două firme se încadrează, conform comisiei, la “oferte trucate la licitaţii”.

“Monica Ridzi a traficat banii bugetului pe care îi gestiona pentru interesele Artisan şi Mark”
raportul Comisiei parlamentare

“Fără justificare şi responsabilitate”
Gazeta a dezvăluit că, deşi ministerul a cheltuit 730.000 de euro, evenimentele au costat 220.000 de euro, ceea ce înseamnă că 500.000 de euro s-au risipit sau, conform comisiei, au fost “gestionaţi fără justificare şi fără responsabilitate”.

Poziţia minorităţii
A urmat conferinţa PD-L, care şi-a prezentat propria poziţie. Există critici cu privire la activităţile vagi din minister, dar Ridzi nu este identificată ca purtătoare de vină. “Păcat că s-a înterupt comisia. Ar fi trebuit să mai continuăm, să vedem ce e cu firma Loco, care e în aria domnului Voiculescu”, a spus Gelu Vişan.

Trimiterea lui Voinescu
Întrebaţi ce ar trebui să facă Ridzi în faţa acestui raport devastator al majorităţii, deputaţii PD-L au spus că “demisia e o decizie unilaterală”. Sever Voinescu a îndreptat uşor microfonul curbat şi a punctat: “Există în viaţa fiecărui om politic un moment în care trebuie să se gîndească nu la ce poate face partidul pentru el, ci la ce poate face el pentru partid. Sînt convins că doamna Ridzi se gîndeşte serios la asta”.

Mda, se gîndeşte. Cu diferenţa că, în loc să-şi propună să scoată 100.000 de americani în stradă la preţul de 6 dolari bucata, JFK a promis că duce un om pe Lună. “Evenimentul s-a întîmplat”.

Alina Mungiu Pipidi, despre patologia jafului public

Romania trebuie salvata!

Patologia cheltuielilor Ridzi e una clasica si de aceea hamaiala liberala suna fals, ca de la ASG-ul lui Bulai la Loganurile lui Cristi David nu au fost cu nimic mai buni, comenteaza Alina Mungiu Pipidi intr-un articol publicat astazi in Romania Libera.

Intreaga argumentare a validitatii tuturor acuzatiilor aduse impotriva lui Ridzi se opresc intr-o dezvaluire surprinzatoare pe care o face Pipidi in legatura cu perioada in care detinea o functie de conducere in cadrul TVR. Alina Mungiu isi da drumul la gura, dupa ani de zile, cu privire la unele practici ilegale si imorale extrem de grave din interiorul TVR, unde a detinut un post de conducere, ea sustinand ca directorii din instituție jefuiesc la greu banul public prin intermediul organizarii unor spectacole de tip Cerbul de aur, observa Inpolitics.ro.

"Cat am fost la televiziune, am incercat sa suspend "Cerbul de Aur", celebru pentru ca totdeauna intermediarii, in cap cu directorii de program din TVR, luau doua treimi din banii artistilor la mica intelegere si marea ciupeala. Nu era nici o cale sa te lupti cu asemenea practici generalizate, cum am gasit, de exemplu, la <>, decat inchizand temporar activitatea respectiva si reorganizand-o din temelii. Altfel plateai de trei ori pretul, iar mare parte din bani intrau in buzunarele unora care teoretic lucrau pentru stat. Toata lumea stia, dar nimeni nu facea nimic", marturiseste Pipidi.

Aceasta ar fi, dupa parerea politologului, un soi de patologie, o generalizare a clientelismului care "trebuie sa ii transmita lui Traian Basescu ca noul sau stil e inacceptabil, ca nu va avea parte de inca cinci ani daca asta inseamna generalizarea clientelismului, ca numai taierea partii care a pacatuit, plus ceva penitenta, nu aroganta, ii mai poate readuce ceva din vechii sai aliati".

Dupa ce nu a vrut ca numele sau sa fie alaturat Elenei Basescu pe listele pentru alegerile europarlamentare, iata ca Alina Mungiu-Pipidi face din nou o critica foarte virulenta la adresa practicilor din interiorul PDL.

"Pot sa cumpere Cristoi si intelectuali nu cu bucata, ci cu kilul, nu le va servi, pentru ca, odata cumparati, credibilitatea lor e zero. Cand ai un public format nu din tarani saraci, ci din oraseni cu Internet, pur si simplu nu iti poti permite asemenea comportamente".

sursa 9am

Alina Mungiu: ”Directorii din TVR fura bani de la Cerbul de aur”

Romania trebuie salvata!
9/7/2009
ipolitics.ro

Alina Mungiu își dă drumul la gură, după ani de zile, cu privire la unele practice ilegale și imorale extrem de gave din interiorul TVR, unde a deținut un post de conducere, ea susținând că directorii din instituție jefuiesc la greu banul public prin intermediul organizării unor spectacole de tip Cerbul de aur.


Cum sunt țepuiți artiștii la TVR
Într-un editorial apărut azi în "România liberă", fostul director al departamentului Știri din TVR, Alina Mungiu, descrie mecanismul prin care banii alocați, spre exemplu, festivalului "Cerbul de aur" sau transmiterii unor activități sportive, intră în buzunarele șefilor instituției. "Cat am fost la televiziune, am incercat sa suspend "Cerbul de Aur", celebru pentru ca totdeauna intermediarii, in cap cu directorii de program din TVR, luau doua treimi din banii artistilor la mica intelegere si marea ciupeala. Nu era nici o cale sa te lupti cu asemenea practici generalizate, cum am gasit, de exemplu, la "Sport", decat inchizand temporar activitatea respectiva si reorganizand-o din temelii. Altfel plateai de trei ori pretul, iar mare parte din bani intrau in buzunarele unora care teoretic lucrau pentru stat. Toata lumea stia, dar nimeni nu facea nimic" scrie Mungiu. Reamintim că, anul trecut, festivalul "Cerbul de aur" a depășit cu mult bugetul alocat inițial și a generat scandaluri majore din cauza unor interpreți nemulțumiți, care au acuzat proasta organizare și multe alte neajunsuri. (B.T.I.)

Comisia de ancheta a decis: Ridzi e vinovata de abuz in serviciu si delapidare

Romania trebuie salvata!

Presedintele Comisiei de ancheta a MTS, deputatul PNL Alina Gorghiu, a anuntat ca raportul final propune inceperea urmaririi penale pentru comiterea infractiunilor de delapidare si abuz in serviciu.

Gorghiu a anuntat ca membrii Comisiei au ajuns la concluzia ca au existat o serie de incalcari ale legii care angreneza responasbilitatea ministrului Monica Iacob Ridzi. In aceste conditii, noteaza NewsIn, raportul propune sesizarea Curtii de Conturi, Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si a ANAF, pentru efectuarea de anchete la Ministerul Tineretului si la firmele care au organizat "Zilele Tineretului".

De asemenea, Raportul Comisiei, care va fi inaintat Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor in vederea unui raport care sa recomande Plenului inceperea urmaririi penale, propune premierului Emil Boc sa solicite revocarea din functie a ministrului.


PDL: DNA efectueaza proceduri judiciare in cazul Ridzi, sesizarea Camerei - inutila

Democrat-liberalii din Comisia de ancheta cu privire la Ziua Tineretului au elaborat un raport separat, anexat la raportul principal, in care arata ca nu exista elemente de ilegalitate in faptele anchetate pana acum, dar si ca dat fiind faptul ca DNA a pornit o ancheta, sesizarea este inutila.

"Avand in vedere precaritatea probatoriului administrat pana in acest moment consideram ca nu ne putem pronunta in aceasta privinta. Cererea nu va ramane insa nesolutionata dat fiind faptul ca DNA efectueaza proceduri judiciare specifice in acest caz. DNA are la dispozitie mijloacele adecvate pentru a raspunde unei asemenea cereri si de vreme ce a fost deja sesizat de PNL consideram ca sesizarea Carmerei Deputatilor cu aceasta cerere este inutila", se arata in raportul PDL, potrivit NewsIn.

Totodata, democrat liberalii considera ca pe baza probatoriului administrat de Comisie "se constata anumite deficiente de receptie reala prin imposibilitatea unei verificari ulterioare amanuntite a serviciilor si bunurilor receptionabile", dar subliniaza ca aceste deficiente "nu contin elemente de ilegalitate".


Ministrul Tineretului a declarat miercuri seara, in cadrul unei emisiuni TV ca a reusit sa intre in posesia raportului Comisiei de ancheta a MTS din Camera Deputatilor, iar acesta recomanda inceperea urmaririi penale. "Fiica risipitoare a Coalitiei" a declarat ca raportul prin care se indica inceperea urmaririi penale a fost redactat inca de marti, inainte ca ea sa fie audiata si sa poata prezenta toate documentele solicitate de membrii Comisiei. Presedintele Comisiei de ancheta, deputatul PNL Alina Gorghiu, a explicat insa ca raportul prezentat de Ridzi este "un draft", "un punctaj din ceea ce a reiesit din discutiile anterioare", care a fost distribuit memebrilor Comisiei.

Finalul ministrului Ridzi. MTS a pierdut 500.000 de euro in organizarea evenimentului 2 Mai, scria Gazeta Sporturilor in editia de ieri. Dupa trei saptamini de investigatie jurnalistica, gsp publica ecuatia de adio: MTS a platit firmelor 730.000 de euro, iar acestea au dat mai departe 220.000 de euro! Atit a costat real 2 Mai, restul e pierdere a banului public prin risipa sau prin deturnare de fonduri.

Publicat: astazi 9am