vineri, 3 iulie 2009

Anchetele Gazatei

Romania trebuie salvata!

INVESTIGAȚIE GSP CAZUL RIDZI
Scena din aer


de Cristi Scutariu, Mirela Neag, Cătălin Tolontan
03.07.2009

Stupoare, ieri, la Comisia parlamentară de Anchetă a cazului Ridzi. Costi Mocanu, şeful ProTV, a declarat că: “organizarea şi finanţarea concertului de 2 Mai de la mare au fost suportate deMediaPro Production”. Deputaţii s-au întrebat pe ce s-au dus atunci cei aproximativ 75.000 de euro plătiţi de MTS pentru scenă şi cei 50.000 plătiţi pentru artişti? Investigaţia continuă

Comisia parlamentară fierbe şi se leagă, precum o pastă, amară pentru unii, dulce pentru alţii. Produce întrebări, polemici, mărturii. Cu proceduri care văzute din afară par o rutină lentă, cu certuri care uneori sar calul, comisia merge înainte.
Ziua şi cererea lui Boureanu
A treia zi din Sala Duca a Palatului Parlamentului a început ieri cu cererea zilnică a lui Cristian Boureanu "pentru ca această comisie, ilegală, să fie desfiinţată".

După ce comisia de anchetare a folosirii banilor publici pentru evenimentele de 2 Mai a decis să-şi continue activitatea, deputatul Boureanu i-a spus deputatului Bănicioiu "sînteţi prost sau faceţi pe prostul", prilej pentru un schimb aproape general de replici şi o refugiere în discuţii pe procedură, care a înghiţit aproape o oră din timp.
"Guvernul încalcă drepturile cetăţeanului"
Apoi, vreme de două ore, unul dintre semnatarii anchetei, Cătălin Tolontan, de la gsp, a fost audiat. Ca să evităm să relatăm despre gsp la persoana întîi, iată ce a difuzat despre agenţia Mediafax.

Cătălin Tolontan a spus în faţa comisiei: "Am probe materiale care atestă că, în opinia mea, acest Guvern încalcă drepturile cetăţeanului. Ceea ce vă pun la dipoziţie reprezintă documente publice, unele au fost puse la dispoziţie de MTS, care demonstrează că Guvernul României a contractat, a recepţionat şi a plătit ştiri şi reportaje la cinci televiziuni din România. Aceste ştiri şi reportaje au fost difuzate ca informaţii. Acest lucru încalcă Legea audiovizualului, care spune că oricărei autoritaţi publice îi e interzisa ingerinţa în politica editorială".

Mediafax mai scrie: "Tolontan a menţionat, înainte de audiere, că, în calitate de jurnalist, nu le poate vorbi nici un moment deputaţilor despre sursele sale".


"Tolontan a spus că nu e ilegal ca Monica Ridzi să apară în ştiri, ci doar că e ilegal să contracteze, să recepţioneze şi să plătească ştiri şi reportaje, specii jurnalistice care nu pot fi cumpărate ca publicitate fără să fie marcate ca atare"
Mediafax despre răspunsul la întrebarea lui Cristian Boureanu

"Este grav şi inacceptabil dacă o autoritate publică contractează ştiri! De aceea mă aflu în această comisie, să aflu dacă, insist pe dacă, acest lucru s-a întîmplat"
Sever Voinescu
Concert organizat de Media Pro Production
Informaţiile lui Costi Mocanu, şeful ProTV şi al tuturor televiziunilor MTV România, au readus audierile şi revelaţiile în zona banilor.

"Concertul de la Costineşti a fost organizat şi plătit de Media Pro Production, care a găsit un partener, firma Nestle", a spus Mocanu. "Tot evenimentul?", au întrebat, surprinşi, deputaţii. "Da", a răspuns Mocanu.

Tot înseamnă inclusiv scena care ar fi costat MTS 75.000 de euro şi artiştii care ar fi costat MTS 50.000 de euro, conform contractului pe care deputaţii îl au în faţă şi cititorii gsp îl pot consulta pe site de o săptămînă.

"Atunci ce s-a întîmplat cu banii?"
De altfel, parlamentarii s-au arătat iritaţi de faptul că, deşi au cerut documentele de o săptămînă, "ministrul Ridzi nu le-a trimis pe toate". "Cititorii dumneavoastră au mai multe probe decît noi, au şi procesele verbale de recepţie", a constatat unul dintre cei din comisie.

Mărturia lui Mocanu a ridicat următoarele întrebări:

1."Dacă nu Artisan, care se obligase prin contractul cu MTS, cu cote clare pe scenă şi pe artişti, inclusiv cu nume, a plătit concertul, ci firma MediaPro Production, care a organizat concertul, atunci ce s-a întîmplat cu cei 125.000 de euro bani publici?!", s-a sesizat deputatul Aura Vasile.

2. Şi cum s-au recepţionat şi apoi plătit de către MTS o scenă şi recitalurile unor cîntăreţi care au fost plătiţi de către Media Pro Production?

Singurii bani pe care ProTV i-a luat din banii MTS, de la Artisan, via Loco, sînt aproximativ 35.000 de euro, estimare gsp, pentru publicitate

Belu între revoltă şi diplomaţie
Octavian Belu a fost pus într-o situaţie ingrată. El a fost audiat de comisie, deşi nu a avut legătură cu evenimentul din 2 Mai.

Acesta şi-a explicat atribuţiile din minister, care, prin minimalismul lor, i-au şocat pe cei din comisie. De altfel, chiar dacă a evitat să-i rostească numele ministrului, Octavian Belu şi-a mărturisit nemulţumirile.
"“Nu am avizat în minister nici măcar o singură activitate sportivă. E evident că nu fac ce trebuie”
Octavian Belu

"Nu înţeleg de ce s-a politizat sportul"
Fostul mare antrenor, acum secretar de stat, a spus că a vrut să rămînă în MTS ca să ajute sportul, dar îşi dă seama în acest moment că nu poate face asta.

La final, a lăsat eleganţa deoparte la adresa şefei lui şi a spus: "Nu înţeleg de ce a fost nevoie să se politizeze sportul şi să fie schimbaţi inclusiv directorii de baze sportive". Investigaţia gsp a început cu politizarea funcţiilor sportive.

Artisan şi Mark absenţi
Parlamentarii au remarcat că reprezentanţii firmelor Artisan şi Mark nu au venit la comisie, moment în care preşedinta Alina Gorghiu a declarat: "Am primit două hîrtii, redactate identic, doar cu antet diferit, prin care ni se spune că nu vor veni la audieri".

Argumentul celor două firme este exact argumentul cu care Cristian Boureanu deschide zilnic şedinţele, dorind să închidă comisia: "Aspectele investigate de comisie fac obiectul unei investigaţii judiciare a DNA". Artisan şi Mark susţin că au fost audiaţi de DNA şi de Garda Financiară şi că nu vor veni la comisie. Au fost convocaţi luni din nou.

Alergătorul
Şedinţa s-a încheiat prin audierea lui Constantin Neagu, secretarul de stat pe tineret de la MTS. "Doamna Ridzi m-a delegat pentru a participa la acţiunile de la Iaşi". Moment în care a fost întrebat: "Care a fost implicarea dumneavoastră?". Moment în care a picat răspunsul:
Vă pot spune că implicarea mea a fos să alerg împreună cu tinerii la cros"
Constantin Neagu, secretar de stat

Merge înainte
Ziua s-a încheiat prin trei replici. Gelu Vişan, PD-L, a spus: "Mi-e ruşine să fac parte dintr-o comisie care nu e altceva decît o execuţie politică a unui ministru". Bogdan Olteanu, PNL, a replicat: "Eu sînt mîndru de ceea ce reuşim în comisie. Controlul parlamentar al Guvernului e ceea ce a lipsit pînă acum, poate că e timpul să se schimbe lucrurile".

"Şi eu cred că e nevoie de control parlamentar şi eu vreau adevărul, dar avem uneori senzaţia, noi cei din PD-L, că există o trîntă politică".

Comisia fierbe înainte.

Ridzi, lasă-ne!

Romania trebuie salvata!


Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridizi, a aruncat pe fereastră câteva sute de mii de euro fără nici o ezitare. Câteva scânduri plătite cu 75.000 de euro, denumite pompos „scenă”, onorarii de zeci de mii de euro alocate unor artişti la care abia dacă a ajuns a zecea parte sau aceleaşi servicii plătite de două ori sunt câteva dintre lucrurile de care presa a acuzat-o, cu dovezi,  pe Monica Iacob Ridzi. Suma totală, de aproximativ 700.000 de euro, poate că nu este mare, însă principiul căruia i se supune orice autoritate publică dintr-o ţară civilizată este simplu: ai greşit, pleci! Ministrul danez pentru Familie şi Consumatori, Henriette Kjaer, a demisionat la începutul lui 2005, deoarece partenerul său de viaţă nu plătise ratele la mobila cumpărată de la IKEA. Deşi Henriette Kjaer habar nu avea că soţul său nu plătise datoriile, a considerat că este de datoria sa să demisioneze.  În Suedia, ministrul Comerţului, Maria Borelius, şi ministrul Culturii, Cecilia Stegoe Chilo, au demisionat deoarece nu îşi plătiseră timp de ani întregi abonamentul obligatoriu radio-tv. Monica Iacob Ridzi nici măcar nu se gândeşte la o retragere onorabilă, declarând senin că nu o interesează cum au fost cheltuiţi banii statului. Împreună, putem încerca să o convingem că a greşit şi că e timpul să plece. Iar dacă doamna ministru se va încăpăţâna să se agaţe de scaun, poate că superiorii săi de la partid ori din Guvern vor fi mai deschişi la ceea ce îşi doresc cetăţenii României şi îi vor arăta uşa. Semnează  această petiţie, iar noi o vom trimite ministrului Monica Iacob Ridzi, precum şi tuturor celor care sunt în măsură să o sancţioneze (premierul Emil Boc şi conducerea PDL).  Pentru că e timpul ca şi în România stare de normalitate să aibă un înţeles european, nu cel cu care ne-au obişnuit politicienii în ultimii 20 de ani.

25 Iun 2009
Cotidianul

Silent please!

Romania trebuie salvata!

Firmele contractate de Iacob Ridzi refuza sa dea curs solicitarilor Comisiei de acheta

Romania trebuie salvata!

Cele doua firme de consultanta care au incheiat trei contracte cu MTS pentru organizarea Zilei Tineretului au transmis,joi, Comisiei de ancheta doua adrese in care precizeaza ca DNA a inceput cercetarile in acest caz, iar existenta Comisiei ar trebui sa se incheie.
Membrii Comisiei au decis sa retrimita celor doua firme solicitarea pentru audierea reprezentantilor acestora in legatura cu organizarea Zilei Tineretului, fiind vorba de Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL. Potrivit NewsIn, cele doua societati sunt inregistrate la aceeasi adresa.

"Aspectele investigate de catre Comisie fac obiectul unei anchete judiciare a DNA in dosarul nr. 147/P/2009, dosar in care au fost audiate persoane din cadrul societatii noastre si au fost predate o serie de documente de catre societatea noastra. Aceste aspecte va pot fi confirmate de catre DNA. Prin urmare, avand in vedere prevederile articolului 74 din Regulamentul Cemerei Deputatilor rezulta ca ancheta parlamentara a incetat de drept la momentul deschiderii anchetei judiciare a DNA. Din cele de mai sus rezulta ca solicitarea dumneavoastra nu mai are temei legal", precizeaza adresele in cauza.

Aarticolul 76 din Regulamentul Camerei Deputatilor precizeaza ca "in vederea audierii, Comisia de ancheta parlamentara poate cita orice persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei". De asemenea, "persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata Comisiei de ancheta parlamentara. La cererea Comisiei de ancheta parlamentara orice persoana care cunoaste fapte sau imprejurari in legatura cu obiectul cercetarii ori care detine un mijloc de proba este obligata sa le aduca la cunostinta sau sa le infatiseze la termenele stabilite. Institutiile si organizatiile sunt obligate, in conditiile legii, sa raspunda la solicitarile Comisiei de ancheta parlamentara in termenul stabilit de aceasta", mai mentioneaza Regulamentul.



Publicat: astazi 9am

Cazul Ridzi: MTS nu a platit scena de la Costinesti

Romania trebuie salvata!
 
Directorul executiv al Pro Tv SA, Costi Mocanu, a explicat, in Comisia de ancheta care o vizeaza pe Monica Iacob Ridzi, ca scena principala a evenimentului de la Costinesti, din 2 mai, a fost platita de Media Pro Pictures, la fel ca si organizarea "MTV Days".
"Legatura noastra cu ziua de 2 Mai nu incepe acum. In anul 2008 canalul MTV a intrat in portofoliul nostru, am preluat administrarea lui. In anul 2008, de 2 mai, am decis sa organizam pentru prima data evenimentul numit MTV Days, la Mamaia. A fost un eveniment care a durat doua zile, ne-am asumat impreuna cu partenerii nostri de la Media Pro Pictures si atunci, ca si anul acesta, organizarea si implicit toate costurile acestui eveniment. Prin urmare, ceea ce s-a intamplat anul acesta la Costinesti este o continuare a unui eveniment pe care noi speram sa-l avem si in anii viitori. Noi am avut un partener comercial, o companie de bere anul acesta, cei de la Media Pro Pictures, care au suportat toate costurile de organizare pentru evenimentul MTV Days, s-au asociat cu un alt advertiser", a spus Mocanu in fata Comisiei de ancheta, citat de NewsIn.

Mocanu a explicat ca firma pe care o reprezinta, Pro Tv SA, a achizitionat, in baza unui contract de drepturi de televiziune, drepturile pentru difuzarea in direct, inregistrat si sub orice alte forme a acestui eveniment, MTV days.

Deputatul social-democrat Nicolae Banicioiu l-a intrebat pe Costi Mocanu daca actiunea de la Costinesti a fost organizata de MTS in colaborare cu firma pe care el o reprezinta. "Nu, actiunea de la Costinesti a fost organizata de Media Pro Pictures, noi le-am dat acceptul sa foloseasca brandul MTV, au avut voie sa organizeze MTV Days. Bugetul total al acestei actiuni a fost suportat de Media Pro Pictures si partenerul ei comercial in aceasta actiune, care este firma Nestle, noi am cumparat drepturi de televizare pentru acest eveniment, noi Pro Tv SA".

Intrebat despre legatura Pro Tv cu Ministerul Tineretului si Sportului, Mocanu a precizat ca aceasta se face printr-un contract de publicitate incheiat intre o companie care cumpara advertising, al carei nume nu a stiut sa il spuna, companie care a incheiat un contract cadru, in care sunt prevazute anexe, cu compania Pro Tv SA, prin care s-a cumparat spatiu publicitar in jurul acestui eveniment. Mocanu a subliniat ca este vorba exclusiv despre spatiu publicitar, care de altfel a fost achizitionat contra cost.

Deputatul Sever Voinescu l-a chestionat pe directorul executiv al Pro Tv SA in legatura cu scena principala a evenimentului de la Costinesti, in conditiile in care au existat discutii pe tema provenientei acesteia. "Scena pe care s-a desfasurat evenimentul brenduit de catre noi, MTV Days, scena mare,colorata intenst in rosu datorita advertiserului, a fost inclusa in bugetul de productie al evenimentului MTV Days organizat de catre Media Pro Pictures, prin urmare costurile acestei scene au fost suportatede catre ei. Nu stiu sa va spun care sunt acele costuri, conmpania Media Pro Picturesc vine din alt grup de firme", a raspuns Mocanu. Directorul executiv al Pro Tv a precizat ca scena a fost platita de Media Pro Pictures.

Sursa de finantare a evenimentului, a aratat Mocanu, in momentul in care Voinescu a sugerat ca ar fi vorba despre MTS, "sunt doua, o relatie comerciala intre Media Pro Pictures si un partener comercial, firma Nestle, si o parte din bani a fost amortizata de catre noi, Pro Tv SA, prin achitarea drepturilor de televizare pentru acest eveniment". "Intre Pro Tv SA si media Pro Pictures exista un contract de cesiune de drepturi de televiziune pentru suma de circa 10.000 de dolari", a spus Mocanu.

Social-democratul Robert Negoita a cerut directorului executiv Pro Tv SA sa puna la dispozitia Comisiei contractele incheiate cu firma de publicitate contractata de MTS, Mocanu aratand ca nu are nicio problema in a oferi membrilor Comisiei toate documentele de care este nevoie. "Sa nu ne cereti insa un contract direct intre noi si Ministerul Tineterului si Sportului, pentru ca el nu exista", a spus Mocanu.

Legat de promovarea evenimentului din 2 mai, Mocanu a precizat ca pe MTV au intrat 53 de "share promo-uri" dedicate promovarii evenimentului MTV Days. "In cazul nostru, promovarea a fost facuta in felul urmator: MTV vine si-ti prezinta MTV Days, Fii de doua ori mai tanar!, in colaborare cu MTS. Au fost 53 deastfel de insertii, strict delimitate cu cartoane de publicitate", a spus Mocanu. De asemenea, acesta a precizat ca pe Pro Tv au existat in jur de 24-25 de promo-uri cu evenimentul. "Toate aceste chestiuni au o valoare negociata care nu iese cu nimic din preturile obisnuite. Din contra, cred ca am fost usor ingaduitori, de obicei cerem preturi mai mari", a mai spus Costi Mocanu.

"Daca vorbim despre mediatizarea in cadrul stirilor a evenimentelor de la mare, eu am cerut si un raport cu privire la mediatizarea evenimentelor de la mare din 2008. Atunci, in stirile Pro Tv, au intrat noua materiale pe diferite teme, gen "Traian Basescu a deschis sezonul estival", anul acesta, in 2009, au fost sapte materiale. Anul trecut, ca personalitate politica a aparut domnul Traian Basescu, anul acesta in doua din cele sapte stiri, in stirile ProTv din 2 mai si din 3 mai au aparut: Traian Basescu, Elena Udrea, cu declaratii, doamna Monica Iacob Ridzi, doar cadru, domnisoara Elena Basescu", a explicat Mocanu, legat de materialele legate de eveniment care nu au avut titlu de materiale publicitare.

Intrebat de catre liberalul Bogdan Olteanu pentru ce a primit Pro Tv sanctiuni din partea CNA, Mocanu a explicat ca au fost doua materiale-unul de lansare a evenimentului "Ziua tineretului" si unul de follow-up dupa terminarea evenimentului, marcate cu cartoane publicitare, in care a aparut ministrul Monica Iacob Ridzi. "S-a considerat ca nefiind campanie electorala nu trebuie sa apara un ministru. Au fost materiale lasate la latitudinea redactorilor care au avut in sarcina realizarea acestor doua inserturi publicitare. In rest promovarea noastra a fost dedicata MTV Days", a spus Mocanu.


Publicat: astazi 9am