miercuri, 11 noiembrie 2009

Schimb de posturi în serviciile secrete

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
10 Noi 2009 Dan Coste

Eliberat din funcţia de şef al Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului (temuta Divizie Antiteroristă), generalul Ioan Ştefănuţ a fost reşapat la conducerea Oficiului de Supraveghere a Secretelor de Stat din cadrul aceluiaşi SRI.


10 Noi 2009 Prim-adjunctul SRI Florin Coldea l-a eliberat din functie pe generalul Stefanut si l-a repus imediat in fruntea altui serviciu
Prim-adjunctul SRI Florin Coldea l-a eliberat din functie pe generalul Stefanut si l-a repus imediat in fruntea altui serviciuSursele Cotidianul susţin că această spectaculoasă numire, care nu ne-a fost confirmată oficial de Bi­roul de presă al SRI, pe motiv de „se­cret de stat“, a avut loc deoarece „Şte­fă­nuţ, care ştie prea multe, nu poa­te fi pus pe liber oricum şi ori­când“.
Semne de întrebare

La numai o zi lucrătoare după ce „Gar­dianul“ a publicat stenograma con­vor­birii dintre consilierul prezidenţial, ge­neralul Constantin Dege­ra­tu, şi te­ro­ristul Omar Hayssam, prim-adjunctul SRI, Florin Coldea, l-a eliberat pe Ioan Ştefănuţ din func­ţia de şef al Di­vi­ziei Antite­ro­riste. Oficial, din mo­ti­ve de ordin personal. Iată că, acum câ­teva zile, ge­neralul şi-a rezolvat respectivele pro­bleme, fiind numit la cârma Ofi­ciului de Supraveghere a Secretelor de Stat.
 Ştefănuţ, care a făcut parte şi din fosta Securitate, a condus Di­vizia Antitero din anul 1993 până la 26 oc­tombrie anul curent, cultivându-l exact pe cel care avea să-i ia această func­ţie, prim-adjunctul Col­dea. Atât des­tituirea din vechea func­ţie a gene­ra­lului de informaţii, cât şi numirea în cea nouă ridică mari semne de întrebare.




Grave acuzaţii la adresa generalului reşapat

În repetate rânduri, potrivit infor­ma­ţii­lor făcute publice de jurnalistul So­rin Roşca Stănescu, Ioan Ştefănuţ a fost decorat de structurile americane de informaţii pentru merite deo­sebite în combaterea terorismului.



Pe de altă parte, ziaristul Ovidiu Oha­­­nesian, unul dintre cei trei oa­meni de presă ţinuţi ostatici în Irak, a adus gra­ve acuzaţii la adresa gene­ralului. „Răpirea a fost iniţiată la Bu­cu­reşti cu con­cursul serviciilor se­cre­te şi al unui cerc restrâns de po­li­ticieni sub aco­pe­ri­re din fosta Se­cu­ri­tate, din ju­rul Pa­la­tu­lui Cotroceni. Traian Bă­ses­cu a de­cla­rat imediat după elibera­rea noastră că acţiunea a fost instrumentată în Ro­mânia. Am să fac o dez­vă­luire în vo­lumul doi al cărţii mele «Răpirea din Irak - Te­rorism de Stat cu luare de os­ta­tici - Anchetă». Unul din­tre ini­ţia­to­rii ră­pi­rii este generalul Ioan Şte­fănuţ, şef al Direcţiei Antitero din SRI. Nu­mele său figurează în ra­por­tul genera­lu­lui (r) Ion Maranda, şef al Direcţiei de Protecţie Internă din SRI în anul 1995“, a susţinut Oha­ne­sian. Deo­cam­dată, raportul cu pricina este cla­si­ficat drept secret de stat.



Un fost securist va furniza informaţii secrete Cotroceniului

Interesant este şi faptul că Florin Col­dea a fost promovat de Traian Bă­sescu în funcţia de prim-adjunct al directo­ru­lui SRI în chiar ziua în ca­re semna şi de­cretul de trecere în re­zervă a genera­lului Maranda, de­ve­nit incomod.



Generalul Ştefănuţ mai este im­pli­cat adânc şi în fuga lui Omar Hayssam din ţară, chiar dacă Co­mi­sia parlamentară de control al SRI a decis că această entitate nu se face vi­novată de mis­terioasa dispariţie a si­rianului. În mod normal, divizia con­dusă de Şte­fă­nuţ ar fi trebuit să ştie despre planurile de evadare ale lui Hayssam şi să le de­joace.



Potrivit Legii nr. 182 din 12 apri­lie 2002 privind protecţia informa­ţii­lor cla­sificate, coordonarea gene­ra­lă a ac­ti­vităţii şi controlul mă­su­ri­lor privitoa­re la protecţia infor­ma­ţiilor secrete de stat se realizează de uni­tatea speciali­za­tă a Serviciului Ro­mân de In­for­ma­ţii, Oficiul pentru Su­pra­ve­ghe­rea Se­cre­telor de Stat. Ceea ce în­seam­nă că, de-acum în­co­lo, generalul Ioan Şte­fă­nuţ va putea furniza oricâte informaţii clasificate do­reşte ori îi sunt solicitate de Pa­la­tul Cotroceni.



Câte servicii secrete pe cap de român



Imediat după SUA şi Marea Britanie, România are cele mai multe servicii secrete. Iată lista acestora:

1. Serviciul Român de Informaţii (SRI);

2. Serviciul de Informaţii Externe (SIE);

3. Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP);

4. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS);

5. Direcţia Generală de Informaţii a Apărării (DGIA);

- Direcţia de Informaţii Militare (DIM - J2);

- Direcţia Contrainformaţii şi Securitate Militară (DCISM);

6. Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI - MAI).

7. Direcţia Prevenirii Criminalităţii în Mediul Penitenciar (Ministerul Justiţiei)

Spre comparaţie, pentru a se vedea cât de bine ne păzim noi de spioni şi de penetrarea sistemului, prezentăm următoarea listă cu numărul serviciilor secrete din alte ţări:

Austria - 3 servicii, Belgia - 2, Bulgaria - 2, Canada - 5, China - 3, Elveţia - 4, Franţa - 5, Germania - 3, Grecia - 1, Israel - 3, Italia - 4, Republica Moldova - 1, Olanda - 2, Polonia - 5, Rusia - 4, Serbia - 1, Spania - 2, Suedia - 4, Turcia - 2, Ucraina - 3, iar Ungaria - 5.

La Institutul „Pasteur“ se poate face un film SF. Că de arestări nu e în stare DNA


Romania trebuie salvata!
Catavencu.ro
Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 11 Nov 2009

Alexandru Cautis
 
Nu vă temeţi de gripa porcină, asta e un fleac! România e ameninţată de alte catastrofe mai mari, mai puţin mediatizate, cum ar fi corupţionita cronică ce poate termina toată zootehnia românească.

În orice ţară civilizată, un institut care produce grosul produselor farmaceutice necesare medicinei veterinare autohtone este de interes naţional. La noi, Institutul „Pasteur“, cel mai mare institut românesc de profil, s-a transformat în agenţie imobiliară în interesul unor samsari de terenuri. Cheia acestei schimbări a fost privatizarea institutului, despre care vă vom povesti după ce trece campania electorală, ca să putem pune cazul pe masa de lucru a unui Guvern cu responsabilitate pe termen lung.
Pînă atunci, ca să aibă şi DNA ce face, vă prezentăm o anomalie imobiliară, un fel de mutant genetic produs de „Pasteur“ în laboratorul propriu de făcut şmen. Prin titlul de proprietate numărul 68.401, din 05.02.2004, Prefectura Ilfov, după o solicitare a comunei Chiajna, a dat institutului un teren de 107 hectare situat în sectoarele 5 şi 6 ale Bucureştiului. Alo, DNA, v-aţi prins? Prefectura Ilfov, în numele comunei Chiajna, dă teren în sectoarele 5 şi 6, care ţin de alte primării şi de altă prefectură. Teleportare de teren mai tare ca-n Star Trek! Situaţia nu e singulară. Aşa cum v-am spus în ediţiile trecute, Primăria sectorului 6 i-a dat în proprietate, tot Institutului „Pasteur“, un teren din sectorul 5. În spatele acestei manevre cu terenuri stau bani mulţi. În cazul mutării din sectorul 5 în sectorul 6, caz care ulterior a ajuns în Justiţie, Institutul „Pasteur“ şi Prefectura Bucureşti au de plătit peste 26 de milioane de euro firmei Sten Consulting, care a fost ţepuită de Institutul „Pasteur“ cu acel teren. În perioadă de criză, statul îşi permite să plătească despăgubiri de 26 de milioane de euro, plus salariile unor procurori care investighează cazul de vreo doi ani şi nu găsesc cine-i vinovatul. N-or avea actele buclucaşe, cu prefecţi şi primari care teleportează terenuri de la ei din comună în sectoarele Bucureştiului. Nu-i nimic, le pot vedea pe site-ul nostru.

Ţelu Justiţiei în România: Securitatea de ieri, mama judecătorilor de azi

Romania trebuie salvata!
Catavencu.ro
Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 11 Nov 2009

Mircea Toma

O nouă piesă din istoria contemporană a dezastrului din Justiţie a devenit publică săptămâna trecută. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a expediat Curţii de Apel Bucureşti o acţiune de constatare a calităţii de lucrător al Securităţii a domnului Adrian Ţelu. Da’ who the f… is Ţelu ăsta, dragă? Adrian Ţelu a fost prim-secretar al Ambasadei Române din Paris în cei mai frumoşi ani: 1980-1989. În acelaşi timp, el a fost maior al UM 0225, recte Centrul de Informaţii Externe al Securităţii Statului. În această a doua calitate şi sub acoperirea primei, el a fost un model de luptător împotriva detractorilor regimului comunist.
CNSAS constată că ofiţerul acoperit (sub numele de „Ţintea Adrian“ sau „Marian“) a acţionat „în scopul compromiterii şi discreditării“ unor „elemente cu poziţie ostilă din rândul emigraţiei“ ori pentru „contracararea activităţii desfăşurate“ în Occident de către un cunoscut disident provenit din rândul Bisericii Ortodoxe Române. Între „ţintele“ lui „Ţintea“ au figurat şi organizaţiile românilor din diaspora: Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici – botezată la mişto de Ţelu, în rapoartele lui către Securitate, „Gherla“ –, Consiliul Naţional Român şi Uniunea Românilor Liberi, condusă de Ion Raţiu. Ţelu se mândrea, în rapoartele lui secrete, cu „compromiterea liderilor, lansarea şi susţinerea de variante de discreditare (…), determinarea unor factori politici francezi să dezavueze această iniţiativă“. În sfârşit, eroul nostru şi-a făcut sârguincios şi datoria faţă de colaboratorii din Franţa ai radioului Europa Liberă, pe care i-a urmărit cât să ştie Securitatea cam ce gândesc. Şi, bonus, pe durata misiunii sale, în anul 1984, chiar în clădirea Ambasadei Române de la Paris a fost asasinat românul Iosif Nicolae.






Securistul Ţelu, adus de turnătoarea „Sanda“ în Ministerul Justiţiei



Ne oprim aici cu faptele de vitejie ale lui Ţelu pe vremea lui Ceauşescu, ca să vedem ce loc şi-a găsit maiorul pe vremea succesorilor acestuia. Şi l-am regăsit, în epoca doamnei ministru Rodica Stănoiu – identificată de CNSAS ca fost colaborator al Secu sub numele de „Sanda“ –, lucrând ca inspector judiciar în cadrul Ministerului Justiţiei. Practic, natura muncii a rămas aceeaşi pentru Ţelu: reţeaua de control prin dosare de urmărire de tip poliţie politică a magistraţilor, consolidată de regimul Rodicăi, a dat faţa de azi a Justiţiei din România. După plecarea Rodicăi şi deplasarea activităţilor de cadre de la minister la CSM, unde credeţi că s-a transferat neicusorul nostru? Evident, la CSM! Unde este consilier juridic şi în zilele noastre. Ceea ce este de apreciat e consecvenţa personajului care, indiferent de regim, a stat nedezlipit de dosarele de urmărire – fie că s-au numit „ţinte“, fie „resurse umane“. Pentru această activitate, este asimilat magistrat încă de pe vremea Rodicăi. Conform declaraţiei de avere, în 2008-2009 a avut un venit anual decent, echivalentul a aproximativ 3.300 de euro pe lună.
În sfârşit, dacă aveţi întrebări cu privire la funcţionarea Securităţii după 1989, la ultima solicitare transmisă de CNSAS către SRI şi SIE cu privire la Adrian Ţelu, răspunsul a fost negativ. Asta s-a întâmplat nu în 1981, ci în 2001, 2005 şi 2007, iar răspunsul mincinos („Nu este cunoscut“) a fost transmis de SIE.

Ce face senatorul PD-L Marian Rasaliu cu 20.000 de lei: îşi ia un teren, două maşini şi trăieşte un an

Romania trebuie salvata!
Catavencu.ro
Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 11 Nov 2009

Academia Caţavencu a depus la Parchetul General o plîngere penală împotriva a peste 500 de demnitari care şi-au completat în fals declaraţia de avere. Unii şi-au ascuns conturile, alţii vilele, cîţiva afacerile, cei mai mulţi pe toate acestea. Unde anume, numai Parchetul ne poate spune, cu legea în mînă. Cine sînt ei, făptaşii, vă spunem noi. Din păcate, unii au fost realeşi deja în noul Parlament. Aşa că vouă, cititorilor noştri – care sînteţi mai inteligenţi decît votanţii lor –, nu vă rămîne decît să-i mai suportaţi patru ani.
Senatorul Rasaliu e la a doua participare la rubrica de faţă. La prima prezenţă, scriam că senatorului îi dispăruseră dintr-o declaraţie de avere mai veche un Jeep Cherokee şi un teren. Nu prin vînzare, nu prin furt, nu prin donaţie. Pur şi simplu dispăruseră, fără explicaţie.
Acum, la a doua vizită pe la noi, senatorul este încă şi mai simpatic. Conform ultimei declaraţii de avere depuse, reiese că în 2008 a avut venituri de aproximativ 100.000 de lei noi. Staţi, că nu asta-i amuzant, ci ce a făcut el cu banii ăia. În primul rînd, şi-a cumpărat două maşini (una de teren şi una mai micuţă, de oraş), un teren de o mie de metri la marginea Braşovului şi (atenţie, urmează partea de rîs) a donat 80.000 de lei noi la partid.
La PD-L. Na, era an cu două ture de alegeri (locale şi parlamentare), deci partidul avea nevoie de bani. Aşadar, să calculăm: Rasaliu a cîştigat, în 2008, 100.000 de lei, din care 80.000 i-a dat la partid. Cu restul de 20.000 de lei noi şi-a cumpărat un teren şi două maşini. Iar din restul de bani a mîncat, a băut, s-a îmbrăcat etc. Zic să-l punem direct premier pe Rasaliu ăsta, că mai bun manager pentru criza ce ne apasă noi n-am pomenit încă

SRS strînge de coaie, Chirieac e "pielea pulii"

Romania trebuie salvata!
Catavencu.ro
10 Nov 2009

Biroul de Investigatii
 
Ce credeţi că fac doi mari jurnalişti ai neamului cînd se întîlnesc, la o masă, cu un şef de instituţie de stat? Porno-conversaţie, desigur, ca orice alţi oameni normali din ţara asta. SRS (cunoscut, între prieteni, şi ca Sorin Roşca Stănescu), de exemplu, ar vrea să-l strîngă de coaie pe ministrul Berceanu (dar şi pe Blaga sau Videanu). Iar Bogdan Chirieac, mai prozaic şi mai hetero, este doar trist că e “pielea pulii” pentru că l-a abandonat amanta.
Sigur, printre rînduri, transpare şi ideea unui şantaj al lui SRS la şeful ANI (Agenţia Naţională de Integritate), prezent şi el la întîlnire: dacă nu-mi dai date compromiţătoare despre miniştrii pedelişti, scriu despre tine că ai luat un împrumut pe care nu l-ai mai returnat.
Înregistrarea conversaţiei celor trei apare în numărul de astăzi al Curentului.
P.S. Fireşte că vom reveni cu noi glosse pe marginea subiectului. Deocamdată, vă spunem doar că înregistrarea făcută deja publică este parţială. O a doua parte se pregăteşte să iasă pe piaţa, deci trimiteţi-vă copiii în camerele lor.



Partea întîi a înregistrării o puteţi audia aici:
Iar partea a doua aici: Catavencu.ro

Sistemul ticăloşit lucrează pentru Băsescu

Romania trebuie salvata!
Jurnalul.ro
de Adriana Duţulescu


11/11/2009
 
În 2004, Traian Băsescu promitea că îi va trage în ţeapă în Piaţa Victoriei pe "corupţii" PSD şi striga "RAFO-JAFO". Timp de patru ani a ţipat împotriva "sistemului ticăloşit". În al cincilea an a băgat sistemul ticăloşit în propria ogradă, l-a spălat de dosare şi l-a aşezat cu el la masă. "Corupţii" din PSD lucrează acum pentru el.
Cu două luni înainte de începerea campaniei electorale, PD-L a început să adune o armată pestriţă pentru campania lui Traian Băsescu, aducându-i la aceeaşi masă cu şeful statului exact pe cei pe care acesta, urmat de trompetele PD-L, i-a acuzat de corupţie şi de apartenenţă la "sistemul ticăloşit". Aflat în vizită electorală în Teleorman, Traian Băsescu s-a aşezat la aceeaşi masă cu Teodor Niţulescu. Fost baron PSD, înfierat abitir de PD-L, campion pe ramură la traseismul politic, Niţulescu este proaspăt numit de Emil Boc în funcţia de prefect de Teleorman. A fost membru PSD, PD, PSD, PRM, PSD, PC. A avut şi o tentativă de a intra în PNL, dar a fost refuzat de liberali. În octombrie 2008 a fost recuperat de PD-L, dar nu a obţinut mandatul de deputat. În perioada sa de glorie din PSD a fost unul dintre primii care au obţinut titlul de "baron local" în perioada 2001-2004, când a mai fost prefect al judeţului.




Presa vremii a relatat pe larg despre "problemele" lui Niţulescu: contractele obţinute de SC SAIFCAR (o firmă a familiei Niţulescu - n.a.) de la Primăria Alexandria, iar alte medii de informare au relatat ulterior că o altă firmă, SC JGV Rocriss SRL, l-ar fi înşelat pe producătorul italian de utilaje agricole Landini şi că firma Comcereal din Vaslui a depus o sesizare la DNA.



Teodor Niţulescu este acum un membru de frunte al armatei lui Băsescu, dar, în 2006, actualul său coleg, Gheorghe Flutur, declara că şase parlamentari ai PSD au dosare penale, unul dintre aceştia fiind chiar Niţulescu. Flutur a spus că în judeţul Teleorman, în 2003, din 60 de firme care cereau utilaje pentru agricultură, au primit doar cinci. "În cea mai mare parte erau firme conduse de persoane importante din PSD, un exemplu este soţia actualului deputat Niţulescu", a susţinut liderul PD-L la vremea respectivă.



Simirad, de la colaborarea cu Securitatea la colaborarea cu PD-L Constantin Simirad, fost pesedist de frunte până acum o lună, este acum soldat credincios în armata lui Băsescu. Simirad a anunţat că va coordona campania lui Băsescu pe Moldova şi a trecut la PD-L cu arme şi bagaje. Nu trecuse nici măcar un an de când preşedintele PD-L Iaşi, Dan Cârlan, spunea că Simirad a fost colaborator al Securităţii şi cerea Tribunalului invalidarea mandatului de preşedinte al CJ Iaşi, susţinând că la CNSAS există documente care dovedesc că Simirad a colaborat cu Securitatea.



"Există informaţii relevante în dosarele predate în luna mai 2008, de la arhivele SRI către CNSAS, din care rezultă că dl Constantin Simirad figurează cu dosar de reţea al vechii Securităţi, îndeplinind, printre altele, activitatea de custode al unei case conspirative a Securităţii. Totodată, în calitatea sa de ambasador, dl Simirad, datorită vechii sale colaborări cu fosta poliţie politică, a fost comunicat în 2006 pe lista diplomaţilor cărora li se restricţionează accesul la informaţii clasificate NATO", declara la acea vreme Dan Cârlan.



ConŢac, vopsit portocaliu dupĂ ce i s-a pus sechestru pe avere Constantin Conţac, fostul baron PSD de Botoşani, a anunţat şi el că va face parte din staff-ul de campanie al lui Traian Băsescu, după ce Mircea Geoană i-a luat şefia filialei judeţene. Conţac este posesorul unui dosar de corupţie la DNA, pentru care a fost trimis în judecată, împreună cu fiul său, Liviu, pentru efectuarea de operaţiuni financiare în situaţii de incompatibilitate, spălare de bani şi fals în declaraţii. Averea lor a fost pusă sub sechestru asigurator, prejudiciul adus bugetului fiind estimat de procurori la 199 de miliarde de lei vechi.



CULIŢĂ TĂRÂŢĂ FACE "AGRICULTURĂ PERFORMANTĂ"

Culiţă Tărâţă, fost deputat PSD şi fost baron al Insulei Mari a Brăilei, era în 2004 acuzat de Traian Băsescu de jaf naţional. În această vară, în timpul unei vizite făcute la invitaţia lui Culiţă Tărâţă, Băsescu a declarat că "singura ilegalitate la Insula Mare a Brăilei ar fi că aici se face agricultură performantă". "Înainte de a ajunge în Insula Mare a Brăilei, mi-am amintit că a avut loc o formidabilă campanie de presă. Poate că ilegalitatea e că se face agricultură performantă", a mai spus Băsescu. Şeful statului a mărturisit că s-a documentat înainte de a veni în Insula Mare a Brăilei şi a aflat că aici era "pârloagă", "o zonă neagră", cu utilaje neperformante. "Acum se face agricultură performantă şi ar trebui mai bine prezentat ţării ce se întamplă acolo", declara Traian Băsescu. În 2004, când Gheorghe Flutur a ajuns ministru al Agriculturii, a dispus controale la afacerea lui Culiţă Tărâţă în Insula Mare a Brăilei, rezultând mai multe dosare pentru o serie întreagă de ilegalităţi. În plus, au fost descoperite milioane de euro încasate ca subvenţii pentru lucrări fictive. S-au constituit mai multe dosare penale, iar conducătorii ADS implicaţi în ilegalităţi au fost trimişi în judecată.

RAFO, de la "JAFO" la "management corect"


"RAFO ar trebui să se numească JAFO", spunea în 2004 Traian Băsescu cocoţat pe o scenă portocalie de campanie la Bacău, acuzând "clientela" PSD de jefuirea rafinăriei, nominalizându-i pe Ovidiu Tender, Marian Iancu şi Corneliu Iacubov. Acum o lună, acelaşi Băsescu s-a dus la RAFO şi a lăudat "abordarea corectă pe care a avut-o noul management", reprezentat de ucraineanul Iakov Goldovsky. În plus, preşedintele a iniţiat acordarea unui ajutor pentru RAFO sub formă de garanţii guvernamentale pentru un credit de 330 milioane de euro. Băsescu a spus că şi-a schimbat atitudinea critică faţă de RAFO abia după ce această societate şi-a plătit datoriile la stat de 234 milioane de euro. Se observă că ajutorul statului este pentru o sumă mai mare cu 100 de milioane de euro faţă de "datoriile" către stat plătite de RAFO! "Noul management" invocat de preşedinte este asigurat de firma Petrochemical Holding GMBH, care deţine 31,674% din acţiuni, firmă reprezentată de ucraineanul Iakov Goldovsky. Printre ceilalţi acţionari ai RAFO se numără şi multhuliţii Ovidiu Tender şi Marian Iancu, prin firmele pe care le controlează.



"Mafia de la Bacău", înfierată în campania din 2004, nu mai există, se pare, având în vedere că acelaşi Traian Băsescu a ţinut să-şi marcheze şi reconcilierea cu fostul primar Dumitru Sechelariu. Când a fost la RAFO, Băsescu a fost invitatul de onoare al trustului de presă patronat de Sechelariu, acordând în exclusivitate un interviu televiziunii fostului primar al Bacăului. Ulterior, o jurnalistă de la o altă televiziune l-a întrebat dacă are o preferinţă pentru trustul lui Sechelariu, şeful statului răspunzându-i: "Ce prinţipuri are doamna ziaristă!". Presa din Bacău scrie că există indicii că Sechelariu ar fi devenit unul dintre sponsorii campaniei lui Traian Băsescu.



Traseiştii de ieri, "independenţii" de azi

La ei sunt răi, la noi sunt buni. Acesta este principiul care guvernează politica lui Traian Băsescu. Ce a fost corupt şi condamnabil ieri este bun şi competent astăzi, cu condiţia să slujească interesul de moment al PD-L şi al şefului statului.



Nimeni nu a strigat mai tare împotriva traseismului politic decât PD-L, care a iniţiat şi o lege împotriva turismului între partide. Dar ce spui astăzi nu mai contează mâine dacă interesul se schimbă şi el de la o zi la alta. PD-L a racolat, prin diverse metode de coerciţie, parlamentari de la PNL şi PSD care să înmulţească numărul voturilor în Parlament, dar şi personaje din teritoriu, pe care le-a plantat apoi, drept mulţumire, în funcţii. Exemplul clasic este cel al lui Teodor Niţulescu, fost "corupt" la PSD, actualmente prefect de nădejde al lui Boc. Majoritatea racolaţilor au în trecutul lor unul sau mai multe dosare pe la DNA, care însă nu contează decât atunci când ei se află la celelalte partide. Odată demisionari din acele partide, dosarele lor îşi pierd din importanţă, devenind "persoane care îşi demonstrează nevinovăţia în instanţă". Ion Dumitru, fostul şef al Romsilva, acuzat de PD-L de corupţie pe toate posturile de televiziune, a devenit acum un bun prieten al democrat-liberalilor, fiind achitat într-un dosar şi pe cale să scape şi de al doilea. Drept mulţumire, Ion Dumitru a avut grijă să ajute PD-L la votul privind moţiunea de cenzură.
Traian Băsescu a acuzat structurile privilegiate de la vârful serviciilor secrete şi al Armatei, PD-L a ţipat împotriva "generalilor" lui Vanghelie. Dar atunci când a avut nevoie să fure voturi în Parlament sau primari de la adversari, n-a ezitat să pună stele pe umărul celor care au plecat din PSD ca să vină la el. Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu, Neculai Onţanu sunt acum "generalii lui Băsescu". Cu menţiunea că în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, primii doi, candidaţi la PSD Ilfov, erau acuzaţi de PD-L că fac parte din "mafia imobiliară". Acum sunt chemaţi la consultările de la Cotroceni pentru desemnarea premierului, Băsescu inventând special pentru ei noţiunea de "grup parlamentar al independenţilor", inexistent în regulamentele Parlamentului.