miercuri, 14 aprilie 2010

Sub umbrela lui Adriean Videanu

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
13 Apr 2010 - Actualizat acum 53 minute Dan Odagiu


Sub umbrela lui Adriean Videanu
Craiul David, pionul afacerilor cu energie pentru băieţii deştepţi

Mai toţi directorii instituţiilor deconcentrate au fost daţi afară de guvernul Boc în ultimii doi ani pentru instalarea oamenilor PDL. Spunem mai toţi pentru că unul singur a supravieţuit. Este vorba despre Mihai Ciprian David, actualul şef al Hidroelectrica, membru PSD.
Numit pe 1 iulie 2007 la conducerea Hidroelectrica, Mihai Ciprian David continuă să reziste la conducerea companiei chiar dacă majoritatea membrilor PSD de la conducerea instituţiilor deconcentrate au fost maziliţi. Pentru că trebuie spus că Mihai David a fost preşedinte al organizaţiei municipale PSD din Braşov şi a fost numit în funcţia de director al Hidroelectrica de Adriean Videanu la cererea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană. Mai mult, Mihai David este încă membru PSD. „Mihai David nu mai este preşedintele organizaţiei municipale PSD, deoarece nu a mai candidat la această funcţe, dar este încă membru PSD”, a declarat pentru cotidianul.ro Constantin Niţă, preşedintele organizaţiei PSD Braşov.

Şi atunci rămâne întrebarea: cum de rezistă încă Mihai David în această funcţie cu tot trecutul său? Un prim răspuns vine din prezent.
Zilele trecute a fost semnat un contract între Hidroelectrica şi ALRO, prin care prima societate îi vindea celei de-a doua trei milioane de megawaţi pe an până în 2018. Adică 5,5% din producţia naţională la un preţ care “va fi stabilit în funcţie de o serie de factori, precum cotaţia aluminiului la bursa metalelor de la Londra”.

Practic, preţul de livrare va fi în jur de 31 de euro/MWh, preţ care este cu 30% mai mic faţă de preţul de piaţă, de 44 de euro/MWh. Astfel, dacă s-ar menţine preţurile curente, ALRO va plăti câte 93 de milioane de euro pe an în următorii opt ani. În schimb, Hidroelectrica încasează anual cu aproape 30 de milioane de euro mai puţin comparativ cu preţul de piaţă şi îşi asumă riscul să vândă chiar mai ieftin, în caz că aluminiul se va ieftini şi mai mult.

Iniţiativa contractului aparţine societăţii Hidroelectrica, al cărei director general, Mihai David, a declarat în noiembrie că vrea să propună producătorului de aluminiu ALRO Slatina încheierea unui parteneriat pe termen lung de vânzare a energiei electrice la un preţ care să varieze în funcţie de cotaţia internaţională a aluminiului. David spunea la acea vreme că ALRO nu va rezista pe piaţă dacă va cumpăra la 44 de euro/MWh de la una dintre viitoarele două companii naţionale.

Chiar dacă la prima vedere pare că Hidroelectrica lui Mihai David a făcut o afacere proastă există însă o explicaţie logică a acestui contract. Încă din 2005 ALRO a făcut lobby atât la Stolojan, cât şi la Băsescu pentru cumpărarea de energie la un preţ preferenţial. Memoriul prin care ALRO cerea curent ieftin fusese transmis de Preşedinţie către Ministerul Economiei în 2006 cu următoarea rugăminte: „Domnule ministru Codruţ Şereş, vă rog analizaţi scrisoarea şi dispuneţi măsuri în conformitate cu interesele Guvernului, iar dacă este posibil şi cu interesele economiei naţionale" - era adnotarea preşedintelui Traian Băsescu.

Şi afacerile din trecut ale lui Mihai David ar putea să ne explice prezenţa sa în fruntea Hidroelectrica. Pentru că Mihai David a făcut afaceri cu Corneliu Iacobov, a fost partener de business cu fraţii Păunescu şi a fost cercetat alături de Radu Sârbu într-un dosar ce viza privatizarea hotelului Bucureşti. De numele său este legată şi Afacerea „Aerotravel”. La sfârşitul guvernării Isărescu, firma unde David era acţionar ar fi primit opt miliarde de lei vechi pentru a-i plimba prin lume pe câţiva parlamentari alături de copiii lor în locul unor premianţi la olimpiadă.

Actualul şef al Hidroelectrica ştie pe de rost istoria băieţilor deştepţi din energie. „Toată lumea vorbeşte de băieţii deştepţi, dar nimeni nu se întreabă cum a fost posibil să existe o astfel de situaţie în care Hidroelectrica să fie dezavantajată în relaţia cu ceilalţi producători, iar atunci când a făcut parte alături de aceştia în RENEL-CONEL să fie puternic decapitalizată. Spre exemplu, dacă preţul real al unul megawatt era de 50 de dolari, Hidroelectrica era nevoită să-l vândă cu 5 dolari. În acest context s-a înfiinţat categoria băieţilor deştepţi care a venit şi a spus că nu vă dau 50 de dolari, dar nici 5, ci undeva la 25-30 de dolari. Undeva la mijloc, dar vă dăm banii înainte, ceea ce a permis continuarea dezvoltării companiei. De aceea au semnat aceste contracte pe termen lung. Bineînţeles că au avut şi sprijin politic“, afirma acum două luni Mihai David.

Mai rămâne o singură întrebare: care este preţul menţinerii lui David în fruntea celei mai râvnite companii de energie electrică din România?

Liliana Mincă joacă tare la 2/69

Romania trebuie salvata!
Catavencu.ro
Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 14 Apr 2010

Liliana Mincă este o femeie fatală. Fatalitatea este direct proporţională cu găurile pe care le lasă în urmă Lilişor, prin locurile pe unde a trecut ca angajată. A lucrat ca dactilografă la Balli, firma lui Victor Atanasie Stănculescu. I-a făcut capul mare generalului Ghipsulescu, a pus mîna pe un împrumut, a dispărut în ceaţă cu datoriile neplătite. Concomitent cu Balli, a lucrat ca director comercial la firma Fippi International. I-a pus bulanul în braţe patronului italian, un moşcotano libidinoso, care s-a trezit tîrziu că a rămas fără un autoturism Ford şi 6 miliarde de lei şi fluieră şi acum a pagubă.
De la Agenţia Naţională de Control al Exporturilor a plecat cu informaţii ruşinoase, pe care le foloseşte cu succes împotriva adversarilor politici, în calitate de membru PC şi candidat la parţialele parlamentare, în Colegiul 19.

Cîtă vreme a condus Loteria, instituţia a ajuns puşculiţa poliţiştilor, sereiştilor şi sepepiştilor, cu care s-a înţeles de minune în casele conspirative. Cu banii ce dădeau pe din lături de la Loterie, ca gulerul de bere dintr-o halbă fără măsură, Lili şi-a cumpărat protecţia lui Voiculescu-Felix, sponsorizînd candidaţii partidului în alegeri. Madam Loto, cum îi zic cunoscătorii, a gestionat cele mai controversate cîştiguri din istoria lui 6/49. Perechea ei reală ar fi trebuit să fie Ogică. N-a avut noroc să-l ia de bărbat, dar niciodată să nu zică niciodată. S-a măritat tîrziu, la vîrsta la care o ţărancă din Botoşani, de unde e originară, devine mamaie. Ca să nu rămînă singură cu numele Ghervasuc, madam Loto s-a mai încuscrit cu încă două nume de rezervă, rezervistul SRI Nelu Mincă şi bancherul Mihai Bogza de la Bankcoop. Mincă părea mai ofertant, că pînă la rivuluţiune a fost colonel de Securitate, iar actualmente este director de hotel în staţiunea Saturn şi liderul conservatorilor din Mangalia.

Prevăzătoare din fire, Liliana a jucat pe varianta 2/69: şi-a pus pirostriile cu Mincă, dar se bucură de farmecele lui Bogza şi se lasă vrăjită de ghiersul său irezistibil de devalizator de bănci, că la asta se pricepe de minune, după ce a ţepuit Banca Religiilor. Nunta n-a fost ca-n poveşti, ci fix ca la ghiolbanii ajunşi: rochie Agnes Toma cu 46 de diamante atîrnate pe post de beculeţe şi brelocuri, conduri de Cenuşăreasă din horbotă, o juma’ de mie de invitaţi, restaurant "Paradiso" ca să se asorteze cu fericirea, muzichia lui Botgros şi glasul Mariei Dragomiroiu, nota de plată cu cinci zerouri. Cea mai mare calitate a lui Mincă este că a păşit în lotul tinerelor speranţe care se apropie deja de 65 de ani. Drept care, Lilişor obişnuieşte să-l lase în uichenduri singur acasă şi să-şi petreacă sfîrşiturile de săptămînă, dimineaţa cu Bogza, iar seara cu băieţii, în budoarele conspirative ale securităţii naţionale.


Lilly Mîrlan

Fă-te rudă cu statul pînă treci criza

Romania trebuie salvata!
Catavencu.ro
13 Apr 2010 | Biroul de Investigatii

La ce bun e să fii soţie de demnitar dacă n-ai şi tu un post călduţ, plătit de stat şi rezolvat de bărbat? Că doar nu se cade ca jumătatea mai frumoasă a politicianului român ajuns la borcanul cu lovele să aibă un simplu rol de casnică. La fel cum nici bărbatul însurat bine, cu o doamnă politician de succes, nu se cade să îşi petreacă ziua la cumpărături ori dînd cu aspiratorul prin casă. Politicianul român munceşte fără odihnă pentru binele comun. Iar binele comun al politicianului începe mereu cu binele aproapelui său: soţ, soţie, văr, frate, unchi sau cumătrau.
Citiţi în Academia Caţavencude miercuri despre soţii şi soţiile de politician şi cum îngraşă bugetul propriilor familii cu bani din bugetul tot mai sărăcit al statului.