luni, 23 martie 2009

Notele informative date Securitatii au fost scrise de Rodica Stanoiu, arata expertiza grafologica

Rodica Stanoiu este cea care a scris notele informative pentru Securitate, sub numele conspirativ “Sanda”, potrivit expertizei grafologice realizata la cererea CNSAS.
Potrivit reprezentantului CNSAS, Mihai Ionescu, au fost expertizate documente scrise de Rodica Stanoiu din dosarul de la Directia de Pasapoarte din perioada 1963-1987, un document scris de Stanoiu in 2004 pe cand era ministru al justitiei, declaratiile de avere si de interese si declaratia de necolaborare cu Securitatea, care au fost comparate cu notele informative.

“Expertiza arata ca este 100% aceeasi scriitura in notele informative ca in inscrisurile din dosarul de pasapoarte, ca in documentele recente, ca in declaratiile de avere, de interese, declaratia de necolaborare cu Securitatea”, sustine Mihai Ionescu, dupa cum arata NewsIn.

De asemenea, expertiza ceruta de CNSAS unui expert autorizat a avut ca obiect si compararea notelor informative cu trei documente scrise de Rodica Stanoiu la Institutul de Cercetari Juridice (ICJ) in perioada 1982-1984. Si in acest caz, expertiza arata ca este acelasi scris in notele informative si documentele de la ICJ, chiar daca prezinta unele „elemente diferite intre inscrisuri”.

Potrivit expertizei, din comparatia celor doua tipuri de documente, pe de-o parte notele informative si pe de cealalta parte inscrisurile de la ICJ, rezulta „capacitatea persoanei de a scrie in moduri diferite, litere sau grupuri de litere fiind insa executate similar datorita stereotipului dinamic unic fiecarei persoane”.
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a decis sa efectuaze o expertiza grafologica in dosarul Rodicai Stanoiu intrucat instanta nu a acceptat sa supuna expertizei judiciare decat inscrisurile de la ICJ si notele informative.

Curtea de Apel Bucuresti a dispus, pe 9 februarie, efectuarea unei expertize grafoscopice in dosarul in care Rodica Stanoiu contesta verdictul de politie politica dat de CNSAS in cazul sau, rezultatele expertizei fiind inca asteptate de magistrati.

Rodica Stanoiu a cerut instantei sa dispuna expertiza numai in ceea ce priveste inscrisurile de la ICJ in comparatie cu notele informative, si nu celelalte documente propuse de CNSAS pentru expertizare. Stanoiu a cerut experizarea documentelor din perioada in care ar fi scrise si notele informative, precizand ca a avut un accident de masina si ulterior si-a schimbat scrisul.

Astfel, judecatorii au decis sa se stabileasca, prin expertiza, daca Stanoiu a scris notele informative depunse la dosar de CNSAS.

Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei in cabinetul Nastase, intre anii 2000 si 2004, ar fi dat note informative, sub numele conspirativ "Sanda", incepand cu anul 1983 pana in anul 1987, arata CNSAS in documentele depuse la dosar.

CNSAS noteaza ca, in data de 30 noiembrie 1982, fosta Securitate a propus contactarea "in scopul exploatarii informative a lui Stanoiu Mihaela Rodica", care, intre 1983 si 1985, ar fi furnizat informatii semnate cu numele "Sanda", iar intre 1986 si 1987, ar fi semnat note informative sub numele conspirativ "Georgeta".

Reamintim ca Rodica Staniu a contestat, in anul 2007, decizia data de CNSAS, prin care arata ca aceasta ar fi facut politie politica. CNSAS a respins, pe 6 februarie 2007, contestatia depusa de Rodica Stanoiu, mentinand verdictul initial de politie politica in cazul ei.

Stanoiu a primit primul verdict de politie politica pe 7 decembrie 2006, dupa ce Colegiul CNSAS a decis, urmare a unor expertize grafologice, ca ei ii apartineau notele informative semnate sub pseudonim "Sanda".

Dupa ce a fost audiata prima oara de CNSAS, Stanoiu a demisionat din PSD.


Publicat: astazi 9am