luni, 13 iulie 2009

Nu-i mai satura Dumnezeu pe astia!

Chiar ne stiu prosti, ne vad sclavi si ne trateaza ca si cum nu am fi.

Turism bugetar de criză: Rio, Havana, Bangkok, Dubai pentru angajaţii la stat

Romania trebuie salvata!
Academia Catavencu
11 Iul 2009 | Biroul de Investigatii

Academia Caţavencu vă prezintă cea mai mişto ofertă turistică pentru concediile de anul ăsta. Luaţi-vă adio de la mînăstirile din Bucovina, cortul din Vama Veche sau peştele din Deltă. Anul ăsta, o instituţie de stat dă tonul şi vă prezintă cel mai tare ghid turistic. Nu-l rataţi, că nici nu ştiţi ce pierdeţi.

Numai săptămîna asta, de exemplu, instituţia de care facem vorbire a achiziţionat din bugetul de criză servicii de turism (bilete de avion şi cazare) pentru mai mult destinaţii exotice, din rîndul celor pe care cei mai mulţi dintre noi n-o să le vadă decît în poze sau la televizor.
E cazul, deci, să-i invidiaţi pe fericiţii angajaţi de stat care se vor bronza în vara asta pe plajele din Alicante, staţiune turistică din Spania.

Bănuim că o să aibă ce vedea pe plajă, că doar Spania e plină de românce. Premianţii sînt, însă, cei care vor ajunge la Rio de Janeiro, Caracas sau Havana. Cei mai norocoşi dintre ei vor deveni experţi în turismul sexual după o vizită în Bangkok. Se pare că există şi un filon romantic la conducerea instituţiei ăleia, căci Veneţia se numără şi ea printre destinaţiile pentru care au fost achiziţionate servicii turistice.

Este foarte probabil să izbucnească o mică bătălie printre piţipoancele angajate, care vor face tot posibilul să prindă un loc la excursile în Dubai sau Milano. Urmăriţi, deci, Academia Caţavencu săptămîna viitoare pentru afla în ce alte locuri se vor distra vara aceasta cei mai fericiţi angajaţi ai statului.

Tolontan: "Ridzi este incompetentă. Pentru asta nu există recurs"

Romania trebuie salvata!

12 Iul 2009 | Eugen Istodor
Academia Catavencu

Azi, cînd televiziunile toacă evenimentul pînă nu mai înţelegi nimic din el, iar ziarele stau cu mînile încrucişate, nici un presar nu face ceea ce a făcut Tolontan: a creat o Comisie parlamentară. Comisia asta, de obicei gropar, a dat verdict de vinovăţie. Verdictul confirmă investigaţia jurnalistică. Aţi mai văzut aşa ceva vreodată, în România? Adio, Ridzi, dragă! Şi, chiar dacă Băse şi Boc nu-i dau papucii, Ridzi e îngropată politic. Cu dovezi, nimic mai mult.


Meserie şi atît.

Reporter: Cînd ai fost curajos?
Cătălin Tolontan: Ce curaj? E o treabă de meserie, pur şi simplu.
Şi omul care tunde iarba riscă.
Rep.: Cînd ai ezitat?
C.T.: De multe ori. Ori de cîte ori am primit cîte un pont care suna atît de bine şi, de fapt, ne îndrepta pe o pistă falsă. Ezitarea e condiţie esenţială a unei investigaţii jurnalistice. Dacă ai idei preconcepute, ţi-o furi de nu te vezi. Spunea cineva că duşmanul adevărului nu e minciuna, ci mitul. De pildă, mitul că orice ministru fură. Nu ştim asta. Acum ştim doar că Ridzi este incompetentă. Pentru asta nu există recurs.


Comisia, Ridzi. Vîntu. Voiculescu.

Rep.: Cînd a fost Comisia laşă?
C.T.: Cînd unii bărbaţi din comisie, vezi Boureanu, au făcut trimiteri bădărăneşti la colegele lor. "Masculii politicii româneşti cu maniere de sub centură”, cum a scris Andreea Pora în „22”.
Rep.: Cînd a fost cîştigătoare Ridzi?
C.T.: Ohoooo. Tot timpul. Ei cîştigă mereu, se pitesc şi folosesc imunitatea instituţiei.
Rep.: Ridzi e o victimă mică, îl vizezi pe Băsescu, nu-i aşa?
C.T.: Revin la ideea prejudecăţilor. Nu vizăm pe nimeni. Dar da, am primit multe piste care mergeau către EBA. Numai că ştii cum se întîmplă? Sîntem un grup de jurnalişti care au săpat ca-n filmele cu evadaţi şi, cînd s-au trezit la suprafaţă, au văzut că ajunseseră în curtea lui Vîntu şi a lui Voiculescu, nu în cea a lui Băsescu. Mă explic. Cînd îţi dau acest răspuns ştim, şi vom publica în Gazeta Sporturilor în zilele următoare, că această operaţiune redă fidel starea României: un ministru PD-L, consiliat de un om de PR, Ioana Vîrsta, care a avut ani de zile strînse legături cu SOV, îşi cumpără pe bani publici imagine pentru el şi pentru EBA folosind o firmă apropiată afacerilor Voiculescu, firmă care se alege cu o groază de bani. Veţi vedea cifrele. E tare, e paradoxal şi e pe deplin adevărat!

Cum se face?

Rep.: Cum te-ai prins că e un „peşte gras” povestea aceasta?
C.T.: Cînd am văzut că, în contracte, scrie negru pe alb că se cumpără ştiri şi reportaje.
Rep.: Cum de ai transformat-o într-o campanie? Cum de a fost „înghiţită” de o comisie?
C.T.: Publicul a transformat-o într-o campanie. Puşi în faţa probelor, oamenii au zis: „Ahaaa, noi simţeam că aşa se întîmplă, dar uite cu acte şi sume că ni se confirmă senzaţia că trăim într-un stat organizat, dincolo de ideologiile politice, ca să ne fure.
Rep.: Care-i strategia, în condiţiile în care presa termină un subiect în trei zile?
C.T.: Tactica e să foloseşti mulţi oameni. Eu am absorbit prea multă imagine, dar să ştii că sîntem patru care am lucrat pur pe editorial. Alţi zeci pe net. Plus oamenii de la marketing pe promovarea subiectului. Iar strategia e să te comporţi ca şi cum ai fi un copil din clasa a patra care vrea să afle. E uluitor cîte drepturi au românii şi nu ştiu. Dreptul de a avea acces la documentele ministerului, dreptul de a întreba public ceva pe CNA, dreptul de a asista la Comisia parlamentară de anchetă. Credem că asta le-a plăcut oamenilor, dincolo de subiectul Ridzi în sine: să descopere împreună cu GSP căi de aş lua înapoi puterea. Puşi în faţa acestei curiozităţi legitime şi primare, unii mari oameni politici se dovedesc nişte sacouri umplute cu aer. Pentru că ei s-au obişnuit să fie între ei. Staţi niţel, fraţilor, că nu aveţi decît un mandat! Sînteţi custozii puterii noastre, nu proprietarii ei.
Rep.: PDL-ul de ce se teme? PSD-ul de ce se bucură? PNL-ului ce i-a convenit?
C.T.: PDL se teme că Băsescu îl manipulează şi că, la final, preşedintele se va arăta indignat că partidul nu a ştiut să rezolve cazul şi că va încerca să facă din asta combustia sa pentru prezidenţiale. PSD se bucură degeaba dacă nu se reformează interior. PNL a avut ocazia să arate ca un partid de opoziţie.
Rep.: Ai fost manipulat vreodată?
C.T.: În cazul acesta, nu. Pentru că am coroborat mereu informaţiile. Încă ceva. Nu ne-a ajutat nimeni din zona discretă. O tăcere asurzitoare dinspre servicii.


"Neglijenţă în serviciu" şi "delapidare"

Rep.: Care-i diferenţa între „neglijenţă în serviciu” şi „delapidare”? Care-s avantajele unui verdict, care ale celuilalt?
C.T.: Sincer, eu nu cred că Monica Ridzi a luat banii. Nu am găsit nici o legătură între ea şi firme. Dar să mai aşteptăm, cazul s-a răsturnat de cîteva ori. Deci, nu credem că e delapidare.
Rep.: Cînd vei fi mulţumit? E mulţumirea demisiei lui Ridzi-Piţi, ce poate fi mîine, sau a rezolvării cazului, care nu poate fi niciodată?
C.T.: Sînt convins că se va rezolva cazul, în sensul informaţiei complete care va ajunge la oameni. Demisie, demitere, proces, asta e treaba altora.
Rep.: Ai nevoie de un verdict juridic, trecut prin tribunalele de mii de ani justiţie, sau de un moment intermediar, gen Comisia? Care ţi se pare o reuşită? Cînd ai fi mîndru de tine?
C.T.: Sînt mîndru de echipa de la GSP şi de cititori. 140.000 de oameni au citit zilnic despre caz şi au recţionat, vorbim doar despre cei de pe net.


Culoarul parlamentului ca birou

Rep.: De ce un Boureanu disturbator? Cît de zero este?
C.T.: Am fost dezamăgit de Boureanu. Şi nu mă refer doar la replica „domnişorică”, ci la ceea ce oamenii nu puteau vedea: nu l-a interesat să intre în caz, să înţeleagă. Venea, făcea gherillă verbală o oră şi apoi pleca. Spre deosebire de Voinescu, de pildă, căruia, dacă-i strîngi întrebările din stenograme, vei vedea că a vrut să înţeleagă şi că a şi înţeles. De aceea, nici n-o susţine pe Ridzi, altfel decît cu o loialitate moderată faţă de partid.
Rep.: Cum ai putut sta acolo, la Comisie, pe holurile Parlamentului? Ce aşteptai? Cum te simţeai? Cum de nu ai cedat psihic, fizic?
C.T.: Pentru un redactor-şef, care stă toată ziua la birou şi între paginile mereu create de colegii săi, cazul Ridzi e ca o vacanţă de o lună într-o profesie de care munca de zi cu zi te îndepărtează. Da, e foarte obositor, dar face sens.
Rep.: Ce contează cînd eşti, de fapt, singur?
C.T.: Replicile din filme, starea pe care ţi-o dau cărţile. Sînt caraghios, dar am visat, şi s-a întîmplat într-un fel, ca cei de la televiziuni să vină şi să spună „N-am vîndut ştiri”. Aşa cum, la comisia Senatului SUA, au venit producătorii de ţigări şi au spus: „Nu ştim că ar produce dependenţă”. Ştii, e o imagine celebră. Ridică mîna, spun asta şi, peste ani, cînd se dovedeşte că au minţit, toată lumea reia momentul. Au vîndut ştiri, ce naiba, au fost peste 600 în cîteva zile despre 2 Mai, Ridzi şi EBA!


Inima, Diţă

Rep.: Ce sau cine te putea părăsi ca să cedezi şi tu?
C.T.: Inima.
Rep.: De ce nu reuşim noi, ca români, în nimic mare lucru?
C.T.: Constantina Diţă a cîştigat la aproape 40 de ani Maratonul.
Rep.: E iulie, lumea e la mare-munte-străinătate, nu-i pasă de morală.
C.T.: Îi pasă. Cazul Ridzi nu e unul etic. Ţine de incompetenţa şi de sifonarea banului public de către un sistem transpartinic. S-a ajuns la o stare de prerevoltă a electoratului evoluat. „Aşa îţi trebuie că ai rămas pe ideea Băsescu printre ultimii!”, mi-au spus prietenii. Dacă PD-L ar face sondaje ca în State, cu telefoane, ca să măsoare rapid efectul acestui caz, cred că s-ar îngrozi cu adevărat. Dacă se uită pe demografice, vor vedea că pierd felii exact din publicul lor.


"Nu se mai putea aşa. Într-un buletin, avem 5 ştiri din 10 obligatorii!"

Rep.: Cum a lucrat mass-media în favoarea campaniei? Cînd a greşit? Cînd a salvat-o?
C.T.: Am primit zeci de telefoane de la oameni din televiziuni. „Băi, foarte bine. Nu se mai putea aşa. Într-un buletin, avem 5 ştiri din 10 obligatorii!”. Cred că asta e foarte important.
Rep.: Agentul „Criza” te-a ajutat în campania ta? Există criză?
C.T.: Da, ne-a ajutat. Pentru că e logic. A spus-o Dick Morris cînd a venit în România: „Oameni buni, corupţia nu e un concept moral. E felul în care unii vă iau banii şi, în loc să facă spitale şi autostrăzi, îi bagă în conturi. Bunăstarea lor nemeritată reprezintă subdezvoltarea voastră”. În momente de criză, asta se simte mult mai acut.

Botezatu si-a facut bar in Herastrau fara autorizatia primariei

Romania trebuie salvata!
Sursa 9am
13.07.2009

Directia de Control si Inspectie din cadrul Primariei Capitalei a constatat ca in Herastrau se lucreaza la de zor la terasa designerului vestimentar. Drept urmare, intre Botezatu si primarul Capitalei s-au starnit declaratii contradictorii

"Cu tot respectul pentru domnul primar Oprescu, pe care il admir, locatia era o groapa de gunoi. Am luat in chirie un spatiu privat, deci nu stiu foarte exact, daca cineva, chiar si primaria, ar trebui sa se implice. E nevoie de oaze din astea, in care te poti relaxa, odihni, nu cred ca deranjam. Prin tot ce facem noi nu se doreste decat sa se ofere un confort. Ziua te plimbi cu un copil si copilul acela doreste sa bea un suc, sa te poti opri intr-un loc civilizat si sa bei un suc", a declarat designerul pentru Pro TV, potrivit Cancan.

Replica primarului Oprescu nu a intarziat sa apara: "Sa inteleaga marlanii ca gata, s-a terminat cu pusul botului la toate afecerile acestea oneroase. Prin desfiintarea constructiilor amplasate ilegal, am reintrodus in circuitul spatiilor verzi circa 41.750 de metri patrati si nu ne oprim aici. Vrem sa convingem cu sprijinul procurorilor ca legea trebuie respectata chiar si de cei cu potenta financiara foarte mare".

Top ministri "penali"

Romania trebuie salvata!

Monica Iacaob Ridzi nu este nici primul si cu singuranta nici ultimul ministru cercetat penal. Lista "suspectilor" se intinde pe parcursul multor ani si guvernari.

Va prezentam un top al fostilor ministri "infractori" si cateva detalii in privinta acuzatiilor si dosarelor acestora.

* 1. ADRIAN NASTASE, prim-ministru 2000-2004; 4 dosare - fostul premier, actual deputat, nu pare sa fie aproape de "pedeapsa":


- Zambaccian 1: Fostul premier trebuie sa justifice provenienta unor geamuri de tip termopan si a mai multor materiale de constructie pentru locuintele sale.
- Zambaccian 2 (disjuns din primul): Nastase este cercetat alaturi de fostul ministru al transporturilor si constructiilor Miron Mitrea (PSD) si se refera la modul in care au fost facute anumite numiri in functii publice.
- Trofeul Calitatii: Acest dosar tocmai a fost blocat din motive procedurale in instanta si se refera la banii folositi de Nastase in cursa prezidentiala din 2004, pe care a pierdut-o in fata principalului sau adversar politic, Traian Basescu.
- Matusa Tamara: Fostul premier social-democrat este chemat sa dea explicatii in legatura cu o mostenire de 1 milion de dolari despre care a spus ca ar fi primit-o de la Tamara Cernasov, matusa sotiei sale.

* 2. MIRON MITREA, ministrul Transporturilor 2000-2004; 3 dosare - cercetat pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals. Pe langa acestea, Mitrea e suspectat de implicare in afacerea "Necolaiciuc". In cel de-al treilea dosar, "Caltabosul", Mitrea este acuzat de trafic de influenta.


* 3. CODRUT SERES, ministrul Economiei 2004-2007; 2 dosare - cercetat pentru complot si subminarea economiei nationale in dosarele Electrica Muntenia Sud si Hidroelectrica.


* 4. GEORGE COPOS, fost vicepremier 2004-2006; 1 dosar - cercetat in dosarul Loteria, alaturi de presedintele fondator al PC Dan Voiculescu si de fiica acestuia Camelia Voiculescu, pentru spalare de bani si fals.


* 5. NAGY ZSOLT, ministrul Comunicatiilor 2004-2007; 1 dosar - DNA a deschis in septembrie 2006 un dosar penal cu privire la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai, in diferite societati comerciale si cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public si privat al statului, ca urmare a acestor activitati.


* 6. PAUL PACURARU, ministrul Muncii 2007-2008; 1 dosar – suspectat de DNA pntru luare de mita, deoarece l-ar fi rugat pe liderul PNL Gorj, Ilie Morega, sa intervina pe linga directorii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si complexurilor energetice Turceni si Rovinari sa-i acorde contracte pentru perfectionare profesionala societatii Intratest, firma lui Mihnea Pacuraru, fiul ministrului.


* 7. TUDOR CHIUARIU, ministrul Justitiei aprilie-decembrie 2007; 1 dosar - este acuzat in dosarul "Posta" ca ar fi avizat Ordonanta prin care un teren din patrimoniul public al statului a fost trecut in cel privat, in scopul facilitarii asocierii Postei Romane cu societati comerciale in vederea vinzarii respectivului treren. Procurorii banuiesc ca avizarea a avut ca efect posibila fraudare a patrimoniului statului.


* 8. DECEBAL TRAIAN REMES, ministrul Agriculturii 2007; 1 dosar - "Caltabosii si palinca" - acuzat de luare de mita. Remes este acuzat de procurori ca a luat mita 15.000 euro, caltabosi si palinca de la Ioan Muresan, pentru a aranja o serie de licitatii in favoarea omului de afaceri Gheorghe Ciorba. Remes a fost filmat in timp ce lua plicul cu bani.


* 9. VICTOR BABIUC, ministrul Apararii Nationale 1996-2000; 1 dosar - dosarul in care este acuzat de mita si abuz in serviciu are ca obiect doua schimburi de terenuri dintre MApN-ul condus de Babiuc si Gigi Becali, care s-a ales cu 30 de ha in cartierul Pipera, parte din acestea fiind vindute ulterior fiicei lui Babiuc.


* 10. NICOLAE VACAROIU, prim-ministru 1992-1996; A fost cercetat in dosarul Jimbolia deschis de Parchetul General in 2000 privind incalcarea embargoului asupra carburantilor, impus de ONU Iugoslaviei. Cercetarea nu a putut progresa pentru ca Vacaroiu avea imunitate parlamentara. Dupa alegerile din 2000 dosarul Jimbolia a fost inchis.


Facem exceptie de la "regula" si va oferim un loc in plus in top, in persoana ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi.

* 11. MONICA IACOB RIDZI - cea mai noua prezenta pe lista ministrilor penali, actualul ministru al Tineretului este acuzata de delapidare de fonduri si abuz in serviciu, prin atribuirea contractelor de publicitate pentru "Ziua Tineretului", insumand 500.000 euro.


Guvernul Boc - ministrii cu "fals in declaratii"

ANI investigheaza 8 ministrii din Cabinetul Boc, verificand modul de dobandire a averii de catre acestia. Potrivit Coalitiei pentru Romania Curata acesti ministrii sunt: ministrul Economiei, Adriean Videanu (PD-L), ministrul Transporturilor, Radu Berceanu (PD-L), ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu (PSD), ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea (PD-L), ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (independent), ministrul Apararii, Mihai Stanisoara (PD-L), ministrul de Interne, Dan Nica (PSD).

Publicat: astazi 9am
Autor: Alexandra Grindean