joi, 15 decembrie 2011

VIDEO ICCJ: Nastase, achitat in dosarul "Matusa Tamara"

Romania trebuie salvata!

de Attila Biro, Victor Cozmei HotNews.ro

Joi, 15 decembrie 2011, 12:22 Dosare Anticoruptie


Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-au achitat pe Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara" in care fostul premier, fostul sau consilier Ristea Priboi si fostul sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), Ioan Melinescu, sunt acuzati de fapte de coruptie. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs. Procurorii DNA au cerut o pedeapsa de 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru Adrian Nastase in acest caz. Dosarul "Matusa Tamara" este al treilea in care fostul premier Adrian Nastase a fost deferit justitiei de catre DNA.

•Completul format din judecatoarele Luminita Zglimbea, Sofica Dumitrascu si Angela Dragne au hotarat achitarea lui Adrian Nastase pentru infractiuni de dare de mita in dosarul "Matusa Tamara".
Potrivit minutei sentintei Adrian Nastase a fost achitat in baza articolului 10 litera d din Codul de Procedura Penala, acest articol spune ca "faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii".




ICCJ a mai decis si achitarea inculpatilor Ioan Melinescu si Ristea Priboi. Vezi aici minuta sedintei de la ICCJ in care Adrian Nastase a fost achitat in dosarul Matusa Tamara.

Magistratii au mai hotarat ca toate cheltuielile de judecata vor fi suportate de statul roman, dupa ce judecatorii instantei supreme au respins cererea lui Ristea Priboi ca denuntatorul Genica Boerica sa plateasca cheltuielile de judecata.

Decizia poate fi atacata cu recurs la Completul de 5 judecatori al ICCJ.

Avocatul lui Nastase, Ion Cazacu a explicat ca fostul premier a fost achitat pentru ca instanta a constatat ca fapta nu exista. "Andrian Nastase a fost achitat in baza articolului 10, litera A din Codul de Procedura Penala ceea ce inseamna ca instanta a constatat ca fapta de care e acuzat Nastase nu exista", a spus Cazacu.

"A fost o judecata dreapta. Este o solutie corecta", a spus Cazacu.

Pronuntarea sentintei in dosarul Matusa Tamara a fost amanat de doua ori pana acum. In urma cu o saptamana prezent la un termen in dosarul Trofeul Calitatii, Adrian Nastase a declarat ca este optimist in privinta verdictului si ca astepata sa fie achitat.

Dosarul "Matusa Tamara"

Potrivit procurorilor DNA, Melinescu si Nastase s-au intalnit in noiembrie 2000, primul (pe atunci membru al conducerii ONPCSB) informandu-l pe politician (pe atunci deputat) ca in cadrul ONPCSB exista in lucru un dosar privind depunerea de catre Dana Nastase a sumei de 400.000 de dolari intr-un cont deschis la banca Creditanstalt (devenita mai tarziu HVB Bank).

Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca va bloca dosarul pana dupa alegeri, iar dupa numirea in functia de presedinte al ONPCSB ar fi sustras lucrarea respectiva, pe care i-ar fi inmanat-o lui Ristea Priboi, la acea data consilier al lui Adrian Nastase. De fata s-ar fi aflat si controversatul om de afaceri Genica Boerica, care apare ca martor al acuzarii.

Conform rechizitoriului, informatiile din dosarul sustras de Melinescu ar fi demonstrat ca suma depusa de Dana Nastase nu era justificata de venituri.

"Potrivit unui contract de vanzare-cumparare anexat de catre depunator, reiesea ca suma de 400.000 USD, depusa in numerar, provenea din vanzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri si a altor bunuri de valoare de catre matusa Danielei Nastase, pe nume Cernasov Tamara, care avea imputernicire in contul personal al Danielei Nastase deschis la Bank Austria Creditanstalt.

Conform acestui document, s-ar presupune ca 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Bancila, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezesti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy si Lalique, obiecte valoroase de mobilier si 30 piese bijuterii aur totalizand cca. 600 grame s-au aflat in apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, in varsta de 91 de ani, care locuia singura.

Dovezi certe ca aceste bunuri s-au aflat in posesia si proprietatea vanzatoarei nu exista insa, intrucat aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care sa ateste dobandirea bunurilor respective, ci numai o declaratie de buna credinta", arata procurorii.
•Citeste aici rechizitoriul dosarului Matusa Tamara.
Dosarul "Matusa Tamara" - de 1659 de zile in instanta. Termenul de prescriptie: iulie 2013

Intr-un raport de monitorizare a 27 de mari dosare de coruptie realizat de HotNews.ro, dosarul "Matusa Tamara" apare in top zece cele mai intarziate dosare in instanta, inregistrand 1.659 de zile, adica aproape 4 ani si 6 luni.

Tot in acelasi raport, dosarul "Matusa Tamara", judecat la ICCJ, este pe locul doi in topul dosarelor care se apropie de termenul de prescriptie. Potrivit informatiilor de la Curtea Suprema, dosarul fostului premier Adrian Nastase are termen de prescriptie in iulie 2013, adica peste un an si sapte luni.

Dosarul "Matusa Tamara" a fost judecat in 22 de termene, adica magistratii au dat in emdie cate un termen la 78 de zile (Doua luni si 16 zile).