miercuri, 28 octombrie 2009

PDL face zid în jurul lui Omar Hayssam

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
27 Oct 2009 Lucian Gheorghiu

Şeful comisiei de apărare din Cameră, Costică Canacheu încearcă să evite redeschiderea cazului Omar Hayssam.
Reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR din Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor au decis ieri, să-l invite la audieri pe consilierul de stat Constantin Degeratu pentru a da amănunte despre recentele dezvăluiri din presă privind mai vechiul caz “Omar Hayssam”. Este vorba de stenograma în care Degeratu îl informază pe Hayssam că preşedintele Traian Băsescu îi garantează imunitatea Deputaţii PDL din comisie s-au împotrivit acestei decizii şi, fiind în minoritate, au părăsit lucrările comisiei.
Câteva ore mai târziu, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele comisiei, deputatul PDL, Costică Canacheu a declarat că demersul celorlalte partide este unul “pur electoral”.

“Cazul Hayssam este unul închis. S-au pronunţat autorităţile statului, este o condamnare în justiţie a lui Hayssam, deci nu mai este cazul să discutăm ceva despre el”, a precizat Canacheu. Nu a fost acesta singurul scandal al zilei la comisie. Costică Canacheu a prezentat în şedinţa de ieri concluziile anchetei privind “scandalul Băbeni”, dar reprezentanţii celorlalte partide nu l-au votat, susţinând că mai este necesară audierea jurnalistului Sorin Roşca Stănescu şi a încă unor persoane implicate. Canacheu s-a jurat în faţa presei că raportul este unul obiecitiv, menţionând că a fost elaborat de experţii comisiei. Ce a uitat însă să spună deputatul PDL este că aceşti experţi depind 100% de voinţa preşedintelui Comisiei.

Politicienii nu se pot ţine departe de cele sfinte. Goana după moaşte, obicei de campanie electorală?

Romania trebuie salvata!
27 Oct 2009 Cristina Mihalascu

Moaştele şi hramurile bisericeşti au înfierbântat candidaţii la Preşedinţie înainte şi după startul oficial al campaniei electorale, domniile lor folosind abil evenimentele religioase drept momente prielnice pentru a face băi de mulţime.
Concomitent, un raport recent al Departamentului de Stat American atrage atenţia că legătura electorală strânsă dintre religios şi politic în ţara noastră afectează bunul mers al democraţiei.
Candidatul social democraţilor, Mircea Geoană, a participat la slujba religioasă a Sfântului Dumitru de la Patriarhie, unde a iscat valuri de nemulţumiri pentru că nu a stat la coadă şi s-a băgat în faţă pentru a se închina la moaştele sfinţilor, în condiţiile în care o mie de oameni aşteptau să facă acelaşi lucru.


Pe 14 octombrie, după acelaşi model, preşedintele în exerciţiu şi prezidenţiabilul pedelist Traian Băsescu s-a închinat la moaştele Sfintei Parascheva şi, pentru a nu-şi lua înjurături, a declarat plin de indignare că fotografii exagerează cu imaginea sa şi nu lasă femeile să ajungă la catafalc.
La ieşirea din biserică, preşedintele a dăruit plin de pioşenie unei fete de 12 ani o icoană a Sfintei Parascheva şi a decis să nu mai meargă la cantină pentru a gusta sarmale alături de pelerini.

Raportul publicat ieri de administraţia Obama critică violent „alianţa electorală“ dintre politicieni şi Biserica Ortodoxă, spunând că apariţiile publice ale feţelor bisericeşti alături de lideri politici importanţi au scopuri politice şi îndeamnă la susţinerea anumitor poziţii politice.
„Având în vedere contextul electoral, în martie şi mai 2008, Guvernul a alocat circa 200 de milioane de dolari pentru construirea şi repararea bisericilor, iar majoritatea fondurilor au revenit Bisericii Ortodoxe; parlamentarii liberali au propus un proiect de lege pentru restituirea pădurilor primite de mănăstiri în perioada interbelică, iar Partidul Social Democrat a propus creşterea salariilor clerului şi a cerut ca preoţii să nu fie anchetaţi pentru posibilele legături cu Securitatea“, condamnă negru pe alb raportul americanilor.
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe nu au o lege expresă care să le interzică legătura cu oamenii politici, ci o hotărâre a Sfântului Sinod, care face „un călduros apel către liderii partidelor politice din România să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti“.
Aceeaşi hotărâre explică cum printre îndeletnicirile incompatibile clerului se numără politica partinică, participarea la campaniile electorale, calitatea de membru al unui partid politic, candidatura la primărie, preşedinţie sau candidatura pentru a deveni membru al Parlamentului sau Consiliilor Locale.
În cazul nerespectării acestor recomandări, reprezentanţii Bisericii sunt pedepsiţi şi sancţiunea poate merge până la excluderea din preoţie.
Părintele Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei, a declarat pentru Cotidianul că raportul întocmit de americani este inspirat „din presa românească“ şi de către reprezentanţii societăţilor civile. În plus, părintele consideră că autorii raportului nu au ţinut cont de solicitarea Patriarhului României, Prea Fericitul Daniel, de a contacta Biserica pentru a-şi prezenta punctul de vedere. „Văd o serie de acuzaţii, dar nu găsesc probele. BOR este neutră din punct de vedere politic, nu există vreun gest de susţinere a vreunui candidat la Preşedinţie”,ne-a declarat părintele Stoica.
În privinţa acuzelor de creştere salarială a clericilor, părintele este de părere că de aceşti bani beneficiază toţi membrii cultelor şi ei reprezintă contribuţiile enoriaşilor la bugetul de stat, nu finanţări partizane.
Referitor la suma de 200 de milioane de dolari investită în construirea şi repararea bisericilor, părintele a spus că 80% din patrimoniul naţional este reprezentat de locaşurile de cult şi restaurarea lor este responsabilitatea statului, care nu a restituit Bisericii toate proprietăţile pe care le are.

Potrivit părintelui Stoica, prezenţa oamenilor politici la evenimentele religioase este un fapt firesc pentru că nimănui, om politic ori ba, nu i se poate interzice participarea la liturghie. „Responsabilitatea revine strict politicianului care se afişează, dar nu putem uita faptul că şi el este creştin ortodox. Ar fi fost de-a dreptul condamnabil dacă politicienii ar fi folosit aceste prilejuri şi s-ar fi suit pe podium să susţină discursuri pentru oamenii prezenţi la eveniment“, este de părere părintele Stoica.

Referitor la coincidenţa că actuala campanie a avut loc în acelaşi timp cu sărbătorile religioase şi cu faptul că s-au celebrat şase moaşte, părintele Stoica spune că nu are vreo legătură cu faptul că este an electoral, ci cu faptul că „anul acesta este pentru Patriarhia Română an comemorativ“.


Cultele, „miluite“ în plină criză

Iniţial, prin Legea bugetului de stat pe anul 2009, pentru susţinerea cultelor au fost alocate 105,8 milioane de lei. La rectificarea din aprilie, anul curent, suma a fost diminuată cu 10,6 milioane de lei. Din aceşti bani, circa 61,4 milioane de lei au fost alocate la 816 unităţi de cult, care au obligaţia să transmită până la 21 noiembrie, anul curent, documentaţia privind modul în care banii vor fi folosiţi. Majoritatea fondurilor merg la repararea sau restaurarea locaşurilor de cult sau la construirea unora noi. Restul de 33,6 milioane de lei au rămas în vistieria Ministerului Culturii. Bugetul pentru salariile preoţilor, ale profesorilor la facultăţile de teologie şi ale personalului neclerical a crescut de la 186,8 milioane de lei în 2008 la 280,6 milioane de lei în 2009. (Adrian Popa)

Guvernul campaniei electorale, Consilierii lui Băsescu, între lefegii la stat şi la Traian Băsescu

Romania trebuie salvata!
27 Oct 2009 Cristian Oprea, Cristian Anghelache

Demnitari ai statului român din aparatul de lucru al preşedintelui României, Traian Băsescu, s-au alăturat, pe bani publici, consilierilor electorali ai candidatului Traian Băsescu.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut şi ieri, aşa cum făcut-o zilnic de la debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, şedinţe organizatorice şi strategice la sediul său de campanie electorală din centrul Bucureştilor. În imaginile transmise luni în direct chiar pe pagina de Internet basescu.ro au apărut şi demnitari ai statului român la acea şedinţă, deşi Traian Băsescu are deja şi o echipă de consilieri electorali. Consilierii de la Palatul Cotroceni sunt plătiţi din bani publici pentru a-i servi pe contribuabilii români şi nu pe un candidat aflat în campania electorală.
Candidatul susţinut de PDL pentru un nou mandat prezidenţial şi-a făcut echipă proprie de campanie, adunând la grămadă miniştri în funcţie, consilieri prezidenţiali, parlamentari ai PDL, ziarişti, colaboratori mai vechi sau mai noi.
Elena Udrea, Sebastian Lăzăroiu, Valeriu Turcan, Marian Zlotea, Sever Voinescu şi Liviu Negoiţă, pe de o parte, dar şi Nicoleta Savin şi Carol Sebastian reprezintă oamenii pe care se bazează, în principal, prezidenţiabilul Traian Băsescu.
Adică un fel de guvern al său de campanie electorală. Dacă fosta şefă a cancelariei sale Elena Udrea se va ocupa de programul politic al lui Traian Băsescu, organizarea politică va fi în gestiunea primarului sectorului 3, Liviu Negoiţă. Şi ceilalţi oameni din stafful de campanie au atribuţii mai mult sau mai puţin stabilite. Pentru a nu fi acuzaţi că sunt angrenaţi paralel pentru susţinerea unei campanii a unui candidat, fiind plătiţi din bani publici, unii dintre oamenii preşedintelui au rezolvat în mod onorabil dilema: demnitar versus consilier de campanie. Astfel, Marian Zlotea, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), cu rang de secretar de stat, şi-a luat concediu fără plată până la finele campaniei electorale, după cum a declarat consilierul său de presă, Raul Balogh.




Sebastian Lăzăroiu, consilier prezidenţial în cadrul Departamentului de Planificare şi Analiză Politică, şi Valeriu Turcan, consilier la Departamentul de Comunicare Publică, deputatul PDL de Prahova, Sever Voinescu, şi primarul Liviu Negoiţă intră în categoria bugetarilor aflaţi în funcţii de conducere, ce sunt implicaţi în campania electorală. Cei doi consilieri de la Cotroceni sunt plătiţi cu salarii de demnitari din bugetul de stat pentru a-l consilia pe Traian Băsescu în calitatea sa de preşedinte al României şi nu în cea de candidat la alegerile prezidenţiale. Acum, Băsescu are doi purtători de cuvânt cu rang de demnitar: Sever Voinescu, deputat PDL, pentru campania electorală, şi Valeriu Turcan, consilier de stat, pentru activităţile de la Palatul Cotroceni.
Cotidianul le-a cerut în mod oficial celor doi consilieri de la Palatul Cotroceni să-şi clarifice statutul, dar aceştia nu au răspuns ziarului nostru.
De la Gigi la Traian

Pe lista colaboratorilor actuali ai lui Băsescu se mai află şi ziariştii Nicoleta Savin şi Carol Sebastian. Despre acesta din urmă au apărut documente la CNSAS că ar fi colaborat cu fosta Securitate. În schimb, surprinde prezenţa Nicoletei Savin în stafful de campanie, după ce a fost mult timp consiliera lui Gigi Becali, care candidează şi el la prezidenţiale.