luni, 28 septembrie 2009

Frauda record: Reteta de insulina pentru 22 de an

Romania trebuie salvata!

Pentru aceasta paguba imensa este banuit doctorul Tiberius Mogos, de la institutul de diabet "N.C. Paulescu".




Procurorii il ancheteaza deja pe doctorul Tiberiu Mogos, dar si pe farmacistii care au decontat cele doua retete fictive la Casa de Sanatate.



"Comisia de evaluare din Ministerul Sanatatii a constatat ca este vorba de suma de 21 de miliarde de lei vechi (aproximativ 500.000 de euro - n.r.), care reprezinta cumulul prescriptiilor din anii 2008 si 2009", a declarat purtatorul de cuvant al ministrului Sanatatii, Mihai Ursa, potrivit Gandul.



Ministerul Sanatati (MS) a descoperit in urma unui control, ca medicul Tiberius Mogos ar fi prescris si retete care ajungeau sa valoreze si 100.000 lei fiecare. Pacientii care primeau aceste retete erau apoi indrumati catre lantul de farmacii "2NA Farm", unde aceastea erau incasate si ulterior decontate la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, noteaza Adevarul.



Totodata, MS sustine ca, printre altele, doctorul Mogos a prescris doua retete cu medicamente antidiabetice, a calor valoare cumulata depaseste 200.000 lei. Fiecare reteta includea prescriptii medicale de cate 270 de bucati de stilouri cu insulina, sau tratameul unui diabetic pentru 22 de ani. In mod normal prescriptiile nu se pot face pentru o perioada mai mare de 90 de zile.



Intrebat ce stie despre acest caz, Tiberius Mogos a declarat ca tot ceea ce a aflat in legatura cu subiectul este din presa. "Am inteles ca m-am imbogatit cu jumatate de milion de euro. Acest lucru este absurd. Nu aveam ce sa fac cu insulina prescrisa pe opt luni de zile. Acest medicament se elibereaza gratuit, este tratamentul persoanelor bolnave de diabet, care apartin unui program national de sanatate. Nu o puteam vinde mai departe. Si in plus, daca faceam acest lucru, trebuie sa inteleg ca pacientii mei mureau (....) Cat despre retete eliberate, cele doua, nu vreau sa gasesc o scuza faptul ca lucrez singur, nu am asistent care sa ma ajute. Zilnic, am in jur de 200 de pacienti si e normal sa gresesti. Bun, am gresit eu, dar cei de la farmacie nu trebuiau sa se autosesizeze, mai ales cand o farmacista poate elibera pe o reteta cel mult trei bucati de insulina, pentru trei luni? Cand a vazut 270, nu si-a dat seama ca e ceva in neregula? Pentru o astfel de cantitate, trebuie sa iei insulina cu un maxi taxi", a declarat doctorul, potrivit Gandul.



Intr-o alta declaratie, de data aceasta pentru Adevarul, doctorul Mogos sustine ca acuzatiile care i se aduc sunt "niste aberatii" si ca cel mai "probabil vor" sa-i ia pacientii si sa-i redistribuie altor medici. Doctorul Tiberius Mogos, care nu a fost inca audiat in cadrul anchetei, are circa 350-400 de pacienti saptamanal, in timp ce alti medici au "doar cate 80-90".



Ministrul Sanatatii, Ion Balzac a dispus ca pana la finalul anchetei doctorul Tiberius Mogos sa nu mai poata prescrie retete. Totodata, ministrul a mai cerut inchidera farmaciei si recuperarea pagubei.



„Retetele n-au fost eliberate, n-au ajuns niciodata in farmacie. Este doar un circuit scriptic in farmacie. Verificarile ministerului au aratat ca la farmacia respectiva au fost decontate 9.000 de retete dubioase. Este o problema si cu cei care se ocupa de validarea acestor retete, probabil ca ar fi trebuit sa se sesizeze daca era decontata o reteta de 100.000 de lei“, a declarat Bazac.



Daca este vinovat sau nu doctorul Mogos, ramane de vazut, insa ce este cu mult mai important, e faptul ca inca de la finele lunii iulie, fondurile pentru programul national de diabet zaharat erau insuficiente.



Publicat: astazi 9am.ro

Cum mascheaza Basescu afacerile cu armament?

Romania trebuie salvata!

Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu este de parere ca socanta propunere a presedintelui Traian Basescu privind legalizarea drogurilor si a prostitutiei nu este o manevra electorala, ci o diversiune pentru a ingropa scandalul legat de afacerile cu armament, in care fratii Basescu sunt, de fapt, implicate din decembrie 2008.




Basescu, obsedat de diversiuni



"Exlud categoric ipoteza vehiculata in media, ca presedintele ar urmari voturile consumatorilor de droguri si ale prostituatelor prin propunerea facute recent de legalizare a acestora, in realitate asistam la o diversiune clasica, menita sa ingroape anumite subiecte fierbinti" a afirmat Rosca-Stanescu, intr-o declaratie data Inpolitics.



El a adaugat ca in aceasta perioada exista mai multe teme legate de Traian Basescu, incomode pentru el, precum ar fi criza economica, unde Romania se plaseaza pe ultimul loc in ce priveste eficienta masurilor luate, ori scandalul armelor, care e in plina ancheta la comisia de Aparare a Parlamentului si altele de acelasi calibru.



Astfel, pentru acoperirea acestor teme, seful statului a facut acele propuneri uimitoare si socante, stiind ca ele vor atrage atentia publicului.



"Inca de acum multi ani, cind eram prieten cu Basescu, pot sa va dezvalui ca avea o obsesie pentru diversiuni si analiza permanent modul in care un scandal mediatic putea fi acoperit cu un altul, lansat in mod controlat, deci e un specialist in domeniu", a mai comentat jurnalistul.



Tot Inpolitics dezvaluie faptul ca familia Basescu facea afaceri cu armament inca din decembrie 2008.



Comisia de Aparare a Camerei i-a convocat din nou la audieri, marti, pe sefii serviciilor secrete ale Armatei si Internelor, precum si pe ministrii de Interne si Externe, in lumina unor noi informatii explozive care au fost relevate pe parcursul anchetei din scandalul armelor. Acestea au demosntrat ca implicarea familiei Basescu in afacerea munitiei de la Babeni dateaza de anul trecut si nu de la inceputul acestui an, conform versiunii oficiale sustinute de protagonistii scandalului.



Publicat: astazi 9am


Comisia de Apărare a Camerei i-a convocat din nou la audieri, marți, pe șefii serviciilor secrete ale Armatei și Internelor, precum și pe miniștrii de Interne și Externe, în lumina unor noi informații explozive care au fost relevate pe parcursul anchetei din scandalul armelor. Acestea demonstrează că implicarea familiei Băsescu în afacerea muniției de la Băbeni datează de anul trecut și nu de la începutul acestui an, conform versiunii oficiale susținute de protagoniștii scandalului. (B.T.I.)




Incheierea afacerii a fost "mutata" cu o luna

Potrivit informațiilor intrate în posesia Inpolitics, în cadrul audierilor derulate pînă acum de comisia de Apărare a apărut mai multe elemente spectaculoase. Unul dintre acestea, poate cel mai important, e faptul că înțelegerea dintre firma Oxo Network Corporation, aparținînd lui Cornel Purcărea și firma Ice Age, a copiilor lui Mircea Băsescu nu a fost încheiată în ziua de 19 ianuarie, a.c., așa cum a susținut Purcărea, ci mult mai devreme. Firma Ice Age care o avea drept acționar important pe fiica lui Mircea Băsescu, Raluca, reamintim, a prestat pentru Oxo serviciul de depozitare a muniției aduse cu vaporul din Taiwan, pe 14 ianuarie a.c. și descărcată pe 16 ianuarie pentru a fi delaborată la Băbeni. Purcărea spune că a contactat firma nepoatei președintelui abia după descărcare și a încheiat contractul de depozitare pe data de 19 ianuarie, adică trei zile după descărcare, timp în care containerele fuseseră păzite de firma de pază a lui Tiberiu Urdăreanu. Numa că, așa cum spuneam, în cadrul audierilor, comisia de Apărare a primit documente care atestă că respectivul contract dintre Oxo și Ice Age fusese încheiat încă de pe data de 19 decembrie 2008, cu trei zile înainte de investirea guvernului Boc. Lucru care aruncă într-o nouă lumină declarațiile oficiale de pînă acum, ale celor implicați și duce spre o nouă audiere a șefilor serviciilor secrete din Armată- Gheorge Savu - și Interne - Gelu Drăjneanu -, precum și a ministrului de Externe Cristian Diaconescu - în subordinea căruia se află Agenţia Naţională pentru Controlul Exporturilor( ANCEX) - și a ministrului de Interne, Dan Nica. O altă nelămurire deja exprimată a membrilor comisiei este faptul că ANCEX a autorizat firma OXO să facă operațiuni de import de produse militare la aproape o luna dupa ce vaporul a ajuns în portul Constanța. De asemenea, s-a aflat la audieri că, pe timpul staționării containerelor în port, niciun serviciu de informații nu a verificat conținutul acestora.

(Bogdan Tiberiu Iacob)
Inpolitics.ro