joi, 22 ianuarie 2009

Astea sunt pure speculatii?

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat miercuri ca grupul parlamentar al PD-L a decis sa sustina un proiect prin care pensia parlamentarilor sa fie calculata dupa sistemul public de pensii. Aceasta a mai precizat ca bugetul camerei va fi unul de "criza", iar in cadrul conducerii acestui for, se va lua in considerare construirea unui hotel pentru parlamentari.
La capitolul pensii ale parlamentarilor, presedintele Camerei Deputatilor a amintit ca un parlamentar PD-L a depus, din legislatura trecuta, o propunere pe acest subiect, care nu a intrat insa pe ordinea de zi a comisiei de resort, deci nici a plenului. "Dar este o decizie a grupului PD-L ca, imediat la inceputul sesiunii parlamentare, el sa fie depus si pensiile parlamentarilor sa fie calculate in acelasi regim al sistemului public de pensii", a afirmat Anastase.

In discutiile despre Statutul parlamentarilor, presedintele Camerei Deputatilor a explicat si procedura prin care s-au acordat indemnizatii tranzitorii fostilor parlamentari. "De la Secretariatul General s-a solicitat o declaratie pe proprie raspundere ca nu au alte venituri, declaratie care va fi reinnoita la inceputul fiecarei luni, pe toata perioada acordarii. In acelasi timp, indemnizatia se acorda lunar, nu ca un pachet de trei si sigur vom discuta daca este cazul ca ea sa mai existe. In Parlamentul European exista indemnizatia tranzitorie, dar putem sa discutam daca este oportuna sau nu in actualul context economic", a afirmat Anastase.

Pe acest subiect, secretarul general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, a precizat ca, la fisc, nu sunt inregistrate toate veniturile, astfel ca se merge pe varianta declaratiei pe proprie raspundere. El a explicat ca fiecarui parlamentar care a solicitat indemnizatie tranzitorie i s-a transmis in scris ce inseamna in acceptiunea Ministerului Finantelor, alte surse de venit, cerandu-se sa faca o corelare cu declaratie de venit deja depusa pentru a cere indemnizatia. El a explicat ca aceasta decizie va fi luata de Biroul Permanent, pana acum fiind semnata doar de un membru al BP, care asigura permanenta in perioada vacantei parlamentere, transmite NewsIn.

El a precizat ca, pana in acest moment, din 58 de cereri depuse, doi deputati au renuntat la indemnizatia tranzitorie, anume Tudor Mohora (PSD) si Razvan Bobeanu (PSD).

Anastase a declarat ca Bugetul Camerei va fi supus dezbaterii Biroului Permanent. “Am solicitat ca acest buget sa fie un buget legat de criza economica, construit cu bun simt, din care sa lipseasca investitiile legate de achizitionarea masinilor, tot ceea ce tine de mobila. Mi-am redus fondul presedintelui la capitolul premii si retributii financiare si in schimb pastrez componenta de actiuni umanitare", a afirmat Anastase.

"Practic nu mai exista investitii legate de masini, nu mai avem achizitii. A crescut numarul de parlamentari, trebuie sa bugetam si cei 35 de europarlamentari de data aceasta, dar, per ansamblu, am redus de la toate capitolele care inseamna investitii", a mai afirmat ea, anuntand ca cifrele vor fi prezentate dupa Biroul Permanent al Camerei, de joi.

Anastase s-a referit si la situatia chiriilor parlamentarilor, ea precizand ca exista trei proiecte in acest moment in dezbatere, urmand a fi analizate impreuna. "In acelasi timp, am o propunere din partea Secretarului General de a reanaliza si a face un studiu de fezabilitate asupra oportunitatii construirii unui hotel pe terenul care este disponibil al Camerei Deputatilor si in acest fel chiriile sa fie total eliminate. Pentru ca am vazut din analizele pe care dvs le-ati prezentat public, exista parlamentari care legal nu au domiciliul in Bucuresti, dar au in Mogosoaia sau pe teritoriul Sectorului Agricol Ilfov (sic!) si atunci am intra in niste dezbateri de genul de la cati kilometri ca si distanta fata de locuinta lor li se dau chirii. Poate cel mai bine ar fi ca ele sa fie scoase in totalitate, dar oferindu-se parlamentarilor posibilitatea de a locui in Bucuresti. Daca nu doresc s-o faca intr-un hotel al Parlamentului, atunci isi asuma singuri responsabilitatea financiara", a precizat ea.



Sursa: 9am, astazi