joi, 18 martie 2010

Ce bine le merge cuplurilor de bugetari

Romania trebuie salvata!
Libertatea.ro
18 Martie 2010

Articol semnat de Catalina Lohan, Mihaela Barbu
 
Dincolo de miile de angajaţi ai statului plătiţi din bani publici care ies in stradă să ceară un salariu decent, in Romania sunt şi bugetari fericiţi. Mai mult de atat, există chiar cupluri plătite din bani publici care au reuşit să strângă averi considerabile. Adrian Streinu- Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, şi soţia sa, Gabriela, angajată a Ministerului Educaţiei, au, de exemplu, nu mai puţin de şapte case. Dar şi alte familii de bugetari stau bine la capitolul imobile, bani şi maşini. Libertatea vă prezintă azi cinci cupluri de angajaţi ai statului, cu funcţii de conducere, pentru care rubricile din declaraţiile de avere au fost neîncăpătoare.
Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, specialist în pandemii şi omul numărul unu când vine vorba de viruşi - porcini, aviari sau alte “rase”-, a strâns, împreună cu soţia sa, Gabriela, care e angajată a Ministerului Educaţiei, o avere impresionantă. Puse cap la cap, declaraţiile de avere ale celor doi bugetari ar stârni invidia multor angajaţi la privat. Se pare că rudele lor sunt foarte generoase, altfel nu se explică cum au ajuns să moştenească nu mai puţin de… şapte locuinţe, din care cinci apartamente şi o casă în Capitală, plus o vilă de vacanţă în Vâlcea.
Chiar dacă ar putea la orice oră să îşi deschidă o agenţie imobiliară unde să-şi pună propriile proprietăţi la bătaie - casele şi trei terenuri deţinute în Ilfov şi în Vâlcea -, soţii Streinu-Cercel fac bani frumoşi din activităţi didactice şi medicale. Numai din drepturi de autor, medicul a câştigat anul trecut 30.000 de euro, la care se adaugă alţi aproximativ 70.000 de euro din leafa de manager al Institutului Matei Balş şi din cea de cancelar la Universitatea Carol Davila. Nici soţia nu a stat degeaba, veniturile ei fiind în 2009 de circa 15.000 de euro. În total, familia Streinu-Cercel a câştigat într-un an 115.00 de euro.
Soţii Andreescu-Teodorescu au un adevărat parc auto
Două apartamente, vilă în Bucureşti, casă de vacanţă la Mogoşoaia, automobile de lux şi zeci de bijuterii. Toate acestea sunt trecute pe declaraţia de avere a Danielei Andreescu, secretarul general al Secretariatului General al Guvernului. Soţul ei, Aurel Teodorescu, este şeful Direcţiei de Migraţie din cadrul Oficiului Român pentru Imigrări (ORI) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Din anul 2005, Daniela Andreescu a schimbat câteva funcţii prin clădiri ale administraţiei statului.


Mai întâi a fost secretar de stat în Ministerul Muncii, apoi consilier la Administraţia Prezidenţială, iar de mai bine de un an este secretarul general al Guvernului. Soţul ei, Aurel Teodorescu, care acum este şef în MAI, a fost şeful Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă din cadrul Ministerului Muncii până în 2006, când a demisionat, numele său fiind pomenit în mai multe scandaluri mediatice legate de contractele căpşunarilor plecaţi în Spania. Soţii Andreescu au avut, în 2008, împreună, venituri de circa 19.000 de euro şi deţin conturi bancare de numai 6.300 de euro. În schimb, au avut parte, în acelaşi an, de un tun imobiliar: nu se ştie cum, dar au vândut un apartament în Drumul Taberei cu… 250.000 de euro!




Soţii Negoiţă câştigă împreună peste 107.300 de euro pe an



Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3 al Capitalei, şi soţia sa, Carmen Negoiţă, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM), deţin două terenuri la Baloteşti, unul la Câmpina, un apartament în Capitală, o vilă la Baloteşti şi o altă locuinţă în Călăraşi. Potrivit declaraţiei de avere, edilul a dat lovitura în 2008, exact înainte ca piaţa imobiliară să se prăbuşească: în urma vânzării unui apartament, a obţinut nici mai mult, nici mai puţin de 200.000 de euro! Interesant e însă că în familia Negoiţă cântă găina atunci când vine vorba de leafă! Doamna Negoiţă a avut, în urmă cu doi ani, un salariu anual de 385.990 lei, adică circa 95.000 de euro, de opt ori mai mare decât al soţului său. În total, cuplul a câştigat 107.300 de euro, suficient cât să-şi facă “provizii” consistente: depozite şi investiţii de circa 93.000 de euro.





Soţii Jipa, 76.000 € într-un an



Deputata Florina Ruxandra Jipa împreună cu soţul ei, judecătorul Cristian Jipa, formează un alt cuplu de bugetari cu venituri babane. Cei doi deţin în Capitală un apartament şi o casă, plus o vilă de vacanţă şi un teren la Predeal. Potrivit declaraţiei de avere a deputatei, anul trecut ea a încasat din indemnizaţia de parlamentar 17.000 de euro, 22.000 de euro din pensie şi încă 7.000 de euro din leafa de conferenţiar universitar la o instituţie de învăţământ privată. Cristian Jipa a contribuit la bunăstarea familiei, în 2009, cu circa 30.000 de euro din salariul de judecător la Tribunalul Bucureşti. În total, familia Jipa a avut, anul trecut, un venit de 76.000 de euro.



Soţii Borbely au limuzină de 35.000 de euro



Cel mai “verde” ministru din Guvernul Boc, al Mediului şi al Pădurilor, Laszlo Borbely, deţine o singură locuinţă - o vilă în Târgu- Mureş -, după ce a vândut anul trecut casa moştenită de la părinţi. Şeful Mediului şi-a îndeplinit, în schimb, un capriciu extrem de costisitor: a achiziţionat o superlimuzină Lexus GS 300, al cărei preţ de catalog e de circa 35.000 de euro. Averea ministrului şi a soţiei sale, Melinda Borbely, care deţine funcţia de secretar general pentru minorităţi la Societatea Română de Radio (SRR), e rotunjită de depozite bancare în valoare de 80.000 de euro. Curios e însă că Melinda Borbely a adunat anul trecut, din salariu, aproximativ 20.000 de euro, faţă de soţul său care a avut o indemnizaţie de deputat de “numai” 15.000 de euro, deci în total 35.000 de euro.