joi, 21 mai 2009

Pentru plaje, Mazăre asmute Corpul de Control (AUDIO)

Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 20 Mai 2009 | Alexandru Cautis | Un comentariu

Radu Mazăre, primarul Constanţei, se bate pentru autonomie locală administrativă absolută. Să vedem cam ce înseamnă aceasta pornind de la cîteva acţiuni mai vechi şi unele foarte recente, marca Mazăre. Atenţie, conţine bonus! Cei care vor citi pînă la final articolul vor avea ocazia să audă cum şeful de control al Primăriei lui Mazăre ameninţă telefonic un agent economic.
Să vorbim de plaje, că tot e vreme de plajă, o zonă pe care, teoretic, Mazăre nu o avea sub control local pînă la începutul acestui an. Plajele ţineau de Administraţia Naţională „Apele Române“ (ANAR), mai concret de sucursala locală – Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral (DADL). Această instituţie a fost singura care putea oferi spre închiriere plajele litoralului românesc. În perioada 2006-2008, DADL a făcut contracte de închiriere cu 46 de agenţi economici care au cîştigat licitaţiile de închiriere a plajelor. Contractele au fost semnate pentru o perioadă de zece ani, cu posibilitate de prelungire pe încă cinci ani. În contracte se prevăd investiţii obligatorii.
Cităm cîteva rînduri din contracte:

„Obligaţiile locatarului (n.r. – agentul economic care ia cu chirie plaja):
– Să nu împiedice în nici un fel accesul pe plajă şi să nu perceapă taxe de acces
– Să nu execute construcţii şi dotări ilegale pe suprafaţa închiriată
– Să respecte termenele şi condiţiile de realizare a planului de investiţii, pe perioada derulării contractului, conform ofertei tehnico-economice, anexă, după cum urmează:
– dotări minime cu utilaje
– dotări igienico-sanitare
– agrement specific plajei“.


La fiecare contract în parte se prevedeau diverse investiţii la care se obliga locatarul. Evident, contractele erau diferite, în funcţie de fiecare plajă închiriată. În total, s-au făcut 46 de contracte de acest fel, pe tot litoralul. Din ele, nouă au fost încheiate pentru staţiunea Mamaia.


Intră Mazăre în schemă – pe vechi

Investiţiile din contracte nu puteau să fie realizate fără implicarea Primăriei. Spre exemplu, în contracte se spune că agentul economic care închiriază o plajă trebuie să o doteze cu cabine de toaletă, duşuri etc. Or, acestea trebuie să fie racordate la reţeaua de utilităţi publice. Aici intervine rolul Primăriei şi al autorităţilor locale. În mod repetat, Primăria Constanţa a pus piedică în anii trecuţi realizărilor investiţionale, din acest punct de vedere. Chiar şi DADL se prinsese că e ceva murdar la mijloc. Iată ce se spunea în răspunsul pe care DADL l-a dat firmei Romned, care a închiriat un sector de plajă la Mamaia şi care reclama această situaţie Ministerului Mediului şi Apelor Române încă din 2007. Se zice în nota DADL: „După cum chiar Dvs. (n.r. – administratorul Romned) remarcaţi, interesele obscure ale autorităţilor locale şi ale operatorilor care nu au fost declaraţi cîştigători la licitaţiile pentru închirierea sectoarelor de plajă au generat piedici importante în calea intrării în normalitate a relaţiilor contractuale pe care le aveţi cu DADL. Pe de altă parte, ţinem să precizăm că atît DADL, cît şi ANAR au încercat pe toate căile legale rezolvarea problemelor“. Nota este semnată de fostul director DADL, Marius Postelnicescu. Din ea reiese clar că Primăria Constanţa făcea abuzuri la adresa celor care închiriaseră plaje.


Tot Mazăre, tot pe vechi

Cea mai tare şicană a lui Mazăre faţă de agenţii care închiriaseră plajele era să le dea în cap cu amenzi. Firma FUN AVIA a fost amendată cu 1.000 de lei fiindcă şi-a permis să amplaseze pe plajă un aparat de agrement pentru copii. Dacă ştiţi, trambulinele acelea cu corzi, de care se leagă puştii şi sar în sus ca din arc. Aparatul nu presupune construirea unei fundaţii, nu se zideşte pe nisip, e pur şi simplu o instalaţie mobilă, ca o umbrelă de plajă. Controlorii Primăriei au considerat că trambulina de joacă necesita autorizaţie de construire şi de aici sancţiunea şi dispoziţia ca aceasta să fie dezasamblată rapid de pe plajă. Fiind evident o contravenţie ilegală, SC FUN AVIA a contestat măsura în instanţă. A cîştigat procesul, judecătorii menţionînd clar că nu era nevoie de autorizaţie de construire pentru o jucărie mobilă. Reţineţi cazul, revenim imediat la el.


Intră Mazăre în schemă – pe nou

DADL recunoştea că autorităţile locale comit abuzuri asupra agenţilor care au închiriat plajele. Instanţele spuneau acelaşi lucru. Situaţia s-a schimbat între timp, de cînd Mazăre şi-a pus ministru de Mediu, pe fostul viceprimar Nicolae Nemirschi, care la rîndul lui a pus un nou şef la DADL, pe Laurenţiu Marin. Dintr-un foc, Marin a anulat 41 din cele 46 de contracte de închiriere, stabilite în urma unei licitaţii publice. Mazăre a cerut şi a obţinut aprobare de la Guvern ca pe viitor să fie închiriate plajele direct hotelierilor, fără licitaţie. Problema este că însuşi primarul Mazăre este unul dintre hotelieri, deţinînd hotelul „Flora“ din Mamaia, deci va fi unul dintre beneficiarii schimbării. Şi ca să vezi drăcie, toţi agenţii economici au primit aceeaşi notă de înştiinţare a rezilierii contractului, cu aceeaşi motivare, ca şi cum toţi greşiseră la fel. În notă se spune, la modul general, „cu titlu exemplificativ“ cică, anume că locatarii aveau obligaţiile următoare şi nu le-au respectat:
„Aveaţi, printre altele, următoarele obligaţii:
– să respectaţi termenele şi condiţiile de realizare a planului de investiţii
– să nu realizaţi pe plajă construcţii şi dotări cu alte destinaţii şi în alte condiţii decît cele prevăzute în OUG nr. 19/ 2006 şi în celelalte dispoziţii în materie de urbanism.
Întrucît nu v-aţi respectat obligaţiile contractuale enumerate mai sus cu titlu exemplificativ, considerăm că a operat rezilierea de drept a contractului de închiriere“.


STOP! Deci deodată DADL zice că vina este a agenţilor că nu au făcut investiţiile necesare, nu a autorităţilor locale care i-au împiedicat să le facă. Şi cum naiba să comunici la pachet, tuturor, aceleaşi greşeli, aceleaşi abateri de la contract, aşa, la modul general? Vă rog să observaţi şi modul evaziv în care se face referire la legile în materie de urbanism. Nu sînt date expres, legi, norme încălcate, ci aşa, fluturată doar ideea de reglementare de urbanism. Ca să nu poată contesta agenţii economici rapid cele imputate, arătînd că nu au încălcat reglementările. Noul şef al DADL numit de încrengătura Mazăre putea să dea şi mai clar nota de reziliere: „Bă, vă reziliem contractul pentru că aţi încălcat alea-alea“. Să vedem ce agent mergea în instanţă să arate că nu a încălcat „alea-alea“. Doi agenţi economici au avut curajul să conteste rezilierea dictată de DADL-ul măzăricesc şi au cîştigat momentan în instanţă. De nervi, Mazăre a început să-i hărţuiască altfel.


Revenim la jucărioara de copii

Pe plaja închiriată de Romned, una dintre firmele care au blocat în instanţă rezilierea contractului său, urma să fie amplasată aceeaşi trambulină cu corzi. La zece minute după ce a început să fie amplasată, s-au prezentat nişte băieţi în control de la Primărie care l-au anunţat pe administratorul Romned că îl amendează fiindcă nu are pentru ea autorizaţie de construcţie. Deci faptul că în instanţă se hotărîse încă de acum doi ani că o trambulină cu corzi nu necesită autorizaţie de construcţie, faptul că Primăria a fost obligată să plătească cheltuielile de judecată din cauza erorii comise, nu au contat în instituţia de presiune a lui Mazăre. Băieţii pun aceeaşi placă stupidă. Pe căi mai mult sau mai puţin oficiale, administratorul Romned a fost anunţat că va fi controlat şi şicanat la maximum, fiindcă s-a opus rezilierii contractului.


Cam cum arată presiunile lui Mazăre? Ia vedeţi mai jos

Şeful Corpului de Control al Primăriei Constanţa, Ionuţ Pripişi, a avut o discuţie telefonică foarte sugestivă cu administratorul Romned, pe tema unui chioşc tip container, pe care acesta îl amplasase pe plaja închiriată. Respectivul chioşc nu necesită autorizaţie de construire, fiind mobil şi fiind amplasat pe nişte suporturi de lemn. Legea 50/1991, OUG 202/2002 şi OUG 19/2006 permit amplasarea unor astfel de chioşcuri de către cel care a închiriat o plajă. Ca să-şi arate muşchii, şeful Corpului de Control i-a transmis telefonic lui Sorin Greavu, administratorul Romned, următoarele: „Eu personal o să tăvălesc plaja aia a ta de nu o să ai aer. Eu, Ionuţ Pripiş, îţi dau şi C.I. dacă vrei să mă dai în judecată. Eu legea o văd într-un fel, tu o vezi într-un fel… Eu sînt investit cu putere de a decide dacă lucrările efectuate sînt supuse sau nu Legii 50. Îl iei pentru că aşa spune autoritatea… Domnu’ Greavu, eu contez pe colaborare. Şi ştiţi unde trebuie să daţi un telefon…“. Hopa, deci cu un telefon se rezolvă diferenţa de interpretare a legii? Un telefon, cui? Oare lui Mazăre? Şeful Corpului de Control al Primăriei Constanţa e foarte dur cînd e vorba de un container mobil. Dar, altfel, nici el, nici Mazăre, nici DADL, nici Ministerul Mediului nu observă că pe plajă se construieşte în draci, fără autorizaţie de construcţie. (Ascultă fişierul audio ataşat)