joi, 20 noiembrie 2008

UDMR si Romania!

Liderul UDMR, Marko Bela a declarat, intr-un discurs sustinut in judetul Mures, ca “tot ce intreprinde UDMR este in interesul autonomiei”. Acesta a mai spus ca va face tot posibilul pentru a “lua drepturile Bucurestiului” de a decide asupra Tinutului Secuiesc, pentru a le da comunitatii.
Marko Bele militeaza din nou in fata electoratului pentru proiectul de “Autonomie a Tinutului Secuiesc”. “In anii din urma UDMR a actionat in Transilvania pentru dezvoltarea economica, pentru ridicarea Tinutului Secuiesc, si sunt convins ca fara forta economica nu putem realiza autonomia. Pe de alta parte, tot in interesul autonomiei incercam sa luam Bucurestiului drepturile de decizie si sa le conferim comunitatilor locale. Aceasta incercare se datoreaza in cea mai mare parte UDMR-ului, si aceasta este calea spre autonomie prin mijloace politice”, a declarat Marko.Autonomie pe plan internationalLiderul UDMR a subliniat in discursul sau ca lupta pentru autonomie are si un alt aspect si anume acela al prezentei dorintei de autonomie pe plan international, referinduse aici si la "incidentul Kosovo".“Cand toate partidele politice romanesti au respins independenta Kosovo, UDMR s-a pronuntat in favoarea recunoasterii acestei independente.”, a spus Marko. Acesta a mai subliniat ca despre autonoimie nu este suficient sa vorbesti, ci trebuie sa si actionezi. Marko a tinut sa mentioneze de asemena ca daca autonomia s-ar putea face printr-un referendum, el ar fi primul care l-ar solicita. “Cand vom vedea ca prin aceasta ne apropiem de autonomie, noi nu doar vom perora si emite declaratii, ci vom actiona pentru realizarea autonomiei.”, a declarat liderul UDMR.“Vom ajunge din nou la 3 milioane de maghiari”Marko Bela a declarat ca planul UDMR nu ii vizeaza doar pe maghiarii care traiesc acum in Romania, ci planul lor urmareste si sa ii “revanseze” pe acei maghiari care au fost alungati de pe plaiurile mioritice.UDMR estimeaza ca in 1989 in Transilvania traiau in jur de 3 milioane de maghiari, insa, in urma “asupririlor” multi dintre ei au fost nevoiti sa plece, dar liderul Marko Bela este optimist in ceea ce priveste viitorul comunitatii maghiare.“Dupa 1989 am estimat ca in Transilvania traiesc 3 milioane de maghiari. In realitate nu stiam cati suntem, deoarece in perioada comunista ni s-a falsificat viata, trecutul, prezentul, statisticile. Dar am convingerea ferma ca putem sa fim iarasi 3 milioane de maghiari!”, a declarat Marko.In acest sens Marko Bela ii indeamna pe magiari la solidaritate, deoarece in opinia liderului UDMR, doar asa vor putea reusi sa ajunga o comunitate prospera.

Alte afaceri

RA-APPS a incasat in acest an peste sase milioane de euro din vanzarea prin licitatie publica a imobilelor administrate, cea mai mare suma provenind din vanzarea a 61 de parcele ale unei ferme din Suceava - circa 3,8 milioane de euro.
Cele 61 de parcele ale Fermei Bradet 2 din Suceava s-au vandut cu preturi cuprinse intre 53.400 de euro cu TVA inclus(respectiv 195.000 de lei cu TVA inclus, la un curs mediu pe primele zece luni ale anului de 3,65 de lei/euro) si 178.000 de euro cu TVA (circa 649.000 de lei). Pretul de plecare pentru terenul vandut cu 178.000 de euro a fost de circa 59.000 de euro, se precizeaza in datele furnizate Agentiei NewsIn de reprezentantii RA-APPS.Tot in Suceava, dar la Ferma Bradet 1, Regia a vandut o singura parcela de teren cu peste 249.000 de euro (aproape 910.000 lei cu TVA inclus), pretul de plecare fiind de aproximativ 237.000 de euro. Vila Alunis din Sinaia a fost vanduta cu 682.000 de euro, pretul de plecare fiind de 369.000 de euro, iar complexul Rojistea din comuna doljeana Bratovoiesti, impreuna cu cantonul silvic si terenul aferent - cu 462.000 de euro.Pentru un complex de ateliere cu magazii avand o suprafata construita totala de peste 163 metri patrati si pentru terenul aferent, cu o suprafata de 366 metri patrati, situate pe strada Fabrica de Glucoza din Bucuresti, Regia a incasat aproape 350.000 de euro, cu TVA inclus. In 2007, RA-APPS a incasat 16 milioane de euro din vanzarea prin licitatie publica a unor imobile pe care le-a avut in administrare, a declarat fostul secretar general al Guvernului, Ilie Bolojan.Potrivit Ordonantei Guvernului 28/2007, sumele obtinute din vanzarea imobilelor administrate de RA-APPS se vireaza la bugetul de stat.

Sunt curios pentru cine sunt banii?

Executivul va aproba, in şedinţa de miercuri, o serie de acte normative pe baza cărora va fi pus in aplicare planul anti-criză, anunţat de premierul Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Realitatea TV. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a avut miercuri o intrevedere cu preşedintele Traian Băsescu la Cotroceni pentru a discuta pe marginea suspendării taxei auto. La incheierea intalnirii nici unul dintre cei doi oameni politici nu a dat declaraţii, preşedintele pregătindu-se să plece către Galaţi, unde va vizita combinatul Arcellor.
In primul rand, Executivul ar putea decide eliminarea temporară a taxei de poluare auto pentru maşinile noi pentru a incuraja industria auto romanească.
Planul Executivului mai prevede o serie de facilităţi fiscale, precum reducerea contribuţiilor sociale, stimulente pentru achitarea impozitelor la timp sau bonusuri pentru patronii care angajează şomeri.
In plus, vor fi alocate sume importante pentru ajutarea firmelor mici şi mijlocii şi a marilor investitori. Planul urmează să intre in vigoare de la 1 ianuarie 2009.
Planul are o valoare totală de 10 miliarde de euro şi se intinde pe o perioadă de patru ani. Guvernul dă asigurări că nu vor creşte alte taxe şi impozite pentru a face rost de banii necesari aplicării acestor măsuri.

Ziua

Iliescu si revolutia!



Virgil Magureanu: Ceausescu a fost inlaturat de KGB

Virgil Magureanu (foto Rl)
Rl onlineMiercuri, 19 Noiembrie 2008
Fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, si-a lansat, miercuri, volumul "De la regimul comunist la regimul Iliescu", in care scrie despre implicarea Rusiei in Revolutia din 1989 si despre faptul ca Ion Iliescu "nu a avut suficient curaj".Magureanu sustine ca Ceausescu a fost informat de catre Gorbaciov, in ziua de 5 decembrie 1989, ca "Romania va fi teatrul unor schimbari"."Atunci a inteles Ceausescu si atunci a folosit pentru prima oara cuvantul tradare, " scrie Magureanu.

Fostul sef al SRI spune ca schimbarea lui Ceausescu a fost o operatiune minutios si indelung pregatita de Gorbaciov, Kremlin si KGB, dar si de americani, israelieni si francezi. Magureanu afirma ca creierul schimbarii a fost Silviu Burcan, care primea instructiuni de la KGB si, personal, de la Gorbaciov. Fostul sef al SRI catalogand-o drept "lovitura de stat militara, reusita partial".El afirma ca Securitatea, condusa de Iulian Vlad, l-a dus de nas pe Ceausescu in acea perioada, dovada faptul ca rapoartele serviciului nu vorbeau decat despre banalitati, "note
generale, ceva de genul ca imperialismul se misca, serviciile israeliene care fac... nu transparea din niciuna dintre note ca regimul este condamnat". Autorul spulbera legenda conform careia unii lideri post-decembristi s-ar fi cunoscut la Revolutie. Magureanu recunoaste ca pe fostul presedinte al Romaniei, actual presedinte de onoare al PSD, Ion Iliescu l-a cunoscut inca din 1973. Despre Iliescu, Magureanu afirma in carte ca era foarte bun prieten cu Valter Roman si, implicit, cu fiul acestuia, lucru care nu l-a impiedicat pe Petre Roman "sa inceapa sa il sape imediat dupa ce a fost desemnat premier". Ion Iliescu a fost ales de Moscova pentru a conduce Romania, "se stia ca el va fi succesorul lui Ceausescu inca din 1987, cand Gorbaciov a vizitat Romania", iar Revolutia din 1989 a fost "o lovitura militara de stat reusita partial", afirma Virgil Magureanu.Autorul scrie ca "sovieticii nu voiau neaparat sa faca tot circul pe care l-au facut in decembrie, violentele si implicarile vizibile. Ar fi preferat sa produca transferul puterii spre Iliescu prin mijloace politice, simple, daca se putea. Ceausescu, rezistand, s-a ajuns la crimele din decembrie".Pe Iliescu, Magureanu il descrie astfel: "nu era o persoana dotata cu prea mult curaj, nu avea vocatia unui personaj eroic, nu l-am fi putut vedea vreodata indemnand tinerii la lupta, pe baricade, si nici conducand mitinguri impresionante impotriva regimului, cum a facut Lech Walesa... Dar in momentele din decembrie 1989 si in urmatoarele luni nu s-a ridicat un altul care sa fie mai convingator". “Niciodata nu a avut suficient curaj", concluzioneaza Magureanu.Magureanu e categoric cand afirma ca rolul lui Iliescu a fost relativ minor in derularea schimbarii: "Iliescu si grupul sau nu aveau la indemana niciun instrument al fortei care sa le permita sa opereze decisiv pentru adjudecarea puterii. Nici nu au avut nevoie de asa ceva. Din aceasta cauza, pentru a ocoli faptul ca puterea a glisat, pur si simplu, catre acest grup, a fost folosit cu insistenta de catre ei termenul echivoc si neclar de "revolutie" ", spune fostul sef al SRI."In decembrie 1989 nu s-a intamplat nimic eroic", adauga el. "Puterea a fost oferita, ca o ofranda, catre grupul care nu prea a avut niciun merit in smulgerea ei din mainile autoritatilor comuniste".