joi, 26 februarie 2009

Călătoriile fraţilor Becali prin paradisurile fiscale, blocate de UE

Liderii europeni iau în calcul eliminarea acestor driblinguri fiscale a căror activitate scapă de sub control. Conform DNA, fotbaliştii români sunt transferaţi în străinătate prin off-shore.
Calatoriile fretilor becali prin paradisele fiscale
Fotbaliştii transferaţi din România traversează mai multe paradisuri fiscale înainte de a ajunge în iadul băncii de rezerve a clubului care a plătit milioane de euro pentru achiziţionarea sa. După ani de anchete şi schimb de informaţii între procurorii DNA şi autorităţile fiscale din alte ţări, a fost trimis în instanţă dosarul „Transferuri“, care are astăzi un nou termen la Tribunalul Bucureşti, unde a fost retrogradat de la Înalta Curte ca urmare a faptului că George Copos a pierdut calitatea de parlamentar. Conform rechizitoriului, impresarii Victor şi Ioan Becali, cu complicitatea directă a preşedinţilor de cluburi şi tacită a autorităţilor fotbalistice, au driblat impozitele către stat şi contabilitatea societăţilor sportive, alimentându-şi conturile personale după ce banii, ca un alergător la maraton, se plimbau prin mai multe conturi ale unor firme din Olanda sau din Insulele Virgine Britanice.

Criza economică generalizată ar putea strica însă mecanismul prin care fraţii Becali şi-au sporit averea în detrimentul cluburilor şi al bugetului de stat.
Reuniţi la Berlin pentru a pregăti Summitul G-20 de la Londra, liderii europeni din Franţa, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania şi Olanda au luat în discuţie „paradisurile fiscale“ care sunt un adevărat pericol „sistemic“. „Ne gândim la sancţiuni mai dure pentru a ne proteja de pericolele care vin din aceste jurisdicţii necooperante, adică aceste paradisuri fiscale“, s-a precizat într-un comunicat, citat de „Le Monde“, preşedintele francez Nicolas Sarkozy adăugând: „Un regulament fără sancţiuni nu se poate“.

Revenind la dosarul ‘Transferuri“, reamintim că DNA i-a trimis în judecată pe opt oameni de fotbal în legătură cu transferurile în străinătate a 12 jucători, procurorii acuzându-i pe Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu, Ioan Becali şi Victor Becali de evaziune, înşelăciune şi spălare de bani. Conform procurorilor, Copos a înregistrat în contabilitate 100.000 de dolari din transferul lui Florin Bratu la Galatasaray, suma reală fiind de 2,75 milioane, nereguli existând şi în ceea ce priveşte plecarea lui Cristi Dulca la Pohang din Coreea. Cele mai multe probleme apar la Dinamo, prin intermediul căruia fraţii Becali şi oficialii clubului au reuşit să obţină profituri importante.

Se foloseau ca paravan firme tip SRL din Olanda (Phoenix BV, Intermark International, ambele din Rotterdam, Van Duisboden BV, Pyralis din Amsterdam), care erau deţinute de un avocat olandez. Acestea, după ce-şi reţineau un comision de 2% din fiecare sumă de transfer sustrasă, virau banii în conturile firmelor Tierney Int. Ltd., Star Advisors SA şi Star Ventures SA, toate cu sediul în Insulele Virgine Britanice, cunoscut paradis fiscal al firmelor off-shore. Ulterior, aceleaşi sume de bani erau trimise la diverse bănci din Europa (Gibraltar, Luxemburg, Elveţia), iar de aici, din contul personal al lui Ioan Becali, au fost transferaţi în conturile aparţinând lui Victor Becali din România. Acesta din urmă a efectuat retrageri în numerar din aceste conturi în cuantum de 4,5 milioane de euro, susţin procurorii. Conform rechizitoriului, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu 1,5 milioane de euro, al FRF, cu 600.000 de euro, iar al cluburilor, cu peste 12 milioane de euro.

Cerc închis la Sânmărtean
Lucian Sânmărtean a revenit ieri la Gloria Bistriţa, club cu care a semnat un contract până în vară. Jucătorul este unul care apare în dosarul „Transferuri“, din cauza tranzacţiei referitoare la el fiind acuzaţi de evaziune fiscală Jean Pădureanu şi Gică Popescu. Ca şi în cazul Florin Cernat (vezi schema), jucătorul a fost cedat de Bistriţa SRL-ului olandez Intermark pentru 300.000 de dolari, deşi s-au plătit pentru el 600.000 de dolari de către clubul grec Panathinaikos Atena.

25 Feb 2009 Viorel Dobran
Sursa Cotidianul