joi, 21 ianuarie 2010

"Rusinica": Topul absentilor din Parlament

Romania trebuie salvata!
21 Ianuarie 2010 16:46:41
Autor: Alexandra Lia Grindean - 9am.ro


Senatorii si deputatii PDL aflati la primul mandat conduc clasamentul celor mai activi alesi, in timp ce topul absentilor este deschis de liderul deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc, dar si liderul UDMR Marko Bela, potrivit unui raport realizat de Institutul de Politici Publice.




Raportul de monitorizare a activitatii parlamentare in sesiunea septembrie-decembrie 2009, dat publicitatii joi de IPP, cuprinde un clasament al prezentei parlamentarilor la lucrarile in plen, realizat luand in calcul exclusiv voturile finale electronice date in plenul fiecarei Camere.



Topul absentilor din Parlament



■1. Vioarel Hrebenciuc - PSD (0% prezenta);



■2. Dan Pasat - minoritati (0% prezenta);



■3. Theodor Paleologu - PDL (0% prezenta);



■4. Nini Sapunaru - PNL (0% prezenta);



■5. Nicolae Stan - PDL (0% prezenta);



Cei mai activi deputati



Potrivit IPP, la Camera Deputatilor se inregistreaza o premiera: noua deputati au inregistrat o prezenta de 100% la voturile finale: Adrian Badulescu (PDL), Gheorghe Ciobanu (PDL), Marius Dugulescu (PDL), Erdei Istvan (UDMR), Ovidiu Gant (minoritati), Mircea Grosaru (minoritati), Ciprian Luca (PSD-PC), Serban Mustea (PDL) si Iuliu Nosa (PSD-PC).



IPP precizeaza ca membrii Guvernului sunt scutiti de drept de participarea la sedintele de plen, dar remarca faptul ca, fata de alte sesiuni, unii dintre ministrii-deputati au participat la sedinte. Institutul mai subliniaza faptul ca "fruntasii" din monitorizarile anterioare au fost inlocuiti de parlamentari aflati in general la primul mandat., transmite NewsIn.



In privinta Senatului, IPP apreciaza ca situatia prezentei la lucrarile de plen este mai putin satisfacatoare. "La Senat, lucrurile nu stau asa de bine. Doar 20% senatori au fost prezenti la 60% dintre voturi", a precizat reprezentantul IPP Raluca Mihai.

Topul absentilor din Senat

■1. Mihai Stanisoara - PDL (0% prezenta);



■2. Sorina Placinta - PDL (0% prezenta);

■3. Vasile Blaga - PDL (0% prezenta);



■4. Radu Berceanu - PDL (0% prezenta);



■5. Ion Ghise - PNL (0% prezenta);



■6. Marko Bela - UDMR (1% prezenta);
Cei mai activi senatori

Astfel, pe primele locuri se afla Vasile Constantin (PDL), cu o prezenta de 78% la voturile finale din Senat, la egalitate cu Ion Ruset (PDL), urmat de Gheorghe David (PDL) cu 77%, Liviu Pasca (PNL) cu 75% si Sorin Lazar (73%). IPP subliniaza ca, si in cazul senatorilor, cei mai prezenti sunt cei aflati la primul mandat.
Institutul a analizat si activitatea celor doi senatori care au candidat la functia de sef al statului, aratand ca liberalul Crin Antonescu a reusit sa participe la 3% din sedinte, iar social-democratul Mircea Geoana la 7%

L-am învăţat mente pe Calimente

Romania trebuie salvata!
21 Ian 2010

Alexandru Cristorian
 
 
Prin 2009, rubrica “Ţară, ţară, vrem făptaşi!” l-a avut ca invitat de deputatul liberal Mihăiţă Calimente, din Arad. Care omisese să-şi declare nişte firme şi asocierea cu nişte biznişmenari italieni. Ulterior, Agenţia Naţională de Integritate l-a luat la bani mărunţi pe alesul liberal şi a constatat că "declaraţia de avere aferentă anului fiscal 2008 este incompletă".




Mai exact, Calimente a declarat un cont bancar de 35.000 de lei, deşi acesta era de peste 40.000, în timp ce un alt cont de 25.000 de euro - menţionat în declaraţia de avere - nici măcar nu exista. În plus, Mihăiţă Calimente a declarat că a deschis un cont în valoare de 122.249 RON, bani ce ar fi provenit din recuperarea unui debit de la o persoană fizică, deşi în contul respectiv se aflau sub 2.000 de lei. Mai apoi, Calimente a declarat venituri de 36.000 de lei din activităţi de avocatură, sume ce nu au putut fi dovedite cu acte, şi a declarat venituri de 53.000 de lei din indemnizaţia de parlamentar cînd acestea au fost, în fapt, de peste 63.000 de lei.

Ca urmare a acestor constatări, băieţii de la Agenţia Naţională de Integritate au sesizat Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvîrşirea de către deputatul Calimente a infracţiunii de fals în declaraţii şi evaziune fiscală. Deci, se poate.