vineri, 8 mai 2009

Tupeu competiţional: deputaţii joacă tenis pînă nu mai putem!


07 Mai 2009 | Dragos Vasile
Academia Catavencu

În vreme ce guvernul se află în imposibilitate cronică de a nu mări lefurile profesorilor de fotbal, parlamentarii se ocupă, veţi vedea imediat, de un sport mult mai nobil: tenisul. Cum se ocupă? Jucînd, cum altfel? Cît ar urma să ne coste pe noi, spectatorii plătitori de impozite, noul sport naţional al Camerei Deputaţilor? 30.000 de RON per turneu. Nu, nu e vorba de Roland Garros. Nici măcar Corneliu Ciontu, căpitanul echipei de tenis a Parlamentului României, n-are faţă de băieţii de mingi ai lui Nadal.


Din surse demne de încredere (beton) am primit facsimilul alăturat, reprezentînd un document de dată foarte recentă.
Citiţi-le cu atenţia cu care Federer execută reverul cu o singură mînă. Mai întîi, veţi afla că în perioada 12-14 iunie 2009 se va organiza, la Mostar, în Bosnia Herţegovina, cea de-a XV-a ediţie a Turneului European Interparlamentar de tenis. Excepţional! Apoi, veţi sesiza că avem şi noi o echipă parlamentară de profil, care participă la turnee internaţionale încă din 1998. Superb! Cine-ar fi crezut că sîntem atît de buni în deplasare?


Mai departe, veţi remarca faptul că semnatarul memorandumului intern, secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, solicită mai întîi Biroului Permanent aprobarea sumei de 30.000 de RON (“transport internaţional în cuantum de aproximativ 530 Euro/persoană, cazare pentru 3 nopţi, diurnă pentru 3 ½ zile, închirierea microbuzului pe ruta Sarajevo – Mostar, avans de 50%”). Apoi, îşi aduce aminte brusc de recesiune şi mai scade 8.000 de RON din suma necesară deplasării, pentru cazul în care transportul delegaţiei ar fi efectuat cu un microbuz din parcul auto al Camerei Deputaţilor.


În fine, veţi constata, sîntem siguri, că autorul memorandumului are bunul simţ de a propune ca “Biroul Permanent să se pronunţe asupra oportunităţii realizării acestei acţiuni”. Am zis “bun simţ”? Scuze, am greşit. I se mai întîmplă pînă şi lui Federer. Bineînţeles că e vorba doar de o formulă de politeţe administrativă, pe care iubitorii sportului alb din Camera Deputaţilor şi-o ridică la fileu, cu nesimţirea profesionistului, ori de cîte ori au nevoie de nişte meciuri superbe, în interes de serviciu. Ar trebui, totuşi, să mulţumim federaţiei internaţionale că nu organizează Turneul European Interparlamentar direct la Wimbledon. Aveţi idee cît ne-ar costa un cuantum aproximativ în Marea Britanie?