vineri, 20 martie 2009

Romania, tara in care spaga cumpara orice

Cotidianul va prezinta inventarul „cumparaturilor“ ilegale si excentrice pe care le poate face oricine are ceva dare de mana si doreste sa-si refaca viata sau sa-si falsifice trecutul ori prezentul sau sa-si aranjeze viitorul.
De la un bebelus sau un rinichi pana la o nevasta, un loc de parlamentar, cateva secrete de stat sau un CV academic impresionant, totul se poate cumpara in Romania. Trecutul, prezentul sau viitorul unei persoane pot fi astfel schimbate in functie de preferinte si de resursele banesti disponibile.

Cele mai impresionante sunt cazurile in care parintii isi scot copiii la vanzare. O demonstreaza cazul lui Costel Nour si Benoni Pavaloaie, arestati pentru ca cereau pentru un micut 12.000 de euro si erau dispusi sa faca tranzactia, chiar daca acei copii urmau sa fie folositi pentru a li se preleva organele interne in vederea unor transplanturi ilegale.

De altfel, piata neagra de organe abunda in oferte publicate la mica publicitate, unde un rinichi costa aproximativ 8.000 de euro. In comunitatile de romi ori in vecinatatea acestora, situatia traficului de copii este si mai tragica, deoarece, pentru doar 500 de euro, familiile sarace isi vand copiii nou-nascuti. Cu o conditie: pentru a fi cumparati, bebelusii trebuie sa fie de sex masculin, romii care-i achizitioneaza fiind interesati in a-si asigura continuitatea familiei pe linie barbateasca.

Pana si libertatea poate fi cumparata in Romania daca cel aflat in pericol de a ajunge la inchisoare poseda banii si cunoaste persoanele potrivite. O demonstreaza arestarea judecatorului Ioan Lazar, in luna iunie a anului trecut. Pentru 25.000 de euro, Lazar dorea sa ingroape o cercetare penala pentru inselaciune cu file cec. Fiind cel mai cunoscut caz de coruptie a unui magistrat, restul mercurialului din Justitie ramane doar legenda.

In ceea ce priveste viata de familie, cei care doresc obtinerea cetateniei romane pot cumpara, pentru 10.000 de euro, bunavointa unei domnisoare de la oras pentru a se casatori cu ei. Daca nu sunt pretentiosi si se multumesc cu o romancuta care locuieste la sat, suma se injumatateste, dupa cum a demonstrat cazul recent al unor africani prinsi ca incercau smecheria cu pricina intr-o comuna bacauana. Oferta bogata e confirmata de faptul ca, in ultimii doi ani, oficialitatile romane au descoperit peste o suta de astfel de cazuri. Iar cand capul acestei familii, incropita cu chiu, cu vai, ar dori sa plece impreuna cu cei dragi intr-un concediu, lipsa banilor pentru o supermasina noua nu trebuie sa il ingrijoreze. Are la dispozitie varianta cumpararii unui autovehicul furat, iar pentru cel mult 4.000 de euro poate aranja obtinerea unui certificat de inmatriculare fals si scapa si de taxa de prima inmatriculare.




Sursa: Cotidianul, astazi

Aproape 1.000 de bugetari incaseaza lunar in medie 14.000 lei, din pensie si salariu

Angajatii care primesc pensie speciala de la stat si salariu incaseaza in medie lunar aproape 14.000 lei (3.300 euro), iar statul cheltuie anual circa 20 milioane euro cu plata pensiilor speciale, a declarat consilierul premierului Emil Boc pe probleme de munca si protectie sociala.
"Proietul de lege privind cumulul pensie-salariu va intra in dezbatere publica la sfarsitul lunii martie, urmand sa intre in Parlament in luna aprilie pentru dezbatere in regim de urgenta, iar legea se va aplica cel mai probabil de la data de 1 iulie", a precizat consilierul de stat Mihai Seitan, citat de NewsIn.

Guvernul intentioneaza sa interzica cumulul pensiei cu salariul pentru angajatii ce incaseaza la stat mai mult decat salariul mediu pe economie.

"Principiul este simplu. Toti cei care castiga in acest an mai mult decat 1.693 lei lei vor trebui sa aleaga intre a ramane angajati la stat sau a iesi la pensie. Acelasi pricipiu (n.r. raportarea la salariul mediu pe economie) va functiona si in anii care urmeaza. Indiferent de solutia pe care o vor alege angajatii, statul va economisi aproape 20 de milioane de euro in fiecare an", a spus Seitan.

El sustine ca introducerea acestei legi nu-i va afecta pe profesori, doctori, actori si asistenti maternali, ci doar pe cei cu pensii speciale care lucreaza in administratia centrala si locala.

"In acest moment au pensii de peste 5.000 de lei aproape o mie de angajati din administratia centrala. Sigur, exista si angajati in administratia locala care cumuleaza salarii cu pensii foarte mari, insa numarul acestora este mult mai mic", a explicat consilierul premierului Emil Boc pe probleme de munca si protectie sociala.

Oficialul mai spune ca, prin introducerea acestei legi, "executivul urmareste deblocarea unor posturi din aparatul central ce ar putea fi ocupate de oameni mai tineri, bine calificati".

Pensiile speciale, discutate cu FMI

Ministrul Muncii Marian Sarbu a declarat joi, ca angajatii de la stat care beneficiaza de pensii de serviciu, in baza unor legi speciale, sunt magistratii, parlamentarii, functio¬narii publici, diplomatii, aviatorii, militarii si politistii.

"Am avut o discutie si cu reprezentantii FMI in legatura cu pensiile speciale din Romania, insa i-am informat ca aceasta problema nu tine de responsabilitatea Ministerului Muncii, intrucat nu noi am dat acele legi speciale", a spus Sarbu.


Publicat: astazi

TVR a cumparat servicii de telefonie mobila fara licitatie

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a cumparat servicii de telefonie mobila in valoare de 588.235 de lei (fara TVA) de la Vodafone, fara licitatie, sub pretextul ca serviciile respective pot fi furnizate doar de compania respectiva.
Potrivit site-ului guvernamental de licitatii, negocierile intre SRTv si Vodafone au avut loc fara anunt de participare, sub motivul ca "serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate". Conform Legii achizitiilor publice, aceasta inseamna ca firma are drept exclusiv pentru serviciile respective, potrivit NewsIn.

Biroul de presa al SRTv a informat NewsIn ca nu s-a facut licitatie "din motive tehnice", pentru a nu se pierde numerele de telefon deja folosite de angajati ai televiziunii publice. Exclusivitatea se refera, potrivit Biroului de presa al SRTv, la portabilitatea numerelor de telefon, care nu ar fi fost in vigoare la data incheierii contractului.

Altfel spus, reprezentantii televiziunii publice spun ca s-a ales Vodafone pentru ca unii salariati sa isi pastreze numerele de telefon din aceasta retea.


Sursa: Wall-Street, astazi

Politizarea TVR, printre concluziile despre Romania din raportul Television Across Europe

Politizarea televiziunii publice, lipsa transparentei privind sursele de finantare a statiilor TV si obiceiul autoritatilor de a cerceta jurnalistii in locul cazurilor de coruptie dezvaluite de acestia sunt printre concluziile despre Romania din raportul Television Across Europe 2008.
Potrivit raportului realizat de Open Society Foundation, guvernul roman nu a adoptat niciun fel de legi care sa asigure stabilitatea financiara si independenta televiziunii publice, pe care continua sa o controleze. Dimpotriva, politicienii au transformat televiziunea publica in institutie aservita lor, si nu interesului public. "In Romania, pentru prima data de la caderea comunismului in 1989, televiziunea publica este condusa acum de un politician - Alexandru Sassu (n.r. - actualul presedinte al Societatii Romane de Televiziune), venit din pozitia de secretar executiv al PSD", se mentioneaza in raport.

O alta constatare legata de audiovizualul public din Romania se refera la faptul ca societatea civila este impiedicata, practic, sa aiba reprezentanti in organismele de conducere ale instrumentelor media finantate din bani publici. Mai mult, nu exista prevederi legale care sa vizeze conflictul de interese si gradul de competenta al celor din conducerea audiovizualului de stat.

Numarul posturilor TV din Romania, estimat in raport la peste 200, demonstreaza apetitul pentru investitiile in media. Sursele de finantare a statiilor TV raman, insa, "un mister", in ciuda prevederilor legale care cer transparenta din acest punct de vedere. In acelasi context, raportul mentioneaza Romania ca fiind singura tara in care se cunosc macar adevaratii patroni ai posturilor de televiziune.

In privinta obiectivitatii, raportul face un comentariu in termeni oarecum optimisti. "Desi acoperirea disputelor politice in media este inca partinitoare, audiovizualul incepe, treptat, sa fie tratat de patroni ca afacere, decat ca instrument pentru promovarea propriilor interese", se arata in raport.

Tot in concluziile privind Romania, raportul face referire la prezentarea cazurilor de coruptie in media. In astfel de situatii, se spune in raport, politicienii si autoritatile statului prefera "sa investigheze" mai degraba jurnalistii, decat problemele scoase la iveala de acestia.

Calitatea programelor TV este, si ea, pusa la zid in raportul Open Society Foundation. "Televiziunile din Romania nu au facut niciun efort comun in favoarea programelor de calitate", se mentioneaza in raport. Romanii se uita la televizor, in special, pentru emisiunile de divertisment, preferand sa se informeze de la posturile de nisa si de pe internet, concluzioneaza raportul.

Television Across Europe 2008, subintitulat "More channels, less independence" (Mai multe posturi, mai putina independenta), a monitorizat evolutia din ultimii trei ani a audiovizualului public si privat in noua tari europene, si anume Albania, Bulgaria, Cehia, Italia, Litualia, Polonia, Macedonia, Romania si Slovacia.


Publicat: astazi