miercuri, 25 martie 2009

10.000 de euro metrul pătrat, expropriere-record în Capitală

24 Mar 2009 George Lacatus : Cotidianul

Tribunalul Bucureşti a acceptat, în urma unei expertize discutabile, o despăgubire fabuloasă pentru exproprierea unui petic de teren necesar edificării Pasajului Basarab.
Tribunalul Bucureşti a decis pe 19 decembrie 2008 ca Primăria Capitalei să plătească unei firme 1,7 milioane de euro reprezentând despăgubire pentru exproprierea unui teren de 171 de metri pătraţi necesar construcţiei Pasajului Basarab. Pe terenul respectiv se află fix şase locuri de parcare. Până acum, PMB a plătit, în medie, în jur de 600 de euro pentru un metru pătrat de teren fără construcţie pe el şi 1.400 de euro pentru un metru pătrat de teren cu construcţie pe el. Suma de 10.000 de euro despăgubire pentru un metru pătrat de teren fără construcţie pe el a rezultat dintr-un raport de expertiză tehnică imobiliară, însuşit de Tribunalul Bucureşti.
PMB a făcut apel, iar Curtea de Apel Bucureşti va stabili astăzi termenul de judecată.
Firma care a beneficiat de această decizie a instanţei este SC Edelweiss Grup SRL. Ea are patru acţionari, fiecare cu 25% din acţiuni: Alexandru Brezeanu, Stelian Marin, Florin Voiculescu şi Dan Robert Georgescu.
Pe Bulevardul Vasile Milea, nr. 2F, sector 6, (în diagonală cu Carrefour Orhideea), Edelweiss a cumpărat, în 2001, 742 de metri pătraţi de teren. Pe 264 de metri pătraţi dintre aceştia a ridicat o clădire de birouri oferite la închiriere, parter şi şase etaje, însumând aproape 1.800 de metri pătraţi utili. Pe diferenţa de teren au fost amenajate alei şi 12 locuri de parcare. Conform planului, Pasajul Basarab va trece peste 171 de metri pătraţi din proprietatea Edelweiss, mai precis peste şase dintre locurile de parcare.
În prima fază a procedurii de expropriere, un expert evaluator angajat de Primărie a decis, pe 9 august 2007, în urma unui raport de specialitate, că municipalitatea trebuie să plătească firmei Edelweiss 919.994 lei, adică în jur de 263.000 de euro. Firma nu a fost mulţumită de această sumă şi a cerut PMB 4,7 milioane lei, adică 1,3 milioane de euro. Comisia de soluţionare a întâmpinărilor din PMB a respins cererea Edelweiss şi astfel s-a ajuns în instanţă.
Tribunalul Bucureşti a dispus realizarea unei expertize tehnice de către trei specialişti: unul desemnat de instanţă, al doilea - de către PMB, iar al treilea - de către Edelweiss. Cu un vot de 2 la 1, expertul desemnat de Primărie făcând opinie separată, echipa de experţi a propus instanţei două variante de despăgubire. Prima era calculată ca şi cum Primăria ar fi preluat integral afacerea firmei Edelweiss: chiria cuvenită pe întregul imobil, la un grad de ocupare de 80 la sută, pe o perioadă de 50 de ani. A rezultat o sumă de 6,6 milioane de euro. Judecătoarea Gabriela Florescu a respins această variantă de despăgubire, însă a acceptat-o pe a doua, la fel de discutabilă.
Astfel, cei doi experţi şi-au întemeiat calculul pe informaţia primită de la firmă, potrivit căreia din preţul pe metrul pătrat pe care îl încasează de la clienţi 1,7 euro reprezintă facilitatea de parcare. Exproprierea ar însemna ca firma să-şi reducă în mod corespunzător chiria lunară pe metrul pătrat, cu 1,7 euro. Această “pierdere”, înmulţită cu suprafaţa utilă a clădirii, afectată de un grad de ocupare de 80 la sută şi întinsă tot pe o perioadă de 50 de ani, ar însuma puţin peste un milion de euro. La care se adaugă valoarea efectivă a terenului expropriat, de circa 300.000 de euro. Alte câteva zeci de mii de euro au fost calculaţi pentru spălatul săptămânal al geamurilor, cu o firmă de alpinişti utilitari, pe perioada construirii pasajului. Cu tot cu TVA, Primăria ar avea de plătit aproape 1,7 milioane de euro pentru cei 171 de metri pătraţi, sumă acceptată de către instanţă.
Se poate observa că socoteala experţilor a legat locurile de parcare pierdute de întreaga suprafaţă utilă a clădirii, fără să ia în calcul o despăgubire legată efectiv de chiria aferentă celor şase locuri de parcare. Pe această logică, dacă imobilul ar fi avut un număr dublu de etaje, despăgubirile ar fi trebuit să fie la rândul lor duble, deşi este vorba despre aceleaşi şase locuri de parcare. Avocatul firmei Edelweiss, Cătălin Enescu, a confirmat acest raţionament: “Conform expertizei, da, am fi cerut dublu dacă imobilul ar fi avut 12 etaje”.
„Nu contestăm dreptul firmei Edelweiss de a cere despăgubiri şi pentru afectarea afacerii sale de către lucrările la pasaj, dar sumele pretinse sunt exagerate. La apel vom cere instanţei o nouă expertiză şi o vom ruga să aibă în vedere faptul că banii pentru despăgubiri provin, parţial, din fonduri publice, iar prejudiciul cerut de Edelweiss e de domeniul SF-ului”, a declarat Carmen Tease, avocata PMB. Ion Dedu, directorul executiv al Direcţiei Generale de Infrastructură din PMB, a declarat pentru Cotidianul: “Pentru câteva locuri de parcare, pretenţiile sunt foarte mari. Reprezentanţii Edelweiss spun că pasajul o să le strice afacerea, prezicere falsă. Ne judecăm cu ei în continuare. Sper să câştigăm la apel”.
Marin Stelian, acţionar şi administrator al Edelweiss, nu a vrut să comenteze conflictul dintre firma sa şi PMB. El ne-a recomandat să discutăm cu avocatul său. “Terenul în cauză nu e un teren viran, ci e o parte a unei investiţii de câteva milioane de euro. Primăria a încercat să dea acelaşi preţ pe metrul pătrat la toată lumea. Acest lucru nu se poate, deoarece clientul meu desfăşoară o activitate pe acel teren”, ne-a explicat Cătălin Enescu, avocatul firmei Edelweiss.