marți, 24 februarie 2009

Exemplu pentru noi!

Ministrul spaniol al justiei, Mariano Fernandez Bermejo, a demisionat luni, dupa ce a participat la o partida de vanatoare cu un judecator insarcinat cu anchetarea unor politicieni din opozitie, un subiect intens discutat in campania pentru alegerile regionale, relateaza Reuters.
Opozitia conservatoare, aflata sub presiune din cauza anchetei de coruptie desfasurata de judecatorul Baltasar Garzon, sustine ca partida de vanatoare din Andaluzia arata ca Guvernul este prea apropiat de puterea judiciara.

"Nu pot tolera ca acest lucru sa fie folosit impotriva celor care actioneaza pentru idealurile guvernului socialist", a spus Bermejo, care s-a confruntat saptamana trecuta si cu o greva fara precedent a judecatorilor.

Potrivit NewsIn, aceasta este prima demisie a unui ministru din cabinetul premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero, care conduce Guvernul din 2004, si intervine in conditiile in care duminica vor avea loc alegeri in Tara Bascilor si in Galicia.

Liderul Partidului Popular (PP), de opozitie, Mariano Rajoy, i-a cerut in repetate randuri lui Bermejo sa demisioneze. Potrivit PP, ancheta judecatorului Garzon, care vizeaza membri ai formatiunii care detin functii la nivel local, are ca scop sa limitezele sansele partidului in alegeri.

"Demisionand, Bermejo isi recunoaste responsabilitatea politica si pune capat unei perioade groaznice ca ministru", a declarat purtatorul de cuvant al PP pe probleme de justitie, Federico Trillo. "Dar nu clarifica cel mai grav lucru: complotul lui Bermejo cu Garzon", a spus Trillo.

Partida de vantoare a primit o mare atentie mediatica, iar ziarele conservatoare au publicat fotografii cu ministrul alaturi de un cerb mort.

Bermejo a declarat saptamana trecuta ca s-a intalnit intamplator cu Garzon in timpul calatoriei sale in Andaluzia, dar a recunoscut ca a comis o greseala pentru ca a vanat impreuna cu el si ca nu are licenta valabila pentru a vana.

Guvernul a anuntat ca Bermejo va fi inlocuit la conducerea Ministerului Justitiei de Francisco Camano, ministru insarcinat anterior cu coordonarea relatiilor dintre Guvern si Parlament.

Potrivit sondajelor, socialistii ar putea sa obtina si mai multe mandate in alegerile regionale de duminica. Spre deosebire ale guverne europene, socilistii spanioli si-au mentinut si chiar sporit popularitatea, in pofida recesiunii economice si a cresterii semnificative a ratei somajului.

Analistii sunt de parere ca acest fapt se datoreaza si diviziunilor din Partidul Popular, slabit si mai mult in urma anchetei lui Garzon, care a cerut in anii '90 extradarea fostului dictator din Chile Augusto Pinochet.


Sursa 9am
Publicat: astazi