vineri, 24 iulie 2009

Cam asa ar trebui sa arate un stat de drept.

Romania trebuie salvata!

Nu sa decida parlamentarii cine este judecat si cine nu.
Cand autoritatiile competente au filat omul, prins cu mata in sac, il ridica si este dus dupa zabrele. Este o chestie logica si atat, nu ne ascundem, nu scapam prin justitie, nu fugim la plaje in Florida.

Asa arata un stat de drept!

Primari si rabini suspectati de coruptie si trafic cu organe in SUA

Romania trebuie salvata!

Aproape 40 de politicieni si oficiali locali, dar si cinci rabini au fost arestati joi in statul New Jersey in cursul unei operatiuni de anihilare a unei vaste retele de tip mafiot, care se ocupa inclusiv de trafic cu organe si avea ramificatii pana in Israel si Elvetia.

Primarii oraselor Hoboken, Secaucus si Ridgefield, din statul New Jersey, figureaza printre persoanele arestate in cadrul acestei operatiuni, care a inceput joi in zori. Autoritatile banuiesc persoanele retinute de coruptie, extorcare de fonduri, spalare de bani si trafic cu organe, scrie NewsIn.

Televiziunile au prezentat imagini cu acesti lideri locali avand catuse la maini si aflati intr-un autocar ce urma sa-i duca spre locul de detentie. Alaturi de ei se aflau rabini in tinuta traditionala. Mai multe sinagogi au fost perchezitionate, iar in total au fost arestate 44 de persoane, scrie NewsIn.

"Aceste personalitati politice s-au vandut", a declarat procurorul Ralph Marra intr-o conferinta de presa in care i-a acuzat, pe de alta parte, pe liderii religiosi evrei ca "si-au ascuns vastele activitati criminale in spatele unei fatade a respectabilitatii".

Operatiunea - la care au participat circa 300 de agenti federali - pare sa fie una dintre cele mai vaste lansate vreodata in statul New Jersey, cunoscut pentru relatiile sale nesanatoase dintre politica si crima organizata. Acest stat a servit drept cadru pentru serialul de televiziune "Clanul Soprano" ce are in prim-plan mafia.

Autoritatile au declarat ca anchetau de zece ani reteaua de coruptie organizata. Potrivit justitiei, alesii locali primeau mita sau dadeau mita electorala. In ceea ce-l priveste pe rabinul Levy Izhak Rosenbaum, din Brooklyn, el este acuzat de trafic cu organe, pentru ca a convins "donatori" sa-i vanda pentru 10.000 de dolari rinichi pe care ii revindea apoi de sase ori mai scump. Potrivit acuzarii, rabinul se ocupa cu astfel de practici de zece ani.

Guvernatorul democrat de New Jersey, Jon Corzine, a denuntat "un grad de coruptie scandalos si intolerabil". Coruptia este inacceptabila, peste tot, oricand si din partea indiferent cui, a subliniat el intr-o declaratie scrisa. Corzine risca sa nu fie reales in noiembrie in fata republicanului Chris Christie, un fost procuror care are la activ mai multi ani de lupta impotriva coruptiei din New Jersey.

Politia a dezmintit orice motivatie politica ce ar sta in spatele acestor arestari, care ii vizeaza atat pe democrati, cat si pe democrati. "Nu este vorba nici de politica, nici de religie. Este vorba despre infractori care activeaza in politica si religie", a comentat un oficial al FBI, Weysan Dun.
Suspectii risca pana la 20 de ani inchisoare pentru abuz de putere si spalare de bani, zece ani pentru abuz in serviciu si cinci ani pentru trafic cu organe.

Potrivit Reuters, in centrul investigatiei a fost un informator care in 2006 a fost acuzat de frauda bancara si care a lucrat apoi sub acoperire dandu-se drept dezvoltator imobiliar si proprietar al unor afaceri. El platea oficiali din administratie pentru a obtine aprobari si contracte publice in nordul statului New Jersey. In scene demne de serialul "Clanul Soprano" acuzatii se intalneau pentru a incasa mita in restaurante, parcari, chiar si toalete. Mita pe care o luau era cuprinsa intre 10.000 si 25.000 de dolari.

Coruptia dezvaluita de informator a condus politia catre o retea separata de spalare de bani in care erau implicati rabini si care opera intre Brooklyn, Deal, New Jersey si Israel. Intre iunie 2007 si iulie 2009 reteaua a spalat trei milioane de dolari pentru martorul sub acoperire.


Publicat: astazi 9am

Mancam si o placinta?

Romania trebuie salvata!

Sa vedem cum stam cu placinta, mai dureaza?


Ce pofta de-o placinta am!!!

Ridzi, cerută la penal pentru că a încercat să şteargă urmele

Romania trebuie salvata!

Cotidianul.ro
23 Iul 2009 Simona Popa

Monica Iacob-Ridzi a încredinţat direct, prin negocieri pe e-mail, contractele pentru Ziua Tineretului. După izbucnirea scandalului, ea le-a ordonat subordonaţilor să şteargă e-mailurile şi să simuleze o selecţie de oferte.
Lansarea imnului turistic
23 Iul 2009 Lansarea imnului turistic
Laura Codruţa Kövesi a înaintat joi Camerei Deputaţilor solicitarea DNA de aprobare a începerii urmăririi penale a Monicăi Iacob-Ridzi pentru modul în care a organizat evenimentele legate de Ziua Tineretului. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, fostul ministru al Tineretului este suspectat de abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la acces fără drept şi la ştergerea fără drept a datelor dintr-un sistem informatic. Noutăţile din acuzaţiile formulate de procurorul general al României în dosarul Ridzi sunt încercarea de falsificare a documentaţiei de atribuire a contractelor încheiate în afacerea „Ziua Tineretului“ şi ştergerea unor e-mailuri din calculatoarele de la Ministerul Tineretului şi Sporturilor (MTS).

„În cauză există indicii că, în cursul anului 2009, Iacob-Ridzi Monica Maria, în calitate de ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, împreună cu alţi funcţionari ai acestui minister, ajutaţi şi de administratorii a două firme private, au prejudiciat bugetul ministerului prin încheierea a trei contracte de servicii fără ca, în prealabil, să fie organizată şi derulată vreo procedură de atribuire“, se arată în comunicat motivul pentru care este suspectată de abuz în serviciu.

După izbucnirea scandalului, Ridzi a încercat să şteargă urmele afacerii, întrucât în cererea adresată Parlamentului îi mai sunt imputate trei fapte: fals intelectual, instigare la acces fără drept şi la ştergerea fără drept a datelor dintr-un sistem informatic.
Totodată, există indicii că pentru ascunderea încălcării dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice au fost întocmite, ulterior încheierii celor trei contracte, înscrisuri care să ateste în mod nereal derularea procedurii de achiziţie. Ridzi a solicitat administratorului reţelei informatice să şteargă date informatice pentru a nu fi descoperite, scop în care acesta a accesat fără drept sistemele informatice ale MTS şi a şters înregistrările“, se explicitează în solicitarea adresată Camerei Deputaţilor. Dezvăluirea privind falsificarea documentelor fusese făcută săptămâna trecută de Gazeta Sportului.

Potrivit unor surse judiciare, când afacerea a devenit publică, fostul ministru al Tineretului ar fi încercat, împreună cu avocaţii firmelor câştigătoare, să redacteze alte documente, care să aibă alte date faţă de cele reale, astfel încât ofertele depuse de firme să pară ulterioare invitaţiilor de participare. Mai exact, să transforme ceea ce a fost o încredinţare directă într-o aparentă selecţie de oferte. Mai mult, în minister se formase o reţea de angajaţi care ajutau firmele cu informaţii privitoare la oferte, preţuri, actele care trebuie depuse. Angajaţii schimbau informaţiile cu firmele pe e-mail, iar în momentul în care a izbucnit scandalul, Ridzi a cerut acestora să-şi şteargă e-mailurile. Unii dintre cei implicaţi au vorbit, însă, în faţa procurorilor DNA despre reţea şi le-au şi pus la dispoziţie o parte din corespondenţa electronică, atât cât nu fusese ştearsă. Chiar dacă sunt şterse, datele din e-mailuri rămân în hardurile calculatoarelor şi pot fi decriptate. Pentru a ajunge însă la ele, procurorii DNA au nevoie de avizul de începere a urmăririi penale, cel aşteptat de la Camera Deputaţilor.

Pe lângă avizul cerut pentru Monica Iacob-Ridzi, DNA a mai pus sub învinuire încă şase persoane, trei din MTS şi trei de la firmele câştigătoare, Artisan Consulting şi Mark Company, a anunţat miercuri Daniel Morar la Realitatea TV. Acestora li s-a pus deja sechestru pe conturi şi pe bunuri. Potrivit agenţiei NewsIn, cei trei învinuiţi din MTS sunt directorul economic, Paul Diaconu, directorul de achiziţii, Marius Mărcuţă, şi Ioana Vîrstă, consiliera lui Ridzi. Toţi cei trei s-au prezentat, miercuri, la DNA pentru a afla acuzaţiile.

Trei miniştri de dăm în gropi: 200 de milioane USD pierdute

Romania trebuie salvata!

Cotidianul.ro
23 Iul 2009 Doru Cireasa

Din 2004, România a pierdut împrumuturi ale Băncii Mondiale de aproximativ 200 de milioane de dolari destinaţi modernizării sectorului rutier.
În noiembrie 2006, România a luat de la BM-BIRD un împrumut în valoare de 180 de milioane de dolari. Suma reprezenta componenta financiară a proiectului de suport al sectorului transporturilor şi urma să fie completată cu 45 de milioane de dolari, cu titlul de cofinanţare a proiectului, de la buget. Potrivit fişei proiectului de pe site-ul instituţiei mondiale, 50% din bani urmau să fie folosiţi pentru „susţinerea CNADNR în derularea programului de întreţinere periodică şi reparaţii curente pe drumurile naţionale”. Restul urmau să fie cheltuiţi pentru lucrări similare, dar efectuate pe sectorul de cale ferată interoperabil cu cel a UE.
Conform preţurilor curente de pe piaţă, aproximativ 500.000 de dolari pentru repararea unui kilometru de drum naţional, din aceştia bani s-ar fi putut repara capital 500 de kilometri de drumuri naţionale.

Programul este încă în vigoare, până la finele anului, dar împrumutul aferent acordat de BIRD a expirat la finele anului trecut. Din suma totală de 180 de milioane, Ministerul Transporturilor nu a cheltuit decât 27 de milioane de dolari, adică 15% din total. Aceasta în pofida faptului că în general împrumuturile acordate de BM-BIRD au dobânzi mici, cifrate între 3 şi 3,5%.

Pierzând aproximativ 152 de milioane de dolari ai Băncii Mondiale, fiindcă cheltuielile cu repararea drumurilor naţionale cresc exponenţial cu perioada în care acestea nu au fost reparate şi dată fiind sărăcia bugetului CNADNR, Ministerul Transporturilor se gândeşte să facă rost de altă finanţare pentru repararea drumurilor naţionale. CNADNR vrea să contracteze un credit în valoare de 180 milioane de euro de la băncile din România, pentru a finanţa lucrările de întreţinere a drumurilor, a declarat luni ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. Acesta explică: „Vrem să luăm acest împrumut pentru a acoperi şi un credit mai vechi. Un fel de refinanţare. Banii vor fi folosiţi pentru întreţinere”, a spus ministrul. Potrivit acestuia, CNADNR a avut 400 milioane de lei (aproximativ 108 milioane de euro) pentru activităţile de întreţinere, dar din această sumă peste jumătate s-a dus pe plata datoriilor companiei din 2008.

Nici proiectul de construire a centurilor ocolitoare pentru cinci mari oraşe, finanţat tot de Banca Mondială, nu a avut mai mult succes. Proiectul „Restructurarea sectorului tarnsporturilor” a fost convenit în noiembrie 2004 şi semnat de Ministerul Transporturilor, CFR SA şi CNADNR, pe de o parte, şi BM-BIRD, pe de altă parte. Valoarea împrumutului era de 225 de milioane de dolari, iar statul român urma să asigure cofinanţare în valoare de 153 de milioane de dolari. Destinaţia era în proporţie de 67% către sectorul rutier, restul fiind direcţionat către cel feroviar. Conform fişei proiectului, pentru zona rutieră se urmăreau „ameliorarea siguranţei rutiere şi construirea unor centuri ocolitoare”. Acordul cu BM expiră la finele acestui an, iar împrumutul acordat de BIRD, peste o săptămână, respectiv la 31 iulie. Până în prezent s-au tras din împrumut 40 de milioane de dolari, adică mai puţin de 18% din banii la dispoziţie. În cei cinci ani scurşi de atunci nu s-a construit nici o centură ocolitoare, iar banii cel mai probabil vor fi pierduţi dacă BM nu va accepta prelungirea acordului şi împrumutului cel puţin încă un an. Planurile prevedeau construirea unor centuri ocolitoare noi, cu două benzi pe sens pentru Reghin, Mediaş, Târgu-Mureş, Braşov şi Bacău.

Anul trecut s-a realizat proiectarea centurilor şi s-a derulat prima fază a licitaţiilor, respectiv întocmirea unei liste scurte de constructori care să intre în faza finală a competiţiei, dar lucrurile s-au oprit aici. În cele şapte luni scurse de atunci, actualii şefi ai MTI şi CNADNR par să nu fi făcut nimic pentru desemnarea câştigătorilor acestor licitaţii. „Am încercat în mod repetat să primim acceptul Băncii Mondiale pentru a construi aceste centuri. Ultima scrisoare a fost trimisă acum o lună şi nu am primit nici un răspuns”, spune un director din cadrul CNADNR. Potrivit acestuia, deşi construirea de centuri ocolitoare este unul dintre ţelurile declarate ale programului, trebuie obţinut mai întâi acordul BM. Instituţia mondială şi-ar fi dat acordul pentru prelungirea împrumutului până la finele anului.

Însă în şase luni nu se mai pot face multe. „Ce să facem în şase luni, cel mult putem selecta constructorii”, spune directorul indicat. Nici ministrul Radu Berceanu, în vizită de lucru ieri pe şantierele ţării, nici secretarul de stat din MTI însărcinat cu fonduri europene, Constantin Dascălu, şi nici Şerban Cucu, directorul pentru finanţări externe a MTI, nu au putut fi ieri contactaţi pentru a comenta situaţia. Localnicii oraşelor cred ce li s-a promis în urmă cu câţiva ani şi privesc cu speranţă încă spre Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. „Centura este prioritatea zero pentru Bacău, care aşteaptă doar licitaţia pentru desemnarea constructorului. Este important însă ca Guvernul să prelungească acordul cu Banca Mondială, care expiră la 31 iulie, pentru a se putea asigura fondurile necesare”, speră Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.