luni, 29 iulie 2013

EXCLUSIV EVZ. Dosarul secret al sponsorizărilor lui Dragnea

Romania trebuie salvata!

Autor: Petrişor Cană, Violeta Fotache

În loc să fie urmărit penal, Florin Tunaru, fost consilier al lui Liviu Dragnea, cărăuşul sponsorizărilor ilegale făcute pentru campania electorală din 2008 a alianţei PSD+PC, a fost avansat. Astăzi este numărul doi la conducerea Fiscului. În schimb, poliţistul care l-a audiat pe omul lui Dragnea este anchetat.

Vicepremierul Liviu Dragnea ar putea avea probleme în acest dosar ținut prin sertare, spun surse din JustițieSursa: NICU DÎRDÎIACAproape trei ani de zile, dosarul sponsorizărilor ilegale, făcute pentru campania electorală din 2008 a alianţei PSD+PC, s-a plimbat între Poliţia judeţului Teleorman şi Parchetul Tribunalului aferent. La un moment dat, ancheta părea să se îndrepte către organizatorul metodei de lucru, spun surse din poliţia locală, dar lucrurile s-au schimbat după audierea fostului subordonat al lui Liviu Dragnea, pe vremea când acesta era stăpânul Consiliului Judeţean (CJ). Este vorba despre Florin Tunaru, vicepre şe dinte al ANAF.

Poliţia spune că Tunaru e acuzat

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului(IPJ) Teleorman a confirmat, pentru EVZ, că face cercetări în dosarul sponsorizărilor „în care este acuzat şi Tunaru”. Oficialii IPJ ne-au comunicat: „Dosarul penal la care faceţi referire se află în lucru la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Teleorman – Serviciul de Investigare a Fraudelor, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală”. Ofiţerul de presă al instituţiei, comisarul Adrian Ilicea, a adăugat că dosarul penal este sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman.

Cărăuşul PSD

Poliţiştii spun că au finalizat o dată ancheta începută în noiembrie 2010 şi au făcut nişte propuneri, dar dosarul le-a fost returnat „pentru completări”. Între timp, Florin Tunaru, a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al ANAF, în luna mai 2012, odată cu învestirea Guvernului Ponta I.

Ofiţerii de la Investigarea Fraudelor au audiat mai mulţi oameni de afaceri şi funcţionari publici care au apărut, în Monitorul Oficial, ca sponsori ai alianţei PSD+PC. Unul dintre aspectele sesizate de oamenii legii a fost acela că importante sume de bani au fost virate nejustificat în conturile PSD, fără plata taxelor către stat. Însă unii dintre „donatori” habar nu aveau de acest lucru. Când au fost luaţi la întrebări, au declarat că Florin Tunaru, pe atunci director al CJ Teleorman, îi îndemna să cotizeze la partid şi că acesta a transportat banii colectaţi în judeţ la sediul PSD din Bucureşti.

Spre exemplu, Dacian Florin Teacă a spus anchetatorilor că s-a trezit „sponsor”, deşi nu a dat niciun ban pentru campanie. Ar fi acceptat, însă, în noiembrie 2008, să fie mandatarul omului de afaceri Dan Pena, în baza căruia afaceristul urma să-i dea „mijlocitorului” Teacă 170.000 de lei pentru a-i vira în contul PSD.

Au semnat alţii pentru ei

Afaceristul Dan Pena, unul dintre acţionarii Modul Proiect şi al altor firme cu greutate din judeţ, a recunoscut cele spuse de Teacă, dar a declarat că a sponsorizat PSD la solicitarea lui Florin Tunaru. Alţi doi afacerişti din judeţ apar pe listele de sponsori fără să ştie. Pena spunea că, la insistenţele lui Tunaru, i-a contactat pe Mircea Băluţescu şi Ion Preda şi a dus formularele cu numele lor, în care apăreau ca sponsori, la sediul PSD.

Ion Preda figurează în Monitorul Oficial că ar fi sponsorizat PSD cu 120.000 de lei, dar nu a dat niciun ban. Mircea Băluţescu, celălalt „sponsor” al PSD, cu 200.000 de lei, spunea că a fost contactat de Dan Pena, pentru a-i semna un contract de sponsorizare, pentru o sumă mult mai mică, dar nu pentru PSD, ci pentru biserica Sfântul Ioan din Roşiorii de Vede (unde ar fi fost preot bunicul lui Dan Pena).

Fragment din declaraţia lui Mircea Băluţescu, care apare în Monitorul Ofi cial ca sponsor cu 200.000 de lei

Tunaru:„Am procedat la transportarea unor colete”

În faţa poliţiştilor, Florin Tunaru a declarat că habar nu avea ce transporta, în plicuri, către sediul central din Capitală. „Cu ocazia unor deplasări efectuate la Bucureşti, în mai multe rânduri, am procedat la transportarea unor documente, situaţii, dosare şi chiar colete de la organizaţia judeţeană de partid a PSD către sediul central din Bucureşti, precum şi invers, respectiv de la Bucureşti la Alexandria.

În unele cazuri, aveam la cunoştinţă despre conţinutul materialelor pe care le transportam şi despre destinatar, iar în alte cazuri nu, acestea fiind în plicuri sau pachete sigilate. (…) Este posibil ca, în acea perioadă, domnul Pena Dan să se fi prezentat la sediul organizaţiei judeţene a PSD şi să fi lăsat un plic sau un pachet sigilat despre conţinutul căruia să nu am cunoştinţă, pe care să îl fi transportat la sediul central din Bucureşti al PSD (…).

În legătură cu afirmaţia făcută de dânsul că a lăsat banii şi contractele la mine pe birou, declar că acest lucru este posibil, numai în condiţiile arătate mai sus, făcându-mi menţiunea mie, sau altei persoane din birou, că trebuie dus la sediul din Bucureşti, neaducându-mi aminte acest lucru”, le-a spus Tunaru anchetatorilor.

Sponsorul PSD Dan Pena, urmărit penal pentru evaziune fiscală

Au trecut trei ani de tăcere şi de „du-te-vino” cu dosarul între Poliţie şi Parchet. Somaţi să ne răspundă potrivit legii, procurorii Parchetului Tribunalului Teleorman spun că în acest dosar a fost deja începută urmărirea penală împotriva afaceristului Dan Pena. Acesta este acuzat de evaziune fiscală, fiind urmărit penal încă din data de 26 iunie 2011.

De atunci, în mod ciudat, anchetatorii bat pasul pe loc. Ei se apără, spunând: „La dosarul iniţial, ulterior au fost conexate mai multe cauze vizând aceeaşi persoană, astfel cauza respectivă devenind complexă şi necesitând mai mult timp pentru efectuarea cercetărilor.” În răspunsul primit la redacţie aflăm că: „Ofiţerul de poliţie care a instrumentat cauza a procedat la audierea mai multor persoane, printre care şi a numitului Tunaru Florin (actualul vicepreşedinte A.N.A.F.), în legătură cu anumite sponsorizări, presupuse ca fiind ilegale, din acea campanie electorală”. În versiunea procurorilor, Tunaru nu este acuzat.

Cazul devine şi mai interesant, după ce aflăm că dosarul a fost mutat la Bucureşti, la un parchet competent să-l cerceteze pe poliţistul care l-a audiat pe Tunaru! Motivul? Ar fi existat indicii că declaraţiile lui Florin Tunaru „ar fi fost puse la dispoziţia unei persoane care nu avea calitatea să le deţină şi au fost folosite întro emisiune TV din timpul campaniei electorale din anul 2012”. „Întreg dosarul nu mai e la noi, a fost declinat, în decembrie 2012, la Parchetul Curţii de Apel sau la DNA, nu ştiu exact!”, a declarat, pentru EVZ, procurorul Traian Nedelcuţă, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Teleorman.


Miting al Alianței PSD+PC în campania electorală din 2008, intrată în atenția anchetatorilor inițial pentru suspiciuni de spălare de bani

„Cărăuşul” Tunaru, avansat la Finanţe, apoi la Fisc

În anul 2008, atunci când a colectat bani pentru campania electorală, Florin Tunaru era director executiv-adjunct la CJ Teleorman, al cărui preşedinte era Liviu Dragnea. Actualul vicepremier era şi liderul PSD Teleorman. Un an mai târziu, Tunaru a fost numit director- adjunct la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Teleorman.

În 2010, când a început ancheta poliţiştilor, era consilier la cabinetul şefului CJ Liviu Dragnea şi avea ca atribuţii: „Consiliere în domeniul financiar-contabil şi al finanţelor publice”. Din 2011 şi până în aprilie 2012, el a fost director executiv la CJ, iar din luna mai a fost „avansat” ca vicepreşedinte ANAF.

I-a crescut şi averea

Aşa cum reiese din declaraţiile de avere, care se regăsesc la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi depuse în calitate de funcţionar public, Florin Tunaru a prosperat odată cu avansările în funcţii.

● 2009 – director executiv-adjunct la Consiliul Judeţean Teleorman. Conturi bancare: 40.766 lei; venituri – 53.114 lei; un apartament, coproprietar la o casă şi un teren de 2.612 metri pătraţi, împreună cu fratele şi sora lui;un autoturism Volkswagen.

● 2011 – director executiv-adjunct la Consiliul Judeţean Teleorman. Conturi bancare: 60.254 lei; venituri din salarii şi servicii de contabilitate:77.225 lei; un apartament, coproprietar la o casă şi un teren de 2.612 metri pătraţi, împreună cu fratele şi sora lui;un autoturism Volkswagen.

● 2012 – numit vicepreşedinte ANAF. Declaraţia la instalare. Conturi bancare:83.415 lei; venituri: 77.627 lei; un apartament, coproprietar la o casă şi un teren de 2.612 metri pătraţi, împreună cu fratele şi sora lui; un autoturism Volkswagen.

● 2013 - luna mai - vicepreşedinte ANAF. Conturi bancare: 84.941 lei; venituri:50.441 lei. Pe lângă bunurile deja declarate, printre proprietăţi apare un autoturism Mercedes. Tot acum apar şi primele împrumuturi în valoare de 33.600 lei.

● 2013 – luna iunie – vicepreşedinte ANAF şi membru în Consiliul de Administraţie CEC. Faţă de bunurile din penultima declaraţie, diferenţa este că brusc cresc conturile bancare: 161.079 lei (cont la CEC 76.795 lei, faţă de 122 lei, în luna mai); venituri: 50.441 lei.

Florin Tunaru a cărat pachetele cu bani. El nu a reclamat faptul că nu au fost folosite băncile, care ar fi raportat imediat orice suspiciune de spălare de bani. Şi, totuşi, e şef la Fisc!


Agenția Națională pentru Administrație Fiscală, condusă din poziția a doua, de Florin Tunaru, are ca țintă evazioniștii fiscali

ANI îl verifică pe „Primarul Tel Drum”

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au declanşat cercetările faţă de primarul oraşului Zimnicea, Petre Pârvu, suspectat că s-a aflat în conflict de interese. Sursele noastre ne-au precizat că inspectorii ANI „au plecat deja în teritoriu”. Reamintim că „Evenimentul zilei” a dezvăluit, săptămâna trecută, o afacere ţinută „la secret” parafată între Petre Pârvu, edilul din Zimnicea, şi Tel Drum, firma „moşită” spre privatizare de Liviu Dragnea, pe vremea când acesta conducea destinele judeţului Teleorman, din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Chirie de un milion de lei pe lună

Documentul exploziv, intrat în posesia EVZ, demonstrează că primarul în funcţie şi azi şi-a închiriat garsoniera firmei Tel Drum, care prestează servicii pentru Primărie. Actul, încheiat la data de 14 iulie 2005, este valabil până în 2015, iar chiria lunară a fost stabilită „la 1 .000.000 de lei”. Pe perioada de valabilitate a acestui contract, Primăria condusă de Petre Pârvu a încheiat cel puţin două contracte pentru prestări servicii cu Tel Drum, firma parteneră cu Turiss-ul lui Liviu Dragnea.

Dracu’ l-a pus?!

Edilul prins „cu mâţa în sac” a spus că nu a luat, de fapt, niciun ban pentru închirierea acelui spaţiu „în care funcţionează Radio Z, care este al celor de la Tel Drum”. Cu toate acestea nu s-a gândit nicio clipă să rezilieze contractul. Întrebat de EVZ de ce a semnat un asemenea contract, primarul Pârvu a avut un răspuns năucitor: „De ce am încheiat contractul? De dracu’, că n-am avut de lucru! Şi asta a fost prostia mea!”. Acum el trebuie să dea explicaţii inspectorilor de integritate.



Citiţi mai mult: EXCLUSIV EVZ. Dosarul secret al sponsorizărilor lui Dragnea - Exclusiv EVZ > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-evz-dosarul-secret-al-sponsorizarilor-lui-dragnea-1049679.html#ixzz2aTDfgfJX
EVZ.ro

Omar Hayssam şi DISTRUGEREA unei perle a economiei româneşti

Romania trebuie salvata!

Autor: Raluca Florescu

Înfiinţată în 1962, IPRS (Întreprinderea de piese radio şi semiconductori) Băneasa a fost o companie producătoare de componente electronice şi aparatură electronică şi electrotehnică.






1 /4.
La doi ani după înfiinţare, compania începe să producă şi pentru export. În 1964 s-a făcut primul export de componente (în Franta).

De la un an la altul erau introduse noi produse în fabricaţie, iar din 1967 o mulţime de brevete au fost obţinute de la OSIM, acestea având succes la export: monocristale, punţi auto; dispozitive rapide prin tehnologia de iradiere; celule solare; tehnologie de asperizare folie de Al; implantare ionică.

Îniante de 1989, IPRS era cunoscută drept cel mai bun furnizor de tranzistori din zonă, iar la nivel local dingura companie care îi făcea concurenţă era Microelectronica.



Iată ce spune Doina Didiv, fost director general al IPRS, şi care a lucrat în companie timp de 32 de ani: "Cam 2-3 ani (după Revoluţie), lucrurile au decurs oarecum normal, dar cu multe temeri pentru că industria autohtonă a început să se destrame. Ne-am pus serios problema unor noi fabricaţii în locul componentelor. Soluţiile au fost timide şi greu de creat cam 5.000 de locuri de munca şi cam peste 15.000 de metri pătraţi de hale de ocupat. Componentele, la rândul lor se cereau din ce în ce mai puţine, şi pentru că erau depăşite tehnologic".

Potrivit acesteia, decăderea IPRS a avut mai mulţi factori. "Unul intern românesc, dărâmarea semnificativă a industriei autohtone şi înlocuirea treptată cu producători străini sau interni, cu alte interese privind furnizorii de materiale; puteau să supravieţuiască destule familii de componente dacă era un anumit interes. Altă alternativă puteau fi firmele mixte pentru export; pentru exportul punţilor auto în SUA s-a înfiinţat o firmă în Luxemburg şi apoi în Insulele Virgine; a mers un timp", a msi spus aceasta într-un interviu acordat în 2010.

După anul 1989, firma a început să decadă, în special din cauza dezinteresului autorităţilor.

Cu toate astea, în 2002 compania avea încă 870 de angajaţi. Extrem de important era şi patrimoniul imobiliar al societăţii. În anul 2006, IPRS avea în proprietate două terenuri 118.845 mp în Voluntari şi 2.498 mp în sectorul 2 din Bucureşti, evaluate atunci la 20 milioane de euro.

Devalizarea IPRS

În 2003 pachetul majoritar de 51,4% de acţiuni a fost cumpărat de la AVAS (fosta APAPS) de compania Ogharit Trading CO Siria, controlată de Omar Hayssam. Elmefa B.V, un holding olandez specializat în producţia electrică şi electronică, interesat de asemenea de IPRS, a fost eliminat de la privatizare.

Ogharit Trading a oferit 3,1 milioane de euro, sumă în care era inclusă şi plata datoriilor societăţii. La scurt timp după tranzacţie, statul român a şters aproape toată datoria IPRS, astfel că în realitate Ogharit Trading a cumpărat societatea pentru suma de 140.000 de euro. După ce au preluat societatea, sirienii nu au făcut nici o investiţie.

După condamnarea lui Omar Hayssam pentru acte de terorism în cazul răpirii jurnaliştilor români în Iraq, Tribunalul Bucureşti a decis la 15 iunie 2007 anularea contractului de vânzare-cumpărare a 51,4% acţiuni la Întreprinderea de Piese Radio şi Semiconductoare Băneasa, încheiat în septembrie 2003, între AVAS (fosta APAPS) şi societatea siriană, controlată de Omar Hayssam, Ogharit Trading CO Siria.

Potrivit judecătorilor, societatea siriană avea obiect de activitate import-export de mărfuri generale şi de construcţii. "Mai mult, aceasta fusese înfiinţată în anul 2001, astfel că, şi în situaţia în care ar fi avut acest obiect de activitate, nu ar fi îndeplinit un alt criteriu de precalificare stabilit de APAPS, respectiv experienţă de cinci ani în domeniul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor", arătau judecătorii în 2005. În 2006, AVAS vindea pe bucăţi 1,4 hectare din terenul companiei către familia libaneză Jabra.

Un caz de succes

Cazul unei companii similare IPRS, dar care a avut parte de o privatizare de succes, arată cum ar fi putut evolua lucrurile dacă exista voinţă politică. La 500 de kilometri de Bucureşti, în buricul Timişoarei, a fost înfiinţată o "fabrică de calculatoare" sub regimul comunist, loc unde Institutul Politehnic Timişoara a produs echipamente de vârf pentru acea perioadă.

În 1990 s-a transformat în societatea Datatim, dar nu a avut soarta IPRS Băneasa şi exemplul acestei companii ne arată că România putea să fie acum pe alt drum, dacă era gestionată corect toată privatizarea economiei comuniste. Noua companie a devenit una dintre cele mai puternice din regiune şi mai mult decât atât. În perioada în care sistemul judiciar românesc începea să caute probe pentru frauda comisă la IPRS Băneasa şi Justiţia desfiinţa privatizarea, Alcatel România devenea centrul operaţional al multinaţionalei Alcatel pentru Balcani şi Europa de Est.



Citiţi mai mult: Omar Hayssam şi DISTRUGEREA unei perle a economiei româneşti - Economie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/omar-hayssam-si-distrugerea-unei-perle-a-economiei-romanesti-1049735.html#ixzz2aT9GkdQF
EVZ.ro

duminică, 28 iulie 2013

Ministerul Educatiei a anuntat proiecte de 100 de milioane de euro cu termen limita de depunere a ofertelor doua zile mai tarziu. Vezi in text lista proiectelor

Romania trebuie salvata!
de Raluca Pantazi HotNews.ro

Vineri, 26 iulie 2013, 12:04 Actualitate | Esenţial



Proiecte POSDRU in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro au fost anuntate de Ministerul Educatiei pe 23 iulie, cu termen limita de depunere a ofertelor 2 zile mai tarziu. Este vorba despre 51 de anunturi de selectare de parteneri, entitati private, pe care Ministerul le-a facut publice pe edu.ro marti si miercuri, in vederea depunerii de proiecte finantate prin POSDRU, in care Ministerul Educatiei Nationale are calitatea de beneficiar. "Dosarele se depun pana joi, 25.07.2013", anunta Ministerul pentru 46 din cele 51 de proiecte.
•Printre aceste proiecte se numara si diferite curriculumuri pentru discipline optionale. Spre exemplu, proiectul cu titlul "Istoria stiintelor. Curriculum optional integrat transdisciplinar si pachet educational cu resurse digitale de invatare" costa 3 milioane de euro.
•HotNews.ro a transmis ieri o solicitare Ministerului Educatiei, in care a intrebat de ce a acordat un termen atat de scurt intre publicarea anunturilor pentru selectarea partenerilor si ziua limita de depunere a dosarelor de participare. Ministerul ne-a anuntat ca vom primi raspuns in termenul prevazut de legea 544/2001 (adica in maximum 30 de zile).

Ministerul Educatiei Nationale a publicat pe edu.ro marti, 23 iulie, 46 de anunturi pentru selectarea de parteneri, entitati private, in vederea depunerii de proiecte finantate din fonduri structurale nerambursabile, in care Ministerul Educatiei Nationale are calitatea de beneficiar. In anunturi se arata care sunt conditiile pe care participantii trebuie sa le indeplineasca, ce trebuie sa contina dosarul de participare. "Dosarele se depun pana joi, 25.07.2013-ora 16:00, zilnic in intervalul 09:00-16:00, la sediul Ministerului Educatiei Nationale", precizeaza Ministerul Educatiei.

Miercuri, 24 iulie, Ministerul Educatiei a mai publicat pe edu.ro 5 anunturi pentru selectarea de parteneri, entitati private, in vederea depunerii de proiecte finantate din fonduri structurale nerambursabile, in care Ministerul Educatiei Nationale are calitatea de beneficiar. Si in cazul acestor 5 proiecte, termenul intre anuntarea lor si primirea ofertelor este de doua zile: "Dosarele se depun zilnic in intervalul 09:00-16:00, pana vineri, 26.07.2013-ora 14:00, la sediul Ministerului Educatiei Nationale".

In total, valoarea celor 51 de proiecte care ar urma sa fie finantate prin POSDRU se ridica la aproximativ 100.000.000 de euro.

HotNews.ro a trimis in urma cu o zi Ministerului Educatiei o solicitare, cu urmatoarele intrebari:
1. De ce ati acordat un termen atat de scurt intre publicarea anunturilor pentru selectarea partenerilor si ziua limita de depunere a dosarelor de participare?
2. Nu considerati ca ar fi trebuit sa faceti publice anunturile si fisele de proiect mai devreme, astfel incat toti posibilii participanti la aceasta selectie sa poata afla si sa elaboreze ofertele?
3. Considerati ca in doua zile poate fi elaborata o oferta intr-un dosar complex cum este acela de accesare a fondurilor POSDRU?
4. Avand in vedere ca la Ministerul Muncii, de exemplu, cel mai scurt termen pentru anunturi similare a fost de o saptamana, cum va explicati diferenta de tratament intre Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii?
5. In baza carui document/reglementare a fost realizata procedura de selectie a partenerilor?
6. Cate entitati private s-au inscris la fiecare dintre cele 50 de proiecte?
7. Cine face parte din comisia de evaluare a dosarelor de participare?
8. Cand se vor anunta rezultatele procesului de evaluare si selectie a dosarelor individuale de participare?

Raspunsul Ministerului Educatiei este urmatorul:

"Solicitarea dumneavoastra a fost inregistrata cu nr. 127/BP/25.07.2013. Veti primi raspunsul in termenul prevazut de legislatia in baza careia ati facut cererea". [legea 544/2001 care prevede un termen maxim de raspuns de 30 de zile - n.red.]

Despre ce este vorba in cele 51 de proiecte si cat costa fiecare

Descarca de aici Anuntul de selectie a partenerilor pentru proiectele POSDRU

Titlul proiectului 1: Retea virtuala de formatori in antreprenoriat academic - REVANAC
Buget total proiect: 13.000.000 lei
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.2 [Domeniul major de interventie: Calitate in invatamantul superior - n.red.]
Obiectivul general: REVANAC vizeaza restructurarea si imbunatatirea invatamantului superior la nivel de sistem, printr-o abordare integrata a instrumentelor, procedurilor, metodologiilor si mecanismelor specifice extinderii misiunii universitatilor si la antreprenoriat academic, care sa conduca la dezvoltarea competentelor manageriale bazate pe antreprenoriat academic pe baza formarii, perfectionarii si integrarii intr-o retea virtuala interuniversitara a personalului si a actorilor cheie implicati in aceste activitati si procese.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 2: Istoria stiintelor. Curriculum optional integrat transdisciplinar si pachet educational cu resurse digitale de invatare
Buget total proiect: 3.000.000 Euro
•Ministerul Educatiei: 1.641.900 Euro
•Partener: 1.358.100 Euro (partener=Entitate privata, specializata in realizarea de resurse educationale digitale)
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1 [Domeniul major de interventie: Acces la educatie si formare profesionala initiala de calitate - n.red.]
Obiectivul general: Obiectivul general consta in sustinerea procesului de modernizare a invatamantului preuniversitar din Romania prin elaborarea si pilotarea cursului optional integrat transdisciplinar Istoria stiintelor (de tip Curriculum la Decizia Scolii - CDS), precum si a unui pachet educational complet destinat elevilor de liceu (clasele IX-XII), folosind o abordare inovativa, inter- si transdisciplinara si extinzand utilizarea TIC in activitatile de predare-invatare-evaluare).
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 3: Invata pentru viitorul tau - Educatie accesibila tuturor!
Buget total proiect: 1.950.000 Euro
•Ministerul Educatiei: 1.100.000 Euro
•Partener 1: 150.000 Euro [Partener 1=Entitate juridica de drept public, specializata pe oferirea asistentei sociala pentru protectia copilului]
•Partener 2: 700.000 Euro [Partener 2=Entitate privata, specializata in realizarea de resurse educationale digitale]
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 2.2
Regiunea de implementare: Regiunea Bucuresti-Ilfov (Municipiul Bucuresti), Regiunea Centru: judetele Covasna, Harghita, Mures, Alba
Obiectivul general: Obiectivul general al proiectului consta in implementarea masurilor de preventie si corectie a fenomenului de parasire timpurie a scolii prin adoptarea unor rezolutii, planuri de actiune, abordari informatice moderne (TIC) si programe educationale integrate de furnizare a competentelor si deprinderilor de baza in vederea mentinerii elevilor cu risc de abandon si reintegrarii persoanelor care au parasit timpuriu scoala intr-un sistem educational flexibil, modern si incluziv, in contextul dezvoltarii durabile a societatii informationale bazata pe cunoastere si progres tehnologic.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 4: Sprijin pentru unitatile scolare in vederea cresterii nivelului de calitate a serviciilor educationale
Buget: 3.000.000 EURO
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1
Obiectivul general: Sprijinirea unitatilor de invatamant si a furnizorilor de formare profesionala initiala in vederea cresterii nivelului calitatii serviciilor educationale oferite
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 5: Abordari didactice interdisciplinare in studiul Stiintelor Pamantului - Comunitatea virtuala a Stiintelor Pamantului
Buget total proiect: 3.000.000 Euro
•Ministerul Educatiei: 1.520.000 Euro
•Partener: 1.480.000 Euro
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.3
Descrierea proiectului: Proiectul propus vizeaza stimularea cadrelor didactice si implicit a elevilor in scopul utilizarii inovative a resurselor digitale si urmareste formarea profesorilor pentru studiul interdisciplinar al Stiintelor Pamantului impreuna cu dezvoltarea si implementarea la nivel national a unei comunitati virtuale (portal) a profesorilor de fizica, chimie, biologie si geografie.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 6: Perspective interdisciplinare de abordare a curriculumului-prioritati ale formarii continue a cadrelor didactice din invatamantul primar
Buget total proiect: 2.600.000 Euro
•Ministerul Educatiei Nationale: 400.000 Euro
•Partener1: 1.100.000 Euro
•Partener2: 700,000.00 Euro
•Alte categorii de cheltuieli: 400.000 Euro

Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.3.
Descrierea proiectului: acest proiect vizeaza optimizarea aplicarii demersurilor inovative centrate pe abordarea interdisciplinara in concordanta cu planurile cadru pentru invatamantul primar, cu precadere pentru clasa pregatitoare, prin intermediul unui program de formare continua si implicit a unui portal de invatare - centru de resurse educationale online, adresat cadrelor didactice din invatamantul primar.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 7: Prevenirea violentei in scoala, o prioritate a societatii romanesti
Buget total proiect: 3.000.000 euro
•Ministerul Educatiei Nationale: 500.000 euro
•Partener analize sociologice si comportamentale: 500.000 euro
•Partener IT: 600.000 euro
•Partener universitate: 650.000 euro
•Partener comunicare: 450.000 euro
•Partener asociatie neguvernamentala: 250.000 euro
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1
Obiectiv general: Implementarea sistemelor de asigurare si management al calitatii la nivelul unitatilor scolare, prin crearea de proceduri si prin dezvoltarea serviciilor de consiliere scolara, pentru gestionarea faptelor de violenta in unitatile de invatamant preuniversitar.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 8: COMPT - Consiliere, orientare si monitorizare pentru invatamantul profesional si tehnologic - Regiunile: B-IF si NE
Buget total proiect: 5.000.000 Euro
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 2.1 "Tranzitia de la scoala la viata activa". Proiect Tip III
Obiectiv general: Consilierea si orientarea profesionala a absolventilor invatamantului profesional si tehnic, in vederea facilitarii tranzitiei de la scoala la viata activa si dezvoltarea mecanismelor de monitorizare a insertiei absolventilor invatamantului profesional si tehnic pe piata muncii.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 9: SCOR - Sistem de consiliere si orientare multi-regional - Regiunea Nord-Est si Regiunea Bucuresti-Ilfov
Buget total proiect: 5.000.000 Euro
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 2.1 "Tranzitia de la scoala la viata activa". Proiect Tip II
Obiectiv general: Realizarea si implementarea unui model de consiliere, orientare profesionala si dezvoltare a carierei pentru elevii din invatamantul liceal, filierele teoretica si vocationala, centrat pe managementul vietii personale, pe dezvoltarea abilitatilor sociale, de comunicare si dezvoltarea competentelor generale.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 10: Imbunatatirea managementului educational preuniversitar prin implementarea unor masuri active de prevenire si combatere a consumului de substante interzise minorilor
Buget total proiect: 3.000.000 Euro
•Ministerul Educatiei Nationale: 1.800.000 Euro
•Partener: 1.200.000 euro
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, Axa prioritara 1, DMI 1.1
Obiectiv general: vizeaza dezvoltarea si implementarea unor masuri active de prevenire si combatere a consumului de substante interzise minorilor
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 11: Programa scolara si pachet de resurse educationale pentru Limba Engleza, clasa a V-a
Buget total proiect: 3.000.000 Euro
•Ministerul Educatiei: 1.700.000 Euro
•Partener1: 1.230.000 Euro
•Partener2: 70.000 Euro
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1
Obiectiv general: Obiectivul general al proiectului il constituie sustinerea procesului de modernizare a invatamantului preuniversitar prin elaborarea si pilotarea cu un grup tinta reprezentativ la nivel national a programei scolare de Limba Engleza pentru clasa a V-a, folosind o abordare inovativa si extinzand utilizarea TIC in activitatile de predare-invatare-evaluare, care sa sustina cresterea calitatii si imbunatatirea sistemului de invatamant preuniversitar concomitent cu formarea de competente cheie si profesionale in acord cu societatea bazata pe cunoastere.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 12: Programa scolara si pachet de resurse educationale pentru Limba Franceza, clasa a V-a
Buget total proiect: 3.000.000 Euro
•Aplicant: 1.450.000 Euro
•Partener 1: 1.100.000 Euro
•Partener 2: 250.000 Euro
•Partener 3: 200.000 Euro
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1
Obiectiv general: Obiectivul general al proiectului il constituie sustinerea procesului de modernizare a invatamantului preuniversitar prin elaborarea si pilotarea cu un grup tinta reprezentativ la nivel national a programei scolare de Limba Franceza pentru clasa a V-a, folosind o abordare inovativa si extinzand utilizarea TIC in activitatile de predare-invatare-evaluare, care sa sustina cresterea calitatii si imbunatatirea sistemului de invatamant preuniversitar concomitent cu formarea de competente cheie si profesionale in acord cu societatea bazata pe cunoastere.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 13: Viitorul tau e scris in carte - Educatia, cheia succesului!
Buget total proiect: 2.000.000 Euro
•Ministerul Educatiei: 1.000.000 Euro
•Partener 1: 300.000 Euro
•Partener 2: 700.000 Euro
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 2.2
Regiunile de implementare: Nord Est (Judetele Suceva, Bacau, Iasi, Neamt, Vaslui, Botosani), Sud Est (Galati)
Obiectiv general: Obiectivul general al proiectului consta in reducerea gradului de aparitie a fenomenelor de Abandon Scolar (AS) si parasire timpurie a scolii, folosind metode moderne de preventie si corectie, precum si prin completarea portofoliului de masuri deja existente cu noi rezolutii, planuri de actiune, instrumente informatice moderne (TIC si materiale digitizate), programe educationale integrate, in contextul dezvoltarii durabile a societatii informationale bazata pe cunoastere si progres tehnologic.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 14: Istoria recenta a Romaniei. Pachet educational pentru cursul optional de Istorie recenta a Romaniei
Buget total proiect: 3.000.000 Euro
•Ministerul Educatiei: 1.665.000 Euro
•Partener 1: 1.000.000 Euro
•Partener 2: 300.000 Euro
•Partener 3: 35.000 Euro
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1
Descrierea proiectului: Proiectul vizeaza imbunatatirea ofertei educationale la nivel national si cresterea calitatii in sistemul de invatamant prin elaborarea si implementarea cursului optional Istoria recenta a Romaniei, dedicat ariei curriculare Om si societate. Centrul pilot pentru studierea istoriei recenta a Romaniei va constitui un spatiu de referinta pentru activitati extracurriculare cu componenta istorica si civica, fiind la dispozitia elevilor din toata tara si dupa incheierea proiectului, reprezentand astfel un instrument esential pentru asigurarea sustenabilitatii.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 15: Programa scolara si pachet educational pentru Istorie, clasa a V-a
Buget total proiect: 3.000.000 Euro
•Ministerul Educatiei: 1.740.000 Euro
•Partener 1: 1.200.000 Euro
•Partener 2: 60.000 Euro
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1
Descrierea proiectului: Proiectul vizeaza promovarea extinsa a rezultatelor obtinute, prin implementarea activitatilor prevazute, a noii programe scolare de istorie si a pachetului educational. Programa scolara, la randul ei, va fi un element de stabilitate pentru sistemul de invatamant, dincolo de incheierea proiectului. Programa scolara, manualele tiparite, oferite scolilor prin proiectul propus vor putea fi utilizate de generatii succesive de elevi, care vor beneficia astfel de avantajele tehnologiei digitale.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 16: Calitate in educatie prin transdisciplinaritate si noile tehnologii ale informatiei si comunicarii
Buget total proiect: 13.000.000 lei
•Solicitant: 7.000.000 lei
•Partener 1 & 2: 6.000.000 lei
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1
Obiectiv general: Obiectivul general al proiectului il constituie dezvoltarea si modernizarea sistemului de invatamant preuniversitar prin intermediul unor abordari transdisciplinare la nivel de curriculum optional pentru elevii de gimnaziu (clasa a VII-a) care sa asigure accesul la educatie de calitate si deprinderea unor competente cheie, inclusiv prin introducerea noilor tehnologii in procesul educativ
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 17: Matematica digitala. Curriculum optional si resurse educationale pentru clasa a III-a
Buget total proiect: 13.000.000 lei
•Solicitant: 7.000.000 lei
•Partener 1 & 2: 6.000.000 lei
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1
Obiectivul general: Obiectivul general consta in sustinerea procesului de modernizare a invatamantului preuniversitar din Romania prin elaborarea si pilotarea cu un grup tinta reprezentativ la nivel national a curriculumului optional Matematica digitala (de tip Curriculum la Decizia Scolii - CDS) destinat elevilor din clasa a III-a, folosind o abordare inovativa si extinzand utilizarea TIC in activitatile de predare-invatare-evaluare, care sa sustina cresterea calitatii si imbunatatirea sistemului de invatamant preuniversitar concomitent cu formarea de competente cheie si profesionale in acord cu societatea bazata pe cunoastere.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 18: Instrumente de evaluare a parcursului scolar si a contextului educational pentru ciclul liceal
Buget total proiect: 3.000.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1., interventia 2
Obiectiv general: Obiectivul general al proiectului il reprezinta imbunatatirea managementului educational in contextul descentralizarii sistemului de invatamant preuniversitar din Romania, in acord cu principiile care stau la baza noii Legi a Educatiei Nationale (1/2011), prin elaborarea si implementarea la nivel national a instrumentelor de evaluare a parcursului scolar al elevilor, precum si a Platformei digitale de management al parcursului scolar, destinate invatamantului liceal.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 19: ConSiM - Curriculum inter-disciplinar si simulari e-Learning de Protectia consumatorului, sanatate si mediul inconjurator, nivel liceal
Buget total proiect: 3.000.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1
Obiectiv general: Incurajarea accesului la o educatie de calitate a elevilor din invatamantul liceal, prin demersuri educationale inter-disciplinare si cu ajutorul TIC, in scopul dezvoltarii competentelor cheie si profesionale ale acestora.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 20: Povestea limbii romane. Curriculum optional si resurse educationale pentru clasa a III-a
Buget total proiect: 13.000.000 lei
•Solicitant: 7.000.000 lei
•Partener 1 & 2: 6.000.000 lei
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1
Obiectivul general: Obiectivul general consta in sustinerea procesului de modernizare a invatamantului preuniversitar din Romania prin elaborarea si pilotarea cu un grup tinta reprezentativ la nivel national a curriculumului optional Povestea limbii romane (de tip Curriculum la Decizia Scolii - CDS) destinat elevilor din clasa a III-a, folosind o abordare inovativa si extinzand utilizarea TIC in activitatile de predare-invatare-evaluare, care sa sustina cresterea calitatii si imbunatatirea sistemului de invatamant preuniversitar concomitent cu formarea de competente cheie si profesionale in acord cu societatea bazata pe cunoastere.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 21: Manager pro-activ
Valoarea estimata a proiectului: Echivalentul in lei a 3.000.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1.
Obiectiv general: Imbunatatirea calitatii managementului educational preuniversitar prin dezvoltarea/imbunatatirea/formarea unui set de competente adecvate noii legislatii si dobandirea unei perspective comprehensive multifunctionale pentru personalul de conducere, monitorizare, evaluare si control din sistemul de invatamant preuniversitar, pentru asigurarea unei mai bune adaptari a educatiei si formarii profesionale initiale la nevoile pietei muncii si societatii bazate pe cunoastere.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 22: Formarea profesionala a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar pentru noi oportunitati de dezvoltare in cariera
Buget total proiect: 13.000.000 lei
•Aplicant & parteneri institutii publice: 11.000.000 lei
•Partener entitate privata: 2.000.000 lei
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.3
Descrierea proiectului: Proiectul vizeaza crearea de oportunitati de dezvoltare profesionala pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar, prin participarea acestora la programe de formare de nivel postuniversitar de calitate, adaptate tehnologiei educatiei la distanta ED.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 23: Materiale si resurse educationale pentru predare-invatare - Limba romana, clasa a V-a
Buget total: 3.000.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1
Obiectiv general: Sustinerea procesului de modernizare a invatamantului preuniversitar prin elaborarea si implementarea cu un grup tinta reprezentativ la nivel national de materiale si resurse educationale, folosind o abordare inovativa, care sa sustina cresterea calitatii si imbunatatirea sistemului de invatamant preuniversitar concomitent cu formarea de competente cheie si profesionale in acord cu societatea bazata pe cunoastere.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 24: Monitorizarea si evaluarea procesului educational. Managementul inspectiei institutiilor de educatie
Buget total proiect: 3.000.000 Euro
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1
Obiectiv general: Asigurarea calitatii, modernizarea managementului si perfectionarea personalului cu atributii in sistemul de monitorizare, evaluare si control al ministerului educatiei si al inspectoratelor scolare, prin dezvoltarea de instrumente si proceduri pentru inspectia scolara generala a unitatilor de invatamant preuniversitar si prefigurarea cadrului de definire a registrului national online de inspectie, prin extinderea utilizarii TIC in activitatile de management si planificare in invatamantul preuniversitar.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 25: Educatia - sansa catre societatea cunoasterii
Buget total proiect: 8.600.000 lei
•Ministerul Educatiei: 4.300.000 lei
•Partener 1&2: 4.300.000 lei
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 2.2
Obiectiv general: Obiectivul general al proiectului il constituie prevenirea si corectarea fenomenului de parasire timpurie a scolii prin adoptarea unor strategii, planuri de actiune si programe educationale integrate de furnizare a competentelor si abilitatilor de baza in vederea mentinerii elevilor cu risc de abandon si reintegrarii persoanelor care au parasit timpuriu scoala intr-un sistem educational deschis si incluziv, in contextul dezvoltarii durabile a societatii bazata pe cunoastere.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 26: Educatia - drumul tau catre viitor
Buget total proiect: 8.600.000 lei
•Ministerul Educatiei: 4.300.000 lei
•Partener 1&2: 4.300.000 lei
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 2.2
Obiectiv general: Obiectivul general al proiectului il constituie prevenirea si corectarea fenomenului de parasire timpurie a scolii prin adoptarea unor strategii, planuri de actiune si programe educationale integrate de furnizare a competentelor si abilitatilor de baza in vederea mentinerii elevilor cu risc de abandon si reintegrarii persoanelor care au parasit timpuriu scoala intr-un sistem educational deschis si incluziv, in contextul dezvoltarii durabile a societatii bazata pe cunoastere.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 27: Noi resurse curriculare pentru predarea-invatarea Biologiei, clasa a V-a
Buget total proiect: 3.000.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1
Obiectiv general: Obiectivul general al proiectului il constituie sustinerea procesului de modernizare a invatamantului preuniversitar prin elaborarea si pilotarea cu un grup tinta reprezentativ la nivel national a resurse curriculare pentru Biologie clasa a V-a, folosind o abordare inovativa si extinzand utilizarea TIC in activitatile de predare-invatare-evaluare, care sa sustina cresterea calitatii si imbunatatirea sistemului de invatamant preuniversitar concomitent cu formarea de competente cheie si profesionale in acord cu societatea bazata pe cunoastere.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 28: A doua sansa, invatamant secundar inferior - o sansa in plus pentru viitor
Buget total proiect: 2.000.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DM 2.2.
Obiectiv general: Prevenirea si corectarea fenomenului de parasire timpurie a scolii, la nivelul invatamantului secundar inferior, prin adoptarea unor strategii, planuri de actiune si programe educationale integrate de furnizare a competentelor si a abilitatilor de baza, in vederea mentinerii elevilor cu risc de abandon si a reintegrarii persoanelor care au parasit timpuriu scoala intr-un sistem educational deschis si incluziv, in contextul dezvoltarii durabile a societatii bazate pe cunoastere.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 29: A doua sansa, invatamant primar - o sansa in plus pentru viitor
Buget total proiect: 2.000.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DM 2.2.
Obiectiv general: Prevenirea si corectarea fenomenului de parasire timpurie a scolii, la nivelul invatamantului primar, prin adoptarea unor strategii, planuri de actiune si programe educationale integrate de furnizare a competentelor si a abilitatilor de baza, in vederea mentinerii in sistem a elevilor cu risc de abandon si a reintegrarii persoanelor care au parasit timpuriu scoala intr-un sistem educational deschis si incluziv, in contextul dezvoltarii durabile a societatii bazate pe cunoastere.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 30: Instrumente de evaluare a parcursului scolar si a contextului educational pentru ciclul primar si gimnazial
Buget total proiect: 3.000.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.1., interventia 2
Obiectiv general: Obiectivul general al proiectului il reprezinta imbunatatirea managementului educational in contextul descentralizarii sistemului de invatamant preuniversitar din Romania, in acord cu principiile care stau la baza noii Legi a Educatiei Nationale (1/2011), prin elaborarea si implementarea la nivel national a instrumentelor de evaluare a parcursului scolar al elevilor, precum si a Platformei digitale de management al parcursului scolar, destinate invatamantului primar si gimnazial.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 31: COSMIN - Consiliere si Orientare Scolara prin Metode Inovatoare
Buget total proiect: 5.000.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 2.1 "Tranzitia de la scoala la viata activa". Proiect Tip I
Obiectiv general: Consilierea si orientarea scolara a elevilor de gimnaziu care se afla in situatia de a opta pentru un traseu de formare profesionala, inclusiv prin campanii de informare si constientizare.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 32: COSTEL - Consiliere si orientare pentru tineri elevi de liceu - Regiunea Vest si Regiunea Nord-Vest
Buget total proiect: 5.000.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 2.1 "Tranzitia de la scoala la viata activa". Proiect Tip II
Obiectiv general: Realizarea si implementarea unui model de consiliere, orientare profesionala si dezvoltare a carierei pentru elevii din invatamantul liceal, filierele teoretica si vocationala, centrat pe managementul vietii personale, pe dezvoltarea abilitatilor sociale, de comunicare si dezvoltarea competentelor generale.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 33: MIT - Monitorizarea insertiei pentru invatamantul profesional si tehnologic - Regiunile: S Muntenia si SV Oltenia
Buget total proiect: 5.000.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 2.1 "Tranzitia de la scoala la viata activa". Proiect Tip III
Obiectiv general: Consilierea si orientarea profesionala a absolventilor invatamantului profesional si tehnic, in vederea facilitarii tranzitiei de la scoala la viata activa si dezvoltarea mecanismelor de monitorizare a insertiei absolventilor invatamantului profesional si tehnic pe piata muncii.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 34: SINC - Sistem de informare la nivel national pentru consiliere si monitorizarea insertiei - Regiunile V si NV
Buget total proiect: 5.000.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 2.1 "Tranzitia de la scoala la viata activa". Proiect Tip III
Obiectiv general: Consilierea si orientarea profesionala a absolventilor invatamantului profesional si tehnic, in vederea facilitarii tranzitiei de la scoala la viata activa si dezvoltarea mecanismelor de monitorizare a insertiei absolventilor invatamantului profesional si tehnic pe piata muncii.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 35: SOMIT - Sistem de orientare si monitorizare pentru invatamantul profesional si tehnologic - Regiunile SE si Centru
Buget total proiect: 5.000.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 2.1 "Tranzitia de la scoala la viata activa". Proiect Tip III
Obiectiv general: Consilierea si orientarea profesionala a absolventilor invatamantului profesional si tehnic, in vederea facilitarii tranzitiei de la scoala la viata activa si dezvoltarea mecanismelor de monitorizare a insertiei absolventilor invatamantului profesional si tehnic pe piata muncii.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 36: "Dezvoltarea resurselor umane din educatie si cresterea calitatii invatamantului din filiera tehnologica prin instruirea unui grup tinta de profesori in vederea dobandirii de competente privind proiectarea asistata de calculator"
Bugetul Proiectului: 12.500.000 lei
•Ministerul Educatiei Nationale: 3.750.000 lei
•Parteneri: 8.750.000 lei
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.3
Obiectivul general: Proiectul contribuie la realizarea obiectivului general de dezvoltare a capitalului uman prin corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii (Long-life-learning) cu piata muncii si asigurarea de oportunitati sporite pentru participarea viitoare pe o piata a muncii moderna si flexibila.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 37: "ADMIS" - Administrarea Diplomelor si Managementul Integrat al Studentilor (Monitorizarea parcursului universitar al studentilor de la inmatriculare la eliberarea actelor de studii)
Buget total proiect: 12.804.000 lei
•Ministerul Educatiei Nationale: 7.682.400 lei
•Partener IT: 5.121.400 lei
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.2
Obiectiv general: Imbunatatirea managementului Universitar si dezvoltarea de instrumente cu ajutorul carora sa se poata analiza/planifica specializarile/domeniile oferite in sistemul Universitar astfel incat sa se imbunatateasca relevanta specializarii absolventilor pentru piata muncii.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 38: Clasificarea si ierarhizarea multidimensionala in institutiile de invatamantul superior
Buget total proiect: 13.031.400 lei la care se adauga cota de cofinantare
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.2
Obiectiv general: Crearea unui sistem de invatamant superior competitiv de calitate, sustinut de un mecanism obiectiv si eficient de clasificare si ierarhizare a universitatilor
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 39: Cresterea accesului la educatia universitara tehnica, agronomica si de medicina veterinara
Buget: 13.031.400 lei
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.2
Obiectiv general: Cresterea accesului la educatia universitara tehnica, agronomica si de medicina veterinara a absolventilor liceelor cu profil tehnic, agronomic si de medicina veterinara prin elaborarea si implementarea de planuri de actiune, studii, masuri, instrumente in vederea imbunatatirii capacitatii sistemului de invatamant superior tehnic, agronomic si de medicina veterinara de a sustine dezvoltarea economica si sociala prin cresterea relevantei pentru piata muncii si pentru societatea bazata pe cunoastere.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 40: Proges in educatie si in cariera didactica (ProEDUcard)
Buget total proiect: 13.000.000 lei
•Ministerul Educatiei Nationale-UMPFE si Partener 1: 7.150.000 lei
•Partener 2: 5.850.000 lei
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.3
Descrierea proiectului: Proiectul urmareste sprijnirea cadrelor didactice din invatamantul prescolar si primar in dezvoltarea competentelor necesare pentru dezvoltarea profesionala individuala, dupa finalizarea formarii initiale
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 41: Cariera ta incepe azi! - program de consiliere si orientare profesionala
Buget total proiect: 21.700.000 lei
•Ministerul Educatiei Nationale-UMPFE: 11.850.0000 lei
•Parteneri 1+2+3: 9.850.000 lei
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 2.1
Descrierea proiectului: Proiectul urmareste derularea de activitati de consiliere profesionala privind consilierea si orientarea profesionala pentru tranzitia spre piata muncii pentru un numar de 20.000 elevi din licee teoretice, licee vocationale, scoli generale clasele VII-VIII, din regiunile de dezvoltare Sud Muntenia si Sud Vest.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 42: O decizie informata, o cariera asigurata - program de consiliere si orientare profesionala
Buget total proiect: 21.700.000 lei
•Ministerul Educatiei Nationale-UMPFE: 11.850.0000 lei
•Parteneri 1+2+3: 9.850.000 lei
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 2.1.
Descrierea proiectului: Proiectul vizeaza realizarea de activitati de consiliere profesionala si orientarea profesionala pentru un numar de 20.000 elevi din licee teoretice, licee vocationale, scoli generale clasele VII-VIII, din regiunile de dezvoltare Nord Vest si Vest.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 43: Abilitarea cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar in vederea dezvoltarii competentelor socio-emotionale la copii
Buget total proiect: 13.500.000 lei
•Ministerul Educatiei: 7.425.000 lei
•Partener 1: 6.075.000 lei
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI 1.3
Obiectiv general: Imbunatatirea calificarii cadrelor didactice din invatamantul prescolar si primar prin programe de formare profesionala continua care urmaresc abilitarea acestora de a dezvolta competente socio-emotionale la copii prin implementarea unui curriculum inovativ.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Descarca de aici Anuntul al 2-lea de Selectie a partenerilor in proiecte POSDRU

Titlul proiectului 44: "Copilaria - un joc serios! - Dezvoltarea competentelor personalului, pentru cresterea calitatii invatamantului prescolar si primar, prin implementarea a doua programe de formare inovative"
Buget total proiect: 2.985.000 EUR
•Ministerul Educatiei Nationale: 1.285.000 EUR
•Partener1: 880.000 EUR
•Partener2: 820.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, Axa prioritara 1, DMI 1.1.
Obiectiv general: Dezvoltarea competentelor personalului pentru cresterea calitatii invatamantului prescolar si primar, prin formarea si certificarea acestuia, prin implementarea de programe de formare innovative (coerente si unitare), precum si prin realizarea/actualizarea si validarea de instrumente/proceduri pentru sprijinirea dezvoltarii competentelor cheie ale prescolarilor si scolarilor mici.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 45: L-CONSAD "Parteneriat pentru cresterea calitatii managementului educational in unitatile de invatamant liceal"
Buget total proiect: 2.970.000 EUR
•Ministerul Educatiei Nationale:1.210.000 EUR
•Partener1: 705.000 EUR
•Partener2: 495.000 EUR
•Partener3: 560000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, Axa prioritara 1, DMI 1.1.
Descrierea proiectului: Proiectul are un caracter strategic national prin abordarea unitara la nivel national a dezvoltarii de standarde/instrumente/proceduri specifice de activitate necesare membrilor CA din unitati scolare liceale, precum si prin elaborarea/acreditarea si furnizarea unui program de formare special destinat acestora. Proiectul se va implementa in toate judetele din regiunile de dezvoltare ale Romaniei, inclusiv Bucuresti.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 46: "Parte-Cons-Q" - "Parteneriat pentru cresterea calitatii managementului educational gimnazial"
Buget total proiect: 2.970.000 EUR
•Ministerul Educatiei Nationale: 1.210.000 EUR
•Parteneri1: 705.000 EUR
•Parteneri2: 495.000 EUR
•Parteneri3: 560.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, Axa prioritara 1, DMI 1.1.
Obiectiv general: Realizarea/actualizarea si validarea in vederea implementarii a unui sistem coerent si unitar de instrumente/proceduri/metodologii de management educational preuniversitar si dezvoltarea si furnizarea unui program inovator de formare dedicat membrilor CA din unitati scolare gimnaziale care sa conduca la imbunatatirea capacitatii institutionale a unitatilor de invatamant gimnaziale pentru exercitarea noilor functii de conducere si administrare in contextul prevederilor LEN nr.1/2011.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Descarca de aici Anuntul al 3-lea de selectie a partenerilor in proiecte POSDRU

Titlul proiectului 47: Imbunatatirea managementului educational preuniversitar in vederea cresterii nivelului de performanta prin raportare la standardele europene in domeniu
Buget total proiect: 3.000.000 Euro
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, Axa prioritara 1, DMI 1.1
Descrierea proiectului: Proiectul vizeaza imbunatatirea si restructurarea sistemului de invatamant preuniversitar, prin realizarea unei analize de sistem in vederea identificarii si elaborarii de recomandari pentru imbunatatirea managementului educational si adaptarea acestuia la nevoile unei societati bazate pe cunoastere si la nevoile pietei. Proiectul isi propune formarea unui numar de 1500 de persoane in domeniul managementului educational, prin introducerea modelului educational aplicat cu succes in Finlanda.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Descarca de aici Anuntul al 4-lea de selectie a partenerilor in proiecte POSDRU

Titlul proiectului 48: "Resurse evaluative digitale pentru un curriculum optimizat in ciclul primar" (RED-PRIM)
Buget total proiect: 3.000.000 EUR (echivalentul in LEI)
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, Axa prioritara 1, DMI 1.1
Obiectiv general: Proiectul vizeaza dezvoltarea de mecanisme si instrumente digitale pentru asigurarea accesului la educatie de calitate si la competente cheie pentru elevii din invatamantul primar din Romania in vederea pregatirii si sustinerii cu succes a evaluarilor nationale in vederea cresterii ratei de tranzitie catre nivelele superioare de educatie
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 49: "Resurse evaluative digitale pentru un curriculum optimizat in gimnaziu" (RED-GIM)
Buget total proiect: 3.000.000 EURO
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, Axa prioritara 1, DMI 1.1
Obiectiv general: Proiectul vizeaza dezvoltarea de mecanisme si instrumente digitale pentru asigurarea accesului la educatie de calitate si la competente cheie pentru elevii din invatamantul gimnazial in vederea sustinerii evaluarilor nationale (la sfarsitul clasei a VI-a si a VIII-a) si orientarii scolare spre invatamantul secundar superior.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 50: "Resurse evaluative digitale pentru o evaluare transdisciplinara in liceu"
Buget total proiect: 3.000.000 EURO
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, Axa prioritara 1, DMI 1.1
Obiectiv general: Proiectul vizeaza dezvoltarea si optimizarea de instrumente digitale la nivel de sistem preuniversitar in vederea evaluarii inter/transdisciplinare a formarii a competentelor cheie si specifice la elevii din invatamantul liceal in vederea sustinerii examenului de bacalaureat si cresterii ratei de tranzitie catre nivelele superioare de educatie.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Titlul proiectului 51: Instrumente de evaluare psiho-educationala pentru o orientare scolara si profesionala de calitate in invatamantul preuniversitar
Buget total proiect: 3.000.000 EUR
Sursa de finantare: POSDRU 2007-2013, DMI. 1.1
Descrierea proiectului: Proiectul vizeaza cresterea calitatii serviciilor de expertizare si evaluare a copiilor/elevilor, inclusiv a celor cu cerinte educative speciale din invatamantul preuniversitar, in vederea consilierii si orientarii scolare si profesionale a acestora. Prin acest proiect, MEN va asigura implementarea unui pachet de instrumente de evaluare psiho-educationala care sa confere o abordare unitara si de calitate a intregului proces de evaluare a elevilor din invatamantul preuniversitar, precum si formarea unui numar de cel putin 1.300 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar, implicate in procesul de evaluare psiho-educationala si de consiliere in vederea orientarii scolare si profesionale.
Descarca de aici Fisa integrala de proiect

Pe site-ul Ministerului Educatiei, gasiti anunturile aici (primul anunt), aici al doilea anunt, aici al treilea anunt si aici al patrulea anunt



Citeste mai multe despre ministerul educatiei • fonduri europene • posdru


----------------------------------

Afla ce se ascunde in spatele zambetului fals al receptionerului hotelului la care te-ai cazat si ce sa NU faci daca nu vrei un concediu distrus de un receptioner sau o camerista pe care i-ai enervat. O carte scrisa de un fost angajat al unor mari hoteluri de lux. Pe GiftBooks.ro. Transport GRATUIT pentru comenzi peste 150 de lei.



Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook.







6








42 comentarii


+25 (27 voturi)

evident (Vineri, 26 iulie 2013, 12:19)
txtx [utilizator]

ca si 2 zile sunt multe. Mai tineti minte intalnirea de taina de la cabana?
Sunt curios sa vad cine vor fi castigatorii !

raspunde trimite


+3 (3 voturi)

Ținem, cum să nu! (Sâmbătă, 27 iulie 2013, 5:34)
minulescu [utilizator] i-a raspuns lui txtx

http://www.stiridecluj.ro/politic/ministrul-cercetarii-le-spune-rectorilor-din-cluj-la-cabana-lui-ioan-rus-cum-se-fura-video-camera-ascunsa

raspunde trimite




+33 (33 voturi)

asa se atrag fondurile europene (Vineri, 26 iulie 2013, 12:46)
snowflake [utilizator]

bineinteles catre fondurile proprii. Cine poate sa pregateasca un proiect in 2 zile, bineinteles doar cine stia deja de proiect si cine il avea dejapregatit.

raspunde trimite


+3 (3 voturi)

putem sesiza și Comisia (Sâmbătă, 27 iulie 2013, 0:11)
dragos_c [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

Hotnews sau cititorii, pe lângă adrese către guvern, pot să trimită întrebări și la Direcția Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune a Comisiei Europene, care se ocupă direct de Fondul Social European din care se alocă banii contribuabililor europeni pentru programe tip POSDRU ... care iată ajung să umple conturile unor directori din ministere, birocrați, 'experți' și furnizori de 'formare privați bine conectați politic.
Date contact aici:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/andor/contact/spokeperson/index_en.htm

raspunde trimite


+3 (3 voturi)

De acord. (Sâmbătă, 27 iulie 2013, 6:32)
emigrant [utilizator] i-a raspuns lui dragos_c

Asa trebuie procedat. Nu stiu daca sinteti Dragos Ciuparu si nici nu conteaza asa de mult. Oricum, fara presiune pe minister doar ptr ca scriem pe HN nu se va rezolva nimic. Presiunea persoanelor interesate sa depuna proiectele, a societatii civile si interventia/autosesizarea DNA... WTF? Astia isi bat joc. Nu e de mirare ca sint probleme in accesarea fondurilor...

raspunde trimite




-1 (1 vot)

... (Sâmbătă, 27 iulie 2013, 13:25)
Veetor [utilizator] i-a raspuns lui snowflake








+37 (37 voturi)

Cel mai cinstit guvern? (Vineri, 26 iulie 2013, 12:53)
Sani [utilizator]

Oh, sa intelegem ca cele mai cinstite firme au fost anuntate mai inainte (cateva luni probabil).
Aceste firme sa fie (partial) ale celor declarati incompatibili de catre ANI?

Bai, aici USL-amii au fost mai prosti decat prevede legea.
Va incepe o investigatie de la UE de vai dex mama lor.

Ponta, du-te la Putin.
Te leaga astia...si eu voi arunca cu rosii in tine la DNA!

raspunde trimite




+39 (39 voturi)

Jenant (Vineri, 26 iulie 2013, 13:01)
Marius Ogrean [utilizator]

Ma simt ca pe vremea lui Nastase sau Vacaroiu.

raspunde trimite


-13 (19 voturi)

Eu ca pe vremea lui... (Vineri, 26 iulie 2013, 18:01)
lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui Marius Ogrean






+3 (3 voturi)

Pai tu i-ai pus... (Sâmbătă, 27 iulie 2013, 1:55)
Alius [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

Da-i jos si pune-l iarasi pe Boc, pen'ca, nu-i nici o diferenta, nu?

raspunde trimite





+21 (23 voturi)

Bine ca le-au publicat inainte de selectie (Vineri, 26 iulie 2013, 13:10)
MiticaPalarierul [utilizator]

Ce ne putem astepta de putregaiul din Ministerul Indobitocirii Publice ?

Suntem chiar recunoscatori pentru faptul ca au publicat fisele de proiecte cu doua zile INAINTE de termenul de depunere. Probabil ca in mod normal (in mintea celor din Ministerul Intunericului) fisele trebuiau publicate in termen de 30 de zile DUPA SELECTIA cererilor de finantare.

Cum isi pot inchipui unii ca "banii nostrii de la Uniunea Europeana" pot ajunge la entitrati performante, care fac cercetare reala si care incearca sa supravietuiasca prin MUNCA ?

Este o asteptare falsa ... "banii nostrii" trebuie sa ajunga la "oamenii nostri", care ne sprijina cu scheunete policitice pe la alegeri sau in alte circumstante.

Este notorie "competeneta" cercetatorilor si cadrelor didactice din invatamantul superior, selectati de decenii prin legaturi de familie si prin cumterii politice, fara nici un fel de considerare pentru creatia stiintifica. In fond nu discutam despre inovatori, ci despre niste functionari a statului care administreaza "educatia nationala".

Stati ba cu capul la cutie - caci nu capatati diplome !

"Patria si Dreptul Meu!"
.

raspunde trimite



+29 (29 voturi)

imi amintesc .... (Vineri, 26 iulie 2013, 13:11)
cbogdan [utilizator]

Asta imi aminteste de gluma aceea cu " cel mai cinstit guvern " si de bancul cu " revolutia bunului simt ". Numai " glumeti "

duminică, 21 iulie 2013

Cel mai păgubos contract al statului nu a ajuns niciodată la DNA

Romania trebuie salvata!

Autor: Capital.ro Duminică, 21 Iulie 2013 3236 vizualizări 9 comentarii

Dupa 10 ani, in care Romania a platit circa 1,4 miliarde de euro si s-a ales cu doar 52 de km de autostrada functionali si alti 64 km in stadiu de executie de 50%, contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrazii Transilvania a fost in cele din urma reziliat.

In tot acest timp scurs din 2003 si pana acum, desi a fost criticat de aproape toata lumea, afacerea Bechtel nu a ajuns niciodata la DNA, scrie avocatura.com.







Contractul cu compania americana Bechtel, pentru construirea Autostrazii Transilvania, intre Brasov si Bors, a fost semnat de statul roman, prin Administratia Nationala a Drumurilor, actuala CNADNR, in 2003, pe vremea in care guvernul era condus de Adrian Nastase, iar titular la Ministerul Transporturilor era Miron Mitrea.

De atunci, Romania a avut 8 ministri la Transporturi, din care 5 din partea partidelor care, in 2003, erau in Opozitie. Toate guvernele post-Nastase si toate partidele, cu exceptia PSD, au criticat vehement acest contract, pe motiv ca aduce doar prejudicii Romaniei, acuzandu-i pe artizanii acestuia de interese personale ori chiar de subminarea economiei nationale.
Totusi, nimeni nu a facut vreodata vreo plangere penala impotriva acestora.

"Pe rolul DNA nu s-a inregistrat in perioada 2003 – 2013 o cauza penala, avand ca obiect constructia autostrazii Transilvania in care sa fie inceputa urmarirea penala in rem sau in personam”, se arata intr-un raspuns al Directiei Nationale Anticoruptie, la solicitarea Avocatura.com.

Guvernul Ponta, prin ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, care a preluat contractele pentru constructia de autostrazi, a decis sa rezilieze contractul, platind firmei americane daune de 37,2 milioane de euro, si sa abandoneze cu totul lotul Suplacu de Barcau – Bors. Rezilierea a dat din nou ocazia actualei opozitii sa ceara autosesizarea DNA.

Si totusi, de ce niciun ministru din fostele guvernari nu a sesizat DNA cat timp s-a aflat la Putere, mai ales ca toti acestia au avut privilegiul de a citi integral contractul cu Bechtel? Avocatura.com a incercat sa afle raspunsul chiar de la cativa dintre ministrii in cauza. Citeşte pe avocatura.com declaraţii ale unor foşti miniştri.

TOT CE TREBUIE SĂ ŞTII DESPRE CONTRACTUL CU BECHTEL

9,9 miliarde de euro ne-ar fi costat construcția celor 415 kilometri ai Autostrăzii Transilvania de către firma americană Bechtel, de patru ori mai mult decât valoarea contractului atribuit în 2003 de Guvernul Năstase - 2,2 miliarde de euro.

Cum a pornit contractul cu Bechtel

În anul 2012, inspectorii Curții de Conturi au prezentatun raport cu privire la lipsa autostrăzilor din România și făceau referire și la Autostrada Transilvania. Aceştia susţin că şi în prezent “există și persistă în continuare suficiente semne de întrebare referitoare la contractul CNADNR - Bechtel și nu există, în documentele puse la dispoziție, suficiente motivații și justificări pertinente cu privire la:
• încredințarea directă a contractului
• graba cu care a fost promovată legislația aferentă, în anul 2003
• lipsa unei negocieri reale a contractului
• promovarea și aprobarea de către Guvern a unei forme de contract conținând unele clauze care nu erau armonizate cu legislația românească și/sau care stabileau obligații și responsabilități disproporționate pentru partea română.

În toamna anului 2003, guvernul Năstase a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care mandata CNADNR să demareze negocierile cu firma americană Bechtel pentru construcția autostrăzii Brașov/Borș, așa cum se poate vedea dinimaginile de mai jos.

Graba cu care s-a făcut contractul cu Bechtel, o lună de zile, arată destul de clar cât de benefic era acest contract pentru statul român. În decurs de o lună de zile, Guvernul Năstase a emis trei acte normative referitoare la acest proiect, care s-a dovedit a fi cel mai păgubos contract pentru statul român. Imaginile de mai jos (facsimile după Monitoarele Oficiale) demonstrează cele scrise mai sus.

Primul blocaj


Nici bine nu au început lucrările la autostradă și după alegerile parlamentare din 2004, firma americană s-a confruntat cu primul blocaj. Guvernul condus de Tăriceanu și Alianța DA au considerat prioritar coridorul IV pan european Nădlac-Constanța, astfel că alocările bugetare pentru autostrada Bechtel au fost diminuate. Trebuie menționat însă faptul că în decursul anului 2004, Guvernul Năstase nu a mai contractat creditul de 2,88 de miliarde de euro, așa cum s-a angajat prin HG aprobat la finele lunii noiembrie 2003.

Prima renegociere a contractului

Prin acordul de modificare a contractului, aprobat prin HG 224/16.02.2006,
a fost soluționată numai o parte dintre deficiențele contractului, iar proiectarea a fost preluată de la Bechtel, de către CNADNR, astfel încât, dintr-un contract de proiectare -construire -finanțare, așa cum prevedea OUG 120/2003 rămasă nemodificată, contractul cu Bechtel a rămas numai un contract de construire.
Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor de la acea vreme, se lăuda că a reușit să facă o mare economie în contractual cu Bechtel, însă timpul pierdut pentru negocieri a adus costuri mai mari pentru stat.

Cel de-al doilea acord de modificare, aprobat prin HG 943/28.09.2011, a prevăzut reducerea lungimii de autostradă contractată, de la 415 km la 112 km, precum și o serie de ajustări, compensări și reașezări în ceea ce privește obligațiile, pretențiile și responsabilitățile părților contractante (printre care și obligația CADNR de a plăti Antreprenorului, până la data de 31.05.2012, o sumă „plafonată” de 108.998.493 euro, reprezentând „pretenții”, prevăzută la paragraful nr.14 din Acordul de modificare), menţionează şi inspectorii Curţii de Conturi.

Anul trecut, Ovidiu Silaghi, proaspăt numit în funcția de ministru al transporturilor, se declara nemulțumit că nu a găsit în bugetul instituției banii prevăzuți pentru achitarea sumelor către Bechtel.

Aşa cum am menţionat mai sus şi cum se poate vedea şi din tabelul de mai jos una dintre cele mai grave probleme în realizarea acestui proiect este cea legată de asigurarea finanţării. “Pe perioada 2004-2011, asigurarea finanţării acestui obiectiv s-a situat aproximativ la jumătate față de valoarea investiției, stabilită prin indicatorii tehnico-economici aprobați, cât și față de valoarea estimată, solicitată anual de către CNADNR (55,5% conform limitelor de cheltuieli aprobate prin legile bugetare și 53,6% conform sumelor alocate companiei de către MFP, prin MTI).


Anul Alocat conf. HG 1363/2003 Alocaţie Bugetară Realizare

(mii lei) (mii lei)
2004 676.003 314.150 46,47%
2005 1.365.028 322.717 23,64%
2006 1.519.012 313.285 20,62%
2007 1.773.286 706.480 39,84%
2008 1.954.078 1.107.574 56,68%
2009 1.784.653 1.394.395 78,13%
2010 1.671.576 977.179 58,46%
TOTAL 10.743.635 5.135.780 47,80%

Nici inspectorii Curţii de Conturi care au întocmit auditul nu s-au putut pronunţa, în mod ferm, asupra unei cauze unice a nerealizării autostrăzii, dintre cele două cauze principale identificate, şi anume:
• forma și conținutul contractului încheiat cu Bechtel nu au fost negociate, în adevăratul sens al cuvântului, de specialiștii CNADNR, fiind aprobată de către Guvern o variantă conținând numeroase aspecte discutabile, neconforme și potențial dezavantajoase pentru partea română;
• lipsa de voință la nivelul Guvernului și al MTI pentru asigurarea finanțării obiectivului contractat, în condițiile în care nu s-a optat, în mod oficial, pentru rezilierea contractului, și pe fondul demersurilor făcute de partea română pentru partajarea echilibrată a drepturilor și a obligațiilor contractuale, demersuri care au avut numai parțial rezultatele preconizate ca urmare a lipsei de disponibilitate a firmei Bechtel pentru negocierea și armonizarea tuturor aspectelor controversate.

Totuşi, auditul reține, ca pe o situație surprinzătoare și neobișnuită, “imposibilitatea Guvernului și a MTI de a găsi și aplica, timp de şapte ani, pârghiile legale prin care să-și recâștige poziția de parteneri contractuali egali, prin CNADNR, într-un contract încheiat în condiții neclare, conținând unele clauze rămase neexplicitate, interpretabile și în defavoarea părții române”.

De ce nu e public contractul

După prima renegociere a contractului, 2005, când la şefia Transporturilor se afla Gheorghe Dobre, acesta a promis în repetate rânduri că o să facă public contractul încheiat cu Bechtel. În anul 2006, acest lucru s-a întâmplat, dar opiniei publice nu i-au fost puse la dispoziţie decât lucruri generale, iar după puţin timp contractul a fost clasificat din nou la nivel de “secret de serviciu”.

”Clasificarea la nivel de „secret de serviciu” a contractului CNADNR - Bechtel și a celor două acorduri de modificare, a indicatorilor tehnico-economici și a altor documente conexe, nu numai că nu a avut o justificare pertinentă dar a generat și o serie de disfuncționalități cu privire la urmărirea și derularea operativă a clauzelor contractuale, urmare a regimului special de înregistrare și de utilizare a documentelor dar și a unei atmosfere de circumspecție, deseori exagerate, întreținute în jurul acestui obiectiv”, arată şi inspectorii Curţii de Conturi.

Mai mult, aceştia susţin că nu le-au fost puse la dispoziție toate informațiile și documentele privitoare la acest contract, cu toate că au fost solicitate, invocându-se vechimea documentelor, lipsa lor în unele cazuri, schimbările organizatorice numeroase de la nivelul CNADNR și MTI, plecarea din sistem a specialiștilor care au avut atribuții și responsabilități, precum și aspectele procedurale cu privire la clasificarea documentelor.

Miniştrii Transporturilor care au gestionat contractul păgubos

2003-2004. MIRON MITREA
A fost semnat contractul de către fostul şef al CNADNR, Mihai Başulescu – în prezenţa lui Adrian Năstase, premier la acea vreme. Atunci au început lucrările pe tronsoanele- Câmpia Turzii-Cluj Vest şi Suplacu de Barcău.

2005 - 2006. GHEORGHE DOBRE
Americanii de la Bechtel au devansat termenul de finalizare a lucrării cu un an. Atunci, compania a suspendat lucrările, iar statul român a ameninţat pentru prima dată că reziliază contractul.

2006 - 2007 / 2009 - 2010. RADU BERCEANU
Americanii reiau lucrările pe şantier. În 2006 este făcută publică o parte din contract. S-au alocat mai mulţi bani. Sunt inauguraţi primii 42 de kilometri ai autostrăzii. Premierul Emil Boc şi Radu Berceanu au făcut un drive-test cu o Dacie Logan.

2007 - 2008. LUDOVIC ORBAN
Au început discuţiile privind oportunitatea acestui contract. Motivul: autostrada nu face parte din Coridorul IV, pretextul invocat pentru construirea acesteia. S-a pus pentru prima dată problema reducerii costurilor pe km.

2010 - 2011. ANCA BOAGIU
Executivul a impus companiei să reducă consturile pentru fiecare km de autostradă, de la 25 de milioane de euro, la 6,9 milioane şi reducerea cu 30% a valorii contractului. S-au inaugurat încă 10 kilometri.

2012. ALEXANDRU NAZARE

2012. Ovidiu Silaghi

2013. DAN ȘOVA (ministrul delegat pentru marile proiecte)

vineri, 19 iulie 2013

Cum a ajuns Gruia Stoica de la afaceri cu fier vechi la privatizarea CFR Marfa

Romania trebuie salvata!
de Claudia Pirvoiu HotNews.ro

Joi, 20 iunie 2013, 16:30 Economie | Companii

Cine este Gruia Stoica, cel care controleaza Grupul Feroviar Roman, singurul ofertant ramas in cursa pentru privatizarea CFR Marfa? Este un controversat om de afaceri, supranumit "regele vagoanelor" fiind plasat in 2011 de revista Forbes in Top 10 "Cei mai bogati romani". Intr-un interviu acordat ziarului Libertatea, spunea ca a intrat in afaceri in 1990, iar pana la 25 de ani avea deja stransi patru milioane de dolari. Potrivit informatiilor aparute in presa de-a lungul timpului, primii bani i-a castigat din afaceri cu fier vechi. Apoi s-a orientat catre transportul feroviar de marfa. Asa a luat fiinta, in 2000, Grup Feroviar Roman, companie care a ajuns sa fie cel mai important operator privat de marfuri din tara. In timp ce compania privata GFR crestea, compania de stat CFR Marfa pierdea. De altfel, Gruia Stoica s-a folosit foarte mult de operatorul de stat de la care a preluat atat active, cat si personal. Multe din vagoanele preluate de la CFR Marfa ar fi ajuns la fier vechi.

Omul de afaceri provine din comuna Toflea din judetul Galati, cu populatie majoritara roma, renumita pentru nenumaratele palate cu turnulete. Potrivit ziarului Adevarul, pana la Revolutie, bunicul si tatal sau au lucrat alaturi de alti 20 de mesteri pentru caile ferate romane. ¬Se importa mult. Inclusiv burghie mari, cu care se gaureau traversele de lemn de la sinele de cale ferata", a povestit antreprenorul in primul interviu acordat presei. Imediat dupa Revolutie, a infiintat firma Turnomet SA specializata in vanzarea de produse metalurgice. Cinci ani mai tarziu, a inceput sa livreze conducte petroliere Societatii Nationale a Petrolului SNP Petrom. SNP Petrom ii dadea in compensare produse petroliere. Astfel, a aparut necesitatea infiintarii unei companii de transport feroviar marfa, lucru pe care l-a si facut in 2000. Afacerile sale au inflorit, mai ales, in perioada fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea. Treptat si-a creat un imperiu prin grupul Grampet din care face parte si GFR.

Potrivit informatiilor din presa, Grup Feroviar Roman s-a folosit de activele CFR Marfa, companie care ar fi avut mult de suferit in urma unei asocieri cu societatea lui Stoica. Un reportaj difuzat in emisiunea "Romania te iubesc", de la Pro TV, se vorbeste de asocierea CFR Marfa-GFR pentru infiintarea Rolling Stock Company, o afacere controversata demarata in mandatul lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor. Practic, CFR Marfa s-a asociat cu GFR pentru a crea o noua companie, iar 6400 de vagoane si aproape 100 de locomotive au fost declarate in plus pentru CFR Marfa au fost puse la dispozitia Rolling Stock. Participarea CFR Marfa a fost evaluata la 42 de milioane de euro, adica pretul de fier vechi al respectivelor trenuri, in timp ce GFR trebuia sa vina cu banii pt reparatii. Mare parte din acesti bani s-au intors la acelasi holding Grampet Grup din care face parte si GFR, adica reparatiile s-au facut tot la aceeasi companie, se arata in reportajul realizat de Pro TV. Desi, initial CFR marfa era majoritar, Grup Feroviar Roman i-a luat locul ajungand sa detina participatia majoritara. Practic, GFR si-a completat flota cu trenuri luate de la principalul sau competitor. Mai multe vagoane au ajuns la fier vechi. De aici si teama ca in cazul in care CFR Marfa ar ajunge pe mana lui Gruia Stoica, toate vogoanele companiei de stat ar fi taiate si vandute ca fier vechi. Acum GFR detine 30-35% din piata fata de CFR Marfa, 40-45%. Altfel spus, daca ar prelua CFR Marfa, Gruia Stoica ar ajunge sa controleze pana la 80% din piata. In aceasta privinta va fi nevoie si de avizul Consiliului Concurentei. In timpul mandatului lui Radu Berceanu, CFR Marfa a continuat sa piarda contracte in favoarea transportatorilor privati. De exemplu contractul de transport de la Conpet, societate la care Ministerul Economiei este actionar majoritar.

Actualul director general al GFR este Sorin Chinde care a fost sirector comercial la CFR Marfa. In 2005 a trecut la GFR. Un alt angajat al CFR Marfa care a plecat la grupul Grampet a fost Gratian Calin, fost director general al CFR Marfa.

Potrivit ZiuaNews.ro, ingineria demarata in perioada lui Ludovic Orban a fost finalizata in perioada ministrului liberal Ovidiu Silaghi." Printr-o inginerie administrativa, 1025 de vagoane detinute de CFR Marfa au trecut, prin intermediul unei alte firme - Rolling Stock Company Bucuresti, in custodia Grupului Feroviar Roman (GFR), detinut de catre afaceristul galatean Gruia Stoica. Astfel, pe data de 12.12.2012, directorul general al CFR Marfa, Constatin Zaharia, a convocat Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) pentru "modificarea listei vagoanelor care se constituie aport in natura al CFR Marfa la capitalul SC Rolling Stock Company SA prin inlocuirea unui numar de 1025 de vagoane care nu au putut fi indrumate la uzinele reparatoare, cu vagoane de aceeasi valoare totala si caracteristici tehnice care permit manevrarea si expedierea lor la uzine reparatoare", spune ZiuaNews, citat de Cotidianul. Potrivit acestuia, Stoica este poreclit Mengele pentru viteza cu care decide taierea oricarui fel de uzina sau de vagon.

In timp, GFR a ajuns sa incheie contracte cu mari companii precum Compania Nationala a Huilei, Holcim, ArcelorMittal Galati, Petrom, Shell Gaz Romania, Rafo, Rompetrol, Lukoil.

In 2010, ziarul Adevarul relata despre "un scandal de proportii este pe cale sa izbucneasca in legatura cu modul cum compania Conpet SA (cu capital de stat) a acordat un contract de transport de petrol pe calea ferata in valoarea de 200 de milioane de lei noi (circa 50 de milioane de euro)". In acelasi ziar se arata ca exista suspiciuni cu privire la derularea licitatiei in urma careia a fost atribuit contractul companiei conduse de Gruia Stoica si fratele sau Vasile Didila. "Este cunoscut ca debutul in afaceri al lui Didila si Gruia l-a reprezentat comertul de fier vechi. Dezafectarea uzinelor din Tecuci, Marasesti, Adjud si Barlad le-a asigurat marfa necesara. Iar adevarate cohorte de rromi au batut in lung si-n lat, ca achizitori ai grupului, judetele Galati, Vaslui, Vrancea si Bacau", se arata in acelasi articol. Potrivit acestuia, licitatia de la Conpet a fost controversata mai ales din cauza faptului ca "statul a fost tras in piept chiar de catre stat". Oferta depusa de CFR Marfa a fost respinsa de Conpet si atribuita GFR. Aceasta in conditiile in care oferta GFR era la pachet cu CFR Marfa, care singura n-a izbandit.

Intr-un alt articol aparut in 2010 in Jurnalul National se arata ca Stoica a achizitionat societatea Turist Semenic SA pe care apoi ar fi devalizat-o.

Gruia Stoica ar fi fost casatorit cu Valeria Diana Schelean, deputat PDL, unul dintre membrii Comisiei parlamentare de reviziuire a Constitutiei. Parintii Dianei Schelean sunt asociati cu Zoltan Teszari intr-o societate numita RCS Management.

Despre Grup Feroviar Roman

•GPR si-a inceput activitatea ca operator de manevra in 2001, iar in 2002 a debutat pe piata de transport feroviar efectuand servicii pentru Petrom (in prezent membra a grupului OMV). Ulterior si-a extins cota de piata furnizand servicii de transport petrolier si pentru Conpet si RAFO. In luna august 2010 GFR a devenit cel mai important furnizor de servicii feroviare pentru S.C. Petrotel LUKOIL S.A, iar in luna decembrie a aceluiasi an a devenit cel mai important furnizor de servicii de manevra si transport pe cale ferata pentru Grupul ROMPETROL N.V, mai arata datele de pe site-ul propriu.
•Cele mai recente date de la Ministerul de Finante indica faptul ca in 2011, GFR a obtinut o cifra de afaceri de 761,05 milioane lei si un profit net de 28,9 milioane lei. Compania avea in 2011 datorii de 481,3 milioane lei, iar numarul mediu de angajati era de 2386 de salariati. In prezent, directorul general al GFR este Sorin Chinde, fost director comercial al CFR Marfa, potrivit EVZ.
•Intr-un articol publicat de Ziua in luna ianuarie 2013, se mentiona ca: "Directorul general de la Grup Feroviar Roman (GFR), care face parte din grupul Grampet, este un fost director al CFR Calatori, Sorin Chinde, iar sotia acestuia - Cristina Cintia Chinde - este tocmai actualul director comercial al... CFR Calatori. Cristina Chinde este cea care face politica de preturi la CFR Calatori, iar potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, face preturile in asa fel incat sa iasa in castig... GFR. Atunci cand CFR Calatori si GFR participa la vreo licitatie, GFR stie dinainte cu ce oferta urmeaza sa vina cei de CFR Calatori. Cristina Chinde este cunoscuta in companie si sub numele de ¬Nasa Mare¬, pentru ca, deh, cei trei supercontrolori - Florin Truica, Valentin Cioncan si Gheorghe Cazacu, care de ani de zile colecteaza si impart banii de la nasii de tren, sunt sub papucul doamnei director comercial. Trebuie precizat ca familia Chinde detine cinci apartamente si doua terenuri (in total 5.149 mp) in Bucuresti, vreo 15.000 mp la Popesti-Leordeni, dar si vreo 180.000 de euro in conturi. Sorin Chinde incaseaza lunar de la GFR circa 21.000 de lei, adica in jur de 5.000 de euro, iar sotia sa, de la CFR Calatori, 6.500 de lei, adica vreo 1.500 de euro".





REFERINTE

Gruia Stoica, catigatorul CFR Marfa, la TVR 1: Marea parte a sumei licitate va fi din credite. Daca nu voi plati, pot pierde 28 mil. euro; nu cred ca as fi putut sa risc acesti bani de dragul de a lua un trofeu
VIDEO UPDATE Relu Fenechiu: Grupul Feroviar Roman a castigat privatizarea pentru CFR Marfa. Suma oferita - 202 milioane euro plus angajamente de investitii de 900 mil lei
VIDEO Victor Ponta, despre privatizarea CFR Marfa: E absolut necesar avizul Consiliului Concurentei pentru a se finaliza tranzactia

Iata ca se intoarce la afaceri cu fier vechi! (Joi, 20 iunie 2013, 16:43)
LiviuIordache [utilizator]

Prima dragoste nu se uita, iata! Numitul se intoarce la afaceri cu fier vechi, adica va taia si va vinde la fier vechi pina va plati suma totala, dupa care va ramine singur pe piata, facind transport feroviar (pe infrastructura statului, reparata din bani imprumutati BERD) cit sa-i ajunga de un trai indestulat!

raspunde trimite


+35 (35 voturi)

Crin Antonescu & Fenechiu - Nasii CFR (Vineri, 21 iunie 2013, 3:19)
Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui LiviuIordache

Crin Antonescu conduce PNL, el l-a pus pe Fenechiu ministru la Transporturi deci e direct responsabil de aceasta privatizare dezastruoasa.

E incredibil cum USL isi bate joc de companiile de stat romanesti, sa vinzi CFR Marfa cu doar 200 de milioane de euro unui baiat de la centrul de colectare al fierului vechi ...care e singurul ofertant, e jenant pt un guvern din UE. DEMISIA, FENECHIU !!!

raspunde trimite


-2 (6 voturi)

Cât ? (Vineri, 21 iunie 2013, 11:57)
Drumetul_eclectic [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus






+7 (7 voturi)

Iata un calcul rapid! (Vineri, 21 iunie 2013, 15:16)
shuly [utilizator] i-a raspuns lui Drumetul_eclectic

Sa va ajut cu niste calcule pentru cat valoreaza vagoanele la fier vechi: 39.000 vgoane x 50 tone/vagon x 300 Euro/tona =585.000.000 Euro. Se scade cca 25 Euro/tona procesarea si transportul fierului vechi pana in port = aprox. 49 mil Euro; 585-49=536 mil.Euro; mai scadem cca 20% (pierderi+comisioane=107 mil), rezulta un venit net de 429 mil Euro. Frumoasa afacere, ce ziceti? Toate astea daca vagoanele se dau la fier vechi, dar sunt multe piese recuperabile, mult mai valoroase decat fierul vechi, care pot ridica cu mult suma de venituri.
Frumoasa afacere, ce ziceti?

raspunde trimite




+9 (9 voturi)

Privatizare a la Adrian Nastase! (Vineri, 21 iunie 2013, 14:55)
shuly [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

Ati uitat mai oameni buni cum se faceau privatizarile pe timpurile lui Bombo?Eu, fost director, la intreprinderea pe care vreau sa o privatizez(pe care intre timp am devalizat-o de clienti si de personal pentru ca i-am trimis catre firma mea)cumpar societatea ca sa raman si cu terenurile si cladirile companiei.Asa si aici.Vine neica nimeni asta, care culmea are o afacere cu vagoane si locomotive pe care le-a cumparat dupa ce a vandut fier vechi(ma intreb de unde a achizitionat el fierul vechi in cantitati industriale ca sa poata face 4 mil de euro in asa scurt timp)si cumpara (ma rog promite ca o cumpara caci banii ceruti de RELU nu ii are)CFR Marfa.De ce cumpara CFR Marfa un om care are deja o firma de impins vagoane?Ca sa o puna pe picioare???Ca sa bage banii pe care nu ii are intr-o gaura neagra??Ca sa bage in faliment si firmulita lui(care a avut un profitel de 4,5 mil euro fata de 200 mil ceruti de Relu)??Nu domnilor a promis ca o cumpara pentru a o falimenta si a avea el monopol in transportul de marfa pe calea ferata din Romania lui Copy Paste si a lui Relu Transformator.Este simplu.Este ca in povestile nemuritoare din popor in care regina furnica ii promite lui Fat Frumos ca daca o ajuta ii va fi si ea de folos candva.Nici macar nu au capacitatea de a inventa ceva nou in materie de furat si stiti de ce?Pentru ca romanii pun botul la prosteala,cardeala,mangleala si ridica in slavi orice bisnitar facand-ul om de afaceri.

raspunde trimite





+46 (48 voturi)

In acelasi mod,... (Joi, 20 iunie 2013, 16:47)
Ponta [utilizator]

.... in care au ajuns RRRRROMIII nostrii de la carute cu coviltir la BMW X5 si alte super Jeepane.
Nu este greu de identificat.

raspunde trimite


+16 (18 voturi)

intradevar..... (Vineri, 21 iunie 2013, 9:00)
translativus [utilizator] i-a raspuns lui Ponta

.....si aceasta "metoda" este singurul "succes" remarcabil al "alesilor", prin ea detasandu-se "adevaratii investitori strategici".
Vai de capul nostru de alegatori idioti !

raspunde trimite


+13 (13 voturi)

Rectificare: (Vineri, 21 iunie 2013, 11:00)
AlinBarna [utilizator] i-a raspuns lui translativus

Capul "lor!..;)

raspunde trimite


+14 (14 voturi)

din nefericire..... (Vineri, 21 iunie 2013, 11:51)
translativus [utilizator] i-a raspuns lui AlinBarna

.....atat cei care s-au prostituat moral vanzandu-si votul pentru un mic sau o punga cu orez si cei care, in prostia lor, se lasa mintiti permanent dar si cei care din resemnare, fatalism sau comoditate nu s-au prezentat la vot, formeaza masa vinovatilor pentru situatia dezastroasa in care urmariti penal, condamnati, turnatori, curve, escroci, mincinosi si natarai, ajung sa conduca tara.

Bravos popor, vai de capul nostru al tuturor caci nu suntem in stare sa aducem schimbarea in bine, de parca am face-o pentru altii, nu pentru noi.

raspunde trimite


+3 (3 voturi)

AlinBarna (Vineri, 21 iunie 2013, 16:19)
AVIATORUL [utilizator] i-a raspuns lui translativus

Bravo Domnule ,frumoasa si cuprinzatoare definitie a poporului roman.!

raspunde trimite






+12 (12 voturi)

mi se face pielea ca de gaina (Vineri, 21 iunie 2013, 11:58)
Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui Ponta

numai cand ii vad moaca din poza... ptiu Doamne.. stiu ca nu este prima data cand fenechiu este partener de escrocherii cu ..rrromii , insa sa se ajunga atat de departe..
CFR marfa, a fost construit la urma urmei cu sudoarea parintilor nostri. Si daca a ajuns in asemenea hal, a ajuns tot datorita unora ca fenechiu , ca boghiu fost director la electrica, si alti alti uslasi de frunte .. multi multi ocrotitori de sparlani de fier vechi.. etc.
Asa ca , personal, consider ca ceea ce s-a intamplat cu CFR marfa este nu numai o insulta la adresa romanilor ci mai ales o chestie penala.. Trebuie anulat imediat acest contract, si anchetat acest individ fenechiu, cunoscut pentru escrocherii. Sa-i indepartezi pe germani, sa indepartezi pe alti ofertanti seriosi si sa-l alegi pe gruia .gruianu adunatorul de fier vechi .. Prosti cei de la CFR Marfa ca nu se revolta. Iar in sprijinul lor sa vina si cei de la CRF calatori, sa-i sprijine , pentru ca daca nu, vor ajunge si eu condusi , adica mai pe sleau exploatati de indivizi imbogatiti din furt, ca personajul de mai sus

raspunde trimite




+41 (43 voturi)

E "de-al nostru, din popor" (Joi, 20 iunie 2013, 16:48)
Erasm [utilizator]

Are un nume de haiduc roman ("Gruia") si o fata de hot de codru, deci inca o companie de stat incaputa pe "maini bune". Din cate inteleg, este vorba de capusa CFR Marfa, care acum acapareaza tot, dupa modelul patentat de PSDR in 1992-1996. Ce ma distreaza cum romanii isi repeta greselile trecutului... Cine va fi Ceausescu II?

raspunde trimite


+12 (14 voturi)

Si care e diferenta? (Vineri, 21 iunie 2013, 7:56)
Nickson [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

Privatizarea Petrom-ului a fost si mai dezavantajoasa, doarece la un pret de nimic s-a vandut nu doar infrastructura, ci si zacamintele de petrol pana la epuizarea lor. Si atunci care e digerenta intre haiducii "nostri" si "ai lor"?

raspunde trimite





+30 (34 voturi)

Suntem fraieri (Joi, 20 iunie 2013, 16:54)
Bota [utilizator]

Suntem fraieri. Gruia Stoica nu a dorit şi nu doreşte să cumpere CFR-ul. La ora actuală GFR-ul are majoritatea contractelor serioase de transport pe calea ferată iar CFR-ul numai ciurucuri. GER-ul dispune şi de un parc de vagoane şi locomotive mai bun decât CFR-ul şi care poate acoperii şi contractele de transport pe care le are CFR-ul. De ce să cumpere fier vechi şi să preia problemele cu personalul care trebuie disponibilizat?
GFR-ul a dorit să nu mai apară un concurent pe piaţă şi a reuşit. Când să plătească a venit cu tot felul de condiţii inacceptabile. CFR-ul va intra în faliment ca Oltchimul şi GFR-ul va rămâne singur pe piaţă!
Întrebarea este dacă guvernul şi Fenechiu sunt proşti sau au făcut pe proştii.

raspunde trimite



+28 (30 voturi)

pai na (Joi, 20 iunie 2013, 16:55)
nocomment [utilizator]

baga tot CFR-ul la fier vechi... cate tone de fier sunt acolo.

raspunde trimite


+18 (18 voturi)

no, (Vineri, 21 iunie 2013, 2:51)
thorin [utilizator] i-a raspuns lui nocomment

sa vedeti acum ce palate si turnulete isi trage Cioaba ... si centre pentru "ajutorarea rromilor".

raspunde trimite




+32 (34 voturi)

Nimic nou (Joi, 20 iunie 2013, 17:03)
Etre [utilizator]

Bun, sa inteleg mai bine, firma capusa care canaliza tot profitul fara sa aiba responsabilitatea intretinerii sistemului de cai ferate a ajuns sa acapareze tot.

Ca sa vezi ... desi sunt sigur ca au ofertat mai mult de frica, sa nu vina o firma de afara care sa le taie "malaiul"

raspunde trimite


+20 (20 voturi)

nu sunt 1234 (Vineri, 21 iunie 2013, 2:53)
thorin [utilizator] i-a raspuns lui Etre

da, ce zicea basescu acum cateva zile la TV? ca intuieste cine o sa ia CFR Marfa si nu ar fi ok.:D

raspunde trimite





-18 (30 voturi)

Cai Ferate (Joi, 20 iunie 2013, 17:46)
codrean [utilizator]







+23 (23 voturi)

vai de capul tau! (Vineri, 21 iunie 2013, 1:07)
un dac [utilizator] i-a raspuns lui codrean

malaxa a studiat in germania.
malaxa a adus muncitori nemti care sa lucreze in uzina si care sa-i invete pe romani sa lucreze.
malaxa a facut afaceri cu regele (cu spagile de rigoare, recunosc), nu cu fenechiu.
malaxa s-a apucat de "avere" serioasa la 37 de ani, nu la 24.
malaxa ii supraaprecia pe angajati )conditii de munca peste media europeana), nu-i platea la negru.
malaxa "gandea" locomotive, nu le "ardea".
malaxa aprecia oamenii de cultura (super sponsorizari), nu manelistii.
PS: un punct comun cu protejatul lui Malaxa, unul dintre ei-Nae Ionescu, am si eu: as interzice comentariile complet dezaxate!

raspunde trimite




-16 (34 voturi)

Bravo Gruia, sper sa ramana pe mana capitalistilor (Joi, 20 iunie 2013, 17:58)
marius123 [utilizator]
















+32 (34 voturi)

in toata lumea asta (Joi, 20 iunie 2013, 20:01)
codrutza [utilizator] i-a raspuns lui marius123

caile ferate merg bine. Si sunt sustinute de Stat! Austria, Belgia, Germania, Danemarca (tara insulara!), Franta... au cai ferate de nici nu-ti mai trebuie alt transport!
Numai la noi nu merg! Nu merg ca-s capusate de altii!!

Singurele "afaceri" pe care stiti sa le faceti sunt bazate pe FURT si CORUPTIE!
Daca in tara asta Politia, DNA, justitia si-ar face datoria, n-ati fi in stare sa supravietuiti nici o saptamana!!!

Luati-va de gat cu ministrii vostri cu tot! Si aruncati-va la gunoi, cu totii!!

raspunde trimite


+15 (15 voturi)

Cam asa... (Joi, 20 iunie 2013, 20:28)
Costache2009 [utilizator] i-a raspuns lui codrutza

Nu numai ca sunt "sustinute de stat" caile ferate, dar sunt chiar monopol de stat si obiectiv strategic. Stiu asta si prietenii, dar, mai ales, dusmanii... ;)

raspunde trimite



+17 (17 voturi)

ai dreptate (Joi, 20 iunie 2013, 20:32)
marius123 [utilizator] i-a raspuns lui codrutza

Banuiesc ca ai experienta de Vest, ca si mine.
Ai dreptate, si eu am locuit in Anglia multi ani si stiu ca e cel mai comod sa mergi cu trenul, la mare viteza si in siguranta.

Poate nu stii, dar s-a privatizat CFR Marfa, deci nu caile ferate. Caile pe care merg trenurile sunt in proprietatea statului.
Se cheama CFR Infrastuctura, care e proprietate de stat.
Deci statul ar trebui sa investesca in infrastuctura feroviara, ca sa merga vagoanele mai repede si in siguranta.

Nu stiu daca ai inteles. Deci CFR persoane e tot de stat. Si cred ca va merge la fel de prost ca si pana acum cat va fi de stat.
Deci, sunt de acor cu tine: caile ferate merg prost cat timp sunt de stat.
P.S. Sa nu comparam tarile vestice, si mai ales alea nordice, cu Romania. De asta nu suntem in Schengen, ca nu au incredere in noi.

raspunde trimite


+5 (5 voturi)

In UK sunt private (Vineri, 21 iunie 2013, 9:09)
slakeritul [utilizator] i-a raspuns lui marius123

In uk operatorii de cale ferata sunt toti privati. Asa ca exista si exemplul in care privatii pot face o treaba buna in domeniul asta

raspunde trimite




+5 (7 voturi)

Deutsche Bahn (Vineri, 21 iunie 2013, 9:40)
Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui codrutza

DB e companie privata la care statul german e un actionar minuscul fara putere de decizie.

raspunde trimite


0 (0 voturi)

Gresit (Marţi, 25 iunie 2013, 17:44)
zwilling [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

Statul german detine DB in totalitate!!!

raspunde trimite





+10 (12 voturi)

mariusica, ne lasi? (Vineri, 21 iunie 2013, 1:14)
un dac [utilizator] i-a raspuns lui marius123

gruia stoica e capitalist?
cfr marfa capusa cand la licitatii gfr castiga banii statului in competitie cu cfr?
zici ca ai stat in anglia...ai auzit vreodata de asa ceva?
oamenii "scoliti" de cfr se muta la gfr, dar sotiile lor raman in cfr in functii de conducere?
ai auzit in anglia de asa ceva?
o companie de 4,5 milioane profit cumpara cu banii bancilor (credite sperate, nu "semnate") echivalentul a peste 40 (PATRUZECI) de ani de profit si participa si in Bulgaria la o licitatie identica?
ramai in Anglia, tara asta, asa mica si proasta, nu are nevoie de tine.
Good bye Lenin!

raspunde trimite




+19 (23 voturi)

Mda... (Joi, 20 iunie 2013, 18:46)
Qwertz [utilizator]

Cam tziganos asa dupa fata si dupa nume...

raspunde trimite




+31 (35 voturi)

va amintiti (Joi, 20 iunie 2013, 19:21)
codrutza [utilizator]

in februarie 2011, cand au fost viscolele alea, cum un tren plin cu OAMENI, din Braila, s-a invartit prin frig, vreo 3 zile, cu oamenii din el aproape morti de foame, frig si disperare?
DE CE s-a invartit trenul acela, fara ca oamenii sa poata ajunge la un adapost, la un liman?

PENTRU CA cacaciosii de la CFR au dat prioritate unui tren de marfa al acestei JIGODII - iar JIGODIA, scartzan cum e (si "inginer de cai ferate", cum zic lingaii de mai sus) NU a pus un plug adecvat trenului sau cu marafeturi si asta s-a inzapezit!

Celelalte JIGODII, de la CFR, s-au grabit sa deszapezeasca trenul JIGODIEI sus-mentionate iar utilajul lor de deszapezire s-a blocat, blocand linia, la randul lui!!

ASTA este Marele Om De Afaceri, ASTA este CFR!!!

HUO, javrelor!!! Si luati-l si pe scursura de Fenechiu cu voi!!! Vedea-v-as inzapeziti PE VIATA!!

raspunde trimite



+21 (23 voturi)

Delicata treaba... (Joi, 20 iunie 2013, 19:22)
Costache2009 [utilizator]

Caile ferate sunt legate strans de securitatea nationala, oriunde in lume - basca, obiectiv strategic - ca va place asta sau ba, asa ca... mai bine tac si nu spun cine a putut gira asemenea aiureala de privatizare/externalizare. Totusi, Mihai Necolaiciuc - ala care a devalizat CFR, cot la cot cu privatu' Bucsaru - tot la GFR lucreaza acum sau e "doar" actionar?! Despre justitia mioritica ce sa mai spun, decat ca a spalat cu nesat onoarea inexistenta a tuturor "haiducilor" astora postcomunisti?!

raspunde trimite


-7 (17 voturi)

Ce securitate nationala? (Joi, 20 iunie 2013, 19:47)
marius123 [utilizator] i-a raspuns lui Costache2009












+8 (10 voturi)

"Renationalizarea" este exclusa (Joi, 20 iunie 2013, 20:37)
Costache2009 [utilizator] i-a raspuns lui marius123

Cum, draghe, sa mai "nationalizeze" statu' ce-a tot vandut pe te miri ce, daca s-au incasat "legal" comisioanele cuvenite?! Ca tot alde astia ca tine tipati ca muscati de vipere ce "sfant" e dreptul la proprietate, pana si-al lu' Patriciu sau Constanda, chiar daca au "castigat" fraudulos licitatii, fara sa-si mai indeplineasca obligatiile post-privatizare/externalizare sau daca au cumparat - pe doi dolari gauriti - niste dubioase si falsificate "drepturi litigioase"?! Hai, ca esti simpatic, da' n-ai "scoala" si competenta nici pana la genunchiul broastei! ;)

raspunde trimite




+8 (10 voturi)

De acord, ... (Vineri, 21 iunie 2013, 5:58)
Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Costache2009

... dar cu asaparlament si asa guvern, orice masura de securitate e inutila.

raspunde trimite




+19 (19 voturi)

cohorte... (Joi, 20 iunie 2013, 19:39)
samsi [utilizator]

de romi...

raspunde trimite



+14 (14 voturi)

4 milioane in 92-94? (Joi, 20 iunie 2013, 22:36)
un dac [utilizator]

dupa spusele lui avea 4 milioane la 24-25 de ani (92-93). dupa alte surse, avea 4 milioane in 94. Oricum ai suci-o, 4 milioane in maxim 4 ani la valoarea banilor din 1994 este imens.
Ce tara de tot rasu-plansu suntem.
Iar ne-au dat bulgarii o lectie de capitalism si de bun simt. Din pacate am ajuns la coada Europei din multe puncte de vedere. Mi-e sila.

raspunde trimite



+11 (15 voturi)

oricum (Joi, 20 iunie 2013, 22:59)
bec [utilizator]

peste citiva ani vor fi majoritari in Romania, de unde si stradania de a impune numele de rom in loc de tigan.
La urma urmelor, iliescu, bombo, varanul sint coetnici cu gruia asta si au croit o tara pe masura rasei lor.
Cine mai poate pleaca, cine nu o sa invete dialectul ''romani'' si o sa inghita manele si mizerie, fara numar, fara numar.

raspunde trimite



+11 (11 voturi)

Astia cand ajung pe la DNA??? (Joi, 20 iunie 2013, 23:44)
BineInformat [utilizator]

...si pe la puscarie dupa? Cu tot cu sustinatorii lor si cei care i-au favorizat.

raspunde trimite


+12 (12 voturi)

Nu cred c-ajung ... (Vineri, 21 iunie 2013, 6:02)
Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui BineInformat

De obicei afaceristii destepti care se baga in afaceri necurate folosesc oameni de paie pt. chestiile ilegale, asa incat ei sa nu poata fi legati. Treaba nu se intampla doar la noi, si mecanismul e peste tot acelasi. Cata vreme omul de paie isi tine gura, celui care l-a scos in fata n-are ce sa i se-ntample. Daca casca gura, i se pot intampla multe lucruri rele ...

raspunde trimite




+4 (4 voturi)

... (Vineri, 21 iunie 2013, 8:54)
rocknum [utilizator]

Ma mira intr-o oarecare masura cum mai au unii curaj prostesc mai ales ca usor usor au mai inceput sa intre in puscarie pt cazuri de coruptie. Daca s-ar fi privatizat pe vremea lui bombo nu m-ar fi mirat dar acum, cand nu mai sunt toti chiar intangibili, mai facibasa ceva pe fatza?

raspunde trimite



+7 (7 voturi)

Si ARR este capusata deja !? (Vineri, 21 iunie 2013, 9:45)
nicusoru [utilizator]

O alta firma ,autoritate de stat este ,,capusata '' de unii angajati care si-au facut la neamuri firme cu acelasi obiect de activitate .Este vorba de ARR ,Autoritatea Rutiera Romana ,aflata in subordinea Ministerului Transporturilor . Sintagma : Ce treaba am eu ca rudele au firma ,,nu tine '' .Legea trebuie schimbata,dar urgent . ! Da au voie neamurile sa aibe
firma ,chiar si sotia si copilul dar obiectul de activitate sa nu implice activitati similare cu ale angajatului la stat si neamurile sa nu aibe dreptul sa participe prin firmele lor sau in care sunt asociati la licitatii de achizitie de produse si lucrari din bani publici . S-a facut liniste Domnilor !?

raspunde trimite



+11 (11 voturi)

Jale (Vineri, 21 iunie 2013, 10:09)
ssgl [utilizator]

Pt. cei care nu au inteles, inceputul "firma specializata in vanzarea de produse siderurgice" inseamna ca lua tabla din SIDEX Galati, 20 tone pe factura 40 in realitate, si o vindea. Plata o facea ulterior......acum prin preluarea CFR Marfa va face bani grei din vanzarea de fier vechi! Tipic pt. Romania, acum spaga e mult mai mare nu se compara cu inceputurile.

raspunde trimite


+9 (9 voturi)

n-ai inteles nimic (Vineri, 21 iunie 2013, 12:24)
Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui ssgl

asta in anii '90 a cumparat toate cladirile si utilajele intreprinderilor falimentate de regimul Ilici, le taia bucati si le vindea la topitorii ca fier vechi.
cu asta s-a ocupat tziganul Gruia.

raspunde trimite




+8 (10 voturi)

Printre randuri (Vineri, 21 iunie 2013, 10:51)
benicio [utilizator]

Ce frumos reflecta materialul asta (foarte bun de altfel) cat de inutile sunt alegerile in Romania, sunt circ pentru prostime. Nu conteaza cine e ministru, nu conteaza nici macar ce partid e la putere, jocurile se fac oricum. Cand e de facut afaceri cu statul, toate buzunarele se desfac la fel, ca sunt rosii, portocalii, galbene sau verzi. Singurul lucru care conteaza si care s-a dovedit stabil in ultimii ani este o justitie independenta si curajoasa. Iar prin noua Constitutie tocmai asta se vrea, sa se distruga si acest ultim bastion. Sper sa nu ii lase UE sa faca chiar ce vor ei.

raspunde trimite


+8 (8 voturi)

Foarte corect (Vineri, 21 iunie 2013, 11:44)
Sani [utilizator] i-a raspuns lui benicio

In completare, cred ca singura sansa pentru Romania este sa construim o noua generatie de oameni.
Modalitate?

Scenariu:
1.Sa aducem muncitori straini,sa-i cointeresam sa vina in Romania (nemti, japonezi, olandezi, etc...) ca oricum avem o densitate mica a populatiei
2. Sa "importam" un sistem de invatamant complet diferit de ce avem acum, cu oameni noi, poate tot straini.

Poate in acest mod, peste 20 de ani Romania va arata altfel.

Utopie? Mai mult ca sigur!
Ne pierdem identitatea nationala? Oricum este vraiste. Ce valori mai avem? Micii, gratarele de 1 Mai?
Mai este interesat cineva de muzica, dansuri populare autentice? Patriotism adevarat?...Istorie corecta din care sa invatam?...mai citeste cineva poeziile lui Eminescu?...mai sunt apreciati marii oameni de cultura romani?...

Poate totusi invatam sa ne uitam in oglinda si sa tragem concluzii!

raspunde trimite


+2 (2 voturi)

Foarte corect. (Vineri, 21 iunie 2013, 16:22)
AVIATORUL [utilizator] i-a raspuns lui Sani

corect si adevarat .

raspunde trimite





+4 (4 voturi)

alte sacose (Vineri, 21 iunie 2013, 16:19)
chiuariu [utilizator]

sa vedem de unde scoate 200 mil. la nivelul lui de indatorare, nu se uita nimeni la el.

raspunde trimite



+3 (3 voturi)

Alt om de afaceri de succes (Vineri, 21 iunie 2013, 22:13)
ily [utilizator]

Sa ne traiasca hotii! Se pare ca nu se incheie furtul si marsavia din Romania.