luni, 12 ianuarie 2009

Ce inseamna sa fi astronaut!

Gasca romanului cu cea mai mare pensie din Romania primeste lunar salarii de sute de milioane de lei de la bugetul de stat. Oamenii din jurul fostului director general al Autoritatii Aeronautice Civile, Florea Geica, au in continuare lefuri uriase.
Apropiatii acestuia beneficiaza chiar si de un spor de radiatii cosmice! Dupa ce si-a “tras” o pensie de 40.000 lei (aproximativ 10.000 de euro pe luna), Geica a devenit, in iulie anul trecut, cel mai bogat pensionar din Romania.

Geica a ajuns la fabuloasa pensie in baza Legii 223/2007, care spune ca valoarea pensiei reprezinta 80% din media veniturilor brute din ultimele trei luni de activitate.

In cazul lui Geica au fost luate in vedere lunile aprilie, mai si iunie ale anului trecut. In primele doua luni, venitul a fost acelasi, 35.000 de lei, dar pe luna iunie, Geica si-a asigurat un castig de 80.000 de lei. Astfel, s-a ajuns la o pensie de 40.000 de lei. In plus, Geica a ramas pe statele de plata ale institutiei, din postura de consilier pe probleme tehnice, el mai incasand alte 20.000 de lei lunar.

Iar daca intr-o luna are cel putin o ora de zbor, ca membru al personalului navigant, Geica mai primeste prime in valoare de 161% din salariu. Deci, inca 32.000 de lei. In total, acesta poate ajunge la venituri de 92.000 de lei pe luna, adica aproximativ 25.000 de euro.

Noul director, pe „lista neagra” a lui Berceanu

Cel care l-a urmat pe Geica la conducerea Autoritatii Aeronautice Civile, Adrian Vasilache, se afla acum pe „lista neagra” a ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, din pricina salariului urias.

In plus, Adrian Vasilache si-a acordat o prima de 12.000 de lei si s-a facut chirias in Cartierul Francez pe banii Autoritatii. Adrian Vasilache a ajuns in fruntea Autoritatii Aeronautice Civile (AACR) din ordinul fostului ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, inlocuindu-l in functie pe multimilionarul pensionar Florea Geica. In luna decembrie a anului trecut, Vasilache, alaturi de alti 23 de directori din Ministerul Transporturilor au ajuns pe „lista neagra” a noului ministru, Radu Berceanu, din cauza lefurilor astronomice.

Cu „sabia” lui Berceanu deasupra capului, Adrian Vasilache a actionat in consecinta. Platit cu 21.500 de lei pe luna, salariu negociat, plus o indemnizatie de membru al Consiliului de Administratie (CA) de 20%, Vasilache si-a acordat, pe luna decembrie, o prima de 12.000 de lei.

„Aceste prime si le-au aprobat si oferit, fara vreo baza legala, toti cei 11 membri ai Consiliului de Administratie din AACR”, sustin surse din cadrul Autoritatii Aeronautice Civile.




Sursa: Adevarul, astazi

Patatii de la guvernare

Patatii de la guvernare



-- Nu doar unii secretari de stat sunt personaje controversate, ci si peste jumatate din ministrii Cabinetului Boc. Acestia au probleme de integritate, potrivit site-ului Coalitiei pentru o Romanie Curata - www.romaniacurata.ro. Autorii listei sustin ca 12 ministri, opt ai PSD si patru ai PDL, "au fost suspectati de afaceri la limita legii sau chiar cercetati de procurori", ori pur si simplu, prin votul dat in Parlament, au actionat impotriva statului de drept.

























Primul pe noua lista neagra este vicepremierul Dan Nica (foto), acuzat in 2004 de reprezentantii societatii civile ca, "a creat avantaje unor companii private in detrimentul intereselor statului". Potrivit CRC, el a facut parte din "lotul chiriasilor de lux ai RAAPPS" si este cel care, in 2003, a renuntat la o clauza din contractul de privatizare a Romtelecom. Numele sefului de la MAI Gabriel Oprea a fost asociat, in perioada in care era prefect al Capitalei, cu afaceri imobiliare controversate, dar a fost pomenit si in scandalul chiriilor de la Parlament, se precizeaza pe site-ul CRC. El este cercetat si in dosarul Omar Hayssam. Scandalurile "bordurile Capitalei" si "Parcul Bordei" l-au adus si pe ministrul Economiei de-a lungul timpului in atentia presei. Mai mult, Marmosim SA - firma patronata de familia Videanu, a fost acuzata de o societate care efectua lucrari in zona Rosia Montana ca a incalcat legea referitoare la licentele de exploatare a zacamintelor de marmura. Ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei Vasile Blaga se afla printre patati deoarece, sustine CRC, potrivit declaratiei de avere din 2008, ar fi imprumutat peste un milion de lei de la doua persoane fizice asupra carora plana banuiala ca nu aveau resurse pentru a acorda un asemenea imprumut, misterul nefiind inca lamurit. Blaga a fost acuzat, pe vremea cand era sef la MAI, de catre fostul sef al DGA (procurorul Marian Sintion) ca ar fi facut presiuni pentru oprirea unor anchete. La randul sau, Constantin Nita, ministrul IMM-urilor, Comertului si Afacerilor, care ar fi detinut actiuni la o societate cu mari datorii la stat pentru care a primit inlesniri. Mai mult, conform CRC care citeaza un cotidian central, Nita a fost pomenit intr-o serie de interceptari ale convorbirilor mafiei italiene, unde era pomenit ca om de legatura intre mafiotii sicilieni si reprezentantul lor in Romania. Seful Sanatatii Ionut Bazac a devenit cunoscut datorita unui dosar in care era cercetat pentru ca ar fi transferat ilegal cinci miliarde de lei vechi unor societati care au intermediat achizitionarea unor aparate pentru spitale. In fine, seful Agriculturii Ilie Sarbu este pomenit de romaniacurata.ro dupa ce in 2002-2003 a cumparat de la RAPPS vila in care locuia cu 200.000 de euro, desi aceasta valora de patru ori mai mult, dar si pentru scandalul presupusei colaborari cu Securitatea, fapt dezmintit de acesta.
Irina S. CHIROIU
Ziua

Ii vede Dumnezeu!!!

Senatorul PSD Trifon Belacurencu si senatorul PD-L Vasile Pintilie au donat, in decembrie 2008, unor membri ai familiilor lor cate o locuinta in Bucuresti, iar senatorul PSD Adrian Tutuianu a depus bani pentru a-si cumpara un apartament in capitala, dar toti trei cer Senatului cazare gratuita.
Senatorul PSD Trifon Belacurencu a solicitat Senatului sa-i asigure cazare la un hotel din Bucuresti, dar, conform declaratiei de avere depusa la inceperea mandatului, acesta i-a donat fiului sau, Dan Belacurencu, un apartament chiar in luna decembrie 2008.

In aceeasi situatie se afla si senatorul PD-L, Pinitilie Vasile, care, potrivit declaratiei de avere, i-a donat lui Alexandru Pintilie, in 11decembrie 2008, un apartament in Bucuresti si acum se afla pe lista senatorilor care au solicitat cazare la hotel din partea statului.

De asemenea, Adrian Tutuianu, senator PSD, a solicitat Senatului cazare la hotel, conform declaratiei de avere, el si sotia fiind in curs de a achizitiona un apartament in Bucuresti, pentru care au platit deja un avans de 46.500 euro.

Din numarul total de 137 de senatori alesi in noiembrie, mai mult de jumatate au solicitat cazare in Bucuresti la unul dintre hotelurile puse la dispozitie, au precizat, pentru NewsIn, reprezentanti ai conducerii Senatului.

Din numarul total de 137 de senatori alesi in noiembrie, 74 au solicitat cazare in Bucuresti la unul dintre hotelurile puse la dispozitie, au precizat reprezentanti ai conducerii Senatului.
Dintre cei 74 de senatori care au depus cerere pentru cazare in capitala , 29 sunt membri ai PD-L, 23 fac parte din grupul Aliantei PSD+PC, 16 din PNL si 6 din UDMR. In urma alegerilor din 30 noiembrie, PD-L a obtinut 51 de locuri de senator, PSD+PC a obtinut 49, PNL a obtinut 28 si UDMR 9, transmite NewsIn.

Lista pedelistilor care se regasesc pe lista celor care au solicitat cazare in Bucuresti:

Mihail Hardau, Iosif Secasan, Toader Mocanu, Ioan Sbarciu, Mihaela Popa, Petru Filip, Paran Dorin, Orest Onofrei, Vasile Nistor, Ion Ariton, Mircea Banias, Ion Bara, Petre Basa, Gheorghe Birlea, Dorel Borza, Constantin Dumitru, Mihail Hardau, Agustin Daniel Humelnicu, Ovidiu Marian, Alexandru Mocanu, Mihai Nita, Dumitru Oprea, Vasile Pintilie, Sorina Placinta, Marian Iulian Rasaliu, Serban Radulescu, Dumitru Florian Staicu, Tudor Udristoiu, precum si liderul grupului, Traian Igas.

Senatorii PSD care au cerut cazare in Bucuresti sunt:

Ioan Chelaru, Elena Mitrea, Vasile Cosmin Nicula, Alexandru Cordos, Avram Craciun, Viorel Arcas, Gheorghe Balan, Trifon Belacurencu, Laurentiu Coca, Florin Constantinescu, Corneliu Grosu, Vasile Ion, Constantin Lazar, Ioan Mang, Gheorghe Marcu, Gavril Mirza, Nicolae Moga, Gheorghe Pop, Nicolae Danut, Prunea, Ion Rotaru, Ion Toma, Adrian Tutuianu si Marian Valer

Pe lista PNL se afla:

Gabriel Berca, Marian Bigiu, Minerva Boitan, Liviu Campeanu, Puiu Hasoti, Ioan Ghise, Constantin Sever Cibu, Constantinescu Viorel, Gheorghe David, Emilian Valentin Francu, Marius Nicoara, Liviu Titus Pasca, Cornel Popa, Nicolae Robu, Tiberiu Prodan si Mario Oprea.

Cei sase senatori ai UDMR care au depus cerere pentru cazare la hotel sunt:

Gyorgy Frunda, Cseke Attila, Albert Almos, Gunthner Tiberiu, Gyerko Laszlo si Bokor Tibor.

Senatul a negociat cu hotelurile Radisson (fostul Bucuresti), Minerva, Royal si Monte-Nelly, un tarif de 268 RON/noapte, la care se adauga TVA si taxa hoteliera.

In statutul senatorilor si deputatilor, la articolul 40, privind cheltuielile de cazare, se precizeaza ca deputatilor si senatorilor, care nu au domiciliul in municipiul Bucuresti, li se asigura pe durata mandatului cazare gratuita sau, la alegere, in cazul in care nu beneficiaza de cazare gratuita, li se acorda, pe noapte, pe baza de declaratie pe propria raspundere, 70% din tariful minim practicat de unitatile hoteliere si care este achitat unui deputat sau senator.


Sursa: 9am, astazi