joi, 18 iunie 2009

Cati din politicenii de azi nu au avut mai multe functii din '89 pana azi?

Romania trebuie salvata!


Poate mai devreme de '89, astia au avut cate cel putin 2 functii in incopatibilitate cu bunul simt.
Nu era nevoie de o lege, sa-ti dai seama ca nu se leaga ca tu sa dai lege pentru firma ta, sau sa fi primar si sa-ti dai hotarari ce te 'afecteaza' direct pe tine.
Sunt multe de spus despre cum eram noi o data, si cum am ajuns acum.
Ca exemplu: inainte te invita in casa la masa, fara sa-i pese de cost, acum te invita pe banii tai, si sa te fure.

Au distrus educatia si sanatatea, exact baza unei societăţi moderne.

ANI a depistat trei cazuri de incompatibilitate in functie

Romania trebuie salvata!

Agentia Nationala de Integritate a constatat miercuri trei cazuri de incompatibilitate in functie: Adrian Gorun, secretar general al Comisiei Nationale de Prognoza, Marton Laszlo Szilard, primarul Comunei Ciumani (Harghita) si Basaraba Ion, functionar public, Primaria Ticleni.

In primul caz, cel al lui Adrian Gorun, ANI a constatat ca acesta se afla in stare de incompatibilitate de functie deoarece detine si calitatea de membru al unui partid politic (PDL) pe langa functia de Secretar General al Comisiei Nationale.

Agentia a declansat procedura de verificare a lui Gorun dupa ce acesta a participat la Alegerile Parlamentare din 2008 pentru Camera Deputatilor din partea PDL.

“Potrivit dispozitiilor art. 34, alin (3) din Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, “inaltii functionari publici si functionarii publici de conducere pot candida pentru functii de demnitate publica numai dupa incetarea, in conditiile legii, a raporturilor de serviciu”. De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 98, alin. (3) din Legea nr. 161/2003, ”functionarii publici care, potrivit legii, fac parte din categoria inaltilor functionari publici nu pot fi membri ai unui partid politic, sub sanctiunea destituirii din functie”, transmite ANI.

Desi Adrian Gorun a fost suspendat din functia publica pe 30 aprilie 2009, ANI arata ca acest lucru nu are drept consecinta incetarea starii de incompatibilitate in care se afla incepand cu luna septembrie 2008, data la care a devenit membru al unui partid politic.

ANI a dispus comunicarea actului de constatare Premierului Emil Boc.

Cel de-al doilea caz se refera la Marton Laszlo care, pe langa functia de Primar al comunei Ciumani (Harghita) detine si functia de administrator la S.C. PROFI M-CONSULTING S.R.L.

Potrivit legii, functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza: in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoana fizica autorizata.

Procedura de control a acestuia a fost declansata in urma nedepunerii declaratiilor de avere si de interese in termenele prevazute de lege, in urma careia Marton Laszlo a fost sanctionat contraventional.

Ultimul caz de incompatibilitate in functie depistat de ani este cel al lui Ion Basaraba, functionar public in cadrul primariei Ticleni.

Conform ANI, acesta a detinut simultan in perioada septembrie 2007-noiembrie 2008, atat functia de Consilier la Primaria Ticleni, cat si calitatea de Expert tehnic judiciar la Tribunalul Gorj.

In consecinta, Agentia a dispus comunicarea actului de constatare Comisiei de Disciplina a Primariei Ticleni, in vederea luarii masurilor legale.



Publicat: astazi 9am
Autor: Alexandra Grindean