luni, 12 aprilie 2010

Strandul Tineretului, defrisat si demolat peste noapte. Carnagiu urbanistic fara avize

Romania trebuie salvata!
Publicat: 02 apr 2010 | Sursa: HotNews.ro

In mai putin de doua zile, aproape jumatate din Strandul Tineretului a fost defrisat, iar vestiarele demolate. Monica Nazare, sefa Directiei de Mediu din Primaria Capitalei, spune ca nu a dat niciun aviz pentru taierea copacilor din aceasta locatie (defrisarile din Bucuresti se fac cu avizul obligatoriu al acestei Directii)
Dragos Tanasoiu, director adjunct al Directiei de Disciplina in Constructii din cadrul Primariei Capitalei, spune ca demolatorii nu au putut prezenta nici un act care sa justifice lucrarile facute.

"Noi ne-am dus la fata locului in aceasta dimineata si muncitorii care erau acolo ne-au spus ca efectueaza lucrari de reamenajare a bazei sportive si a unei parcari pe latura dinspre capatul tramvaiului 41. Nu ne-au putut prezenta insa nici o autorizatie de demolare sau de construire. Le-am dat interdictie de continuare a lucrarilor pana ne vor prezenta actele. Daca au facut lucrari fara autorizatie, este penal. Vom incerca sa lamurim problema maine", ne-a declarat Tanasoiu.

Strandul Tineretului este administrat de societatea Kiseleff Business Plaza, la care sunt actionari printre altii, Michael Peter Lloyd si Andrei Mihai Bejenaru, apropiati ai omului de afaceri Puiu Popoviciu.

Istoria unui scandal urbanistic

In 2005, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe acest teren un turn de circa 100 de metri inaltime. Planul Urbanistic Zonal prin care s-a aprobat constructia nu are insa avizul de urbanism cerut de lege. Desi ilegalitatea este vizibila, PUZ-ul este inca valabil deoarece nici o instanta nu a constatat ilegalitatea acestuia, iar termenul in care putea fi atacat de Prefectura in contencios administrativ a expirat.

CLUBUL DE FIŢE, ÎNTINS PE 1.000 DE METRI PĂTRAŢI

Romania trebuie salvata!
Jurnalul National.ro
de Monica Andrei Capatos
12/04/2010


CLUBUL DE FIŢE, ÎNTINS PE 1.000 DE METRI PĂTRAŢI
Bamboo-Le Gaga de Herăstrău

Când vor să construiască, construiesc. Pe acest criteriu au mers cei care au afacerea Clubului Le Gaga, din Parcul Herăstrău, denumit la început Bamboo. Pentru că plângerea penală făcută de primarul Sorin Oprescu, în urmă cu un an, s-a transformat într-o amendă penală, patronii n-au fost intimidaţi şi au mers mai departe. În aceste zile, muncitorii lucrează zi şi noapte pentru a reconstrui clubul de fiţe la dimensiuni mult mai mari. Şantierul este întins pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Urmează o altă plângere penală pentru construirea fără autorizaţie pe un spaţiu verde considerat monument istoric.

Acum un an, Jurnalul Naţional pu­blica o serie de materiale în care arăta cum terasele din Parcul Herăstrău, monument istoric, erau construite, pe şest, mai ales pe timp de noapte. Bamboo, ulterior Le Gaga, a apărut pe spaţiul unor terenuri de tenis ce aparţineau de fostul BTT. Au urmat defrişările, montările de schele, iar construcţia a fost gata în câteva săptămâni. Inspectorii municipalităţii au declarat atunci şantierul ilegal, dar, fiind vorba de un teren privat, numai instanţa putea da un verdict. Plângerea penală ce a fost făcută de primarul Sorin Oprescu firmei SC TAIFUN SERVICE SRL s-a transformat într-o amendă penală. Şi cam atât.

Acest lucru s-a întâmplat în 2009, în aceste zile istoria se repetă. Muncitorii au fost chemaţi să reconstruiască clubul, mai mult, să ridice şi unele anexe ce nu erau proiectate în vara trecută. "Uite ce înseamnă o hotărâre judecătorească nedreaptă. Şi mă refer aici în principal la procesul pe care Primăria Capitalei şi Clubul Sportiv Sportul Studenţesc îl au cu reprezentanţii fostului BTT pentru a lua în patrimoniul municipalităţii cele şapte hectare din Parcul Herăstrău. Dacă judecătorii Curţii de Apel nu întorceau procesul la Tribunalul Bucureşti şi dădeau o decizie clară pe baza documentelor depuse la dosar, acum lucrurile puteau fi rezolvate. Este un dispreţ faţă de lege", ne-a declarat Sorin Oprescu.


LUCRĂRI PE 1.000 DE METRI PĂTRAŢI
Situaţia este şi mai încâlcită pentru că în joc au apărut mai multe firme ce au legătură cu acest club cu pretenţii amplasat pe spaţiul verde. Dacă acum un an plângerea penală a fost făcută pe SC TAIFUN SERVICE SRL, ulterior afacerea a fost trecută pe societatea TOTAL CENTER, iar în prezent constructorul care trebuie să răspundă de lucrările din Herăstrău este SC Morgana Invest SRL, cu sediul pe Strada Tuzla, unde îşi desfăşoară activitatea celălalt club Bamboo.

În urma controlului efectuat la faţa locului, inspectorii au constatat că s-au făcut reparaţii de modernizare şi extindere de construcţii pe fostul teren al BTT, pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, mult mai mult decât în 2009, fără nici un fel de autorizaţie. Au fost montaţi stâlpi metalici şi grinzi din aluminiu.

Conform Legii 50/1991, art. 24, constituie infracţiuni următoarele fapte: executarea, fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de organele de control. La toate acestea se adaugă şi faptul că terenul pe care s-a construit Le Gaga este declarat monument istoric.

În aceste condiţii, primarul general va face o nouă plângere penală către Judecătoria Sectorului 1. "Instanţa trebuie să ţină cont că este vorba despre un parc istoric, poate acum, în al 12-lea ceas, ar fi cazul să dea o decizie corectă", ne-a mai spus primarul general, Sorin Oprescu. Edilul a mai făcut şi alte plângeri penale ce au legătură cu unele construcţii ilegale din Parcul Herăstrău, însă deocamdată nu a primit nici un răspuns.


AFACEREA BTT, ÎNCĂ ÎN INSTANŢĂ
Lanţul ilegalităţilor a început în 1999, când, printr-un ordin al Ministerului Tineretului şi Sportului de atunci, Biroul de Turism şi Tranzacţii SA (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 7 hectare din Parcul Herăstrău, zonă în care a apărut şi Clubul Le Gaga. Asta în condiţiile în care spaţiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zonă declarată monument istoric.

Modalitatea prin care s-a făcut această trecere este controversată, fapt recunoscut şi de Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilă. Imediat după ce BTT a intrat în posesia terenului, s-a asociat cu Domino 94 Impex SRL, căreia i-a vândut 63.000 de metri pătraţi. Această firmă este controlată de trei persoane influente, respectiv Bartolomeu Finiş, Adrian Petrache şi Alexandru Bittner. Restul, de 7.000 de metri pătraţi, a ajuns în posesia lui Fernando Enciu, numele său fiind legat de afaceri legate de Insula Mare a Brăilei şi de Fly Taxi.

Singurii care mai incomodau prin zonă erau reprezentanţii Clubului Sportiv Sportul Studenţesc, care au încercat să desfăşoare în continuare o activitate sportivă pe terenul respectiv, fapt ce a deranjat investitorii, care aveau planuri măreţe în Herăstrău.
Au fost somaţi să părăsească spaţiul clubului sportiv, au fost ameninţaţi, li s-au făcut promisiuni financiare. De şapte ani, reprezentantul Secţiei de Yachting din Clubul Sportiv Sportul Studenţesc, Liviu Doară, se judecă cu BTT şi Domino 94 Impex SRL pentru a face dreptate.
El a obţinut la sfârşitul lui 2008 la Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a Civilă o decizie prin care instanţa constată nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare.
Evident că BTT şi SC Domino Impex SRL au făcut recurs la Curtea de Apel. Aceasta a considerat că trebuie să retrimită dosarul la Tribunalul Bucureşti, din motive deocamdată neştiute. Anul trecut, instanţa a admis cererea Primăriei Capitalei de a intra în proces şi de a-şi apăra practic un teren care-i aparţine încă de pe vremea lui Carol II, cel care a înfiinţat Parcul Herăstrău.